Οι ώρες φαγητού επηρεάζουν το πώς μεγαλώνουμε [νέα μελέτη]

Date:

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης αλλάζει. Χάνουν επίσης μυϊκή μάζα και μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτά τα δύο συνδέονται στενά

Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι», γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Το φως της ημέρας και το σκοτάδι επηρεάζουν τη λειτουργία αυτού του εσωτερικού «ρολογιού» ​​και η διαταραχή των κύκλων ύπνου-αφύπνισης μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία, όπως έχουν δείξει μελέτες σε εργαζόμενους που δουλεύουν βάρδιες.

Αυτοί οι κιρκάδιοι ρυθμοί επηρεάζουν λειτουργίες που κυμαίνονται από τον ύπνο μας μέχρι την ικανότητά μας να μεταβολίζουμε τις τροφές. Ελέγχονται από μια σειρά γονιδίων «ρολογιών», η λειτουργία των οποίων μπορεί να απορυθμιστεί αλλάζοντας τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης, όπως συμβαίνει συχνά στους ηλικιωμένους.

Μια νέα μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι αντί να ελέγχονται εξ ολοκλήρου από ένα ρολόι που βρίσκεται στον εγκέφαλο, οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι πιο περίπλοκοι και βασίζονται στη συνεργασία μεταξύ μοριακών ρολογιών στον εγκέφαλο και του μυϊκού ιστού για να διατηρήσουν υγιείς και λειτουργικούς σε καθημερινή βάση τους μύες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Science, η επαναρύθμιση αυτών των ρολογιών, αλλάζοντας τις ώρες φαγητού, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία της μυϊκής λειτουργίας στους ηλικιωμένους.

Σε μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell Stem Cell, οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια επικοινωνία μεταξύ του ρολογιού του εγκεφάλου και περιφερειακών ρολογιών στο δέρμα, με τα επιδερμικά ρολόγια να διορθώνουν εγκεφαλικά σήματα για να εξασφαλίσουν ότι τα κύτταρα του δέρματος αναπαράγονταν όταν ο κίνδυνος μεταλλάξεων ήταν χαμηλότερος.

Το ποντίκι με το ελαττωματικό «ρολόι σώματος»

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ποντικού όπου είχε εξουδετερωθεί η λειτουργία του γονιδίου Bmal1 (ενός σημαντικού γονιδίου για τη λειτουργία του κιρκάδιου ρολογιού) στον υπερχιασματικό πυρήνα, την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς. Ωστόσο, στο μοντέλο τους, θα μπορούσαν να ανασυνθέσουν το γονίδιο Bmal1 σε ιστούς, συμπεριλαμβανομένων σκελετικών μυών.

Οι ερευνητές είδαν ασυνήθιστα μοτίβα δραστηριότητας-αδράνειας, κατανάλωσης οξυγόνου, κατανάλωσης ενέργειας και οξείδωσης γλυκόζης και λιπιδίων στα ποντίκια όπου είχε εξουδετερωθεί το γονίδιο, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, γεγονός που έδειχνε ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί τους διαταράσσονταν όταν δεν εκφραζόταν το συγκεκριμένο γονίδιο-ρολόι.

Στις 26 εβδομάδες, τα ποντίκια αυτά παρουσίαζαν μείωση βάρους και μυϊκής μάζας και σημάδια βλάβης στα μιτοχόνδρια στους μύες.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές αποκατέστησαν την έκφραση του γονιδίου στους μύες και στον εγκέφαλο σε ορισμένα ποντίκια, η μυϊκή μάζα και η δύναμη διατηρήθηκαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης των μυών, είναι απαραίτητη η επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των μυϊκών ρολογιών.

Μπορούμε να επαναρυθμίσουμε τα γερασμένα ρολόγια του εγκεφάλου;

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης αλλάζει. Χάνουν επίσης μυϊκή μάζα και αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτά τα δύο συνδέονται στενά.

Στους περισσότερους ανθρώπους, η γήρανση συνοδεύεται από μια αλλαγή στον ύπνο και την αφύπνιση, με ξύπνημα νωρίτερα το πρωί και ύπνο νωρίτερα το βράδυ.

Ωστόσο, για μερικούς ηλικιωμένους, ιδιαίτερα εκείνους με νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, τα πρότυπα ύπνου μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ακανόνιστα και να διαταραχθούν.

Μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η έκφραση πολλών γονιδίων «ρολογιών» μειώνεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς τα ζώα γερνούν, οδηγώντας σε διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών.

