Πόση ώρα είναι υπερβολική για να μένει κανείς στο κρεβάτι;

Date:

Ο ποιοτικός χρόνος για τον εαυτό μας μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε κάτι επιζήμιο

Όταν το σπίτι είναι κρύο και έξω είναι ακόμα σκοτάδι, είναι λογικό να απολαμβάνετε λίγα λεπτά παραπάνω στο κρεβάτι. Και κάποιοι αγαπούν λίγο περισσότερο το χουχούλιασμα κάτω από κουβέρτες και παπλώματα, ενώ για άλλους είναι πολυτέλεια, ιδίως για τους γονείς, που ξέρουν πολύ καλά πόσο άγρια μπορεί να διακοπεί ο ύπνος το πρωί και να αρχίσεις να τρέχεις.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρχουν όρια. Ο ποιοτικός χρόνος για τον εαυτό σας μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε κάτι επιζήμιο – όπως μια άσκοπα χαμένη ώρα ή περισσότερο σκρολάρισμα στα social media.

«Για μερικούς ανθρώπους, το να σηκώνουν τηλέφωνα και να τσεκάρουν email ή να διαβάζουν ειδήσεις ενώ βρίσκονται στο κρεβάτι αυξάνει το στρες», λέει η Eleanor McGlinchey, ψυχολόγος ύπνου στο Manhattan Therapy Collective και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Fairleigh Dickinson. «Οπότε άραξες στο κρεβάτι και τώρα νιώθεις χειρότερα», προσθέτει.

Σχεδιάστε, λοιπόν, εκ των προτέρων πώς θέλετε να περάσετε τα λίγα λεπτά παραπάνω στο κρεβάτι.

«Λέω στους ανθρώπους να κάνουν ό,τι πρόκειται να κάνουν σκόπιμα», λέει η ειδικός. «Μην αφήνεστε στο έλεος των ειδοποιήσεων που σκάνε το πρωί. Να αξιοποιείτε όπως θέλετε εσείς τον χρόνο σας».

Εάν, για παράδειγμα, το να απαντήσετε σε μερικά επείγοντα email από το κρεβάτι σάς επιτρέπει να χαλαρώσετε, χωρίς να ανησυχείτε ότι ξεκινήσατε αμέσως τη δουλειά, το αποτέλεσμα είναι καθαρά θετικό.

«Είναι σημαντικό να έχετε λόγο στο πώς ξεκινά η μέρα σας, ειδικά για τα άτομα που, μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να φροντίσουν κάποιον», τονίζει. «Αλλά δώστε στον εαυτό σας ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Γράψτε. Ακούστε μουσική», προτείνει.

Τα άτομα που παλεύουν με την αϋπνία ή έχουν άλλες παθήσεις υγείας που επηρεάζουν τον ύπνο τους μπορεί να προσπαθήσουν να πάνε για ύπνο νωρίτερα, ακόμα κι αν δεν νυστάζουν ή να ξαπλώσουν στο κρεβάτι ξύπνιοι το πρωί σε μια προσπάθεια να ξεκουραστούν. Αλλά αυτό μπορεί να είναι λάθος, επειδή «το σώμα σας μαθαίνει να βρίσκεται στο κρεβάτι ξύπνιο», λέει ο Δρ Alcibiades J. Rodriguez, νευρολόγος και ιατρικός διευθυντής του Comprehensive Epilepsy Center-Sleep Center στο NYU Langone Health.

Υπάρχει αποδεκτό όριο στο… χουχούλιασμα;

Δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας για το πόσο πρέπει να κάθεται κανείς κάτω από τα σκεπάσματα αφού ξυπνήσει, αλλά αν αυτό συμβαίνει καθημερινά, 15 έως 30 λεπτά πρέπει να είναι αρκετά για τους περισσότερους ανθρώπους.

«Αν ξυπνάτε και νιώθετε καλά και αυτό είναι μέρος της ρουτίνας σας, δεν χρειάζεται να το σταματήσετε», λέει η Δρ Marjorie Soltis, ειδικός στην ιατρική του ύπνου και επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke. «Αλλά νομίζω ότι τα 30 λεπτά είναι ένα καλό όριο».

Η χαλάρωση στο κρεβάτι δεν υποκαθιστά τον ύπνο. «Αλλά πρέπει να ακούς το σώμα σου», λέει. «Αν αισθάνεστε καλύτερα αφού ξεκουραστείτε λίγο, μπορεί να έχετε κάποιο κέρδος, παρόλο που δεν είναι το ίδιο με τον ύπνο». Άτομα που μπορούν να μείνουν στο κρεβάτι χωρίς εργασιακή ή οικογενειακή πίεση ή που χρειάζονται τον επιπλέον χρόνο για λόγους υγείας, θα πρέπει να το κάνουν χωρίς ντροπή, λένε οι ειδικοί.

Αυτό ισχύει ακόμη και αν «σαπίσετε», όπως λένε, στο κρεβάτι όλη μέρα ή ακόμα και όλο το Σαββατοκύριακο – μπορεί να είναι ακίνδυνο με μέτρο. «Αν θέλετε να μείνετε στο κρεβάτι όλη μέρα επειδή αισθάνεστε εξάντληση, κάντε το και μην αισθάνεστε άσχημα για αυτό», λέει η McGlinchey.

«Αλλά αν αυτό αρχίσει να σας κάνει να νιώθετε κατάθλιψη ή άγχος ή να παίρνετε άδεια από τη δουλειά και να γίνεστε λιγότερο λειτουργικοί, τότε πρέπει να το σταματήσετε», προσθέτει.

Για μερικούς ανθρώπους, το να μένουν συνεχώς στο κρεβάτι για ώρες ή να κοιμούνται ξανά μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Χρειάζεστε επίσης έκθεση στο φως για να διατηρήσετε τους κιρκάδιους ρυθμούς σας.

