Αλκοόλ: «Να το πίνετε, να μην σας πίνει» – Μυστικά για να απολαμβάνετε με ασφάλεια το ποτό σας

Date:

Μπορεί ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον να υποστήριζε ότι το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση, ωστόσο το αλκοόλ δεν είναι τόσο αθώο όσο ένα ποίημα.

Ειδικά για όσους το αφήνουν να τους πιει, όπως λέμε κοινώς, και όχι να το πιουν. Ειδικά τις μέρες των γιορτών, οι περισσότεροι καταναλώνουμε οινοπνευματώδη ποτά και μάλιστα με μεγαλύτερη συχνότητα και σε μεγαλύτερη ποσότητα από το συνηθισμένο.

Ποιες είναι οι καταληλλότερες συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ και πως μπορούμε να προλάβουμε το  hangover;
Οι SOS γιατροί έχουν όλες τις απαντήσεις, καθώς υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές τις οποίες, εάν εφαρμόσουμε, θα απολαύσουμε το ποτό μας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο βασικότερος κανόνας πρόληψης για να μην μεθύσουμε, είναι να μην πιούμε αλκοόλ. Αλλά επειδή αυτό τέτοιες μέρες θεωρείται μάλλον απίθανο ας ακολουθήσουμε τους κάτωθι κανόνες:

  • Δεν πίνουμε με άδειο στομάχι. Ένα σνακ ή ένα γεύμα μια ώρα πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει. Καταναλώνουμε πριν την έξοδο κατά προτίμηση: σνακ με αλμυρό τυρί/ λιπαρή τροφή/ μια κουταλιά λάδι/ένα ποτήρι γάλα διότι επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα.
  •  Κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ, προχωρούμε σε διαλείμματα κατανάλωσης νερού. Ιδανικά ένα ποτήρι νερό με κάθε ποτό, γιατί το αλκοόλ μας οδηγεί συχνά στην τουαλέτα, αφυδατώνοντας τον οργανισμό και επιδεινώνοντας τη μέθη.
  • Εάν το είδος ποτού το επιτρέπει, προσθέτουμε σε αυτό νερό ή παγάκια αυξάνοντας έτσι τον όγκο του, αλλά κρατώντας το ποσοστό της αλκοόλης σταθερό.
  • Δεν βιαζόμαστε να πιούμε το ποτό μας, αλλά το απολαμβάνουμε με αργούς ρυθμούς πριν προχωρήσουμε στο δεύτερο ποτήρι. Θα ήταν, δε, καλό να υπάρχει κάποιο συνοδευτικό φαγητό (όχι πολύ αλμυρό) στο τραπέζι, καθότι το άδειο στομάχι απορροφά γρηγορότερα το αλκοόλ.
  • Μένουμε σε μία επιλογή ποτού. Έτσι δεν χάνουμε το λογαριασμό στο πόσο έχουμε πιει, αλλά ούτε ανακατεύουμε διάφορα ποτά, επιβαρύνοντας το στομάχι μας.
  • Επιλέγουμε ποτά ή κοκτέιλ χωρίς ζαχαρούχα αναψυκτικά που επιτείνουν τη δράση του αλκοόλ. Δεν ξεγελιόμαστε με τα γλυκά ποτά τύπου λικέρ καθώς η γλυκόζη που περιέχουν οδηγεί στη γρηγορότερη απορρόφηση της αλκοόλης.
  • Αποφεύγουμε τις «μπόμπες» – νοθευμένα ποτά. Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ποιότητα των ποτών, προτιμάμε μια μπύρα, ένα εμφιαλωμένο κρασί ή ένα από τα τυποποιημένα κοκτέιλ γνωστών ετικετών.
  • Όσα οινοπνευματώδη προέρχονται από απόσταξη (π.χ. ούζο, βότκα) είναι πιο βαριά από εκείνα που προέρχονται από ζύμωση (π.χ. μπύρα).
  • Στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα να χορέψουμε, δεν το σκεφτόμαστε και μπαίνουμε στο χορό, αφού ιδρώνοντας αποβάλουμε την αλκοόλη.
  • Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και η αντίδρασή του στην κατανάλωση αλκοόλ ποικίλλει. Σεβόμαστε τα όρια του δικού μας οργανισμού.

Μέθη – Εμετός – Οξεία δηλητηρίαση από αλκόολ – Τι κάνουμε;

Τα πρώτα συμπτώματα της μέθης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιβράδυνση στις αντιδράσεις μας, ενώ όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνουμε μπορεί να καταλήξουμε χωρίς συντονισμό κινήσεων ή χωρίς ισορροπία. Ο λόγος μας μπορεί να γίνει συγκεχυμένος, η όρασή μας να επηρεαστεί και να βλέπουμε διπλά ή ακόμα και να παρουσιάσουμε δυνατές συναισθηματικές αντιδράσεις (βία ή κλάματα).