Αν και η έρευνα που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα δεν είναι μεγάλη, ενώ τα αποτελέσματα προέρχονται από ζώα, είναι πιθανό παρόμοιοι μηχανισμοί να λειτουργούν και στους ανθρώπους.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος για να αποκατασταθεί η λειτουργία των κιρκάδιων ρολογιών στον εγκέφαλο και στους μύες.

Περιορίζοντας τον χρόνο φαγητού σε ηλικιωμένα ενήλικα ποντίκια (ηλικίας 66-74 εβδομάδων), οι ερευνητές αποκατέστησαν τη ρυθμική γονιδιακή έκφραση στους μύες, γεγονός που απέτρεψε την επιδείνωση της μυϊκής λειτουργίας.

Θα μπορούσε η χρονικά περιορισμένη διατροφή να βοηθήσει στην πρόληψη της γήρανσης των μυών στους ανθρώπους;

«Τα ευρήματα αυτά βοηθούν να εξηγηθούν ορισμένες από τις φυσιολογικές αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν καθώς γερνάμε και πώς η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση αυτού του φαινομένου, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί και σε ανθρώπινες δοκιμές προτού καταλήξουμε σε πάρα πολλά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις που έχει η λειτουργία του κιρκάδιου ρολογιού στη γήρανση στους ανθρώπους», προειδοποιεί η Amy Hutchison, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ινστιτούτο Lifelong Health Theme, South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI), στην Ιατρική Σχολή της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«[Τα τρέχοντα] ευρήματα είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να διερευνηθεί ο αντίκτυπος της ευθυγράμμισης της πρόσληψης τροφής με τους κιρκάδιους ρυθμούς στη γήρανση», συμπληρώνει.

Η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού ή διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι έχει κάποια οφέλη για τον μεταβολισμό, συμπεριλαμβανομένων της απώλειας βάρους και των θετικών επιδράσεων στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο, το αν θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της γήρανσης των μυών στους ανθρώπους είναι άγνωστο, λέει η Hutchison.

«Το γεγονός ότι ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής στα ποντίκια αποκατέστησε εν μέρει τη λειτουργία του κεντρικού ρολογιού και ενίσχυσε το σκελετικό ρολόι υπογραμμίζει αυτό που ήδη γνωρίζαμε για τη σημασία της πρόσληψης τροφής στη διατήρηση των κιρκάδιων ρυθμών», σημειώνει.

«Αν και αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που βρίσκονται σε λειτουργία και το πώς μπορεί να τους επηρεάσει η αλλαγή του μοτίβου των γευμάτων στα ποντίκια, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σε αυτή τη φάση για να πούμε εάν η διαλειμματική νηστεία θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για τους ηλικιωμένους γενικά ή για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία», υπογραμμίζει.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πώς συνδέεται με τις φωτιές στα δάση – Ποιοι κινδυνεύουν

Λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται ραγδαία αύξηση στη συχνότητα και την ένταση των δασικών πυρκαγιών. Η παρατεταμένη έκθεση στον καπνό από τις φωτιές στα δάση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι ρύποι από τις δασικές πυρκαγιές είναι πιο επιζήμιοι για την

Οι εφιάλτες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία – Τι δείχνει νέα έρευνα

Ο ρόλος του εγκεφάλου, του χρόνιου στρες και της βιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Όταν το θέμα είναι τα όνειρα, η έκφραση «πέθανε από τον φόβο του» αποκτά ξεχωριστή σημασία. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι βλέπουν συχνά εφιάλτες μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να χάσουν πριν την ώρα τους τη ζωή τους. Αιτία, το γεγονός

Το πόσο αλκοόλ πίνει μια γυναίκα μπορεί να έχει σχέση με τον κύκλο της

Η επιθυμία μιας γυναίκας για αλκοόλ μπορεί να εξαρτάται εν μέρει από τον κύκλο της, σύμφωνα με μια πιλοτική μελέτη. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν υψηλότερη ροπή προς το αλκοόλ και την κραιπάλη κατά τη διάρκεια της όψιμης ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, ανέφεραν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Ερευνητικής Εταιρείας για

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Συμπτώματα, κίνδυνοι και τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι αν νιώθετε επίμονη κόπωση, ξεχνάτε ή έχετε μουδιάσματα, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, ιδίως μεταξύ των αυστηρά χορτοφάγων και των ηλικιωμένων. Με τους ρυθμούς που κινείται η ζωή σήμερα, συμπτώματα όπως η κόπωση, το να ξεχνάμε πράγματα ή τα μουδιάσματα εκλαμβάνονται συχνά ως σημάδια άγχους ή υπερκόπωσης. Ωστόσο