Σε γενικές γραμμές, όμως, η χαλάρωση στο κρεβάτι μπορεί να είναι χρόνος που ξοδεύεται καλά. Κρατήστε την σύντομη αν μπορείτε και κάντε κάτι που σας αρέσει. Για όσους κοιμούνται καλά, «το να απολαμβάνουν το κρεβάτι τους είναι καλό», λέει ο Rodriguez.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γλοιοβλάστωμα: Νέα μελέτη προσφέρει ελπίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους

Γυναίκα ξεπέρασε πέντε φορές τον καρκίνο και μίλησε για την ζωή της μαζί του

4 τρόποι με τους οποίους δείχνει το σώμα σας ότι σας λείπει ύπνος

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κολονοσκόπηση: Πώς μπορεί το AI να συμβάλλει σε πιο ακριβή αποτελέσματα

Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και των σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών που συμβάλλουν στη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο. Στον αγώνα για την έγκαιρη ανεύρεση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έχει επιστρατευτεί επί σειρά ετών ένας

Καρκίνος του προστάτη: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες που δεν κάνουν PSA

Ένας στους έξι άνδρες δεν πάει για προληπτικές εξετάσεις, ακόμα κι αν προσκληθεί από τους γιατρούς. Οι άνδρες που δεν κάνουν τακτικά προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Φυματίωση: Συναγερμός στην Ευρώπη – Αύξηση 10% στα παιδιά

ΥΓΕΙΑ Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούσαν το 4,3% των νέων και επανεμφανιζόμενων περιστατικών φυματίωσης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2023 Ανησυχία για την αύξηση των περιστατικών φυματίωσης στον παιδιατρικό πληθυσμό της Ευρώπης εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην τελευταία έκθεση που δημοσιεύει. Σύμφωνα με τα

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά ΠΑΙΔΙ Δείτε ποια παιδιά φέρουν αυξημένο κίνδυνο έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας σύμφωνα με έρευνα Πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Dermatology και αφορά παιδιά με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), ανέδειξε ότι τα αγχογόνα γεγονότα που βιώνουν κατά τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής τους συνδέονται

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο FITNESS Ο πιο απλός τρόπος να προστατεύσουμε το μυαλό μας όσο γερνάμε είναι να βάλουμε τα παπούτσια μας και να βγούμε για περπάτημα ή τρέξιμο, προτείνει νεότερη μελέτη  Μια ακόμα μελέτη προσθέτει σημαντικές πληροφορίες σε αυτό που ήδη έχει αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως:

School time: Πόσα εκατομμύρια ευρώ δίνει η Google για τη διαδικτυακή ασφάλεια των εφήβων

* Γράφει η Mindy Brooks, Διευθύντρια, Επικεφαλής του τμήματος Google Kids & Families και Android Consumer Experience, Google Η έρευνα της Google δείχνει ότι η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι οικογένειες για να τα διατηρήσουν ασφαλή. Η παροχή ελέγχων

Η «τοξική αρρενωπότητα» έχει επιπτώσεις στην ανδρική υγεία, υποστηρίζουν οι ουρολόγοι

Ένας κακώς νοούμενος "ανδρισμός" εμποδίζει τους άνδρες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά ουρολογικά προβλήματα. Ο Ουρολόγος Νάσος Ιωαννίδης, καταθέτει την κλινική εμπειρία του σε άρθρο του στο iatropedia.gr.  Η έννοια της «τοξικής αρρενωπότητας» αναφέρεται σε κοινωνικά επιβαλλόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν τους άνδρες να παρουσιάζονται ως σκληροί, αυτάρκεις και συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι. Παρόλο που

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και εξάρσεις: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς

Οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, ακόμα και όταν ο ασθενής ακολουθεί προσεκτικά το θεραπευτικό του πλάνο. Με κατάλληλη υποστήριξη κι ένα καλό σχέδιο, οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορούν να γίνουν πιο διαχειρίσιμες. Αυτό υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, συμπληρώνοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή

Βουητό στο αυτί: Πώς αντιμετωπίζεται όταν είναι επίμονο – Οι τρόποι μείωσης και πρόληψης

Οι εμβοές είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό ως επίμονο κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ετησίως εμβοές (βουητό) στο αυτί, ενώ πολλοί υποφέρουν για μήνες και χρόνια και άλλοι βιώνουν εξαιτίας του μείωση της ακοής ή/και της ποιότητας ζωής τους. Πρόσφατη συνδυασμένη ανάλυση έδειξε ότι κατά

Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από την βρεφική ηλικία μας: Τι δείχνει νέα μελέτη

Συναρπαστικά ευρήματα από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Τι είναι η στατιστική και τι η επεισοδιακή μνήμη. Τα βρέφη και τα νήπια θεωρούνται «σφουγγάρια», αφού ο εγκέφαλός τους απορροφά ενστικτωδώς όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τον κόσμο γύρω του. Γιατί τότε δεν έχουμε αναμνήσεις από τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής μας; Μία νέα

Ιδιαίτερα μεταδοτική και ανθεκτική στα φάρμακα ψώρα εξαπλώνεται στη Βρετανία

Παγκοσμίως, οι θεραπείες για την ψώρα αποτυγχάνουν στο τουλάχιστον 15% των περιπτώσεων.  Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία εκδηλώνουν ψώρα που δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπεία, γεγονός που διευκολύνει την εξάπλωση του υπαίτιου παρασίτου. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία (BAD) προειδοποιούσε ότι τα κρούσματα στα νοσοκομεία «είναι ασυνήθιστα αυξημένα». Στην πραγματικότητα, τα