Τι είναι η «κλοπή ανοσίας» και πώς κάποιες λοιμώξεις μπορούν να μας κάνουν πιο ευπαθείς σε άλλες

Date:

Η «κλοπή ανοσίας» δεν έχει να κάνει με τη μειωμένη ανοσία απέναντι σε βακτήρια και ιούς που επέρχεται από την έλλειψη έκθεσης σε αυτά τα παθογόνα

Η λοίμωξη από την COVID-19 μπορεί να ενισχύσει την ανοσία σας στον ιό, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσετε από άλλες ασθένειες;

Αυτή είναι η θεωρία που διατυπώνεται σε μια νέα επιστημονική εργασία που δημοσιεύθηκε στο JAMA Medical News and Perspectives, η οποία εξετάζει μια πιθανή σχέση μεταξύ της COVID και της πρόσφατης αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Ο όρος «κλοπή ανοσίας» χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό το φαινόμενο, αν και δεν έχει μελετηθεί ακόμη καλά σε αυτή τη φάση. Τι είναι λοιπόν η «κλοπή ανοσίας» και πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για αυτήν;

Τι είναι η «κλοπή ανοσίας»;

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η «κλοπή ανοσίας» δεν είναι ιατρικός όρος. Χρησιμοποιείται, ωστόσο, για να περιγράψει τη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, «κλέβει» την ανοσία ενός οργανισμού, αφήνοντας κάποιους που είχαν τον ιό πιο ευάλωτους σε άλλες λοιμώξεις.

Η «κλοπή ανοσίας» δεν έχει να κάνει με τη μειωμένη ανοσία απέναντι σε βακτήρια και ιούς που επέρχεται από την έλλειψη έκθεσης σε αυτά τα παθογόνα (όπως συνέβη, για παράδειγμα, με τα lockdowns για την COVID-19, που οδήγησαν σε έξαρση της γρίπης και του RSV).

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στο περιοδικό Family Medicine and Community Health περι- λεπτομερώς την έννοια της «κλοπής της ανοσίας».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 61,4 εκατομμύρια ασθενείς στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 1,7 εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας έως 5 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν COVID-19 διέτρεχαν «σημαντικά αυξημένο κίνδυνο» να προσβληθούν από λοίμωξη από RSV στη συνέχεια σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη από COVID-19.

«Είναι πιθανό το ανοσοποιητικό σας σύστημα να μην είναι φυσιολογικό μετά την COVID-19», λέει ο Δρ Thomas Russo, καθηγητής και ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστήμιο του Buffalo στη Νέα Υόρκη. «Το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς – τείνουν να παθαίνουν υπερλοιμώξεις που μπορεί να τους αρρωστήσουν σοβαρά», προσθέτει.

Ωστόσο, ο εν λόγω καθηγητής δεν είναι λάτρης της χρήσης της λέξης «κλοπή».

«Η ανοσία είναι κάτι που αναπτύσσουμε και όχι κάτι που κλέβει κάποιος ή πρέπει να επιστραφεί», επισημαίνει.

Ο Δρ William Schaffner, λοιμωξιολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, λέει ότι η ιδέα της κλοπής της ανοσίας είναι μια «συναρπαστική υπόθεση», αλλά σημειώνει ότι δεν υποστηρίζεται αρκετά επιστημονικά σε αυτήν τη φάση.

Ωστόσο, λέει ότι υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε, όντως, να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Υπάρχουν προκαταρκτικά δεδομένα από το πεδίο που δείχνουν ότι, εάν περάσατε μια σοβαρή μεταδοτική ασθένεια, μπορεί να είστε πιο ευάλωτοι σε άλλη μόλυνση για κάποιο χρονικό διάστημα», λέει ο Schaffner.

Μπορεί να συμβεί «κλοπή ανοσίας» με άλλες παθήσεις;

Ναι, λένε οι ειδικοί. Τα άτομα που προσβάλλονται από ιλαρά, για παράδειγμα, «χάνουν την ανοσολογική προστασία έναντι άλλων λοιμώξεων» για κάποιο χρονικό διάστημα μετά, λέει ο Δρ Patrick Jackson, λοιμωξιολόγος στο UVA Health.

«Ο ιός της ιλαράς προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που δίνουν μακροχρόνια ανοσολογική μνήμη και τα εξαφανίζει», εξηγεί.

Ο Schaffner συμφωνεί.

«Η μόλυνση από ιλαρά φαίνεται σαφώς να έχει κάποιο αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα», λέει, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια σε άλλες μολυσματικές ασθένειες για μήνες μετά την ιλαρά.

Το φαινόμενο μπορεί επίσης να συμβεί και με τη γρίπη, λέει ο Russo.

«Μετά τη γρίπη, υπάρχει μια χρονική περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι μπορεί να αναρρώσουν, αλλά στη συνέχεια να αναπτύξουν μια βακτηριακή υπερλοίμωξη», λέει. «Αυτό συμβαίνει επειδή η μόλυνση από τη γρίπη καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα», προσθέτει.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι συμβαίνει το ίδιο και με τον SARS-CoV-2.

Πώς να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σας αν αναρρώνετε από COVID-19

Εάν περάσατε COVID-19, ο Russo σημειώνει ότι πιθανότατα έχετε προστασία από τον ιό – ή, τουλάχιστον το ίδιο στέλεχος του ιού – για μερικούς μήνες μετά.

