Εγκυμοσύνη: Το 90% των γυναικών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί έχουν σοβαρές ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία

Date:

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς οι χορτοφαγικές δίαιτες γίνονται πιο δημοφιλείς

Πάνω από το 90% των γυναικών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν μπορεί να έχουν οριακά ή χαμηλά επίπεδα βιταμινών που είναι απαραίτητες για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές, το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς οι χορτοφαγικές δίαιτες γίνονται πιο δημοφιλείς.

Εξετάσεις σε περισσότερες από 1.700 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη που σχεδίαζαν να συλλάβουν αποκάλυψαν ότι οι περισσότερες είχαν έλλειψη θρεπτικών συστατικών τα οποία, ωστόσο, απαντώνται σε αφθονία στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλά δε από αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

«Εκπλαγήκαμε από το πόσο συνηθισμένη ήταν η χαμηλή ή οριακή κατάσταση για αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά», λέει ο καθηγητής Keith Godfrey, Επιδημιολόγος και επικεφαλής σύνταξης της σχετικής μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

«Για το άτομο, η απλή απάντηση είναι ότι αν δεν ακολουθείτε μια διατροφή πραγματικά υψηλής ποιότητας, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα», προσθέτει.

Οι γυναίκες, ηλικίας 18 έως 38 ετών, συμμετείχαν στη μελέτη Nipper, μια διεθνή δοκιμή που διερευνά εάν οι συνδυασμοί θρεπτικών ουσιών και προβιοτικών πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τόσο των μαμάδων όσο και των μωρών τους.

Οι γιατροί μέτρησαν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών ζωτικής σημασίας στο αίμα όταν ξεκίνησαν να συμμετέχουν στην έρευνα οι γυναίκες. Στη συνέχεια, χώρισαν τις γυναίκες σε τυχαία βάση, για να τους χορηγήσουν είτε ένα τυπικό συμπλήρωμα βιταμινών για εγκύους που περιείχε φυλλικό οξύ, β-καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο, είτε μια ενισχυμένη έκδοση που είχε επιπλέον ριβοφλαβίνη, βιταμίνες Β6, Β12 και D, προβιοτικά, ψευδάργυρο και μια μορφή σακχάρου που ονομάζεται μυο-ινοσιτόλη.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plos Medicine, πριν από τη σύλληψη, εννέα στις 10 γυναίκες είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12 ή βιταμίνης D, ενώ πολλές εμφάνιζαν σημάδια ανεπάρκειας στη βιταμίνη Β6 προς τα τέλη της εγκυμοσύνης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα συμπληρώματα βελτίωσαν τα επίπεδα των βιταμινών στις γυναίκες, αν και όχι πάντα σε επαρκή επίπεδα.

«Για να διαπιστωθεί ποιες ποσότητες είναι οι ιδανικές, πρέπει να γίνει κι άλλη δουλειά, αλλά σίγουρα οι ποσότητες που δώσαμε, τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακείο, ήταν αρκετές για να μειώσουν σημαντικά την ανεπάρκεια», ανέφερε ο Godfrey.

Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος και βιταμίνης D συνιστώνται ήδη σε γυναίκες που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μια εγκυμοσύνη, αλλά ο Wayne Cutfield, από τους συντάκτες της μελέτης και καθηγητής Παιδοενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, λέει ότι στις μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να δίδονται και πολυβιταμίνες.

Παρότι η μελέτη έγινε ευρέως αποδεκτή από τους ερευνητές, ορισμένοι σημείωσαν ότι ο Godfrey, ο Cutfield και άλλοι επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτήν είχαν λάβει επιχορηγήσεις από μεγάλη εταιρεία και συμμετείχαν σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ένα ενισχυμένο συμπλήρωμα διατροφής.

Για την καθηγήτρια Asma Khalil, πάντως, η οποία είναι αντιπρόεδρος του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists), η διαπίστωση της μελέτης ότι το 90% των γυναικών είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα ορισμένων βιταμινών είναι ανησυχητική.

«Αυτό υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για ενίσχυση της διατροφής πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε ποσότητες που μπορεί να προμηθευτεί κανείς χωρίς ιατρική συνταγή», λέει.

Η καθηγήτρια Judith Stephenson, του UCL, δήλωσε από την πλευρά της: «Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή συμπληρωμάτων πριν από την εγκυμοσύνη. Η δοκιμή Nipper δεν παρέχει όλες τις απαντήσεις, αλλά αν ετοιμαζόμουν για εγκυμοσύνη σήμερα, θα προσπαθούσα να ακολουθήσω μια θρεπτική διατροφή, να πάρω ένα συμπλήρωμα που δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή και να ελέγξω αν χρειάζομαι υψηλότερη δόση φυλλικού οξέος, αν για παράδειγμα πάσχω από διαβήτη ή παχυσαρκία».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣτΕ: Αυτό είναι το σκεπτικό της δικαίωσης του ΕΟΦ για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών

Συναγερμός στη Ρουμανία για επιδημία ιλαράς «σε εθνικό επίπεδο»

