Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές. Πώς πρέπει να μοιράζουμε τις ώρες μας για καλή υγεία.
Επιστήμονες από την Αυστραλία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ακριβώς πόσες ώρες πρέπει να διαθέτουμε την ημέρα για να καθόμαστε, να κοιμόμαστε, να στεκόμαστε όρθιοι και να γυμναζόμαστε, για να έχουμε γερή καρδιά.
Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως πολυάριθμων προβλημάτων υγείας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:
- Η παχυσαρκία
- Ο διαβήτης τύπου 2
- Η καρδιοπάθεια
- Ο καρκίνος
Έως τώρα όμως δεν είχε προσδιοριστεί με σαφήνεια η ιδεώδης ισορροπία ανάμεσα στην ακινησία (και το είδος της) και την κινητικότητα. Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν οι επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν 2.388 εθελοντές, ηλικίας 50 ετών και άνω. Το ένα τέταρτο εξ αυτών είχαν διαβήτη τύπου 2, ο οποίος σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι ώρες που είναι κανείς ακίνητος επηρεάζουν τις ώρες της κινητικότητας και το αντίστροφο.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί οκτώ ημέρες την δραστηριότητα των εθελοντών τους, χρησιμοποιώντας ειδικούς μετρητές τους οποίους εκείνοι φορούσαν νυχθημερόν. Στη συνέχεια, οι ειδικοί συνέκριναν διάφορους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, όπως:
- Η περίμετρος της μέσης
- Τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου)
- Τα επίπεδα της ινσουλίνης
Το ιδανικό ωράριο
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες με τα καλύτερα αποτελέσματα στους καρδιαγγειακούς δείκτες περνούσαν σημαντικό λιγότερο χρόνο καθισμένοι. Ήταν επίσης πολλές ώρες της ημέρας όρθιοι και σωματικά ενεργοί.
Ειδικά οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 με την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου τους (γλυκαιμική ρύθμιση), φρόντιζαν να κοιμούνται επαρκώς το βράδυ.
Συνολικά, η μελέτη έδειξε πως πρέπει να έχουμε ως στόχο να καθόμαστε έως 6 ώρες την ημέρα. Είναι τρεις λιγότερες απ’ ό,τι ο μέσος όρος σε πολλές χώρες της Δύσης. Επιπλέον, πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι λίγο πάνω από 5 ώρες ημερησίως.
Πρέπει επίσης να διαθέτουμε λίγο παραπάνω από 2 ώρες ημερησίως σε μετρίας εντάσεως προς έντονες δραστηριότητες, όπως:
- Η γυμναστική στο γυμναστήριο ή
- Το περπάτημα με γρήγορο βήμα
Ακόμα 2 ώρες την ημέρα πρέπει να αφιερώνουμε σε ελαφριές φυσικές δραστηριότητες, όπως οι δουλειές του σπιτιού (π.χ. ξεσκόνισμα) και το μαγείρεμα.
Τέλος, χρειαζόμαστε 8 ώρες και 20 λεπτά ύπνο κάθε βράδυ, για να έχουμε καλή καρδιαγγειακή υγεία.
Πόσο συχνά το χρειαζόμαστε
Ωστόσο για να αποκομίσει κάποιος οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία πρέπει να τηρεί αυτό το ωράριο συστηματικά και όχι σποραδικά.
«Η αυξημένη κινητικότητα συνιστάται ισχυρά όταν η σύγχρονη ζωή απαιτεί να καθόμαστε ατέλειωτες ώρες μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Christian Brakenridge, αθλητικός φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Swinburne, στην Μελβούρνη.
«Όσο λιγότερο καθόμαστε, όμως, και όσο περισσότερο στεκόμαστε, κινούμαστε και κοιμόμαστε, τόσο ωφελούμε την καρδιαγγειακή μας υγεία», κατέληξε.
Φωτογραφία: iStock