Καρκίνος: Πόσες θεραπείες υπάρχουν και τι προσφέρει κάθε μία

Date:

Ο καρκίνος δεν είναι μία νόσος, αλλά έχει δεκάδες διαφορετικούς τύπους. Μία ειδικός μιλά για τις παλιές και νέες θεραπείες.

Στην αέναη μάχη κατά του καρκίνου, η επιστήμη και η τεχνολογία μάς παρέχουν συνεχώς νέα όπλα. Η ογκολόγος-παθολόγος Μαρία Αυγουστίδου, επιστημονική συνεργάτις στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μιλά για τις παλαιότερες και τις νέες θεραπείες που αφορούν τους συμπαγείς όγκους.

θεραπείες

Εξηγεί επίσης πώς οι νέες θεραπείες συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με προχωρημένη νόσο.

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι αντιμετώπισης  του καρκίνου;

Ο καρκίνος αντιμετωπίζεται με τρεις κύριους τύπους θεραπείας:

  1. Την χειρουργική επέμβαση
  2. Την ακτινοθεραπεία
  3. Την συστηματική θεραπεία

Οι ογκολόγοι κατευθύνουν τον ασθενή πώς και με ποια θεραπεία πρέπει να αντιμετωπιστεί κάθε καρκίνος και χορηγούν την συστηματική θεραπεία.

Τι είναι η συστηματική θεραπεία;

Η συστηματική θεραπεία είναι ουσιαστικά φάρμακα που εισέρχονται στο σώμα του ασθενούς και κυκλοφορούν παντού. Είναι κυρίως ενδοφλέβια, αλλά μπορεί να ληφθεί κι από του στόματος με τη μορφή χαπιών. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούμε θεραπεία σε κοιλότητες του σώματος όπου υπάρχουν καρκινικά κύτταρα (π.χ. στην κοιλιά – περιτόναιο, στον θώρακα – υπεζωκότα, σε κοιλότητες εγκεφάλου, στο περικάρδιο).

Ποια είναι τα είδη της συστηματικής θεραπείας;

Οι συστηματικές θεραπείες ταξινομούνται στους εξής τύπους:

  • Χημειοθεραπεία: Πρόκειται για τις κλασσικές και νέες θεραπείες, οι οποίες καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα
  • Ανοσοθεραπεία: Δρα ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, με στόχο τα κύτταρα της δικής του άμυνας να καταπολεμήσουν  τον καρκίνο.
  • Στοχευμένη θεραπεία: Χορηγείται σε μορφή χαπιών ή ενδοφλέβιας θεραπείας,  μετά από μοριακή ανάλυση του καρκινικού κυττάρου του ασθενούς σε ειδικά εργαστήρια. Στόχος της είναι να «μπλοκάρει» μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η ανεύρεση ενός νέου φαρμάκου για όγκους εγκεφάλου χαμηλής κακοήθειας. Το φάρμακο αυτό αποτρέπει την αύξηση του όγκου και την χειρουργική επέμβαση.
  • Ορμονική θεραπεία: Χορηγείται σε ορμονοθετικούς όγκους, όπως λ.χ. του μαστού και του προστάτη.
  • Τα πλέον σύγχρονα φάρμακα: Είναι τα σύμπλοκα φαρμάκου-αντισώματος (antibody-drug conjugates). Πρόκειται για ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα συζευγμένα με χημειοθεραπεία, ώστε το φάρμακο να προσδένεται και να εισέρχεται με ακρίβεια στο καρκινικό κύτταρο. Με αυτό τον τρόπο το σκοτώνει, προστατεύοντας τα φυσιολογικά κύτταρα.

Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου;

Έχουμε περάσει πλέον στην εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας και της λεγόμενης Ιατρικής Ακριβείας. Αυτό σημαίνει ότι διενεργώντας μοριακό έλεγχο στον όγκο κάθε ασθενούς ξεχωριστά, διαλέγουμε φάρμακα που στοχεύουν εκλεκτικά στα δικά του καρκινικά κύτταρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν η λήψη βιοψίας είναι δύσκολη, μπορούμε να εντοπίσουμε τα καρκινικά κύτταρα και τις μεταλλάξεις τους με μία ειδική εξέταση αίματος, την λεγόμενη υγρή βιοψία.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να εντάξουμε ασθενείς σε κάποιες κλινικές μελέτες για νεότερα φάρμακα. Ή να διασυνδέσουμε τον ασθενή με κάποιο εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού, για να συμμετάσχει σε κλινική μελέτη με mRNA εμβόλια, CAR T-Cells θεραπείες ή εξελιγμένα στοχευμένα φάρμακα.

Λόγω της  πολυετούς προϋπηρεσίας της ομάδας μας στο εξωτερικό, έχουμε επίσης τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε το περιστατικό σε διάσημους ξένους ειδικούς, ώστε να έχουμε δεύτερη γνώμη.

Οι ογκολογικοί ασθενείς παρουσιάζονται στο ογκολογικό συμβούλιο της κλινικής μας, όπου δίνουν τη γνώμη τους οι συνεργάτες μας χειρουργοί, ακτινολόγοι, ακτινοθεραπευτές, πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι και άλλες υποειδικότητες για να δούμε αν μπορούμε να δράσουμε συνδυαστικά.

Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα για συνδυαστική χημειο/ανοσοθεραπεία με σύγχρονες μεθόδους εμβολισμού του όγκου (ραδιενεργά μικροσφαιρίδια ή με χημειοθεραπεία που οδηγείται απευθείας στο σημείο του όγκου) ή στερεοτακτική ακτινοβολία, που έχει το ρόλο του αναίμακτου χειρουργείου.

