Η ελονοσία προκαλεί 608.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Το 95% καταγράφονται στην Αφρική.
Το πρώτο πρόγραμμα εμβολιασμού για την ελονοσία στον κόσμο άρχισε στο Καμερούν, σε μία κίνηση που πιστεύεται ότι θα σώσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών.
Το συμβολικό πρώτο εμβόλιο έγινε σε ένα μωράκι ηλικίας 8 μηνών, που λέγεται Daniella. Ο εμβολιασμός της πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα σε νοσηλευτικό κέντρο κοντά στην πρωτεύουσα Γιαουντέ.
Η ελονοσία είναι μία απειλητική για τη ζωή ασθένεια που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Το 2022 καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο 249 εκατομμύρια κρούσματα. Οι 608.000 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι θάνατοι καταγράφηκαν σε 85 χώρες.
Το 94% των κρουσμάτων (233 εκατομμύρια) και το 95% των θανάτων (580.000) καταγράφηκαν σε χώρες της Αφρικής. Σχεδόν οκτώ στα δέκα θύματα (το 77%) στην αφρικανική ήπειρο ήταν παιδάκια ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Τέσσερις δόσεις
Το Καμερούν είναι μία από τις 11 αφρικανικές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την ελονοσία. Το 2021 κατέγραψε περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα και από 3.800 θανάτους, αναφέρει η Περιφέρεια Αφρικής (AFRO) του ΠΟΥ.
Πριν από δύο μήνες, το Καμερούν έλαβε 331.200 δόσεις του εμβολίου RTS,S. Τις επόμενες εβδομάδες θα λάβει και άλλες. Έτσι μπόρεσε να αρχίσει τον εμβολιασμό από τα βρέφη που έγιναν 6 μηνών τον Δεκέμβριο 2023.
«Αποφάσισα να εμβολιάσω τα δίδυμα μωρά μου γιατί έχω δει πόσο επικίνδυνη είναι η ελονοσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η μητέρα της Daniella, Helene. «Είμαι αποφασισμένη να τους κάνω και τις τέσσερις δόσεις που θα χρειαστούν. Φροντίζω επίσης να παίρνω κι άλλα μέτρα, όπως να κοιμούνται κάτω από κουνουπιέρες».
Το εμβόλιο RTS,S θα χορηγείται σε τέσσερις δόσεις έως την ηλικία των 2 ετών. Εκτός από το Καμερούν, άλλες εννέα αφρικανικές χώρες προγραμματίζουν να αρχίσουν εφέτος αντίστοιχα προγράμματα εμβολιασμού. Το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο και η Λιβερία έχουν ήδη λάβει τις απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου και οριστικοποιούν τα προγράμματά τους.
Πιλοτική εφαρμογή
Το εμβόλιο RTS,S χορηγείται πιλοτικά την Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι από το 2019. Το σχήμα που λαμβάνουν τα μικρά παιδιά είναι τέσσερις δόσεις από την ηλικία των 5 μηνών. Εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιοχές τους, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος MVIP.
Το Καμερούν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει μαζικά τον εμβολιασμό και εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος.
Στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MVIP έχουν εμβολιασθεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια μικρά παιδιά. Αυτό οδήγησε σε μείωση κατά 13% της θνησιμότητας και σε σημαντική μείωση της βαρύτητας και των νοσηλειών λόγω ελονοσίας.
Φωτογραφία: iStock