Πόνος στον αυχένα: Πως να τον αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους

Date:

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει τραυματισμό ή συμβάν που τους προκάλεσε αυχενικό πόνο, έστω κι αν αυτό αφορούσε μόνο στην κακή στάση ύπνου.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 10% των ενηλίκων υποφέρουν από αυχενικό πόνο, με τις γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών.

«Συνήθως ο πόνος στον αυχένα προκύπτει από καταπόνηση των μαλακών μορίων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ιδιαίτερα όταν υπάρχει υποκείμενο πρόβλημα στην περιοχή, όπως σπονδυλική στένωση, κήλη δίσκου ή σπονδυλοαρθρίτιδα.

Πέραν όμως από τους εμφανείς λόγους πρόκλησής του, είτε δηλαδή από παθήσεις είτε από τραυματισμούς, ο αυχενικός πόνος μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προφανή λόγο και κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι ορισμένες καθημερινές συνήθειες, που ούτε καν προκαλούν υποψίες στον πάσχοντα ότι είναι επιβαρυντικές για τον αυχένα του», εξηγεί ο Φυσικοθεραπευτής – Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, ενώ δίνει ορισμένες πρακτικές συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε τον αυχενικό πόνο:

1. Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή στο σωστό ύψος

Το κέντρο της οθόνης του υπολογιστή θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Ένας απλός τρόπος για να προσδιορίσετε το κατάλληλο σημείο είναι να καθίσετε στη σωστή θέση στην καρέκλα του υπολογιστή και να κλείσετε τα μάτια. Όταν τα ανοίξετε θα πρέπει εστιάζουν στη μέση της οθόνης του υπολογιστή.

Η αυχενική καταπόνηση, που προκύπτει από τη λάθος στάση κατά τη χρήση φορητών υπολογιστών (σκύψιμο του κεφαλιού), μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σύνδεση μιας ξεχωριστής οθόνης.

2. Ελαχιστοποιείστε την αποστολή γραπτών μηνυμάτων στο κινητό

Το σκύψιμο του κεφαλιού, για τη σύνταξη sms ή email – ακόμα και όταν πρόκειται για σύντομα μηνύματα που δεν απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για την αποστολή τους – αλλά και γενικά για την ενασχόληση με οποιαδήποτε κινητή συσκευή, ασκεί υπερβολική πίεση στον αυχένα.

«Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι αυτή η καταπόνηση που υφίσταται ο αυχένας από την καθημερινή χρήση κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών λειτουργεί συσσωρευτικά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις και πόνο.

Είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η χρήση τους, αλλά η ελαχιστοποίηση του χρόνου κατά τη διάρκεια του οποίου απαιτείται κλίση του αυχένα προς τα κάτω, οπότε η τοποθέτησή τους στο ύψος των ματιών θα μπορούσε να περιορίσει τις βλάβες», συμβουλεύει ο κ. Κακαβάς.

3. Χρησιμοποιήστε handsfree

Είναι συνήθεια όλων όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, είτε να σκύβουμε το κεφάλι εκτελώντας παράλληλα και άλλη εργασία, είτε να το γέρνουμε στο πλάι προκειμένου να συγκρατήσουμε το τηλέφωνο με τον ώμο.

Οι κινήσεις αυτές ασκούν πιέσεις στον αυχένα, οι οποίες αποφεύγονται πλήρως εάν γίνεται χρήση κάποιας συσκευής handsfree.

πόνος στον αυχένα

4. Δυναμώστε τους αυχενικούς μυς

Η ακίνητη στάση επί πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, ή το σκυμμένο κεφάλι για την εκτέλεση εργασιών προς εκπλήρωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης του αυχένα, ούτε στην ευθυγράμμιση του κεφαλιού με τους ώμους.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεων πρέπει να εκτελούνται καθημερινά, προκειμένου να αποφευχθεί ο αυχενικός πόνος.

5. Πιείτε αρκετό νερό

Η κατανάλωση νερού βοηθά στην ενυδάτωση τους μεσοσπονδύλιων δίσκων, καθώς η σύνθεσή τους αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από νερό.

Η κατανάλωση 8 μεγάλων ποτηριών νερό την ημέρα που συστήνεται από τους ειδικούς για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού καλύπτουν και τη συγκεκριμένη ανάγκη.

6. Σωστή κατανομή φορτίου όταν σηκώνετε βάρος

Η άνιση κατανομή του βάρους κατά τη μεταφορά της τσάντας ή του χαρτοφύλακά σας προκαλεί στροφή του σώματος προς τη μια πλευρά, τεντώνοντας τους μυς του αυχένα και της πλάτης.

Η σωστή στάση, η διατήρηση δηλαδή των ώμων στο ίδιο ύψος και της σπονδυλικής στήλης σε ευθεία γραμμή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την ορθή χρήση σακιδίου, προστατεύει από βλάβες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης.

7. Διόρθωση της στάσης του σώματος

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στον αυχένα και εν τέλει πόνο. Τέτοια στάση είναι η προβολή του κεφαλιού και των ώμων προς τα εμπρός.

Η διόρθωση της στάσης με τη διατήρηση του πηγουνιού προς τα μέσα προσφέρει σημαντική προστασία του αυχένα, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για κάθε 2,5 εκ. μετατόπισης του κεφαλιού προς τα εμπρός, προστίθεται βάρος περίπου 4,5 κιλών στους μυς του αυχένα και του επάνω μέρους της πλάτης.

8. Ο ρόλος του ύπνου

Έχει παρατηρηθεί πως όσοι κοιμούνται μπρούμυτα αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα με τον αυχένα τους, καθώς στρίβουν το κεφάλι στο πλάι για να μπορούν να αναπνέουν, με αποτέλεσμα την απώλεια της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να οδηγήσει σε κακώσεις ακόμα και σε κήλη των δίσκων.

Η ύπτια θέση είναι η καλύτερη προκειμένου να ξεκουράζεται επαρκώς η σπονδυλική στήλη. Όμως, αν προτιμάτε να κοιμάστε στο πλάι, επιλέξτε ένα κατάλληλο μαξιλάρι.

Πως αντιμετωπίζεται ο πόνος στον αυχένα όταν έχει προκληθεί βλάβη

«Στις περιπτώσεις που έχει ήδη προκληθεί βλάβη στους σπονδύλους του αυχένα και ο πόνος δεν ανακουφίζεται σε λίγες ώρες, όπως συμβαίνει όταν ξυπνάμε με πονοκέφαλο ή αυχενικό πόνο λόγω κακής στάσης ύπνου, υπάρχει τρόπος μη επεμβατικής θεραπείας, που εστιάζει στο αίτιο και όχι απλά στο σύμπτωμα.

Είναι η μέθοδος Fysiotek που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στην Αμερική και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπου με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων και ασκήσεων θεραπεύει βλάβες της σπονδυλικής στήλης, χωρίς παρενέργειες και ακτινοβολίες, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ανάγκη λήψης φαρμάκων ή την υποβολή τους σε χειρουργική επέμβαση» καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόνος στη μέση: Οι περισσότερες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, αποκαλύπτει μελέτη

Επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα για 56 θεραπείες για τον οξύ και χρόνιο πόνο. Ελάχιστες ήταν αποτελεσματικές. Όποιος έχει εκδηλώσει ποτέ πόνο στη μέση, ξέρει καλά πώς θα δοκιμάσει τα πάντα για να τον αντιμετωπίσει – από κάθε είδους χάπια έως βελονισμό. Μια νέα ανάλυση όμως αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες από τις θεραπείες που χρησιμοποιούμε, ελάχιστα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Πόσα χρόνια θα μείνει στη φυλακή και πότε αναμένεται να αποφυλακιστεί;

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ομόφωνα ένοχη τη Ρούλα Πισπιρίγκου για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή.

Ρένια Λουιζίδου: “Είναι ντροπή αλλά θα σου πω τι έψαξα το τελευταίο διάστημα στο ίντερνετ”

"Δεν ήταν όλοι οι συμπρωταγωνιστές μου εύκολοι στη συνεργασία. Θα άλλαζα το φινάλε σε εκείνη τη σειρά που έπαιξα, δεν μου άρεσε", εξομολογείται η Ρένια Λουιζίδου.

