Πάσχετε από αυτοάνοσο; Μην παραμελείτε την ψυχική υγεία σας

Date:

Τη σύνδεση των αυτοάνοσων με την ψυχική υγεία διαπιστώνει μια νέα μελέτη από επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Rheumatology.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το 50% των ατόμων με κάποια αυτοάνοση νόσο υποφέρουν επίσης από κατάθλιψη και άγχος. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς αναφέρουν σπάνια -ή ποτέ- την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας σε κάποιον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως σχεδόν ένας στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως (13% των γυναικών και 7% των ανδρών) αντιμετωπίζει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον αριθμό και τη συσχέτιση μεταξύ ψυχικής υγείας και αυτοάνοσων, οι ερευνητές κάνουν λόγο για έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που υποφέρουν σιωπηλά από προβλήματα στην ψυχική του υγεία.

«Το εύρος και ο επιπολασμός αυτών των νευρολογικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων ήταν υψηλότερος από ό,τι είχε διαπιστωθεί προηγουμένως και πολύ υψηλότερος από ό,τι περίμεναν οι κλινικοί γιατροί», δήλωσε στο Health η Melanie Sloan, επικεφαλής ερευνήτρια στη μελέτη από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα εξέτασε σχεδόν 1.900 άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα. Επιπλέον, οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε σχεδόν 300 παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να συγκεντρώσουν επιπλέον στοιχεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 55% των ανθρώπων με αυτοάνοσο εμφάνισαν κατάθλιψη. Το 57% βίωσαν άγχος, το 89% πολύ σοβαρή κόπωση και το 70% παρουσίασαν κάποιου είδους γνωστική δυσλειτουργία, όπως προβλήματα μνήμης. Αυτά τα ποσοστά ήταν σημαντικά υψηλότερα από τα αναμενόμενα. Για παράδειγμα, το 47% των ατόμων με λύκο ανέφεραν ότι είχαν αυτοκτονικές σκέψεις σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση του 15%.

Ακολούθως, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως πολλοί άνθρωποι με αυτοάνοσο νόσημα είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα ψυχικής υγείας και να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό. «Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και χωρίς αυτές τις ρευματικές παθήσεις, έχουν τον φόβο ότι θα στιγματιστούν λόγω των ψυχιατρικών συμπτωμάτων», ανέφερε η Sloan.

Εξήγησε ακόμα ότι λόγω του χρόνου που μπορεί να χρειαστεί για τη σωστή διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου, πολλοί ασθενείς χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνουν τις δικές τους ερμηνείες για τα συμπτώματά τους. Επίσης, τα συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας δεν είναι ούτε πάντα ορατά, ούτε εύκολο να ελεγχθούν.

Η σύνδεση μεταξύ αυτοάνοσων παθήσεων και ψυχικών ασθενειών

Αν και η σχέση μεταξύ αυτοάνοσης νόσου και ψυχικής υγείας είναι περίπλοκη και δεν είναι πλήρως κατανοητή, περιλαμβάνει αλληλεπιδράσεις τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, δήλωσε ο Brent Nelson, ψυχίατρος ενηλίκων και επικεφαλής ιατρικών πληροφοριών στο PrairieCare, τμήμα Newport Healthcare.

Πρόκειται για μια περίπλοκη σύνδεση μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και των κυττάρων του εγκεφάλου. Μια αυτοάνοση ασθένεια πυροδοτεί το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό. Αυτό επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και τα εγκεφαλικά κύτταρα. «Η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί στον εγκέφαλο και μπορεί να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης», διευκρίνισε ο Nelson.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, «η αντιμετώπιση των προκλήσεων μιας αυτοάνοσης νόσου μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο, καθώς αισθάνεται λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινής ζωής, επειδή ξοδεύει πολλή ενέργεια για να αντιμετωπίσει την ασθένειά του».

Προστασία της ψυχικής υγείας

Η προστασία της ψυχικής υγείας ξεκινά με την επίγνωση του προβλήματος, τόνισε ο James Jackson, Ψυχολόγος , επιστημονικός αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Και γι’ αυτό προτείνει στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο αυτοάνοσο να αναζητούν και κάποιον ειδικό στην ψυχική υγεία. Επίσης, συνιστά στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που αναλαμβάνουν τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων να συνεργάζονται με επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, τα άτομα με αυτοάνοσο μπορούν να ακολουθούν διάφορες τεχνικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή ασκήσεις επίγνωσης ώστε να βελτιώσουν τη διαχείριση του συναισθηματικού αντίκτυπου της ασθένειας. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ειδικοί συστήνουν και την επικοινωνία με οικείους ανθρώπους, ώστε το άτομο με αυτοάνοσο να μοιράζεται τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σωκράτης Αλαφούζος: Νέο τρυφερό βίντεο με την κόρη του Μαρίλια– Η συγκινητική επιστροφή στο κολέγιο!