Αλλά ο Schaffner λέει ότι δεν βλάπτει να γνωρίζετε ότι μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι σε άλλες λοιμώξεις μετά την Covid. Ή, τουλάχιστον, να ξέρετε ότι δεν έχετε ανοσία έναντι αυτών των ιών.

«Ακριβώς επειδή έχετε αναρρώσει από την COVID δεν σημαίνει ότι έχετε προστασία έναντι του RSV και της γρίπης!», λέει.

Εάν ανησυχείτε μήπως αρρωστήσετε μετά από COVID-19, ο Schaffner συνιστά να φοράτε μάσκα σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε άτομα που βήχουν και φτερνίζονται.

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι η λοίμωξη από COVID-19 αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε από κάτι άλλο. Σύμφωνα με τον κ. Jackson, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι διαφορετικό μετά τη μόλυνση από COVID-19.

«Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο που χρειάζεται να κάνουν οι άνθρωποι όταν αναρρώνουν από την COVID, το οποίο δεν θα συνιστούσε κανείς σε όλους», λέει. «Να ασκείστε όσο αντέχετε εάν αισθάνεστε εξουθενωμένοι, να τρώτε μια ποικιλία από φρέσκα τρόφιμα και να μην καπνίζετε», προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΙΣΑ: Προσοχή! Νέα προσπάθεια εξαπάτησης για δήθεν πληρωμές από ασφαλιστικά ταμεία

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη μικροβιακή αντοχή: 2.100 άτομα κατέληξαν τα τελευταία χρόνια

Καλπάζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού στις ηλικίες κάτω των 50

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πάπας Φραγκίσκος: Τι σχέση μπορεί να έχει η πνευμονία με το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η πνευμονία δεν είναι απλή κατάσταση. Μπορεί να είναι πολύ πιο σύνθετη και επικίνδυνη απ' όσο νομίζουμε. Η τραγική είδηση της εκδημίας του Πάπα Φραγκίσκου βύθισε στο πένθος τους Καθολικούς όλου του κόσμου. Ο «Πάπας των Φτωχών» υπέστη χθες το πρωί, Δευτέρα του Πάσχα, βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που του κόστισε τελικά τη ζωή. Ωστόσο μόλις

Καρδιά: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία στην κολπική μαρμαρυγή

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει ριζικά την προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ), ενός από τα πιο συχνά προβλήματα της καρδιάς, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ερευνητές από το Queen Mary University του Λονδίνου πλησιάζουν την καρδιά με έναν νέο καινοτόμο τρόπο. Ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο προσομοιώνει τα ιατρικά

Ποια παιδικά παιχνίδια είναι γεμάτα μικρόβια – Πώς θα τα αποφύγετε με 4 απλά βήματα

ΠΑΙΔΙ Πρόσφατη μελέτη μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε διπλά, πριν αφήσετε το παιδί σας να αγκαλιάσει το αγαπημένο του λούτρινο Είτε πρόκειται για ένα κλασικό αρκουδάκι είτε για ένα πιο μοντέρνο ή ασυνήθιστο λούτρινο ζωάκι, τα συγκεκριμένα παιχνίδια εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένες συντροφιές για παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση εγείρει σοβαρές

Υπέρταση: Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ωφελεί σημαντικά τον εγκέφαλο

Τι δείχνει «μελέτη-ορόσημο» που διεξήχθη σε πάσχοντες από αρρύθμιστη υπέρταση. Από ποια νόσο τον προστατεύει. Οι πάσχοντες από υπέρταση που λαμβάνουν μέτρα για να επαναφέρουν στα φυσιολογικά όρια την αρτηριακή πίεσή τους, μπορεί να ωφελούν σημαντικά τις νοητικές λειτουργίες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε,  η εντατική ρύθμιση της πίεσης μειώνει σημαντικά τον

Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί τι να προσέξουμε στο χρώμα και στο σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν δεν έχουν αναμμένο ένα φως τη νύχτα. Αν όμως δεν προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί άθελά σας να ταράζετε τον ύπνο σας, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Πόνος στη μέση: Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τι να κάνουμε στη δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια για να προστατεύσουμε τη μέση μας. Ο πόνος στη μέση είναι συχνός, απρόβλεπτος και κατά κανόνα αιφνίδιος. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε. Η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε FITNESS Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε τι θυσία θα χρειαστεί για να «κάψετε» τις θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και οπλιστείτε με δύναμη. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε... πενταψήφιο αριθμό βημάτων! Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει

Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή

Αμνιακή εμβολή: Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

Η Hailey Okula, η 30χρονη νοσηλεύτρια και influencer στο TikTok με πάνω από 450.000 ακόλουθους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο μιας τραγικής ιστορίας. Η Hailey και ο σύζυγός της Matthew είχαν μοιραστεί  δημόσια τον δύσκολο δρόμο της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κοινότητά τους, παρακολουθούσε με αγωνία και ελπίδα, την πορεία τους

Άνδρες και ΣΜΝ: Ποια είναι συνηθέστερα και πώς να τα αναγνωρίσεις

Ο ύπουλος χάρτης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άνδρες και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής – κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής. Μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο φύλα, ωστόσο θα εστίασουμε στους άνδρες,όπου η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να διαφέρουν

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν