Tο έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο και συμβολίζει την Ανάσταση.
Το έθιμο αυτό καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη βυζαντινή αυλή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Αγία Ελένη, με επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Οι καλεσμένοι τσούγκριζαν με τον αυτοκράτορα και τη βασιλομήτορα τα αυγά και στη συνέχεια ακολουθούσε γεύμα στο πασχαλινό τραπέζι.
Τα αυγά, που σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση βάφουμε σε χρώμα κόκκινο την Μεγάλη Πέμπτη, συμβολίζουν τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός.
Όταν το κέλυφός του αυγού, όμως, σπάσει, γεννιέται μια ζωή, όπως συνέβη και με Aνάστασή του Κυρίου. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελεί, όμως, και το χρώμα της χαράς για την Ανάσταση του Χριστού.
Σήμερα, το τσούγκρισμα των αβγών θεωρείται ως ένα πασχαλινό παιχνίδι που αποτελεί χαρακτηριστικό έθιμο της περιόδου.
Το παιχνίδι είναι απλό: Δύο άνθρωποι κρατάνε από ένα βρασμένο αβγό και ο ένας κτυπά με οποιαδήποτε από τις δύο κορυφές του αβγού του την κορυφή του αβγού που κρατά ο άλλος. Κερδίζει όποιος σπάσει το κέλυφος (τσόφλι) του αβγού του άλλου χωρίς να σπάσει το κέλυφος του δικού του αβγού. Όπως, όμως, συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, παρατηρούνται ορισμένες ζαβολιές.
Αυγά και δομική μηχανική
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές που βασίζονται στην δομική μηχανική. Η γεωμετρική ακαμψία είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ακτίνα καμπυλότητας, κι όσο μεγαλύτερη είναι η καμπυλότητα του αυγού, αυξάνονται οι πιθανότητες, ώστε να καταφέρετε να κρατήσετε το αυγό σας αλώβητο.
Η ακαμψία εξαρτάται από δύο παράγοντες: τις ιδιότητες του υλικού (ακαμψία υλικού) και τη γεωμετρία (γεωμετρική ακαμψία). Δεδομένου ότι το περίβλημα των αυγών (τσόφλι) είναι το ίδιο, η μηχανική συμπεριφορά του κελύφους καθορίζεται κυρίως από το συνολικό σχήμα του αυγού.
Επομένως, το μυστικό της νίκης κατά το τσούγκρισμα εντοπίζεται στο σχήμα που έχει το αυγό σας.
Για να γίνουν, όμως, πιο κατανοητές οι παραπάνω προτάσεις και να βγείτε «νικητές», έχουμε ετοιμάσει ορισμένες πρακτικές συμβουλές.
Διαλέγουμε το πιο μυτερό αυγό, αφού βεβαιωθούμε προηγουμένως ότι το αυγό δεν έχει ρωγμές. Επομένως, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο πάνω μέρος του αυγού, και, φυσικά να είναι καλά βρασμένο. Tα αυγά ελευθέρας βοσκής ή τα αυγά φάρμας είναι καλύτερη επιλογή επειδή έχουν πιο σκληρό κέλυφος λόγω της καλύτερης διατροφής των κοτόπουλων. Το μέγεθος και το πάχος έχουν πολύ μικρή σημασία, δεδομένου ότι το «κλειδί» είναι η καμπυλότητα.
Γυαλίστε καλά αυγό σας. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερες ατέλειες (όπως μικρά εξογκώματα) από το αυγό σας.
Κάντε το πρώτο χτύπημα με την μύτη του αυγού σας στην μύτη του «αντιπάλου» σας κρατώντας σφιχτά το αυγό σας με όλη την παλάμη σας. Στοχεύστε την πιο επίπεδη περιοχή δίπλα από την κορυφή (μύτη).
Δεν έχει σημασία πόσο δυνατά χτυπάτε το αυγό, αλλά το σημείο που θα επιλέξετε να κάνετε το χτύπημα.
To άρθρο Χρήσιμος οδηγός για να κερδίσεις στο τσούγκρισμα των αυγών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .