Θηλασμός: Ο ρόλος του μητρικού γάλακτος στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού
ΥΓΕΙΑ
Πολύτιμο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να αποτελέσει το μητρικό γάλα, σύμφωνα με μελέτη Ισπανών ερευνητών
ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού κατά τη λοχεία υποδεικνύει μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Discovery. Η πρωτότυπη έρευνα ομάδας από το Ογκολογικό Ινστιτούτο Vall d’Hebron (VHIO) στη Βαρκελώνη εντόπισε στο γάλα γυναικών με την κακοήθεια κυκλοφορούν καρκινικό DNA (ctDNA).
Ένα μπουκάλι κατεψυγμένο μητρικό γάλα
Η ιδέα της μελέτης προέκυψε από ένα μπουκάλι κατεψυγμένο μητρικό γάλα που έφερε στους ερευνητές του κέντρου VHIO μια ασθενής με καρκίνο του μαστού. Είχε θηλάσει τη δεύτερη κόρη της μέχρι λίγο προτού διαγνωστεί με τη νόσο. Αν και γνώριζαν ότι ο καρκίνος δεν μεταδίδεται με τον θηλασμό, αποφάσισαν την ανάλυση του δείγματος για τον εντοπισμό δεικτών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έρευνα για νέα διαγνωστικά εργαλεία. Πράγματι και προς έκπληξή τους, στο DNA του κατεψυγμένου για περισσότερο από έναν χρόνο γάλακτος, εντόπισαν την ίδια μετάλλαξη που έφερε ο καρκινικός όγκος.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην κοντινή απόσταση μεταξύ γάλακτος στον μαστικό αδένα και όγκου, ενώ έκαναν χρήση υγρής βιοψίας, τεχνικής που χρησιμοποιείται συνήθως σε γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού για την ανίχνευση ή την παρακολούθηση συγκεκριμένων μεταλλάξεων. Εντούτοις, έχει περιορισμένη ευαισθησία στην έγκαιρη διάγνωση, καθώς απαιτεί σημαντική ποσότητα ctDNA στο αίμα για να είναι αποτελεσματική.
Στο γάλα, όχι στο αίμα
Η επιστημονική ομάδα συνέλεξε δείγματα αίματος και μητρικού γάλακτος από 15 γυναίκες με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας, όπως και θηλάζουσες χωρίς την κακοήθεια που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Η ανάλυση έγινε με αλληλούχιση DNA Νέας Γενιάς (Next Generation Sequencing – NGS) και ψηφιακής PCR σταγονιδίων (Droplet Digital PCR – ddPCR).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μητρικό γάλα περιείχε κυκλοφορούν καρκινικό DNA, με μεταλλάξεις από τους όγκους των ασθενών να ανιχνεύονται σε 13 από τα 15 δείγματα μητρικού γάλακτος. Αντίθετα, ctDNA ανιχνεύθηκε μόνο σε ένα δείγμα αίματος από την ίδια ομάδα.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν το πάνελ γονιδίων VHIO-YWBC για την ανίχνευση κοινών μεταλλάξεων σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού ηλικίας κάτω των 45 ετών. Το πάνελ παρουσίασε ευαισθησία άνω του 70 %, γεγονός που επισφραγίζει την αποτελεσματικότητά του ως εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού κατά τη λοχεία.
«Τα ευρήματά μας προετοιμάζουν το έδαφος για την αξιοποίηση του του μητρικού γάλακτος ως νέα πηγή υγρής βιοψίας στο μέλλον με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού κατά τη λοχεία μη επεμβατικά» ανέφερε η Δρ Cristina Saura, επικεφαλής του Τμήματος Καρκίνου του Μαστού του VHIO και πρόσθετε ότι περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερα πληθυσμιακά δείγματα είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.
Επί τούτω, οι ερευνητές του VHIO σχεδιάζουν τη διεξαγωγή μη επεμβατικών εξετάσεων σε χιλιάδες γυναίκες, συγκεκριμένα σε όσες συνέλαβαν σε ηλικία 40 ετών και άνω ή φέρουν γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος μαστού: Η συγκινητική ιστορία θάρρους μια γυναίκας που έδωσε μάχη με τη νόσο
Θηλασμός: Μπορεί να πυροδοτήσει ένα αυτοάνοσο νόσημα; Η ειδικός λύνει κάθε απορία
Καρκίνος: Αυτές οι γυναίκες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο νόσου – Δείτε γιατί
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]