Τελικά, μπορούμε να πίνουμε αλκοόλ όταν παίρνουμε κάποια αντιβίωση; Αυτή είναι μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς στον γιατρό τους όταν πρέπει να πάρουν αντιβίωση.
Ωστόσο, η απάντηση εξαρτάται από την λοίμωξη και τα αντιβιοτικά φάρμακα που παίρνει ο κάθε ασθενής.
Το αλκοόλ μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, επηρεάζοντας την ηπατική λειτουργία, την πέψη και την υγεία της καρδιάς. Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κάνοντάς μας ευάλωτους σε μεταδοτικές ασθένειες.
Αν είστε ήδη άρρωστος, το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωσή σας. «Η αφυδάτωση και ο κακός ύπνος είναι οι κύριες παρενέργειες του αλκοόλ που μπορούν να επιβραδύνουν την ανάρρωσή σας», εξηγεί η Δρ Κόλιν Κλέιτον.
Δείτε επίσης: Αλκοόλ: Σε πόση ώρα φεύγει από τον οργανισμό μας
Αλληλεπιδράσεις αντιβιοτικών και αλκοόλ
Τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ, αλλά υπάρχουν δύο σημαντικές εξαιρέσεις:
Μετρονιδαζόλη (Flagyl): Ένα κοινό αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κολπικών και δερματικών λοιμώξεων.
Τινιδαζόλη (Tindamax): Ένα λιγότερο κοινό αντιβιοτικό για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων .
Αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ όταν παίρνετε μετρονιδαζόλη ή τινιδαζόλη, προειδοποιεί η Δρ Κλέιτον. Ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων:
-Ζάλη
-Έξαψη
-Πονοκεφάλους
-Ναυτία και έμετο
Παρόμοια αλλά λιγότερο σοβαρά συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν με την Τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη, που χρησιμοποιείται για πολλούς τύπους βακτηριακών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, της διάρροιας και της πνευμονίας.
Δείτε επίσης: Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία ανοίγει τον δρόμο για προειδοποιητικές ετικέτες στα μπουκάλια
Πόσο ασφαλές είναι να πιω ένα ποτό όταν παίρνω αντιβιοτικά;
Εάν παίρνετε μετρονιδαζόλη ή τινιδαζόλη, έστω και ένα ποτό δεν είναι ασφαλές. Μείνετε μακριά από κάθε αλκοόλ, ακόμη και τις μικρές ποσότητες που βρίσκονται σε ορισμένα στοματικά διαλύματα και φάρμακα για το κρυολόγημα. Η Δρ Κλέιτον συνιστά να περιμένετε τουλάχιστον 72 ώρες μετά την τελευταία σας δόση πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε αλκοόλ.
Για τα υπόλοιπα αντιβιοτικά, καλό θα ήταν να περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Αν είστε στην αρχή της ασθένειας, καλύτερα να δώσετε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας να συνέλθει. Αν, όμως, είστε στις τελευταίες ημέρες της αντιβίωσης, ένα ποτηράκι κρασί δεν θα σας κάνει κακό.
Αν και υπάρχει το αφήγημα ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρέαζει την αποτελεσματικότητα των ανιβιοτικών φαρμάκων, η γιατρός εξηγεί ότι αν αισθάνεστε καλά, η μέτρια κατανάλωση (ένα μικρό ποτήρι κρασί για παράδειγμα) δεν θα πρέπει να επηρεάζει το πόσο καλά λειτουργεί ένα αντιβιοτικό.
-: Cleveland Clinic / Φωτογραφία iStock