Νέα ομάδα αίματος σε γυναίκα από τη Γουαδελούπη, ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι ομάδες αίματος δεν είναι οι τέσσερις βασικές που γνωρίζουμε. Μαζί με τη νέα ανέρχονται σε 48! Νέα ομάδα αίματος σε μία 68χρονη σήμερα γυναίκα από τη Γουαδελούπη, στην Καραϊβική, ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Γαλλία. Η γυναίκα είναι η πρώτη και μοναδική στον κόσμο που φέρει την ομάδα αίματος «Gwada αρνητικό», σύμφωνα με τo Γαλλικό

Καίμε θερμίδες με διασκεδαστικά καλοκαιρινά σπορ – Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει

Καίμε θερμίδες με διασκεδαστικά καλοκαιρινά σπορ – Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει FITNESS Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για σπορ σε εξωτερικούς χώρους. Είτε πρόκειται για τρέξιμο είτε για ομαδικό παιχνίδι στο πάρκο ή στην παραλία η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη. Μας επιτρέπει να απολαύσουμε την ύπαιθρο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη σωματική και ψυχική

Κολύμπι: Καθαρά τα νερά στις περισσότερες θάλασσες, ποτάμια και λίμνες της Ευρώπης

Τι αναφέρει σε νέα έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ). Τα ευρήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι κάτοικοι της Ευρώπης μπορούν να κολυμπούν με ασφάλεια στις περισσότερες θάλασσες, ποτάμια και λίμνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς η ποιότητα των υδάτων τους είναι στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων «εξαιρετική» για κολύμπι. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε

Τα ανακυκλωμένα πλαστικά μπορεί να επηρεάσουν το ορμονικό σύστημα και τον μεταβολισμό [μελέτη]

Η κρίση της ρύπανσης από πλαστικά απειλεί τόσο την υγεία του πλανήτη όσο και την ανθρώπινη υγεία και η ανακύκλωση προτείνεται ως μία από τις λύσεις. Μόνο ένα σφαιρίδιο ανακυκλωμένου πλαστικού μπορεί να περιέχει πάνω από 80 διαφορετικές χημικές ουσίες και νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια του Γκέτεμποργκ και της Λειψίας υπογραμμίζει ότι τα ανακυκλωμένα

Νόσος Αλτσχάιμερ: Απλή εξέταση αίματος δείχνει πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί

Πώς σχετίζεται η αντίσταση στην ινσουλίνη με τις νοητικές λειτουργίες και την ήπια νοητική διαταραχή. Μία απλή εξέταση αίματος που φυσιολογικά αξιολογεί την αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να αποκαλύπτει πόσο γρήγορα θα αναπτύξει κάποιος νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιταλία. Η αυξημένη αντίσταση των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για

Εμμηνόπαυση: 10′ face yoga την ημέρα ανανεώνουν το πρόσωπο στην κλιμακτήριο – Δείτε βίντεο

WELLNESS ΑΛΛΑΓΕΣ Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης αφήνουν το αποτύπωμά τους και στο πρόσωπο - Η Face Yoga μπορεί να γίνει ο ισχυρός σας «σύμμαχος» σε αυτή τη φάση των αλλαγών, προσφέροντας μια φυσική λύση αντιγήρανσης *Το κείμενο υπογράφει η κυρία Αρετή Καφαντάρη, Face Yoga Expert & Instructor Trainer Οι ορμονικές αλλαγές στην περιεμμηνόπαυση και

Ιράν: Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από τους βομβαρδισμούς των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Ανησυχίες για πιθανή πυρηνική μόλυνση που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες στην υγεία. Καθώς εντείνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν με τις ΗΠΑ να έχουν πλέον εμπλακεί, βομβαρδίζοντας τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αυξάνονται και οι ανησυχίες για τους δυνητικούς κινδύνους που έχουν τέτοιου είδους ενέργειες στην υγεία. Δεν είναι ακόμα γνωστό πόση ζημιά έχει γίνει στις

Μελία Κράιλινγκ – Νίκος Καλαντζόπουλος: Δύο χρόνια μαζί! Το ταξίδι και η συγκατοίκηση

Tη δεύτερη επέτειο αγάπης και αμοιβαίας κατανόησης γιορτάζουν η ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ και ο αρχιτέκτονας σύντροφός της Νίκος Καλαντζόπουλος. Δύο χρόνια προχωρούν πλάι-πλάι η Μελία Κράιλινγκ και ο Νίκος Καλαντζόπουλος, που πρόσφατα επισκέφθηκαν μαζί με μεγάλη παρέα τις Σπέτσες, όπου απόλαυσαν τις πρώτες βουτιές στα πανέμορφα νερά του Αργοσαρωνικού. «Έσπασε» η Μελία Κράιλινγκ: «Είχα μια