Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Date:

Όσοι δεν μπορούν να αναπαραστήσουν με εικόνες τίποτα στο μυαλό τους ανήκουν πιθανότατα στο 1% των ατόμων με ακραία αφαντασία

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναπαριστούν, να ανακαλούν, να φαντάζονται δηλαδή εικόνες στο κεφάλι τους: την εικόνα ενός μήλου, πώς είναι η κουζίνα τους ή το χαμόγελο του καλύτερου φίλου τους. Όμως, αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλοι.

Όσοι δεν μπορούν να αναπαραστήσουν με εικόνες τίποτα στο μυαλό τους ανήκουν πιθανότατα στο 1% των ατόμων με ακραία αφαντασία, σύμφωνα με επισκόπηση μελετών για το φαινόμενο.

Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αναγνωρίζουν πρόσωπα, να θυμούνται τον ήχο ενός μουσικού κομματιού ή την αίσθηση του γυαλόχαρτου και είναι πιο πιθανό να ασχολούνται επαγγελματικά με την επιστήμη, τα μαθηματικά ή τους υπολογιστές.

Έως και 6% των ανθρώπων, δε, μπορεί να εμφανίζουν κάποιο βαθμό αφαντασίας.

Η αφαντασία δεν είναι διαταραχή και δεν συνεπάγεται έλλειψη φαντασίας, αλλά μπορεί να έχει ανεπαίσθητες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, λέει ο καθηγητής Adam Zeman, επίτιμος καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ο οποίος εφηύρε τον όρο πριν από σχεδόν 10 χρόνια.

Η Mary Wathen, 43 ετών, από το Cheltenham στο Gloucs, θεωρεί «συναρπαστικό» το ότι άλλοι άνθρωποι μπορούν να δημιουργούν εικόνες στο κεφάλι τους, μεταδίδει το BBC.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι πραγματικά εννοούν – πού είναι αυτή η εικόνα και πώς μοιάζει;», λέει.

«Για μένα, αν δεν μπορείς να δεις κάτι με τα μάτια σου, δεν είναι εκεί», εξηγεί.

Η Mary δεν μπορεί να φανταστεί σημαντικά γεγονότα στη ζωή της, όπως την ημέρα του γάμου της. Και αν δεν είναι μαζί της, δεν μπορεί να ανακαλέσει ούτε την εικόνα των δύο νεαρών αγοριών της.

«Δεν έχω εικόνα στο μυαλό μου. Έχω όλες τις αναμνήσεις, απλώς τις θυμάμαι πολύ διαφορετικά», λέει.

«Όπως το περιέγραψε κάποιος κάποτε, το υλικό είναι όλο εκεί και λειτουργεί – αλλά η οθόνη δεν είναι αναμμένη», εξομολογείται.

Αφαντασία και υπερφαντασία

Ο καθηγητής Zeman ανακάλυψε αυτόν τον τρόπο να βιώνει κανείς τον κόσμο όταν είδε έναν ασθενή που είχε χάσει την ικανότητα οπτικοποίησης.

Όταν έγραψε για την περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενούς, επικοινώνησαν μαζί του κι άλλοι, για να του πουν ότι ήταν πάντα έτσι.

Και ο καθηγητής Zeman έκτοτε ανακάλυψε ότι υπάρχει και το άλλο άκρο, η υπερφαντασία, στην οποία οι άνθρωποι βλέπουν εικόνες τόσο ζωντανά στο κεφάλι τους που δεν μπορούν να πουν αν είναι πραγματικές ή φανταστικές. Υπολογίζεται ότι ένα 3% του πληθυσμού βλέπει τον κόσμο έτσι.

«Ο ένας όρος γέννησε τον άλλον», λέει, αφού δανείστηκε τη λέξη του Αριστοτέλη για το «μάτι του νου».

Ο καθηγητής Zeman λέει την τελευταία δεκαετία έχουν επικοινωνήσει μαζί του 17.000 άνθρωποι, με εμπειρίες αφαντασίας και υπερφαντασίας.