Ο Σωκράτης Αλαφούζος μοιράστηκε ένα γλυκό στιγμιότυπο με την κόρη του, Μαρίλια!

Δούκισσα Νομικού: To νέο τρυφερό καρέ και οι ευχές στον γιο της, Σάββα για την γιορτή του

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σημερινή μέρα για τη Δούκισσα Νομικού και την οικογένειά της καθώς ο γιος τους, Σάββας έχει την ονομαστική του γιορτή.

N. Μουτσινάς σε Σκορδά: «Σιγά βρε Φαίη και εμείς έχουμε παρακολουθήσει τσό….α σε κουζίνα»

Μια απρόσμενη τηλεφωνική κλήση έλαβε ο Νίκος Μουτσινάς την Πέμπτη βράδυ, ενώ βρισκόταν στον αέρα της εκπομπής του στον Alpha. Ο λόγος για την αγαπημένη του φίλη, Φαίη Σκορδά, η οποία ήθελε να στείλει το δικό της «buongiorno» από το σπίτι της. Η κίνηση της παρουσιάστριας της πρωινής ζώνης του Μεγάλου Καναλιού ήταν μια αντίδραση

Βαλέρια Κουρούπη: «Ξυπνάς ένα πρωί και κάτι έχει αλλάξει…»

Στην εκπομπή Καλύτερα Αργά βρέθηκε καλεσμένη η Βαλέρια Κουρούπη. Η ηθοποιός μίλησε ανάμεσα σε άλλα και για το τι απολαμβάνει στη ζωή της.

Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο πρίγκιπας της ελληνικής ροκ που νικήθηκε από τους δαίμονές του

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο θρυλικός «πρίγκιπας» της ελληνικής ροκ σκηνής, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου 1990. Ένας καλλιτέχνης που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική και συνεχίζει να εμπνέει γενιές με το έργο του. Ωστόσο, πίσω από τη λάμψη και το ταλέντο, κρυβόταν μια σκοτεινή πλευρά που τελικά τον κατέβαλε.

Άμπερ Χερντ: Θα γίνει μητέρα για δεύτερη φορά

Η ηθοποιός απέκτησε το  πρώτο της παιδί τον Απρίλιο του 2021 μέσω παρένθετης μητέρας

Μαλού Κυριακοπούλου – Πήρε το πτυχίο της και έστειλε το δικό της μήνυμα: «Ποτέ δεν είναι αργά»

Ξεχωριστή ήταν η σημερινή ημέρα για τη Μαλού Κυριακοπούλου καθώς όπως έκανε γνωστό η ίδια μέσα από το Instagram, πήρε το πτυχίο της στο μεταπτυχιακό.

Νότης Σφακιανάκης: «Δεν θα ξανατραγουδήσει – Υπήρχαν λόγοι που έγινε αυτό που έγινε»

Συνέντευξη στην εκπομπή Super Κατερίνα παραχώρησε ο Γιώργος Μουκίδης και μίλησε για όλους και για όλα. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στον Νότη Σφακιανάκη, στην απουσία του αλλά και στην τελευταία συνομιλία που είχαν. Ο συνθέτης μίλησε ακόμη για την παρουσία του Κωνσταντίνου Αργυρού στο Ηρώδειο. «Όλοι κάνουμε λάθη. Κι αυτός έχει δικαίωμα να κάνει λάθος.

Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Είναι αστείο να είσαι σταρ στην Ελλάδα

Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Είναι αστείο να είσαι σταρ στην Ελλάδα Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Είναι αστείο να είσαι σταρ στην Ελλάδα Κάποτε ένιωσα ότι φλερτάρω λίγο με το καλάμι, αλλά δεν το καβάλησα, ανέφερε μεταξύ άλλων Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης έδωσε συνέντευξη και ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για το αν ένιωσε ποτέ σταρ. Ο ηθοποιός μιλώντας στο περιοδικό «Λοιπόν» εξέφρασε

Θεοδώρα Τζήμου: «Τηλεοπτικά δεν κάνω κάτι φέτος, προς το παρόν έρχονται όμως προτάσεις»

Η Θεοδώρα Τζήμου εμφανίστηκε στο «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, όπου συζήτησε με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, με αφορμή τη νέα της θεατρική δουλειά. Η ηθοποιός αναφέρθηκε στη στάση της απέναντι στις επαγγελματικές συνεργασίες και εξήγησε γιατί φέτος αποφάσισε να μη συμμετάσχει σε τηλεοπτική σειρά. Η ηθοποιός είπε χαρακτηριστικά πως «κάθε φορά μπαίνω