Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 30 λεπτά άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Date:

Η υπέρταση είναι ιδιαίτερου κινδύνου για τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τριάντα λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση σε γυναίκες που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα σε κατάσταση ηρεμίας, υπό πίεση και γενικά, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Η υπέρταση είναι ιδιαίτερου κινδύνου για τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο κίνδυνος θανάτου των οποίων από καρδιαγγειακή νόσο είναι 48% υψηλότερος από τον γενικό πληθυσμό.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος. Με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται εσφαλμένα στα υγιή κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι φλεγμονή – μαζί με επώδυνο οίδημα – συχνά σε πολλαπλές αρθρώσεις ταυτόχρονα.

Τις περισσότερες φορές, η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει τις αρθρώσεις στα γόνατα, στα χέρια και στους καρπούς, προκαλώντας παρατεταμένο ή χρόνιο πόνο, προβλήματα ισορροπίας και παραμόρφωση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, την καρδιά και τους πνεύμονες, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος.

Η κατάσταση συνοδεύεται συχνά από υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η άμεση αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι προς το παρόν άγνωστη, αν και υπάρχουν κάποιοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου:

  • Ηλικία — η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέεται με τη γήρανση και προσβάλλει συχνότερα άτομα στα 60 τους.
  • Το κάπνισμα — συμπεριλαμβανομένων παιδιών καπνιστών που δεν καπνίζουν
  • Γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει — οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • Το φύλο
  • Η παχυσαρκία
  • Η κληρονομικότητα

Μειώστε την αρτηριακή πίεση με την άσκηση

Η μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη διασταυρούμενη δοκιμή που παρατήρησε τα αποτελέσματα μίας μόνο συνεδρίας αερόβιας άσκησης στην αρτηριακή πίεση ηρεμίας, την αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με το άγχος και την αρτηριακή πίεση μιας ολόκληρης ημέρας σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν όλες γυναίκες, καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα τις επηρεάζει δύο έως τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες.

Οι 20 συμμετέχοντες της δοκιμής περπάτησαν με μέτριες ταχύτητες σε διάδρομο για 30 λεπτά ή χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου, ξεκουραζόμενοι.

Πριν και μετά την άσκηση κάθε γυναίκας, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση ηρεμίας. Προκειμένου να εξεταστεί η αρτηριακή πίεση ως απόκριση στο στρες, η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε επίσης ως απόκριση στη δοκιμή Stroop-Color Word και στη δοκιμή Cold Pressor.

Το Stroop-Color Word Test είναι μια γνωστική πρόκληση στην οποία παρουσιάζονται στα άτομα τα ονόματα των χρωμάτων τυπωμένα σε άλλες αποχρώσεις. Τους ζητείται να απαγγείλουν το πραγματικό χρώμα των λέξεων αντί για τη λέξη που σχηματίζουν τα γράμματα.

Το Cold Pressor Test είναι ένα τεστ ανοχής στον πόνο κατά το οποίο τα άτομα τοποθετούν τα χέρια τους σε κρύο νερό -4° C- για να προκαλέσουν ελαφρύ ή μέτριο πόνο για όσο διάστημα κρατούν το χέρι τους βυθισμένο.

Χωρίς άσκηση, αναμένεται ότι η συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεση ενός ατόμου θα αυξηθούν κατά 18 mmHG και 11 mmHG αντίστοιχα, ως απόκριση στο Cold Pressor Test. Ωστόσο, τις ημέρες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε άσκηση, η συστολική αρτηριακή τους πίεση στην πραγματικότητα μειώθηκε κατά 1 mmHG ως απόκριση στο τεστ.

Μετά την άσκηση, κάθε άτομο εφοδιάστηκε με περιπατητικό πιεσόμετρο για τη μέτρηση της υπέρτασης τις επόμενες 24 ώρες.

Η ομάδα άσκησης παρουσίασε μειωμένη συστολική αρτηριακή πίεση σε ηρεμία κατά μέσο όρο 5 mHG και πίεση αίματος κατά 7 mmHG. Η εικοσιτετράωρη συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 5 mmHG.

Αυτή είναι μια σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς οι μειώσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg έχουν συνδεθεί με κλινικές μειώσεις στον κίνδυνο θανάτου λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου (-14%), στεφανιαίας νόσου (-9%) και όλων των αιτιών (-7%) σε άτομα με υπέρταση.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία επίδραση στη διαστολική αρτηριακή πίεση που προέκυψε από την άσκηση.

