Πώς μας αρρωσταίνει η κλιματική αλλαγή – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ

Date:

Τι ανέφεραν οι ειδικοί στην 28η Ετήσια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP28). Οι 4 μεγάλες απειλές.

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία και οι επιπτώσεις της έχουν πλέον λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε για πρώτη φορά στα χρονικά η υγεία βρέθηκε στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα – της περίφημης COP28.

Στη διάρκεια της πρώτης Ημέρας Υγείας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνόδου, οι κυβερνήσεις άκουσαν από τους ιθύνοντες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλους ειδικούς με ποιους τρόπους απειλεί η κλιματική αλλαγή δεκαετίες προόδου που είχαν συντελεστεί στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Σε πρώτη φάση οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν τρόπους για να διαχειριστούν τέσσερις βασικές απειλές:

  • Τον υποσιτισμό
  • Την ελονοσία
  • Την διάρροια
  • Τους κινδύνους από τη ζέστη

Αυτές οι τέσσερις απειλές εκτιμάται ότι μετά το 2030 θα αυξάνουν κατά 250.000 τους παγκόσμιους θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Η κλιματική κρίση είναι μία υγειονομική κρίση. Δυστυχώς πέρασαν 27 παγκόσμιες σύνοδοι χωρίς να γίνει σοβαρή συζήτηση για την υγεία. Δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ακολουθούν οι βασικοί τρόποι μέσω των οποίων βλάπτει η κλιματική αλλαγή την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Μετάδοση ασθενειών από τα κουνούπια

Τα κουνούπια είναι φορείς ιών που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως:

  • Η ελονοσία
  • Ο δάγκειος πυρετός
  • Η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου
  • Η λοίμωξη από ιό Ζίκα

Τα κουνούπια-φορείς αυτών των ιών εξαπλώνονται σε νέες περιοχές του κόσμου, καθώς αυξάνεται σταδιακά η θερμοκρασία της γης. Τα παγκόσμια κρούσματα που προκαλεί ο δάγκειος πυρετός έχουν δεκαπλασιαστεί την τελευταία 20ετία:

  • Το 2000 ήταν περίπου 505.000
  • Το 2019 ξεπέρασαν τα 5,2 εκατομμύρια

Η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται. Ενδεικτικά, εφέτος η Βραζιλία ανέφερε αύξηση κατά 73% στον μέσο όρο των κρουσμάτων της την τελευταία πενταετία.

Αντίστοιχα, η κλιματική αλλαγή κάνει την ανθρωπότητα να χάνει την μάχη εναντίον της ελονοσίας. Η ετήσια έκθεση του ΠΟΥ για τη νόσο έδειξε ότι το 2022 τα κρούσματά της αυξήθηκαν κατά 16 εκατομμύρια έναντι του 2019. Ήταν 249 εκατομμύρια έναντι 233 εκατομμυρίων πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Νοσήματα από το μολυσμένο νερό

Οι ακραίες καταιγίδες και οι πλημμύρες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή επιτρέπουν την εξάπλωση επικίνδυνων νοσημάτων που μεταδίδονται με το μολυσμένο νερό.

Μετά από δεκαετίες προόδου εναντίον της χολέρας, λ.χ., τα κρούσματά της έχουν λάβει πάλι την ανιούσα σε χώρες που είχαν σχεδόν απαλλαγεί από αυτήν. Η χολέρα είναι μία σοβαρή εντερική λοίμωξη. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο εντός λίγων ωρών.

Δυστυχώς και αυτή εξαπλώνεται. To 2022 ανέφεραν κρούσματα 44 χώρες, ενώ το 2021 ήταν 35, αναφέρει ο ΠΟΥ. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι επτά από αυτές τις χώρες (Αφγανιστάν, Καμερούν, Δημοκρατία του Κονγκό, Μαλάουϊ, Νιγηρία, Σομαλία, Συρία) είχαν περισσότερα από 10.000 ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα η κάθε μία.

Ο ΠΟΥ τονίζει πως όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολο είναι να ελεγχθεί η νόσος. Επιπλέον, πολλές χώρες που είχαν επιδημίες χολέρας ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας απ’ ό,τι συνήθως.

Νοσήματα της ζέστης

Και μετά είναι τα νοσήματα της ζέστης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Όπως ελέχθη και στην COP28, το 2023 αναμένεται να είναι η πιο θερμή χρονιά που υπήρξε ποτέ. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

Σύμφωνα με μεγάλη έκθεση που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine τον περασμένο Ιούλιο, το 2022 πέθαναν σε 35 κράτη της Ευρώπης 61.672 άνθρωποι λόγω της ακραίας ζέστης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν περισσότερα από 2.700 άτομα στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα Σοκ από νέα έρευνα: 2.700 νεκροί το καλοκαίρι του 2022 στην Ελλάδα από την ζέστη!

Άλλη μελέτη, στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet, υπολόγισε πως οι θάνατοι από την ακραία ζέστη θα τετραπλασιαστούν τις επόμενες δεκαετίες, εάν αυξηθεί λίγο ακόμα η θερμοκρασία του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα Οι θάνατοι από την ακραία ζέστη θα τετραπλασιασθούν τις επόμενες δεκαετίες

Πόσο λίγο; Η μέση θερμοκρασία του έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική θερμοκρασία. Αν φτάσουμε στους 2 βαθμούς, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη που είναι υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή, ευνοεί τις ακραίες φωτιές στα δάση. Αυτές σάρωσαν τον πλανήτη (συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας) τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ 2010 και 2019 περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέρασαν τουλάχιστον 1 ημέρα εισπνέοντας καπνό από τις δασικές πυρκαγιές. Την αμέσως προηγούμενη δεκαετία ο αντίστοιχος αριθμός ήταν κατά 6,8% χαμηλότερος.

Οι φωτιές στα δάση όμως συνιστούν διπλή απειλή. Αφ’ ενός εισπνέουμε καπνό, αφ’ ετέρου μειώνεται το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Και τα δύο, έχουν ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κλασικό ροσμπίφ με εύκολο γκρέιβι

Προσθήκη στα αγαπημένα Το ροσμπίφ  στο φούρνο, ήταν  το αγαπημένο φαγητό των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά παραμένει σταθερή αξία μέχρι σήμερα, γεμίζοντας μας γεύσεις και αρώματα. Σερβίρετε το ροσμπίφ συνοδεύοντάς το με γκρέιβι. Με όσο μείνει μπορείτε να φτιάξετε νόστιμα σάντουιτς. Υλικά 1 κιλό Rump Steak σε ένα κομμάτι 1 κουταλάκι αλεύρι 1 κουταλάκι μουστάρδα σε σκόνη 1

Λαχματζούν με δύο τρόπους

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά: 600 γρ. ντομάτες 1 φλιτζάνι μαϊντανό 1 κόκκινη πιπεριά 1 πράσινη πιπεριά 2 σκελίδες σκόρδο 2 μεγάλα κρεμμύδια 2 κουταλιές πάστα ντομάτας 1 κουταλιά πάπρικα 2 κουταλάκια καπνιστή πάπρικα 1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 2 κουταλάκια αλάτι 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο Για τη vegan εκδοχή, αντικαταστήσατε τον κιμά

Εβελίνα Νικόλιζα: «Ήμουν περίεργα, μετά έγινα καλά και μαντέψτε. Τώρα είμαι πάλι περίεργα»

Η Εβελίνα Νικόλιζα στο προσωπικό της κανάλι στο youtube μετά από καιρό ανέβασε νέο βίντεο όπου και παραδέχτηκε ότι δεν είναι καλά αυτή την περίοδο.  Η νεαρή τραγουδίστρια και tv persona, αναφέρθηκε στις ψυχολογικές μεταπτώσεις της, αποκαλύπτοντας συγχρόνως ότι ο πατέρας της, προσφάτως αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας που τον οδήγησε στο χειρουργείο, όμως όπως είπε, όλα