Πολλοί είπαν ότι γνώριζαν ότι επεξεργάζονταν τις πληροφορίες διαφορετικά από τους άλλους, αλλά δεν μπορούσαν να περιγράψουν πώς.

Πού μπορεί να οφείλεται το φαινόμενο

Οι διαφορές στη συνδεσιμότητα μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου ίσως μπορούν να εξηγήσουν γιατί, λέει ο καθηγητής Zeman.

Για παράδειγμα, όταν τους ζητείται να φανταστούν ένα μήλο, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν από κάποια βήματα, όπως το να παροτρύνουν τον εγκέφαλο να θυμηθεί πώς μοιάζει ένα μήλο και να τον βάλουν να δημιουργήσει μια εικόνα του.

Αλλά στους ανθρώπους με αφαντασία, η διαδικασία αυτή μπορεί να χαλάσει ανά πάσα στιγμή.

«Οι σκέψεις παραμένουν σκέψεις», λέει ο καθηγητής Zeman, «ενώ για άλλους, η σκέψη μεταφράζεται σε αισθητηριακούς όρους».

Ενώ οι αφαντασιακοί σκέφτονται τις αναμνήσεις, οι άλλοι άνθρωποι είναι σε θέση να ανακαλέσουν και να ζήσουν τις αναμνήσεις αυτές.

Το ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι πολλοί αφαντασιακοί μπορούν να οραματιστούν εικόνες ενώ ονειρεύονται – πιθανώς επειδή είναι μια πιο αυθόρμητη εργασία που ξεκινά βαθιά στον εγκέφαλο, λέει ο καθηγητής Zeman.

Και η αφαντασία μπορεί να έχει οφέλη. Μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στην ψυχική υγεία κάποιου, επειδή είναι πιο πιθανό να ζει τη στιγμή και λιγότερο πιθανό να φαντάζεται τρομακτικά ή αγχωτικά γεγονότα, για παράδειγμα.

Αλλά για τον καθηγητή Zeman, «η μεγάλη έκπληξη» ήταν οι αφαντασιακοί καλλιτέχνες, οι οποίοι του είπαν ότι η δυσκολία τους να οπτικοποιήσουν εικόνες τούς έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο να κάνουν τέχνη, χρησιμοποιώντας τον καμβά ως μάτι του μυαλού τους.

Κανονικά, οι υπερφαντασιακοί είναι πιο πιθανό να είναι δημιουργικοί, όπως η Geraldine van Heemstra.

Η Geraldine, μια καλλιτέχνις, είχε πάντα «τεράστια φαντασία» ως παιδί, χτίζοντας ολόκληρα χωριά στο μυαλό της.

Και πάντα έβλεπε το αλφάβητο έγχρωμο, όπως και τους αριθμούς και τις ημέρες της εβδομάδας.

Στο σχολείο, η Geraldine συνήθιζε να αλλάζει απαντήσεις σε μαθηματικά προβλήματα, επειδή τα χρώματα των αριθμών στο κεφάλι της έμοιαζαν λάθος όταν κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο.

Αλλά ανακάλυψε ότι έβλεπε τον κόσμο διαφορετικά από τους περισσότερους άλλους μόνο όταν συνεργαζόταν με μουσικούς και χορευτές, ζωγραφίζοντας στροβιλισμούς και σχήματα ως απάντηση στους ρυθμούς τους.

«Θυμάμαι ότι ρωτούσα τους μουσικούς πώς έβλεπαν τη μουσική – αλλά δεν καταλάβαιναν τι εννοούσα», λέει η Geraldine.

«Νόμιζα ότι όλοι οι μουσικοί έβλεπαν έγχρωμες νότες», εξηγεί.

Η Geraldine ζει μια αντίστοιχα έντονη εμπειρία όταν ζωγραφίζει.

«Μπορώ να περπατήσω, να σχεδιάσω, να απολαύσω το τοπίο και να ξαναζήσω την εμπειρία αργότερα», λέει.

