Η αλλαγή ώρας είναι ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικός είναι ένας παραμελημένος πυλώνας της υγείας.
Αν θέλετε να αξιοποιήσετε σωστά τον χρόνο που θα κερδίσετε με την αποψινή αλλαγή ώρας, μην ξενυχτήσετε λίγο περισσότερο, όπως προτίθενται να κάνουν οι περισσότεροι από εμάς.
Θα ωφελήσετε πολύ περισσότερο τον εαυτό σας, εάν αξιοποιήσετε τον πρόσθετο χρόνο για να κοιμηθείτε μία ώρα περισσότερο, συνιστά η πνευμονολόγος Dr. Kelly Carden, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM) από το Νοσοκομείο Ascension Saint Thomas στη Νάσβιλ του Τένεσι.
«Η αλλαγή ώρας αποτελεί καλή υπενθύμιση της σημασίας που έχει ο ύπνος για την υγεία. Δίνει επίσης την ευκαιρία να τον αντιμετωπίσουμε λίγο πιο σοβαρά», λέει.
Δυστυχώς, όμως, μόλις οι τέσσερις στους δέκα ενήλικες προγραμματίζουν να κοιμηθούν αυτή την πρόσθετη ώρα, όπως είχε δείξει προ ετών δημοσκόπηση της AASM. Σχεδόν ο ένας στους τρεις (το 30%) είχαν πρόγραμμα να ξενυχτήσουν:
- Είτε παρέα με φίλους και συγγενείς (το 13%)
- Είτε ασχολούμενοι με ευχάριστες δραστηριότητες (17%)
Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους δέκα (το 11%) είπαν ότι θα την αφιέρωναν:
- Σε δουλειές του σπιτιού ή
- Σε κάποια εργασία (σπουδών ή επαγγελματική) που είχαν
«Είναι ενθαρρυντικό ότι τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα αναγνωρίζουν πλέον πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος», είπε η Dr. Carden. «Δεν είναι όμως αρκετό».
Το πρώτο βήμα
Η αλήθεια είναι πως η αλλαγή ώρας δεν μπορεί να αναπληρώσει εξ ολοκλήρου τον ύπνο που χάνουμε. Σίγουρα όμως είναι ένα πρώτο βήμα. «Όταν κάποιος αντιληφθεί ότι έστω και με μία ώρα ύπνου επιπλέον νιώθει πιο ξεκούραστος και ανανεωμένος, ίσως αυτό τον παρακινήσει να κάνει τον πρόσθετο ύπνο συνήθεια», εξηγεί η ειδικός.
Οι ανάγκες σε ύπνο παρουσιάζουν διαφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο η AASM εκτιμά πως οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνο κάθε βράδυ. Πολλοί από εμάς όμως, έχουν έλλειψη ύπνου, με συνέπεια να παρουσιάζουν κατά διαστήματα υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.
Αν θέλετε κι εσείς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ευκαιρία που δίνει η αλλαγή ώρας, η Dr. Carden συνιστά να μην αλλάξετε το ξυπνητήρι σας πριν μπείτε για ύπνο. Όταν ξαπλώσετε, βάλτε το μία ώρα πίσω – κι ας είναι στις 2 το πρωί, αντί για τις 4 που κανονικά πρέπει να γυρίσουν τα ρολόγια πίσω. Φροντίστε επίσης να ξυπνήσετε το πρωί την καθιερωμένη ώρα των εργάσιμων ημερών και παρατηρήστε τη διαφορά. Μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε για να αρχίσετε να κοιμάστε λίγο περισσότερο.
Φωτογραφία: iStock