Η συστολική αρτηριακή πίεση αντανακλά την πίεση στις αρτηρίες καθώς χτυπά η καρδιά. Η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι η πίεση στις αρτηρίες ενώ η καρδιά βρίσκεται σε ηρεμία. Όταν κάποιος μετρά την αρτηριακή πίεση, συνήθως εμφανίζεται ως ένας αριθμός πάνω από τον άλλο – η συστολική πίεση είναι αυτή που βρίσκεται στην κορυφή.

Πώς η άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Δρ Tiago Peçanha εξήγησε ότι η αερόβια άσκηση μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση προάγοντας τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό το ονομάζουμε «αγγειοδιαστολή».

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, ότι αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μία μόνο συνεδρία αερόβιας άσκησης και να διαρκέσει αρκετές ώρες μετά το τέλος της άσκησης.

«Αυτό το ονομάζουμε υπόταση μετά την άσκηση και αυτό το φαινόμενο μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε φορά που ασκείται ένα άτομο, οι προσωρινές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση μπορεί να γίνονται πιο μόνιμες και πιο εμφανείς.

«Είναι σαν τα αποτελέσματα ενός φαρμάκου που μπορεί να βελτιώνει τα συμπτώματά σας βραχυπρόθεσμα, αλλά θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου με την τακτική χρήση», ανέφερε.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα άλλων μελετών, ο Δρ Peçanha λέει ότι τα 30 λεπτά μπορεί να είναι ο βέλτιστος χρόνος άσκησης για αυτόν τον σκοπό.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος για τα οικονομικά

ΠΟΥ: Η διεθνής κοινότητα κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία για την συνθήκη αντιμετώπισης των πανδημιών

Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το σπίτι για να μην κινδυνεύει η υγεία μας

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κάνιε Γουέστ: Ετοιμάζει το νέο του άλμπουμ – Μαζί του στο στούντιο η κόρη του, Νορθ

Ο ράπερ προετοιμάζει το επόμενο άλμπουμ του με τίτλο «Bully» - Αυτό το κοριτσάκι με έκανε να αγαπήσω ξανά τη μουσική, έγραψε για την κόρη του

Γιώργος Γεροντιδάκης: Το συμβόλαιο με ποδοσφαιρική ομάδα και ο χαρακτηρισμός «ζεν πρεμιέ»

Ο Γιώργος Γεροντιδάκης μίλησε για την προσωπική και επαγγελματική του πορεία, ενώ ανέφερε ότι στην εφηβεία του ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο. Τελικά, ακολούθησε τον δρόμο του θεάτρου, καθώς έλαβε πρόταση από τον χώρο, παρόλο που είχε συμβόλαιο με μία ποδοσφαιρική ομάδα. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό», τόνισε την αξία της πειθαρχίας και της ομαδικότητας που του

Δαχτυλιά με γλυκάνισο

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για το αρχικό μείγμα: 1 φλ. αλεύρι, χωριάτικο (σκληρό), «Μιτσίδη» ½ φλ. αλεύρι, ολικής αλέσεως, «Μιτσίδη» ½ κ. γ. ξηρή μαγιά 1 κ. σ. μέλι  1 ¾ φλ. νερό Για το ζυμάρι: 2 φλ. αλεύρι, χωριάτικο (σκληρό), «Μιτσίδη» ¼ φλ. αλεύρι, ολικής αλέσεως, «Μιτσίδη» 1 κ. γ. ξηρή μαγιά 1 κ.

Κοτόπουλο γαλλικό φρικασέ

Προσθήκη στα αγαπημένα Χρόνος: 1 ½ ώρα Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 5-6 άτομα): 1 κοτόπουλο τεμαχισμένο (2 κιλά περίπου) ή κομμάτια κοτόπουλου, όλα με πέτσα και κόκαλο (850-900 γρ. μηροί κοτόπουλου + 700 γρ. κνήμες (μπουτάκια) κοτόπουλου π.χ.) 2-3 κοφτές κουταλιές βούτυρο 2 κουταλιές ελαιόλαδο 250-300 γρ. άσπρα μανιτάρια (τα μικρά κομμένα στα δυο

Ο Τζάστιν Μπίμπερ έκανε unfollow τη σύζυγό του Χέιλι και τα social media φρίκαραν

Ο Τζάστιν Μπίμπερ έκανε unfollow τη σύζυγό του, Χέιλι Μπίμπερ στο Instagram μόλις λίγες εβδομάδες αφότου διέψευσε τις φήμες για «troubles in paradise» – για συζυγικά προβλήματα. Οι (ανήσυχοι) θαυμαστές του Τζάστιν Μπίμπερ και κατ΄ επέκταση και της Χέιλι Μπίμπερ, παρατήρησαν, το πρωί της Τρίτης (21.01.2025) μια ιδιαίτερη «κίνηση» στα socila media του ποπ ειδώλου.