Αν συνειδητοποιήσουμε ότι παρουσιάζουμε σημάδια μέθης, εμείς οι ίδιοι η κάποιος φίλος μας, σταματάμε άμεσα την κατανάλωση του αλκοόλ.

Στις πιο ήπιες περιπτώσεις μέθης, ξεκινάμε άμεσα: 

  • ΔΕΝ πίνουμε γάλα μετά το μεθύσι
  • ΔΕΝ πίνουμε λάδι
  • ΔΕΝ καταπίνουμε σκόνη καφέ, δεν πίνουμε καφέ

Όλα αυτά επιβαρύνουν τον οισοφάγο και υπό προϋποθέσεις μπορεί να τον φράξουν, προκαλώντας ολέθρια αποτελέσματα, καθώς αποτρέπουν τη διαφυγή αερίων από το στομάχι. Πίνουμε μικρές γουλιές διαυγών υγρών για ενυδάτωση. Περιμένουμε περίπου 30 λεπτά μετά τον τελευταίο εμετό. Παραδείγματα διαυγούς υγρού είναι το νερό, το Gatorade ή το Powerade. Εάν μπορούμε, πίνουμε 1-2 ποτήρια νερό (όσο αντέχει το στομάχι μας) και συνοδεύουμε και με 1-2 φρυγανιές ή κάποιο παξιμάδι, ώστε να διατηρήσουμε τα υγρά στον οργανισμό, να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να διαλυθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα το αλκοόλ.

Πρέπει ή όχι να επιδιώξουμε να κάνουμε εμετό;

Αν και κάποιοι φίλοι, μας συστήνουν να επιχειρήσουμε να κάνουμε εμετό, πρόκειται για μία επικίνδυνη τακτική. Εάν αισθανόμαστε ότι θα κάνουμε εμετό, είναι καλύτερο να το αφήσουμε να συμβεί φυσικά.

Τι πρέπει να κάνουμε αν κάποιος φίλο μας κάνει εμετό:

  • Προσπαθούμε να τον κρατήσουμε όρθιο.
  • Αν πρέπει να ξαπλώσει, βεβαιωνόμαστε ότι είναι ανάσκελα κι ότι το στόμα και οι αναπνευστικές οδοί είναι καθαρές.
  • Αν αρχίσει να πνίγεται, ζητάμε αμέσως βοήθεια.
  • Δεν τον αφήνουμε μόνο του ακόμη κι αν δεν αντέχουμε την όψη ή τη μυρωδιά του εμετού.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ ή σε απώλεια αισθήσεων, κώμα ή και θάνατο. Η ποσότητα αλκοόλ που χρειάζεται για να προκληθεί δηλητηρίαση από αλκοόλ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που περιλαμβάνουν το μέγεθος, το βάρος, την ηλικία, κ.α. Οι έφηβοι και όσοι δεν έχουν εμπειρία στην κατανάλωση αλκοόλ είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι.

Αν υποψιαστούμε ότι κάποιος έχει πάθει δηλητηρίαση από αλκοόλ, το αντιμετωπίζουμε ως επείγον περιστατικό και καλούμε ασθενοφόρο. Μένουμε μαζί του μέχρι να φτάσει βοήθεια! Η αντιμετώπιση της οξείας μέθης, στον κωματώδη ή ληθαργικό ασθενή γίνεται μόνο σε νοσοκομείο.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος όταν έχει πάθει δηλητηρίαση από αλκοόλ;

  • Αναπνέει λιγότερες από δώδεκα φορές το λεπτό ή σταματάει να αναπνέει για δέκα δευτερόλεπτα ή περισσότερο.
  • Αποκοιμιέται και δεν μπορούμε να τον ξυπνήσουμε.
  • Το δέρμα του είναι κρύο, ιδρωμένο, χλωμό και μελανιάζει.

