Βεγγαλικά και κροτίδες: Πώς θα προφυλαχθείτε από τα ατυχήματα
ΥΓΕΙΑ
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, εγκυμονεί ο ίδιος κίνδυνος – Το Χαμόγελο του Παιδιού εφιστά την προσοχή για τα ατυχήματα από βεγγαλικά και κροτίδες
-
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει για πολλοστή φορά τη σημασία της πρόληψης σε θέματα που αφορούν τη χρήση βεγγαλικών και κροτίδων από ανηλίκους κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά είναι άκρως επικίνδυνα και απρόβλεπτα υλικά, που, λόγω λανθασμένης χρήσης από ανήλικους, μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα, απειλώντας τόσο τη σωματική ακεραιότητα τη δική τους, όσο και των γύρω τους, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.
Με αφορμή τα πολυάριθμα περιστατικά τραυματισμών που καταγράφονται και τα στοιχεία που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται, αντιπροσωπεύοντας περιστατικά παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω κακής χρήσης εύφλεκτων υλικών, υπενθυμίζουμε σε γονείς, κηδεμόνες, καθώς και εκπαιδευτικούς, τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από παιδιά.
Το φαινόμενο αυτό, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, βρίσκεται σε έξαρση, αποτελώντας μία άτυπη «παράδοση». Ο Οργανισμός, μέχρι σήμερα, έχει διαχειριστεί αρκετά περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, τα οποία, πέρα από σοβαρές, πολλές φορές μη αναστρέψιμες, σωματικές βλάβες, έχουν και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις.
Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία είναι δεδομένες. Οφείλουμε όμως και εμείς, ως γονείς, ως φροντιστές και εκπαιδευτικοί, να ενημερώνουμε τα παιδιά και να τα βοηθάμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί ένα παιδί αυτά τα είδη που η πώλησή τους γίνεται σε καταστήματα, στο διαδίκτυο ακόμη και σε συνοικιακά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομα. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από παιδιά. Μια φορά αρκεί, για να αλλάξει μια ζωή.
Οι Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, αλλά και η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα. Και βρίσκονται στη διάθεση παιδιών και ενηλίκων για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΑΣ: «Έχασα τρία δάχτυλα» – Το βίντεο για τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα που «δεν είναι παιχνίδι»
Πάσχα – Βεγγαλικά: Επτά συμβουλές για να μην τρομάξουν τον σκύλο
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]