Ακόμη και όταν κάνει σχέδια να κάνει κάτι, η Geraldine αισθάνεται ότι μεταφέρεται στο μέλλον.

Αλλά η συνεχής οπτικοποίηση μπορεί επίσης να είναι κουραστική.

Και ο εγκέφαλος της Geraldine μπορεί να αισθάνεται υπερφορτωμένος μερικές φορές, δυσκολεύοντας τον ύπνο της.

Τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την αφαντασία και την υπερφαντασία εξακολουθούν να είναι πολλά, όπως ποιοι είναι οι διαφορετικοί υποτύποι και γιατί μπορεί να είναι κάτι γενετικό.

Τα δεδομένα από μεγάλες βιοτράπεζες μπορεί να δώσουν την απάντηση.

Η ανασκόπηση, στο Trends in Cognitive Sciences, διαπίστωσε ότι η αφαντασία εμφανιζόταν σε οικογένειες, με τα αδέρφια των αφαντασιακών να είναι 10 φορές πιο πιθανό να επηρεαστούν και τα ίδια.

Έχει επίσης προταθεί ότι οι αφαντασιακοί είναι πιο πιθανό να έχουν αυτισμό.

Ο καθηγητής Zeman λέει ότι η έρευνα δείχνει ότι «η συνειδητή αισθητηριακή εικόνα δεν είναι προϋπόθεση για την ανθρώπινη γνώση» ή τη δημιουργική φαντασία.

Και ο καθένας απεικονίζει εικόνες στο μυαλό του διαφορετικά.

«Η εμπειρία μας δεν είναι ο κανόνας και οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετική εσωτερική ζωή», προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος: Υπάρχουν σημάδια που θα μπορούσαν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα, λέει νέο ερευνητικό ινστιτούτο

Οστεοαρθρίτιδα: Πώς την επηρεάζει η κατανάλωση καφεΐνης

Ανοιξιάτικη καθαριότητα: Ποιες δουλειές του σπιτιού καίνε περισσότερες θερμίδες;

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μάστορας: «Άντε να παίρνουμε σειρά» – Η επική ατάκα του όταν ευχήθηκε στον Αργυρό για το μωρό του

Η λαμπερή πρεμιέρα της Ελένης Φουρέιρα και των Μελισσών στο ΕΝΑΣΤΡΟΝ είχε τα πάντα: μουσική, λάμψη και... αποκαλύψεις!

Έφυγε από τη ζωή ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος... Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο αδελφός του, Βασίλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του: «Αδερφέ, συνάδελφε, φίλε, καλό παράδεισο. Αδερφέ, εμείς τα αδέρφια σου, τα ανίψια σου δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ άλλοι σε ξέχασαν. Το Θέατρο, η Παιδεία, οι συνάδελφοι και οι μαθητές σου δεν θα

Μανώλης Φάμελλος για την τραπ μουσική: ∆εν µε πείθουν ούτε αυτοί που την καταγγέλλουν αλλά ούτε και αυτοί που την υπερασπίζονται

Μανώλης Φάμελλος για την τραπ μουσική: ∆εν µε πείθουν ούτε αυτοί που την καταγγέλλουν αλλά ούτε και αυτοί που την υπερασπίζονται Μανώλης Φάμελλος για την τραπ μουσική: ∆εν µε πείθουν ούτε αυτοί που την καταγγέλλουν αλλά ούτε και αυτοί που την υπερασπίζονται ∆εν έχει τύχει να ακούσω παρά µονάχα φευγαλέα, πρόσθεσε Ο Μανώλης Φάμελλος έδωσε

Χρήστος Μάστορας σε Κωνσταντίνο Αργυρό: Χάρηκα πολύ που έγινες πατέρας, άντε να παίρνουμε κι άλλοι σειρά

Πήρα πολλά εφόδια από τα γυρίσματα για την ταινία του Καζαντζίδη, είπε σε άλλο σημείο ο τραγουδιστής

Πότε ένας πολύποδας στο έντερο είναι επικίνδυνος;

Ο πολύποδας του παχέος εντέρου είναι ένας μικρός όγκος που σχηματίζεται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Οι περισσότεροι πολύποδες είναι αβλαβείς, αλλά με την πάροδο του χρόνου ορισμένοι ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο που, αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως, μπορεί να είναι θανατηφόρος. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει πολύποδες του παχέος εντέρου.

