Κατάθλιψη – Άγχος: Η προπόνηση που δρα θεραπευτικά και καταπολεμά τα συμπτώματα
FITNESS
Προστατευτικά και θεραπευτικά οφέλη εξασφαλίζουν οι ασκήσεις αυτού του τύπου σε άτομα με κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές
-
Μια ακόμα μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία και το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα στις ΗΠΑ τη φορά αυτή, έρχεται να επιβεβαιώσει τα θεραπευτικά οφέλη των προπονήσεων με αντιστάσεις -μυϊκής ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος ή με βάρη, εναλλακτικά- στην κατάθλιψη και τις διαταραχές του άγχους. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Trends in Molecular Medicine, αναδεικνύει επιπλέον πιθανούς εμπλεκόμενους μηχανισμούς.
Οι καθηγητές Matthew P Herring (Λίμερικ) και Jacob Meyer (Αϊόβα) που εκπόνησαν τη μελέτη, έκαναν λόγο για «συναρπαστικές ενδείξεις» που καθιστούν αυτόν τον τύπο γυμναστικής μια προσιτή, εναλλακτική θεραπεία για θωράκιση της ψυχικής και ενίσχυση της σωματικής υγείας.
«Τα οφέλη για την υγεία από την προπόνηση με αντιστάσεις -ή μυϊκής ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος- είναι καλά τεκμηριωμένα. Ωστόσο, ο δυνητικός αντίκτυπός της στη θεραπεία του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και διαταραχών παραμένει σχετικά ανεξερεύνητο πεδίο. Επιπλέον, οι εύλογοι ψυχοβιολογικοί μηχανισμοί, οι οποίοι μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς και γιατί η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να έχει αυτά τα θετικά αποτελέσματα για την ψυχική υγεία, δεν είναι πλήρως κατανοητοί» δήλωσε ο Δρ Herring, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας της Σωματικής Δραστηριότητας για την Υγεία του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας και στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητικών Επιστημών της Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής.
Ο Δρ Meyer, αναπληρωτής καθηγητής Κινησιολογίας, πρόσθεσε ότι, παρά τα μικρά πληθυσμιακά δείγματα στις σχετικές μελέτες, το τρέχον αλλά και παλαιότερο ερευνητικό έργο της ομάδας του παρέχουν επαρκή στοιχεία για την αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση της προπόνησης με αντιστάσεις. Εντούτοις, παραμένει η ανάγκη για δοκιμές που υπερβαίνουν περιορισμούς όπως το μικρό δείγμα και επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα, σημείωσε ο Δρ Herring.
Πιθανοί αιτιολογικοί μηχανισμοί
Σύμφωνα με τον καθηγητή Herring, διάφορες μελέτες έχουν προτείνει μηχανισμούς που εξηγούν τις ευεργετικές επιδράσεις της γυμναστικής με αντιστάσεις στην ψυχική υγεία, όπως η αυξημένη παραγωγή ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1 (Insulin-Like Growth Factor-1, IGF-1) ή σωματομεδίνης C, ή οι θετικές εγκεφαλοαγγειακές και νευρικές προσαρμογές που επηρεάζονται από την ελεγχόμενη αναπνοή, συνυφασμένη με τις προπονήσεις αυτές.
«Ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι τα στοιχεία φαίνονται πολλά υποσχόμενα για τη διερεύνηση των άγνωστων μηχανισμών που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτά τα οφέλη, ώστε να έρθουμε πιο κοντά στη δυνατότητα μεγιστοποίησής τους» πρόσθεσε ο Δρ Herring.
Τα επόμενα βήματα
«Η παρούσα έρευνα βάζει τα θεμέλια για να εξεταστεί αν η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να αποτελέσει βασική συμπεριφορική θεραπευτική προσέγγιση για την κατάθλιψη και το άγχος» σχολίασε ο καθηγητής Meyer. Σύμφωνα με τον ίδιο:
«Καθώς η προπόνηση με αντιστάσεις πιθανότατα λειτουργεί μέσω κοινών και διαφορετικών μηχανισμών υπέρ της βελτίωσης της διάθεσης συγκριτικά με την αερόβια άσκηση, μπορεί να συστήνεται ως συνδυαστική ή αυτόνομη θεραπεία για αυτές τις εξουθενωτικές καταστάσεις.
»Η έρευνά μας θα αξιοποιήσει την πλατφόρμα που έχει ήδη σχεδιαστεί από την τρέχουσα έρευνα ως εφαλτήριο για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση αυτών των πιθανών οφελών της προπόνησης αντιστάσεων σε κλινικά πληθυσμιακά δείγματα, ενώ παράλληλα θα προσδιορίσει ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτές τις ασκήσεις».
Διαβάστε επίσης:
Μπορεί ένα παγωμένο μπάνιο να μας γλιτώσει από άγχος και κατάθλιψη;
Κατάθλιψη: Το διαγνωστικό εργαλείο που την ανιχνεύει από την ομιλία
Έξι σημάδια ότι έχετε πέσει σε κατάθλιψη και επιμένετε να το αγνοείτε
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]