Βίσση για τη σχέση της με τον χρόνο: «Με φοβίζει ο χρόνος και η φθορά που έρχεται»

Η Άννα Βίσση σε σπάνια συνέντευξή της μίλησε για όλα, μεταξύ αυτών και για τη σχέση που έχει με τον χρόνο!  Η «απόλυτη» όπως την αποκαλούν οι φαν της δεν έχει κανένα πρόβλημα να λέει την ηλικία της, δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη με τον χρόνο που περνάει. Το

Κλόε Καρντάσιαν: Εξηγεί τους λόγους που δεν θέλει να κάνει ξανά ψυχοθεραπεία – Δεν είχα ποτέ καμία καθοδήγηση, λέει

Η σταρ των Καρντάσιαν εξήγησε πως στο παρελθόν, είχε κάνει ψυχοθεραπεία με τέσσερις διαφορετικούς ψυχολόγους

Πέθανε ο ηθοποιός Bob Newhart από τη σειρά «The Big Bang Theory»

Σε ηλικία 94 ετών πέθανε σήμερα Πέμπτη (18.07.2024) ο ηθοποιός, Bob Newhart γνωστός, στις νεότερες γενιές, για τη συμμετοχή του στην σειρά «The Big Bang Theory». Ο κωμικός ηθοποιός Bob Newhart, «έχτισε» την καριέρα του από τις τηλεοπτικές σειρές των ’70s και ’80s «The Bob Newhart Show» και «Newhart» για να φτάσει στην εξαιρετικά δημοφιλή

Η Φουρέιρα φωτογραφίζει τον γιο της Ερμή & η Κάβουρα κάνει βόλτες αγκαλιά με την 1,5 μηνών κόρη της

Μαμάδες εν δράσει όταν μιλάμε για την Ελένη Φουρέιρα και τη Βίκυ Κάβουρα!  Οι δύο μαμάδες όταν έχουν ελεύθερο χρόνο τον αφιερώνουν πάντα στα παιδιά τους. Αυτό έκανε η Ελένη Φουρέιρα η οποία φωτογράφιζε τον γιο της, Ερμή να παίζει με τα παιχνίδια του και απολάμβανε τις στιγμές μαζί του σήμερα (18/7) το απόγευμα. Φουρέιρα:

Νέο λουκ για τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου – Η εντυπωσιακή αλλαγή της μετά το τέλος του Σασμού!

Η τηλεοπτική Βασιλική του Σασμού, η Μαριλίτα Λαμπροπούλου αφού ξεκουράστηκε σε έναν αγαπημένο της προορισμό, είπε να κάνει και τη μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή τη

Άγιος Έρωτας: Καθηλωτικό το trailer της νέας φιλόδοξης σειράς του Alpha – Τα πρώτα πλάνα του Δημήτρη Γκοτσόπουλου ως ιερέα

Η άφιξη ενός νεαρού ιερέα και καθηγητή θεολογίας αναστατώνει μια μικρή πόλη. Εκτός από ομορφιά και γοητεία, κρύβει

Δέσποινα Βανδή: “Δεν θα τραγουδούσα ποτέ μπροστά από μία φωτογραφία ενός σφαγέα των Ελλήνων”

Όπως έχει γίνει γνωστό από το πρωί, η Δέσποινα Βανδή αρνήθηκε να τραγουδήσει σε προγραμματισμένη φιλανθρωπική συναυλία στο Τσεσμέ

Νέα δήλωση της Βανδή: «Δεν θα τραγουδούσα ποτέ μπροστά από μια φωτογραφία του σφαγέα των Ελλήνων»

Αμετακίνητη στην απόφασή της και τις θέσεις της είναι η Δέσποινα Βανδή η οποία σε νέες δηλώσεις της στο Open επεσήμανε για ακόμα μία φορά τους λόγους που αποφάσισε να ακυρώσει τη συναυλία της στη Σμύρνη της Τουρκίας. «Δεν θα τραγουδούσα ποτέ μπροστά από μία φωτογραφία του σφαγέα των Ελλήνων. Ζήτησα να φύγει η φωτογραφία