Αντετοκούνμπο: Τα 30ά του γενέθλια & η αφιέρωση της Μαράια με φωτογραφίες-έκπληξη από τον γάμο!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έσβησε χθες 30 κεράκια, και η σύζυγός του, Μαράια, βρήκε τον πιο ρομαντικό τρόπο για να του ευχηθεί!

Αλεξάνδρα Ούστα: «Έχω δίπλα μου έναν υπέροχο άνθρωπο, με βοηθάει και με στηρίζει πολύ»

Για τη μητρότητα, την επιλογή της να γίνει ηθοποιός αλλά και για τον λόγο που δεν κάνει τηλεόραση, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Αλεξάνδρα Ούστα. Τι αγαπάτε στο θέατρο; Αγαπώ κατ’ αρχάς το ότι παίζω σε αυτό. Μου δίνεται η ευκαιρία και το πλαίσιο να δοκιμάζω διαφορετικά πράγματα... εποχές, χαρακτήρες, καταστάσεις, συναισθήματα. Μου αρέσει

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν σταματάς να κάνεις σεξ

Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι μια φυσική πτυχή της ανθρώπινης ζωής, που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία. Όμως, τι συμβαίνει όταν για κάποιο λόγο απέχεις από το σεξ; Είτε πρόκειται για προσωπική επιλογή, είτε λόγω συνθηκών, η σεξουαλική αποχή μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο σώμα και το μυαλό. Ας δούμε πώς

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ πρόλαβε να αποχαιρετήσει τη «δεύτερη μητέρα» του, λίγο πριν αυτή πεθάνει

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ εκπλήρωσε την επιθυμία του να δει ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της ζωής του, την Κάθι Φιπς, λίγες ημέρες πριν η γυναίκα φύγει από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Σύμφωνα με τη Sun, η Φιπς εργάστηκε επί δεκαετίες ως υπάλληλος υποδοχής και δημοσίων σχέσεων στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ουσιαστικά ήταν

Νικολαΐδη-Φιντιρίκος: Στόλισαν για τα Χριστούγεννα το «Ελπίδα» & χάρισαν χαμόγελα στα μικρά παιδιά!

Η Μελίνα Νικολαΐδη και ο Δημήτρης Φιντιρίκος απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι η καλοσύνη δεν χρειάζεται μεγάλα λόγια, αλλά πράξεις!

Σε κώμα στην εντατική ο Νίκος Σαργκάνης! Δίνει μάχη για τη ζωή του! Η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Αντωνόπουλος έκανε γνωστή τη δυσάρεστη είδηση, συντετριμμένος για τη δυσάρεστη εξέλιξη στη ζωή του κορυφαίου τερματοφύλακα.

Φωτεινή Δάρρα: Έρχονται και μου λένε ότι ο Νταλάρας δημοσίευσε εικόνα του γάμου μου, τι να του πεις;

Η Φωτεινή Δάρρα παντρεύτηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Γιώργος Νταλάρας ήταν εκείνος που γνωστοποίησε τον γάμο της τραγουδίστριας. Στον καναπέ της εκπομπής «Super Κατερίνα» κάθισε την Παρασκευή (06-12-2024) η Φωτεινή Δάρρα. Η Κατερίνα Καινούργιου υποδέχθηκε τη γνωστή τραγουδίστρια σε μία ζεστή συνέντευξη σχετικά με την επαγγελματική και προσωπική της ζωή. «Η κόρη