Διαβήτης: Μεγάλη αύξηση των περιστατικών στην Ελλάδα

Date:

Η ΗΔΙΚΑ αναφέρει ότι το 12% του πληθυσμού έχει διαβήτη και συγκεκριμένα 1.193.003 άτομα είναι διαγνωσμένα.

Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σημειώνεται μία αύξηση της τάξης του 15% από πέρυσι, με περίπου 3000 νέα περιστατικά , ενώ στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τα νέα περιστατικά είναι 104.000.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αύξηση της τάξης του 16% στο σακχαρώδη διαβήτη κύησης, με 21.000 περιστατικά φέτος, 3000 περισσότερα, από το περασμένο έτος. Επίσης 600.000 άτομα νοσούν, αλλά δεν το γνωρίζουν.

Τα στοιχεία παραθέτει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο Fm και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη) Χρήστος Δαραμήλας, ενόψει της Παγκόσμιας μέρας Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου.

Μετακύλιση δαπανών για μείωση του clawback

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για τα φάρμακα δεν φτάνει, γιατί δεν αφαιρούνται από το σύστημα προϊόντα προηγούμενης τεχνολογίας και γίνονται δαπάνες χωρίς λόγο, λέει ο κ. Δαραμήλας, επισημαίνοντας ότι μία καλή λύση είναι να διατίθενται νέας τεχνολογίας προϊόντα, τα οποία περνάνε και από διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερη τιμή από τα παλιά.

«Συνεπώς θα πρέπει να αφαιρεθούν από το πλάνο της πολιτικής ηγεσίας τα παλιά προϊόντα, τα παλιά φάρμακα τα παλιά ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ώστε να υπάρχει μία διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων που θα διατεθούν στα νέα προϊόντα, τα οποία έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου θα μπορούν να τα πάρουν και περισσότεροι άνθρωποι.

Άρα λοιπόν υπάρχουν λύσεις και αυτή είναι μία που εμείς προτείνουμε, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και άμεσα. Επίσης θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ειδικές κατηγορίες συγκοινωνούντων δοχείων θα τα ονόμαζα, στα φάρμακα του διαβήτη, οπότε σε κατηγορίες που περισσεύουν χρήματα θα μπορούσε το περίσσευμα να μετακυλιστεί σε άλλες κατηγορίες, και να μειωθεί το clawback».

Οι 4 άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Διαβήτη

Σε ερώτηση ποιοι είναι οι άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης που πρότεινε στον υπουργό Υγείας, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, ο κ. Δαραμήλας απαντά:

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Διαβήτη, εστιάζεται σε τέσσερις άξονες.

  1. Η σωστή λειτουργία των διαβητολογικών κέντρων και ιατρείων της χώρας μέσα στο ΕΣΥ
  2. Το φάρμακο πού βρίσκεται ήδη σε έλλειψη
  3. Η κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων με διαβήτη και
  4. Η διαλειτουργικότητα των φορέων υγείας στη χώρα μας, οι οποίοι θα μπορέσουν να προσφέρουν και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με διαβήτη, αλλά και βελτίωση της οικονομικής δαπάνης, που καταβάλλει το κράτος. Χρειάζεται ανακατανομή χρημάτων, περιορισμός δαπανών και σωστός έλεγχος».

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν λειτουργεί και θα πρέπει να τον ενδυναμώσουμε και να τον λειτουργήσουμε όπως πρέπει, αναφέρει ο κ. Δαραμήλας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι είναι στην έναρξη του.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να τον δομήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, υπάρχουν οι προδιαγραφές είναι έτοιμα τα συστήματα. Το ζήτημα είναι να δοθεί ώθηση και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε και μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης».

δαιβήτης

Στο 55% η κάλυψη των σχολείων από σχολικούς νοσηλευτές

Για το ρόλο του σχολικού νοσηλευτή που έχει θεσπιστεί από το 2015, ο κ. Δαραμήλας αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικός τόσο για τα παιδιά με διαβήτη, όσο και για άλλα παιδιά με άλλες χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες.

«Δυστυχώς όμως η κάλυψη της ανάγκης γίνεται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, άρα αντιλαμβανόμαστε ότι οι νοσηλευτές δεν είναι μόνιμο προσωπικό.

Είναι πρόσωπα που χαρακτηρίζονται αναπληρωτές στο σύστημα της παιδείας και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα, διότι δεν καλύπτονται στο σύνολο τους τα παιδιά με διαβήτη στη χώρα.