Τάσος Ξιαρχό: «Με έχουν σχολιάσει κι εμένα πάρα πολύ αλλά δεν με νοιάζει πια, αυτό σημαίνει ότι με ζηλεύουν»

Ο Τάσος Ξιαρχό παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα την Τρίτη. Ο γνωστός χορευτής και χορογράφος μίλησε για τη Μελίνα Νικολαΐδη, την πρόσφατη εξομολόγησή της σχετικά με τα επιπλέον κιλά της, καθώς και για τα επικριτικά σχόλια που έχει δεχθεί ο ίδιος κατά καιρούς. «Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι πάνω σε αυτό, γιατί

Ποια είναι τα must-have jacket για την άνοιξη του 2025

Μπορεί να πέρασε ο χειμώνας και το βαρύ κρύο, τα jacket όμως δεν μπορούν να λείπουν από την γκαρνταρόμπα σου. Όπως ξέρεις η άνοιξη είναι μια εποχή που δεν φοράς μπουφάν αλλά επί το πλείστον jackets. Ξεφεύγουμε από την μάλλινη αισθητική και σιγά σιγά φοράμε αέρινα φορέματα, λεπτές μακρυμάνικες μπλούζες και δειλά δειλά στο τέλος

Ρούλα Σταματοπούλου για διάσημη Ελληνίδα: «Από τη βρώμα, δεν μπορούσα να πιάσω το μαλλί»

Μία από τις χειρότερες εμπειρίες που είχε σε συνεργασία της με Ελληνίδα celebrity αποκάλυψε η Ρούλα Σταματοπούλου. «Η χειρότερη εμπειρία μου με celebrity. Μην ψάχνετε με κάποια που έκανα ή κάνω, καμία σχέση. Έτυχε να την κάνω τώρα σε μία φωτογράφηση που ήταν μια φορά και τέλος. Δε νομίζω ότι θα την ξανά έκανα» είπε

Διαβήτης: Η κακή κυκλοφορία του αίματος, οι ορμόνες και τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος, ορμονικές ανισορροπίες, αυτοάνοσα προβλήματα ή φάρμακα. Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους θύλακες των τριχών σας, οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερβολική τριχόπτωση. Εάν έχετε διαβήτη και παρατηρήσετε ότι χάνετε μια αφύσικη ποσότητα μαλλιών, είναι πιθανό

Τίτλοι τέλους για τους «Ράδιο Αρβύλα» – Η ανακοίνωση του Αντώνη Κανάκη

Ενδιαφεροντα ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ Τίτλοι τέλους για τους «Ράδιο Αρβύλα» – Η ανακοίνωση του Αντώνη Κανάκη Η ανακοίνωση του Αντώνη Κανάκη  Τζωρτζίνα Φράγκου 18.03.2025 | 20:27 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η ανακοίνωση του Αντώνη Κανάκη  Πιο συγκεκριμένα, ο Αντώνης Κανάκης ανακοίνωσε το τέλος της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα στον ΑΝΤ1 χθες το βράδυ της Δευτέρα 17/3. Μάλιστα, ο

Οι λοιμώξεις των μητέρων στην εγκυμοσύνη διαταράσσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των νεογέννητων

Οι λοιμώξεις της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών τους, όπως διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής την Ακαδημία Επιστημών της Σλοβακίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain Medicine». Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας στους πυραμιδικούς νευρώνες του ιπποκάμπου νεογέννητων

Η υγεία των εσωτερικών οργάνων μας δείχνει πόσο κινδυνεύουμε από άνοια, καρκίνο και άλλες 30 ασθένειες

Οι πιθανές και απίθανες συσχετίσεις που έχουν τα πρόωρα γερασμένα εσωτερικά όργανα με σοβαρά νοσήματα. Τα εσωτερικά μας όργανα μπορεί να γερνάνε ταχύτερα απ’ ό,τι εμείς και αυτό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Εξετάζοντας στοιχεία από περισσότερους από 6.000 εθελοντές

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση του φαρμακείου στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών

Το Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος», στο πλαίσιο της υποστήριξης και προώθησης της υγείας σε όλη την Ελλάδα, προχώρησε σε ριζική ανακαίνιση του φαρμακείου στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Το Ίδρυμα ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του Διοικητή του Ιπποκράτειου, κ. Μάριου Τίγκα, και προχώρησε σε πλήρη αναβάθμιση του χώρου, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

Κολεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αφαίρεση του εντέρου – Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται

Ο Λευτέρης Σουλτάτος υποβλήθηκε σε κολεκτομή, αποκάλυψε η Βάσω Λασκαράκη. Πώς γίνεται η επέμβαση. Η γνωστή ηθοποιός Βάσω Λασκαράκη αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι ο σύζυγός της, σεφ Λευτέρης Σουλτάτος, χρειάσθηκε να υποβληθεί σε κολεκτομή για γαστρεντερικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Όπως εξήγησε, αφαιρέθηκε τμήμα του εντέρου του αλλά «ευτυχώς όλα πήγαν καλά». Πρόσθεσε, όμως, πως