Είτε πρόκειται για «κουδούνισμα» είτε για διαρκή βόμβο, οι εμβοές είναι μια κοινή και συχνά εξουθενωτική κατάσταση. Τώρα οι ερευνητές λένε ότι έχουν σχεδιάσει μία εφαρμογή (app) που μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της. Οι εμβοές είναι η αντίληψη ήχων που δεν είναι αποτέλεσμα εξωτερικής πηγής και πιστεύεται ότι επηρεάζουν 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στο […]
Είτε πρόκειται για «κουδούνισμα» είτε για διαρκή βόμβο, οι εμβοές είναι μια κοινή και συχνά εξουθενωτική κατάσταση. Τώρα οι ερευνητές λένε ότι έχουν σχεδιάσει μία εφαρμογή (app) που μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της.
Οι εμβοές είναι η αντίληψη ήχων που δεν είναι αποτέλεσμα εξωτερικής πηγής και πιστεύεται ότι επηρεάζουν 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης της πάθησης, συμπεριλαμβανομένης της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT). Η θεραπεία αυτή βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν τη συναισθηματική τους σύνδεση με τον ήχο, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να μάθει να τον συντονίζει. Ωστόσο, μπορεί να είναι ακριβή και δύσκολο για τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.
Οι ερευνητές δημιούργησαν μία εφαρμογή, που ονομάζεται MindEar, η οποία παρέχει CBT μέσω ενός chatbot μαζί με άλλες προσεγγίσεις, όπως η ηχοθεραπεία.
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ανακτήσουν τον έλεγχο», είπε ο Δρ Φαμπρίς Μπάρντι, πρώτος συντάκτης της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, ο οποίος πάσχει επίσης από εμβοές.
Στο περιοδικό Frontiers in Audiology and Otology, ο Μπάρντι και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι τη μελέτη ολοκλήρωσαν 28 άτομα, από τα οποία 14 κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μόνο την εφαρμογή για 10 λεπτά την ημέρα για οκτώ εβδομάδες. Στους άλλους 14 συμμετέχοντες δόθηκαν παρόμοιες οδηγίες με τέσσερις ημίωρες βιντεοκλήσεις με κλινικό ψυχολόγο.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διαδικτυακά ερωτηματολόγια πριν από τη μελέτη και μετά την περίοδο των οκτώ εβδομάδων. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι έξι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν μόνο την εφαρμογή και εννέα στους οποίους δόθηκαν επίσης βιντεοκλήσεις εμφάνισαν κλινικά σημαντική μείωση της δυσφορίας που προκαλείται από τις εμβοές, με την έκταση του οφέλους παρόμοια και για τις δύο ομάδες. Μετά από άλλες οκτώ εβδομάδες, συνολικά εννέα συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες ανέφεραν βελτιώσεις.
Η ομάδα πρόκειται να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της εφαρμογής με το νοσοκομείο University College του Λονδίνου (UCL).
Ο Μάθιου Σμιθ, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος στα νοσοκομεία του πανεπιστημίου Cambridge, ανέφερε ότι οι εφαρμογές μπορεί να αποτελούν πολύτιμο μέσο για την αντιμετώπιση των εμβοών.
«Μια εφαρμογή από μόνη της δεν αποτελεί πανάκεια για τις εμβοές όλων, αλλά θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη θεραπεία σε ασθενείς με αυτήν την πάθηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κορονοϊός JN.1: Πότε είναι κανείς μεταδοτικός, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μετάδοσης
Από φυσικά αίτια ο θάνατος της Σινέντ Ο’ Κόνορ
Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η γρίπη των πτηνών