Φέτος ειδικά στην πρώτη φάση είχαμε μία κάλυψη 30% και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περίπου στο 55%».

Διαβητολογικά κέντρα και ιατρεία στο δημόσιο

Όσον αφορά τα διαβητολογικά κέντρα και ιατρεία στο δημόσιο τομέα ο κ. Δαραμήλας αναφέρει ότι από 83 που ήταν, αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν τα 40.

«Παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα την τελευταία πενταετία, διότι η νομοθεσία και οι μεταβατικές διατάξεις που έχουν περάσει, οδηγούν στην κατάρρευση και στο κλείσιμο τους.

Δυστυχώς οι γιατροί που καλούνται να λάβουν εξειδίκευση, πρέπει για δύο χρόνια να μην αμείβονται και αυτό όπως είναι εύλογο λειτουργεί ανασταλτικά για έναν επαγγελματία. Έτσι οδηγούμαστε στην έλλειψη προσωπικού νέων ιατρών.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλη μερίδα των παλιών γιατρών βγαίνουν στην σύνταξη, ενώ κάποιοι άλλοι ιδιωτικοποιούνται.

Ο υπουργός υγείας κατά την πρόσφατη συνάντηση μας συμφώνησε όχι μόνο την ανάγκη ύπαρξης Διαβητολογικών Κέντρων, αλλά και στην επαρκή στελέχωσή τους, που είναι άμεσο ζητούμενο».

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βουητό στο αυτί: Πώς αντιμετωπίζεται όταν είναι επίμονο – Οι τρόποι μείωσης και πρόληψης

Οι εμβοές είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό ως επίμονο κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ετησίως εμβοές (βουητό) στο αυτί, ενώ πολλοί υποφέρουν για μήνες και χρόνια και άλλοι βιώνουν εξαιτίας του μείωση της ακοής ή/και της ποιότητας ζωής τους. Πρόσφατη συνδυασμένη ανάλυση έδειξε ότι κατά

Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από την βρεφική ηλικία μας: Τι δείχνει νέα μελέτη

Συναρπαστικά ευρήματα από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Τι είναι η στατιστική και τι η επεισοδιακή μνήμη. Τα βρέφη και τα νήπια θεωρούνται «σφουγγάρια», αφού ο εγκέφαλός τους απορροφά ενστικτωδώς όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τον κόσμο γύρω του. Γιατί τότε δεν έχουμε αναμνήσεις από τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής μας; Μία νέα

Ιδιαίτερα μεταδοτική και ανθεκτική στα φάρμακα ψώρα εξαπλώνεται στη Βρετανία

Παγκοσμίως, οι θεραπείες για την ψώρα αποτυγχάνουν στο τουλάχιστον 15% των περιπτώσεων.  Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία εκδηλώνουν ψώρα που δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπεία, γεγονός που διευκολύνει την εξάπλωση του υπαίτιου παρασίτου. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία (BAD) προειδοποιούσε ότι τα κρούσματα στα νοσοκομεία «είναι ασυνήθιστα αυξημένα». Στην πραγματικότητα, τα

ECDC για εγκαυματίες της Βόρειας Μακεδονίας: Η περίπτωση της Ρουμανίας που προβληματίζει τους ειδικούς

Τι συνέβη το 2015 με τους νέους που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα σε πυρκαγιά σε κλαμπ της Ρουμανίας. Συναγερμό έχει σημάνει το ECDC στις χώρες που δέχθηκαν εγκαυματίες από τη Βόρειο Μακεδονία, καθώς είναι πολύ πιθανό οι ασθενείς να έχουν μολυνθεί από επικίνδυνα μικρόβια, με μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Οι ασθενείς αυτοί είναι περισσότεροι από 55

Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι – Πώς να διαχειριστούν οι γονείς την εφηβική οργή

Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι – Πώς να διαχειριστούν οι γονείς την εφηβική οργή ΠΑΙΔΙ Τον ρόλο του θυμού στην εφηβεία αναλύει ο Νίκος Γιώτας, Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχοθεραπευτής της Γραμμής 115 25 & του Συμβουλευτικού Κέντρου του Μαζί για το Παιδί, εξηγώντας πώς λειτουργεί ως μοχλός αποσυμπίεσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε

Βάρος στο στήθος: Καρδιακή πάθηση, άγχος ή πνευμονία – Όλες οι πιθανές αιτίες

Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν ένα βαρύ αίσθημα που μπορεί να έχουν στο στήθος με καρδιακά προβλήματα, αλλά μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή κατάθλιψης. Το σφίξιμο ή το βάρος στο στήθος μπορεί να προκύψει από διάφορες ψυχικές και σωματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της μυϊκής καταπόνησης και των επιπλοκών των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να είναι

Διάγνωση του καρκίνου με μια απλή αιματολογική εξέταση: Το παράδειγμα του 70χρονου Τζέφρι Μουρ

Ολοένα και πιο κοντά βρίσκονται οι επιστήμονες στην δημιουργία ενός απλού αιματολογικού τεστ, το οποίο θα διαγιγνώσκει τον καρκίνο χωρίς τις επίπονες και χρονοβόρες βιοψίες. Τέλος στις πολύπλοκες απεικονιστικές εξετάσεις, τις βιοψίες, ή τους μήνες αγωνίας μέχρι να επιβεβαιωθεί μια διάγνωση επιδιώκουν να δώσουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται πάνω σε μια καινοτόμο διαγνωστική μέθοδο

Πώς θα αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητά σας αν «κάνατε κράτει» τον χειμώνα

Σας περιμένουν καλύτερη υγεία, καλύτερη διάθεση, καλύτερη ισορροπία και ένα πλήθος άλλων πλεονεκτημάτων. Ποιος μπορεί να σας κατηγορήσει αν με τα κρύα είχατε εγκαταλείψει κάθε σωματική δραστηριότητα; Αλλά η έλλειψη δραστηριότητας δεν κάνει καλό ούτε στο σώμα ούτε στο μυαλό. Οπότε, τώρα που είναι άνοιξη, καλό είναι να αρχίσετε να γυμνάζεστε. Κι αν δεν είστε

Προσοχή στα fake παυσίπονα στο Ίντερνετ: Πέθανε νεαρός άνδρας στην Ολλανδία

Ο άτυχος ασθενής αγόρασε χωρίς ιατρική συνταγή ένα σκεύασμα που νόμιζε ότι περιείχε ισχυρό παυσίπονο φάρμακο. Πανευρωπαϊκό συναγερμό έχουν σημάνει οι υγειονομικές Αρχές της Ολλανδίας, καθώς ένας νεαρός άνδρας στο Άμστερνταμ έχασε τη ζωή του όταν πήρε ψευδεπίγραφο αναλγητικό (παυσίπονο) που προμηθεύτηκε μέσω διαδικτύου. Ο άτυχος 30χρονος αγόρασε χωρίς ιατρική συνταγή ένα σκεύασμα που πίστευε

Adolescence: Η σειρά που σφίγγει το στομάχι – Γιατί το πιο επικίνδυνο μέρος για έναν έφηβο είναι το δωμάτιό του

ΠΑΙΔΙ Η σειρά Adolecence παρουσιάζει αριστουργηματικά και σοκαριστικά την αγριότητα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, σε συνδυασμό με το γιγάντιο επικοινωνικό χάσμα γονέων - έφηβων. Δύο ειδικοί αναλύουν την οδυνηρή σειρά όπου η εφηβεία χάνει την αθωότητά της Τέσσερα επεισόδια ήταν αρκετά για να χτυπήσουν σαν γροθιά στο στομάχι όσων μεγαλώνουν παιδιά στην εφηβεία – ή

Ινομυαλγία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης μιας «αόρατης» αλλά εξουθενωτικής πάθησης

Η ινομυαλγία είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνή, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει ποτέ γι' αυτήν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση Τι είναι η ινομυαλγία Όπως αναφέρει και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα – ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., η ινομυαλγία είναι ένας τύπος ρευματοπάθειας που επηρεάζει τους μύες και τους συνδέσμους, αλλά όχι τις αρθρώσεις.

Εφηβεία: Ο ρόλος των social media στις νεανικές φιλίες δεν είναι αυτός που νομίζαμε – Έρευνα αποκαλύπτει

ΠΑΙΔΙ Η συνδεσιμότητα και η ευκολία στην επικοινωνία που προσφέρουν οι κοινωνικές πλατφόρμες επικαλύπτονται από άλλες ιδιότητες, όχι και τόσο... φιλικές για τους εφήβους Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τα ψηφιακά μέσα, οι έφηβοι είναι ίσως οι πρωταγωνιστές της σύγχρονης διαδικτυακής πραγματικότητας. Όσο, όμως, κι αν αυτό τους επιτρέπει να επικοινωνούν ευκολότερα και πιο