Τι κάνουμε αν κάποιος χάσει τις αισθήσεις του μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ:

  • Τον γυρίζουμε στο πλάι με το κεφάλι επίσης γυρισμένο στο πλάι (στάση ανάρρωσης).
  • Βεβαιωνόμαστε ότι αναπνέει κι ότι το στόμα και οι αναπνευστικές οδοί είναι ανοιχτές.
  • Αν σταματήσει να αναπνέει, του δίνουμε το φιλί της ζωής.
  • Ξεκουμπώνουμε όποιο σφιχτό ρούχο φοράει που μπορεί να περιορίζει την αναπνοή του.
  • Τον κρατάμε ζεστό (όχι πολύ όμως) χρησιμοποιώντας μια κουβέρτα ή ένα παλτό.
  • Καλούμε ασθενοφόρο, χωρίς να τον αφήνουμε καθόλου μόνο του. Αν πρέπει να απομακρυνθούμε, ζητάμε από κάποιον που εμπιστευομάστε να καλέσει εκείνος το ασθενοφόρο.

Hangover – Συμπτώματα – Γιατί παθαίνουμε hangover;

Hangover είναι το άσχημο συναίσθημα της επόμενης μέρας που ακολουθεί μία βραδιά με περισσότερο αλκοόλ.

Τα συμπτώματα που προκύπτουν μετά την κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ, μεγαλύτερης από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί το σώμα σας, είναι τα εξής:

  • Ναυτία
  • Ζαλάδα
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στην περιοχή του στομάχου
  • Έντονη κόπωση και εξάντληση
  • Φωτοευαισθησία
  • Διαταραχές ύπνου
  • Ξηροστομία και δίψα
  • Συμπτώματα κατάθλιψης
  • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης (σπανιότερα)

To αλκοόλ έχει από τη φύση του διουρητική δράση. Μία από τις βασικές αιτίες του hangover είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ, η οποία αυξάνεται αναλογικά με την ποσότητα του αλκοόλ που λαμβάνουμε.

Για αυτό το λόγο οι συχνές επισκέψεις μας στην τουαλέτα μας κάνουν να αποβάλλουμε μεγάλες ποσότητες ύδατος και κατά συνέπεια ηλεκτρολυτών (όπως το Κάλιο και το Μαγνήσιο). Επομένως, η αφυδάτωση είναι ενδεχομένως και η κύρια αιτία του πονοκεφάλου που νιώθουμε κατά τη διάρκεια του hangover. Ακόμα, ειδικά όταν είμαστε νηστικοί, το αλκοόλ ενισχύει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο και τις γαστρεντερικές  διαταραχές.

Επιπλέον, το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυτή πολλές φορές είναι η αιτία για την έντονη ζαλάδα, την κόπωση και την ευερεθιστότητα που προκαλείται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος.

Τα προβλήματα στον ύπνο προκύπτουν από την έκπτωση παραγωγής μελατονίνης (ορμόνη του ύπνου) με την κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγη: SOS giatroi

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η κάνναβη διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, δείχνει μελέτη

Μια νέα, μεγάλη μελέτη προειδοποιεί ότι η χρήση μαριχουάνας (κάνναβη) μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Μια σημαντική ανάλυση δεδομένων από 24 μελέτες που αφορούσαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα διαπιστώνει ότι όσοι χρησιμοποιούν κάνναβη, είχαν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές τονίζουν

Αραβικά ρεβίθια με μπαχαρικά

Προσθήκη στα αγαπημένα Ξεκινήστε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ. Αξίζει όμως, γιατί η συγκεκριμένη συνταγή είναι χαμηλή σε θερμίδες και τα ρεβίθια πλούσια σε βιταμίνες. Σερβίρετε τα ρεβίθια σκορπώντας επάνω ψιλοκομμένα σφικτά αβγά και γαρνίρετε, αν θέλετε με φετάκια καυτερής πιπερίτσας και μαϊντανό. Υλικά 1 φλ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς σε κρύο νερό 3 κουταλιές ελαιόλαδο

Ρυζοσαλάτα με σολομό

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 φλ. ρύζι μακρύκοκκο ¼ φλ. άσπρο κινόα ¼ φλ. κόκκινο κινόα 1 κομμάτι τζίντζερ, 5 εκατοστά περίπου σε φετούλες 1 κιλό σολομό σε φιλέτα, Blue Island 1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά, σε λωρίδες 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο 1 φλ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο 1 φλ. φασόλια ενταμάμε καθαρισμένα (βλ. σημ.2) Για το

Κατερίνα Καινούργιου για Ανδρέα Μικρούτσικο: “Ίσως είναι καλύτερο οι δρόμοι των ανθρώπων να χωρίζουν”

"Στενοχωρήθηκα που έμαθε ότι παντρεύομαι και δεν μου έστειλε ένα μήνυμα" παραδέχθηκε η Κατερίνα Καινούργιου.

