Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη, ακόμη και στην πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μέσω αναλύσεων ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας, αναφέρεται σε νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τα αρχεία από 25.000 ανθρώπους που πέθαναν ξαφνικά και 70.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή ανακοπή.
Οι ασθενείς βρίσκονταν στο Παρίσι και στο Σιάτλ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν «εξατομικευμένες εξισώσεις υγείας» οι οποίες εντόπισαν τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, ανέφερε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σχετικά με τη μελέτη.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί το 10% έως 20% των θανάτων συνολικά, αναφέρει επίσης η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
«Προτείναμε μια νέα προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις ιατρικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας», δήλωσε ο Dr. Xavier Jouven, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας του Παρισιού.
Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες για περισσότερες από 1 εκατομμύριο νοσοκομειακές διαγνώσεις και 10 εκατομμύρια συνταγές.
Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από ιατρικά αρχεία που προηγήθηκαν των θανάτων έως και 10 χρόνια.
«Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να αναλυθούν τα δεδομένα, οι ερευνητές κατασκεύασαν σχεδόν 25.000 εξισώσεις με εξατομικευμένους παράγοντες υγείας που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό εκείνων των ανθρώπων που διέτρεχαν πολύ υψηλό κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου», ανέφερε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Οι εξισώσεις περιελάμβαναν ιατρικές λεπτομέρειες, πληροφορίες θεραπείας και διαταραχές όπως η κατάχρηση αλκοόλ.
Η ανάλυση της τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε άτομα με περισσότερες από 90% πιθανότητες να πεθάνουν ξαφνικά, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% όλων των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων.
«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη για την ανίχνευση εκείνων των πληροφοριών που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου», είπε ο Dr. Jouven.
«Ελπίζουμε ότι με μια εξατομικευμένη λίστα παραγόντων κινδύνου, οι ασθενείς θα μπορούν να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους για να μειώσουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και τελικά να μειώσουν την πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου».