Σημαντικά ιατρικά επιτεύγματα που χάρισαν ελπίδα το 2023

Date:

Εξελιγμένες θεραπείες, νέοι τρόποι πρόληψης και πρωτοποριακές μεταμοσχεύσεις «σημάδεψαν» την χρονιά που φεύγει.

Το 2023 πολλά ιατρικά επιτεύγματα έγιναν πρώτα θέματα στις ειδήσεις. Καθώς η επιστήμη προοδεύει, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο βρίσκουν τρόπους να βελτιώνουν και να παρατείνουν κάθε χρόνο λίγο ακόμα την ζωή. Μερικά από τα επιτεύγματα που «σημάδεψαν» τη χρονιά που φεύγει είναι τα εξής:

Μεταμόσχευση του πρώτου ολόκληρου ματιού

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα πως εκτέλεσαν την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμικού βολβού. Ο ασθενής ήταν ένας 46χρονος βετεράνος από το Αρκάνσας. Είχε επιβιώσει από ατύχημα με υψηλής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο κατέστρεψε την αριστερή πλευρά του προσώπου του.

Οι γιατροί από το Ιατρικό Κέντρο Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) τον υπέβαλλαν ταυτοχρόνως σε  μερική μεταμόσχευση προσώπου. Η διπλή επέμβαση έγινε στις 27 Μαΐου. Διήρκησε 21 ώρες και συμμετείχαν συνολικώς 140 υγειονομικοί.

Αν και δεν υπάρχει βεβαιότητα πως με τη μεταμόσχευση θα ανακτήσει μακροπρόθεσμα την όρασή του στο αριστερό μάτι, οι γιατροί δεν την αποκλείουν κιόλας.

Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Τα φάρμακα που ανήκουν στους αγωνιστές υποδοχέων της GLP-1 θεωρούνται από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της χρονιάς που φεύγει. Τα φάρμακα αυτά (π.χ. σεμαγλουτίδη, τερζιπατίδη) αναπτύχθηκαν αρχικά ως θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο  προκαλούν σημαντική απώλεια βάρους στους παχύσαρκους ασθενείς (τουλάχιστον 15% του αρχικού σωματικού βάρους σε διάστημα 16 μηνών).

Εφέτος, δύο κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι παρέχουν και άλλα οφέλη στην υγεία. Μεταξύ άλλων μειώνουν τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού στους παχύσαρκους ανθρώπους.

Η πρώτη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Το πρώτο φάρμακο που στοχεύει την υποκείμενη αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιούλιο. Το φάρμακο λέγεται lecanemab (λεκανεμάμπη) και μελέτες έδειξαν ότι σε επιλεγμένους ασθενείς μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της κατά 27-30%.

Έγκριση της πρώτης θεραπείας με γονιδιακή τροποποίηση με την τεχνολογία CRISPR

Η πρώτη θεραπεία γονιδιακής τροποποίησης με την τεχνολογία CRISPR εγκρίθηκε στις ΗΠΑ νωρίτερα τον Δεκέμβριο. Η θεραπεία ονομάζεται exa-cel (συντομογραφία του exagamglogene autotemcel) και προορίζεται για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία και β-θαλασσαιμία. Η τεχνολογία CRISPR είναι βραβευμένη με Νόμπελ Ιατρικής. Με τη βοήθειά της γίνονται στοχευμένες αλλαγές στο DNA των ασθενών, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία της νόσου. Η θεραπεία έχει επίσης λάβει θετική γνωμοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Εκκρεμεί η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού χωρίς κίνδυνο απόρριψης

Τα επιτεύγματα του 2023 συμπεριλαμβάνουν επίσης την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού χωρίς κίνδυνο απόρριψης. Πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, στο φημισμένο Νοσοκομείο Παίδων της Great Ormond Street (GOSH), στο Λονδίνο.

Λήπτρια ήταν ένα 8χρονο κοριτσάκι και δότρια η μητέρα του. Οι γιατροί «ξαναπρογραμμάτισαν» το ανοσοποιητικό της μικρής πριν τη μεταμόσχευση, για να μην απορρίψει το μόσχευμα. Το κατάφεραν χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών της μητέρας της. Έτσι, ο οργανισμός της 8χρονης Aditi Shankar δέχθηκε το όργανο της μαμάς της σαν να είναι δικό της και δεν θα παίρνει σε όλη της τη ζωή φάρμακα για να μην απορριφθεί το μόσχευμα.

Το πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Το 2023 εγκρίθηκε επίσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ το πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Ο RSV είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα, παρόμοια με εκείνα των εποχιακών ιώσεων. Ωστόσο στους ευάλωτους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία. Το εμβόλιο προφυλάσσει τους ηλικιωμένους από αυτή την εξέλιξη. Στην Ευρώπη, ο ιός RSV προκαλεί ετησίως 250.000 νοσηλείες και 17.000 θανάτους στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου επέζησε 61 ημέρες σε ανθρώπινο σώμα

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας  Υόρκης μεταμόσχευσαν τον Ιούλιο γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή. Ο 57χρονος άνδρας πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο και τα όργανά του δεν ήταν κατάλληλα για μεταμόσχευση. Οι συγγενείς του συναίνεσαν να χρησιμοποιηθεί το σώμα του για το πείραμα. Η μεταμόσχευση έγινε στις 14 Ιουλίου. Ο νεφρός αφαιρέθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου για να μελετηθεί. Το επίτευγμα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώα σε ανθρώπους.

Νέο εμβόλιο για την ελονοσία

Στα εφετινά επιτεύγματα συμπεριλαμβάνεται και το δεύτερο εμβόλιο για την ελονοσία, που ενέκρινε τον Οκτώβριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η ελονοσία είναι μία νόσος που απειλεί τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, κάθε χρόνο νοσούν περισσότερα από 247 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Από τους ασθενείς αυτούς τουλάχιστον 619.000 χάνουν ετησίως τη ζωή τους.

Το νέο εμβόλιο ονομάστηκε R21 και η κύρια διαφορά με το ήδη υπάρχον είναι ότι μπορεί να παραχθεί σε ευρεία κλίμακα. Στην πραγματικότητα υπάρχει δυνατότητα να παραχθούν περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις σε έναν χρόνο. Υπάρχει επίσης προοπτική να αυξηθούν σε 200 εκατομμύρια. Με το υπάρχον εμβόλιο έχουν παραχθεί 18 εκατ. δόσεις σε περίπου δύο χρόνια.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόνος στα γόνατα: Ποια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για τον χρόνιο πόνο στα γόνατα. Ο συχνός πόνος στα γόνατα επηρεάζει περίπου 1 στους 4 ενήλικες. Κι ενώ πριν από μια γενιά οι ειδικοί συνιστούσαν συχνά ξεκούραση και πάγο για την ανακούφιση του πόνου, τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης

Απαραίτητη η συστηματική άσκηση μετά τον τοκετό – Τι είδους σωματική δραστηριότητα συστήνουν οι ειδικοί

Η γέννα ενός παιδιού είναι ένα συγκλονιστικό επίτευγμα, αλλά οι νέες μητέρες καλό θα ήταν να μην επαναπαύονται στις δάφνες τους μετά τον τοκετό, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. Οι νέες μητέρες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα, συνιστούν

Αιμοδοσία: Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα και ποιοι όχι – Τι πρέπει να ξέρουμε

Ποια είναι τα κριτήρια για να γίνει κάποιος αιμοδότης και ποιες καθημερινές καταστάσεις μπορεί να τον εμποδίσουν. Η αιμοδοσία είναι έμπρακτη απόδειξη αλτρουϊσμού και αγάπης για τον συνάνθρωπο, αλλά πρέπει να γίνεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις για να επιτελεί τον σωτήριο ρόλο της. Γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορούν όλοι ή/και πάντοτε να δίνουν αίμα, όσο

Πτώσεις: Αυτή η απλή συνήθεια σώζει τους ηλικιωμένους από κατάγματα

Πτώσεις: Αυτή η απλή συνήθεια σώζει τους ηλικιωμένους από κατάγματα ΕΥΕΞΙΑ Αυτή η απλή μέθοδος προφυλάσσει τα ηλικιωμένα άτομα από τις πτώσεις - Δείτε ποια είναι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου  Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Kuopio, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, ανέδειξε τη θετική επίδραση της

24 μεταδοτικά παθογόνα απειλούν την παγκόσμια υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η λίστα με τα πιο επικίνδυνα μεμονωμένα παθογόνα ή οικογένειες παθογόνων, σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 24 μεταδοτικά παθογόνα μπορεί να απειλήσουν την παγκόσμια υγεία στο εγγύς μέλλον, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ιοί με δυνατότητα να προκαλέσουν πανδημία και μικρόβια που προκαλούν ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει

Πολλαπλούν μυέλωμα: 25 κλινικές μελέτες διεξάγονται στο Κέντρο Αναφοράς στην Αθήνα

Το πολλαπλούν μυέλωμα προκαλεί το 10% των αιματολογικών κακοηθειών. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται. Μήνας ευαισθητοποίησης για το πολλαπλούν μυέλωμα ο Μάρτιος και στο προσκήνιο έρχεται μία ασθένεια που το 2020 διαγνώστηκε σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται περίπου 600 ασθενείς που μαθαίνουν ετησίως ότι πάσχουν από αυτό. Το πολλαπλούν

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς βλάπτει σοβαρά την υγεία

Διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας με ορισμένα νοσήματα, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Ποια είναι αυτά. Ο αβάσταχτος ψυχικός πόνος που προκαλεί η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου και άλλα σοβαρά στρεσογόνα γεγονότα της ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε μία καρδιολογική διαταραχή που επιστημονικά αποκαλείται μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, αλλά στο ευρύ κοινό είναι γνωστή ως σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Η

Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει;

Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει; ΕΥΕΞΙΑ Πόσο παράδοξο ακούγεται να μαραζώνεις στα 20 σου από δυστυχία και ο παππούς ή μαμά σου να έχουν «αναθερμάνει» τη σχέση τους με το χρόνο; Κι όμως είναι αληθές όπως παρατηρεί έρευνα σε όλες τις αγγλόφωνες χώρες, δίνοντας αυτές τις εξηγήσεις  Μια

Λαέρτης Μαλκότσης: “Πέρασα πρόσθιο έμφραγμα, καθάρισα με μία αγγειοπλαστική”

Λαέρτης Μαλκότσης: «Πέρασα πρόσθιο έμφραγμα, καθάρισα με μία αγγειοπλαστική» Τετάρτη, 26.3.2025, 00:44 Zappit@ZAPPIT_ "Γονάτισα στον δρόμο. Πήγα να ψωνίσω από ένα mini market και με βρήκε ένας ταξιτζής." δήλωσε ο Λαέρτης Μαλκότσης. Σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, ο Λαέρτης Μαλκότσης μίλησε στο The 2night Show για την περιπέτεια υγείας που πέρασε το

“Πάγωσαν” στο MasterChef με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο: “Συγγνώμη μαμά, μας γάμ…”

Η εβδομάδα ξεκίνησε στην κουζίνα του MasterChef 2025 γεμάτη από εκπλήξεις και υπέροχες δοκιμασίες, αφιερωμένη

Γιώργος Νταλάρας: «Έχω μία αγάπη στο ρίσκο – Πιστεύω ότι θα πεθάνω είτε στη σκηνή είτε στο στούντιο είτε πάνω σε κάποια μηχανή»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας στο ένθετο «Κ» και στον Βλάση Κωστούρο. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης μίλησε μεταξύ άλλων για τα ρίσκα που του αρέσει να παίρνει στη ζωή και τις περιπέτειες που έχει περάσει Έχετε αφήσει πίσω κάποια όνειρα ή τα έχετε εκπληρώσει όλα;  Θα σας πω κάτι αστείο. Ήθελα να γίνω