Τα ευρήματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει γίνει ποτέ για τα εμβόλια της COVID-19.
Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σχετίζονται με μικρή αύξηση στον κίνδυνο καρδιολογικών, αιματολογικών και νευρολογικών διαταραχών, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή έρευνα που έχει διεξαχθεί έως σήμερα γι’ αυτά.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων εξέτασαν τη συχνότητα 13 προβλημάτων υγείας σε 99 εκατομμύρια εμβολιασθέντες σε 8 χώρες του κόσμου. Τα ευρήματά τους επιβεβαίωσαν ότι τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer, Moderna και AstraZeneca όντως αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων εξ αυτών.
Ωστόσο η αύξηση του κινδύνου σε απόλυτους αριθμούς είναι ελάχιστη. Είναι ενδεικτικό, ότι η μελέτη έδειξε πως μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca αυξάνεται κατά σχεδόν 2,5 φορές ο κίνδυνος εκδήλωσης του συνδρόμου Guillain-Barre.
Αυτό ακούγεται τεράστιο. Στην πραγματικότητα, όμως, χορηγήθηκαν 23 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και καταγράφηκαν συνολικά 190 περιστατικά. Αναμένονταν όμως 76, επομένως αυξήθηκαν κατά σχεδόν δυόμιση φορές.
Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσα περιστατικά αναμένονταν από κάθε πάθηση, με βάση δεδομένα που είχαν για κάθε χώρα πριν αρχίσουν οι εμβολιασμοί εναντίον της COVID.
Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μία σπάνια νευρολογική ασθένεια. Προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται λανθασμένα στο περιφερειακό νευρικό σύστημά του. Η συνέπεια είναι βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν έως την παράλυση.
Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι τα εμβόλια κατά της COVID προκαλούν το σύνδρομο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Μπορεί να ανταποκρίνονται και τα δύο στην πραγματικότητα», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Harlan Krumholz, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale. «Τα εμβόλια μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές και ταυτοχρόνως να υπάρξει μικρός αριθμός ανθρώπων που θα επηρεαστούν αρνητικά». https://medicine.yale.edu/profile/harlan-krumholz/
Υπολογίζεται ότι τα εμβόλια έχουν σώσει περισσότερα από 19 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Συνολικώς έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια δόσεις τους σε όλο τον κόσμο.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Vaccine. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 99.068.901 ανθρώπους από οκτώ χώρες του κόσμου. Οι χώρες ήταν οι Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Σκωτία. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κάνει συνολικώς: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X24001270#f0005
183.559.462 δόσεις από το εμβόλιο mRNA της Pfizer
36.178.442 δόσεις από το εμβόλιο mRNA της Moderna
23.093.399 δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca
Εκτός από το σύνδρομο Guillain-Barre, η μελέτη έδειξε ότι τα εμβόλια σχεδόν τριπλασιάζουν τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας. Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή στο τοίχωμα της καρδιάς, το μυοκάρδιο. Η μυοκαρδίτιδα είναι πιο συχνή στους νεαρούς άνδρες. Παρατηρήθηκε κυρίως μετά τις τρεις πρώτες δόσεις από τα εμβόλια mRNA.
Ειδικά το εμβόλιο της Moderna σχετίσθηκε και με αύξηση από 1,7 έως 2,6 φορές του κινδύνου περικαρδίτιδας. Αυτή είναι φλεγμονή στον προστατευτικό ιστό που περιβάλλει την καρδιά (περικάρδιο).
Η πρώτη δόση από το εμβόλιο mRNA της Moderna σχετίσθηκε επίσης με αύξηση κατά 3,7 φορές του κινδύνου εκδήλωσης μιας νόσου που λέγεται οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (ADEM). Αυτή προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αναμένονταν 2 περιστατικά και καταγράφηκαν 7, αναφέρουν οι ερευνητές .
Η πρώτη δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca αύξανε κατά 3,9 φορές τον κίνδυνο ADEM. Σχετίσθηκε επίσης με αύξηση κατά 1,9 φορές του κινδύνου εγκάρσιας μυελίτιδας, μίας άλλης νευρολογικής επιπλοκής.
Τα εμβόλια για την COVID σχετίσθηκαν επίσης με μικρότερες αυξήσεις στον κίνδυνο παράλυσης Bell ή επιληπτικών σπασμών. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, οι αριθμοί των κρουσμάτων ήταν ελάχιστοι.