Είναι ασφαλείς οι νέες θεραπείες και πώς επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς;

Οποιαδήποτε θεραπεία έχει εν δυνάμει ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο με εμπειρία σε όλο το φάσμα των φαρμάκων, γνωρίζουμε τη σωστή δοσολογία και ποιες παρενέργειες και πότε μπορεί ενδεχομένως να εμφανιστούν, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Επιπλέον, η εξειδίκευση της ομάδας μας στην Ανακουφιστική Ιατρική, μας δίνει την εμπειρία της ανθρώπινης προσέγγισης, με ενσυναίσθηση και ολιστικό τρόπο στα ενοχλήματα του ασθενούς. Αυτή η προσέγγιση δεν αφορά μόνο έναν ασθενή με τελική νόσο, αλλά κάθε άνθρωπο που διαγιγνώσκεται με έναν απειλητικό για τη ζωή του καρκίνο.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κολονοσκόπηση: Πώς μπορεί το AI να συμβάλλει σε πιο ακριβή αποτελέσματα

Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και των σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών που συμβάλλουν στη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο. Στον αγώνα για την έγκαιρη ανεύρεση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έχει επιστρατευτεί επί σειρά ετών ένας

Καρκίνος του προστάτη: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες που δεν κάνουν PSA

Ένας στους έξι άνδρες δεν πάει για προληπτικές εξετάσεις, ακόμα κι αν προσκληθεί από τους γιατρούς. Οι άνδρες που δεν κάνουν τακτικά προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Φυματίωση: Συναγερμός στην Ευρώπη – Αύξηση 10% στα παιδιά

ΥΓΕΙΑ Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούσαν το 4,3% των νέων και επανεμφανιζόμενων περιστατικών φυματίωσης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2023 Ανησυχία για την αύξηση των περιστατικών φυματίωσης στον παιδιατρικό πληθυσμό της Ευρώπης εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην τελευταία έκθεση που δημοσιεύει. Σύμφωνα με τα

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά ΠΑΙΔΙ Δείτε ποια παιδιά φέρουν αυξημένο κίνδυνο έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας σύμφωνα με έρευνα Πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Dermatology και αφορά παιδιά με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), ανέδειξε ότι τα αγχογόνα γεγονότα που βιώνουν κατά τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής τους συνδέονται

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο FITNESS Ο πιο απλός τρόπος να προστατεύσουμε το μυαλό μας όσο γερνάμε είναι να βάλουμε τα παπούτσια μας και να βγούμε για περπάτημα ή τρέξιμο, προτείνει νεότερη μελέτη  Μια ακόμα μελέτη προσθέτει σημαντικές πληροφορίες σε αυτό που ήδη έχει αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως:

School time: Πόσα εκατομμύρια ευρώ δίνει η Google για τη διαδικτυακή ασφάλεια των εφήβων

* Γράφει η Mindy Brooks, Διευθύντρια, Επικεφαλής του τμήματος Google Kids & Families και Android Consumer Experience, Google Η έρευνα της Google δείχνει ότι η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι οικογένειες για να τα διατηρήσουν ασφαλή. Η παροχή ελέγχων

Η «τοξική αρρενωπότητα» έχει επιπτώσεις στην ανδρική υγεία, υποστηρίζουν οι ουρολόγοι

Ένας κακώς νοούμενος "ανδρισμός" εμποδίζει τους άνδρες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά ουρολογικά προβλήματα. Ο Ουρολόγος Νάσος Ιωαννίδης, καταθέτει την κλινική εμπειρία του σε άρθρο του στο iatropedia.gr.  Η έννοια της «τοξικής αρρενωπότητας» αναφέρεται σε κοινωνικά επιβαλλόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν τους άνδρες να παρουσιάζονται ως σκληροί, αυτάρκεις και συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι. Παρόλο που

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και εξάρσεις: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς

Οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, ακόμα και όταν ο ασθενής ακολουθεί προσεκτικά το θεραπευτικό του πλάνο. Με κατάλληλη υποστήριξη κι ένα καλό σχέδιο, οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορούν να γίνουν πιο διαχειρίσιμες. Αυτό υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, συμπληρώνοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή

Βουητό στο αυτί: Πώς αντιμετωπίζεται όταν είναι επίμονο – Οι τρόποι μείωσης και πρόληψης

Οι εμβοές είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό ως επίμονο κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ετησίως εμβοές (βουητό) στο αυτί, ενώ πολλοί υποφέρουν για μήνες και χρόνια και άλλοι βιώνουν εξαιτίας του μείωση της ακοής ή/και της ποιότητας ζωής τους. Πρόσφατη συνδυασμένη ανάλυση έδειξε ότι κατά

Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από την βρεφική ηλικία μας: Τι δείχνει νέα μελέτη

Συναρπαστικά ευρήματα από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Τι είναι η στατιστική και τι η επεισοδιακή μνήμη. Τα βρέφη και τα νήπια θεωρούνται «σφουγγάρια», αφού ο εγκέφαλός τους απορροφά ενστικτωδώς όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τον κόσμο γύρω του. Γιατί τότε δεν έχουμε αναμνήσεις από τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής μας; Μία νέα

Ιδιαίτερα μεταδοτική και ανθεκτική στα φάρμακα ψώρα εξαπλώνεται στη Βρετανία

Παγκοσμίως, οι θεραπείες για την ψώρα αποτυγχάνουν στο τουλάχιστον 15% των περιπτώσεων.  Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία εκδηλώνουν ψώρα που δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπεία, γεγονός που διευκολύνει την εξάπλωση του υπαίτιου παρασίτου. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία (BAD) προειδοποιούσε ότι τα κρούσματα στα νοσοκομεία «είναι ασυνήθιστα αυξημένα». Στην πραγματικότητα, τα