Η ηλικία της πρώτης περιόδου «δείχνει» τον κίνδυνο διαβήτη, εγκεφαλικού

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το λίπος στο συκώτι συνδέεται με πολλά διαφορετικά νοσήματα, προειδοποιούν οι ειδικοί

Από ποιες παθήσεις κινδυνεύουν οι ασθενείς. Τι δείχνει μεγάλη μελέτη στη Σουηδία. Τι λένε οι ερευνητές. Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ δεν είναι μία αθώα κατάσταση, αλλά σχετίζεται με πολλά σοβαρά νοσήματα, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία. Στην πραγματικότητα, η λιπώδης νόσος του ήπατος συνοδεύεται από διπλάσια θνησιμότητα ακόμα και από παθήσεις που δεν εντοπίζονται

Κολονοσκόπηση: Πώς μπορεί το AI να συμβάλλει σε πιο ακριβή αποτελέσματα

Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και των σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών που συμβάλλουν στη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο. Στον αγώνα για την έγκαιρη ανεύρεση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έχει επιστρατευτεί επί σειρά ετών ένας

Καρκίνος του προστάτη: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες που δεν κάνουν PSA

Ένας στους έξι άνδρες δεν πάει για προληπτικές εξετάσεις, ακόμα κι αν προσκληθεί από τους γιατρούς. Οι άνδρες που δεν κάνουν τακτικά προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Φυματίωση: Συναγερμός στην Ευρώπη – Αύξηση 10% στα παιδιά

ΥΓΕΙΑ Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούσαν το 4,3% των νέων και επανεμφανιζόμενων περιστατικών φυματίωσης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2023 Ανησυχία για την αύξηση των περιστατικών φυματίωσης στον παιδιατρικό πληθυσμό της Ευρώπης εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην τελευταία έκθεση που δημοσιεύει. Σύμφωνα με τα

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά ΠΑΙΔΙ Δείτε ποια παιδιά φέρουν αυξημένο κίνδυνο έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας σύμφωνα με έρευνα Πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Dermatology και αφορά παιδιά με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), ανέδειξε ότι τα αγχογόνα γεγονότα που βιώνουν κατά τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής τους συνδέονται

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο FITNESS Ο πιο απλός τρόπος να προστατεύσουμε το μυαλό μας όσο γερνάμε είναι να βάλουμε τα παπούτσια μας και να βγούμε για περπάτημα ή τρέξιμο, προτείνει νεότερη μελέτη  Μια ακόμα μελέτη προσθέτει σημαντικές πληροφορίες σε αυτό που ήδη έχει αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως:

School time: Πόσα εκατομμύρια ευρώ δίνει η Google για τη διαδικτυακή ασφάλεια των εφήβων

* Γράφει η Mindy Brooks, Διευθύντρια, Επικεφαλής του τμήματος Google Kids & Families και Android Consumer Experience, Google Η έρευνα της Google δείχνει ότι η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι οικογένειες για να τα διατηρήσουν ασφαλή. Η παροχή ελέγχων

Η «τοξική αρρενωπότητα» έχει επιπτώσεις στην ανδρική υγεία, υποστηρίζουν οι ουρολόγοι

Ένας κακώς νοούμενος "ανδρισμός" εμποδίζει τους άνδρες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά ουρολογικά προβλήματα. Ο Ουρολόγος Νάσος Ιωαννίδης, καταθέτει την κλινική εμπειρία του σε άρθρο του στο iatropedia.gr.  Η έννοια της «τοξικής αρρενωπότητας» αναφέρεται σε κοινωνικά επιβαλλόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν τους άνδρες να παρουσιάζονται ως σκληροί, αυτάρκεις και συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι. Παρόλο που

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και εξάρσεις: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς

Οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, ακόμα και όταν ο ασθενής ακολουθεί προσεκτικά το θεραπευτικό του πλάνο. Με κατάλληλη υποστήριξη κι ένα καλό σχέδιο, οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορούν να γίνουν πιο διαχειρίσιμες. Αυτό υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, συμπληρώνοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή

Βουητό στο αυτί: Πώς αντιμετωπίζεται όταν είναι επίμονο – Οι τρόποι μείωσης και πρόληψης

Οι εμβοές είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό ως επίμονο κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ετησίως εμβοές (βουητό) στο αυτί, ενώ πολλοί υποφέρουν για μήνες και χρόνια και άλλοι βιώνουν εξαιτίας του μείωση της ακοής ή/και της ποιότητας ζωής τους. Πρόσφατη συνδυασμένη ανάλυση έδειξε ότι κατά

Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από την βρεφική ηλικία μας: Τι δείχνει νέα μελέτη

Συναρπαστικά ευρήματα από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Τι είναι η στατιστική και τι η επεισοδιακή μνήμη. Τα βρέφη και τα νήπια θεωρούνται «σφουγγάρια», αφού ο εγκέφαλός τους απορροφά ενστικτωδώς όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τον κόσμο γύρω του. Γιατί τότε δεν έχουμε αναμνήσεις από τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής μας; Μία νέα