Τα κρούσματα είναι ήδη τριπλάσια εφέτος απ’ ό,τι το 2023. Διπλασιάστηκαν οι νεκροί σε 1,5 μήνα.
Τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων απ’ ό,τι πέρυσι έχει προσβάλλει εφέτος ο δάγκειος πυρετός στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αναφέρει ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΡΑΗΟ).
Τα κρούσματά του είχαν υπερβεί στις 26 Μαρτίου 2024 τα 3,5 εκατομμύρια, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Περισσότεροι από 1.000 ασθενείς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από εκείνον που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα.
Οι αριθμοί αυτοί προκαλούν έντονη ανησυχία, αν αναλογιστεί κανείς πως ολόκληρο το 2023 είχαν αναφερθεί 4,5 εκατομμύρια κρούσματα, δήλωσε ο διευθυντής του ΡΑΗΟ Dr. Jarvas Barbosa. Ο PAHO είναι η Περιφέρεια Αμερικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο δάγκειος πυρετός έχει πλήξει ιδιαιτέρως τρεις χώρες. Βραζιλία, Παραγουάη και Αργεντινή έχουν το 92% των κρουσμάτων και το 87% των θανάτων. Ειδικότερα:
Η Βραζιλία έχει το 83% των κρουσμάτων
- Η Παραγουάη το 5,3%
- Η Αργεντινή το 3,7%
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και σε χώρες όπου συνήθως παρατηρείται κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
- Τα Μπαρμπέιντος
- Η Κόστα Ρίκα
- Η Γουαδελούπη
- Η Γουατεμάλα
- Η Μαρτινίκα
- Το Μεξικό
Οι αιτίες
Όπως εξήγησε ο Dr. Barbosa, τα αυξημένα κρούσματα οφείλονται κατ’ αρχάς στην αυξημένη μετάδοση του υπαίτιου ιού στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη. Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία ευδοκιμούν στις περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα.
Αρκετοί περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εξάπλωσή τους, είπε ο διευθυντής του ΡΑΗΟ. Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το φαινόμενο El Niño είναι τα κυριότερα.
Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και η απροσχεδίαστη αστικοποίηση, πρόσθεσε. Και τα δύο οδηγούν σε κακές συνθήκες στέγασης και ανεπαρκείς υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Το επακόλουθο είναι να δημιουργούνται αναρίθμητοι χώροι αναπαραγωγής των κουνουπιών στα απορριφθέντα αντικείμενα όπου συλλέγεται νερό της βροχής.
Εφέτος, πρόσθετη ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι ο δάγκειος πυρετός προκαλεί κρούσματα σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Οι χώρες αυτές ενδέχεται να μην είναι προετοιμασμένες να ανακόψουν την μετάδοσή του.
Το 2024 «πιθανότατα θα είναι η χειρότερη περίοδος δάγκειου πυρετού που είχαμε πότε (στην αμερικανική ήπειρο)», κατέληξε ο Dr. Barbosa.