Οι απρόσμενες απαντήσεις 2.200 ενηλίκων. Τι συμβαίνει στις πετσέτες κάθε φορά που κάνουμε μπάνιο.
Θα περίμενε κανείς ότι για προφανείς λόγους το μπάνιο και η κουζίνα είναι τα πιο καθαρά δωμάτια του σπιτιού. Μια νέα έρευνα, όμως, αποκαλύπτει ότι το μπάνιο μπορεί να είναι άντρο μικροβίων γιατί πολλοί δεν αλλάζουν όσο συχνά θα έπρεπε τις πετσέτες τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πετσέτες πρέπει να αλλάζουν μετά από τρεις-τέσσερις χρήσεις, διότι αυξάνεται σημαντικά το βακτηριακό φορτίο πάνω τους. Ωστόσο η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι την σύσταση αυτή δεν τηρούν οι περισσότεροι ενήλικες.
Το 33% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τις πλένουν κάθε 3 μήνες, ενώ το 8% απάντησαν ανερυθρίαστα ότι τις πλένουν μόνο δύο φορές τον χρόνο. Αυτά όμως δεν είναι τα χειρότερα νέα: ποσοστό 3% είπαν ότι τις πλένουν μία φορά τον χρόνο!
Οι άνδρες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να προτιμούν βρώμικες τις πετσέτες τους. Το ποσοστό όσων είπαν ότι τις πλένουν μία φορά τον χρόνο ήταν 5%, ενώ στις γυναίκες 1%.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη στη Βρετανία. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι 3,1 εκατομμύρια Βρετανοί πλένουν τις πετσέτες τους μία ή δύο φορές τον χρόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι τις πλένουν όσο τακτικά θα έπρεπε.
Το 38% των ερωτηθέντων είπαν ότι τις πλένουν μία φορά τον μήνα. Μόλις το 24% ανέφεραν ότι τις αλλάζουν μία φορά την εβδομάδα. Τέλος, το 5% φτάνουν στο άλλο άκρο: τις πλένουν μετά από κάθε χρήση.
Τα κριτήρια της αλλαγής
Με ποια κριτήρια αποφασίζουν όμως αν ήρθε η ώρα για πλύσιμο; Το 67% είπαν ότι τους καθοδηγεί το αν φαίνονται οι πετσέτες τους βρώμικες. Το 61% χρησιμοποιούν επίσης τη μυρωδιά τους και το 58% τον αριθμό των χρήσεων. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 15% αλλάζουν πετσέτες μόλις αυτές γίνουν σκληρές!
Επόμενο είναι λοιπόν να μην απασχολεί καθόλου το 11% των ερωτηθέντων το μικροβιακό φορτίο των πετσετών ή τα προβλήματα υγιεινής που προκύπτουν όταν χρησιμοποιεί κάποιος βρώμικες πετσέτες.
«Η καλή υγιεινή έχει ζωτική σημασία για την υγεία και συμπεριλαμβάνει τις συνήθειες στο μπάνιο μας», σχολίασε ο δερματολόγος Dr. Hamdan Abdullah Hamed. «Οι πετσέτες τείνουν να συσσωρεύουν υγρασία, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δερματικές λοιμώξεις και μυκητιάσεις».
Οι βρώμικες πετσέτες μπορεί επίσης να περιέχουν αλλεργιογόνα που προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας ή δερματικούς ερεθισμούς στα ευαίσθητα άτομα. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται να τις πλένουμε μετά από 3-4 χρήσεις.
Ιάπωνες επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Υγιεινής & Μικροβιολογίας του Τόκυο είχαν ανακαλύψει προ καιρού ότι μία φρεσκοπλυμένη πετσέτα φέρει 190.000 βακτήρια. Μετά από μία ημέρα χρήσης, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε 17 εκατομμύρια. Στις τρεις ημέρες είναι 87 εκατομμύρια και σε μία εβδομάδα 94 εκατομμύρια.
Μετά από μία εβδομάδα χωρίς πλύσιμο, τα βακτήρια μπορεί κάλλιστα να φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο, οπότε πια μιλάμε για επίπεδα που υπάρχουν στις αποχετεύσεις!
Φωτογραφία: iStock