Χώρισαν Λεωνίδας Κουτσόπουλος και Χρύσα Μιχαλοπούλου – «Δεν νομίζω ότι μπορώ να ξαναγαπήσω»

Τίτλοι τέλους έπεσαν στη σχέση του Λεωνίδα Κουτσόπουλου και της Χρύσας Μιχαλοπούλου, καθώς το ζευγάρι που απέκτησε μαζί ένα παιδί, αποφάσισε να χωρίσει. Το τελευταίο χρονικό διάστημα διάφορα δημοσιεύματα έγραφαν ότι είχαν τραβήξει χωριστούς δρόμους και η ηθοποιός τα επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο podcast Ναταλίας Αργυράκη. Εκεί μίλησε για την προσωπική της ζωή

Η Γαλλίδα που έδωσε 830.000 ευρώ στον fake Μπραντ Πιτ αναζητά τους απατεώνες στη Νιγηρία

Η Γαλλίδα που έχασε όλες τις οικονομίες της αφού έπεσε θύμα απατεώνων που υποδύονταν τον… Μπραντ Πιτ, προσπαθεί τώρα να βρει τους τρεις απατεώνες που την εξαπάτησαν, οι οποίοι ζουν στη Νιγηρία και πιστεύεται ότι οργάνωσαν το έγκλημα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, οι απατεώνες έπεισαν την 53χρονη Αν ότι είχε ερωτικό δεσμό με τον

Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο μετά από 113 μέρες νοσηλείας και επιστρέφει σπίτι της

Μετά από τέσσερις μήνες νοσηλείας σε νοσοκομείο, για το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί στο Ηρώδειο η Μαρινέλλα πήρε εξιτήριο.  Η δημοφιλής καλλιτέχνης ολοκλήρωσε τον απαραίτητο κύκλο θεραπειών στο «Υγεία», μετά την κατάρρευση της στο Ηρώδειο. Μαρινέλλα: Τελευταία εξέλιξη για την υγεία της - Πότε παίρνει εξιτήριο & η επιθυμία της κόρης της Όπως

Χρύσα Μιχαλοπούλου: Η απάντηση για τον χωρισμό με τον Κουτσόπουλο: «Έχει κλείσει το κεφάλαιο…»

Η Χρύσα Μιχαλοπούλου φιλοξενήθηκε στο podcast της Ναταλίας Αργυράκη με τίτλο «Νέα γυναίκα μόνη δεν ψάχνει» και με τον τρόπο της επιβεβαίωσε τον χωρισμό της με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο. Πιο συγκεκριμένα η Χρύσα Μιχαλοπούλου είπε: Χρύσα Μιχαλοπούλου: Ο απολογισμός της χρονιάς, οι ευχές & η φωτό του Κουτσόπουλου με τον γιο τους! «Ψάχνω την αγάπη

Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο και επιστρέφει στο σπίτι της

Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο και επιστρέφει στο σπίτι της Η μεγάλη Κυρία του ελληνικού πενταγράμμου θα συνεχίσει τον αγώνα για την αποκατάστασή της. Η Μαρινέλλα επιστρέφει και πάλι στο σπίτι της και στην οικογένειά της, έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες νοσηλείας στο νοσοκομείο «Υγεία». Μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη κατά τη διάρκεια της συναυλίας της

Παραλία: Ο Αποστόλης και ο Τόμι έρχονται σε μια έντονη αντιπαράθεση

Παραλία, Eπεισόδιο 68 - Ο Δημητρός σοκάρει τη Μαίρη με την ομολογία του για την επίθεση στη Μαργαρίτα, φέρνοντας στο φως ένα βίαιο...

Η Χρύσα Μιχαλοπούλου επιβεβαίωσε τον χωρισμό της με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο

Ότι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο, λέει ένα τραγούδι και σίγουρα «κολλάει» και σε έναν χωρισμό όπως αυτόν της Χρύσας Μιχαλοπούλου με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο.  Η γλυκιά ηθοποιός, Χρύσα Μιχαλοπούλου, βρέθηκε σήμερα (21.01.2025) φιλοξενούμενη στο podcast της δημοσιογράφου, Ναταλίας Αργυράκη με τίτλο «Νέα γυναίκα μόνη δεν ψάχνει» και επιβεβαίωσε τον χωρισμό της με τον καταξιωμένο