Πέτρος Ιακωβίδης: “Σίγουρα πάντα μια γυναίκα βοηθάει σε πολλά πράγματα”

"Όταν γυρνάω στο σπίτι και έχω όλη αυτή την πίεση και το άγχος, εμένα μου κάνει πάρα πολύ καλό" ομολογεί ο Πέτρος Ιακωβίδης.

Κατερίνα Καινούργιου: «Δεν υπάρχει πια σχέση με τον Νίκο Κοκλώνη» – Γιατί απομακρύνθηκαν

Στο τέλος -έστω και προσωρινό- της φιλίας της με τον Νίκο Κοκλώνη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Καινούργιου. Όπως εξήγησε, η απόστασή της από τον γνωστό παραγωγό και φίλο της οφείλεται σε έναν προσωπικό λόγο που τη στενοχώρησε βαθιά. «Δεν υπάρχει σχέση με τον Νίκο αν με ρωτάς. Τον αγαπώ πολύ, αλλά κάτι που με

Από τη βασιλική λάμψη στο χάος: Βίαιη συμπλοκή «σημάδεψε» το Royal Ascot

Η ζέστη του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την άφθονη κατανάλωση μπύρας και σαμπάνιας, οδήγησαν σε ένα ανεπιθύμητο περιστατικό στις φετινές ιπποδρομίες του Royal Ascot, όπου δύο νεαροί άνδρες ενεπλάκησαν σε βίαιη συμπλοκή, επισκιάζοντας την κατά τα άλλα εορταστική ατμόσφαιρα. Βίντεο που δημοσίευσε η Daily Mail δείχνει δύο άνδρες με κοστούμια να εμπλέκονται σε άγρια συμπλοκή

Σύνταξη πλέον στα 70: Η Δανία δίνει το παράδειγμα και η Ελλάδα ακολουθεί από το 2027

Ενδιαφεροντα ΔΑΝΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗ Σύνταξη πλέον στα 70: Η Δανία δίνει το παράδειγμα και η Ελλάδα ακολουθεί από το 2027 Η Ελλάδα εφαρμόζει από το 2027 τη σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με τα όρια συνταξιοδότησης, ακολουθώντας το δανέζικο μοντέλο, με τρία διαφορετικά σενάρια αύξησης ηλικιών Τζωρτζίνα Φράγκου 20.06.2025 | 22:22 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Άρχισε η διαδικασία αναφορικά

Η ψυχική ευεξία μπορεί να είναι σημαντική για τη μνήμη

Η φροντίδα της συναισθηματικής σας υγείας μπορεί επίσης να βοηθήσει να διατηρήσετε τη μνήμη σας σε εγρήγορση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας έχουν μειωμένο κίνδυνο απώλειας μνήμης στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging & Mental Health . Οι άνθρωποι που λένε ότι ζουν

Μιχάλης Οικονόμου: «Ο γιος μας λέει ότι έχει δυο μπαμπάδες»

Ενδιαφεροντα ΓΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Μιχάλης Οικονόμου: «Ο γιος μας λέει ότι έχει δυο μπαμπάδες» Ήταν κάτι που δεν το είχαν αντιμετωπίσει ξανά, μας το είπαν, αλλά είχαν ανοιχτά μυαλά, πρόσθεσε ο ηθοποιός Τζωρτζίνα Φράγκου 20.06.2025 | 15:44 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Αναφορικά με τη ζωή του με τον Γιώργο Μακρή έκανε λόγο ο Μιχάλης Οικονόμου, αναφερόμενος επίσης

«Δώρα ζωής» από 48χρονη που πέθανε στη Θεσσαλονίκη – Διπλή μεταμόσχευση νεφρού-παγκρέατος σε άνδρα στο Ιπποκράτειο

«Δώρα ζωής» προσέφερε με τον θάνατό της μια 48χρονη η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, χαρίζοντας ελπίδα και ζωή σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Με απόφαση της οικογένειάς της και τη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ολοκληρώθηκε χτες με επιτυχία η λήψη οργάνων προς μεταμόσχευση. Το ήπαρ, το πάγκρεας

Μυοκαρδιοπάθειες: Οι σιωπηλές παθήσεις της καρδιάς – Ποιοι προσβάλλονται και ποια είναι τα συμπτώματα

Ανάλογα με τον τύπο, οι μυοκαρδιοπάθειες μπορεί να αλλάξουν το σχήμα, το μέγεθος ή το πάχος των τοιχωμάτων της καρδιάς, οδηγώντας ακόμη και σε αιφνίδιο θάνατο. Με κύριο σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανάγκης για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις «σιωπηλές» αλλά σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διοργανώνει Καμπάνια Ευαισθητοποίησης