Τι προσφέρει στους ασθενείς η κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής και πώς διενεργείται

Date:

Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής περιορίζει στο ελάχιστο τα επεισόδια αρρυθμίας και ανοίγει νέους δρόμους στην καρδιαγγειακή θεραπευτική.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μια αρρυθμία της καρδίας που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Με εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο να πάσχουν από αυτήν την ασθένεια, η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων.

Με την προβλεπόμενη αύξηση της προσδόκιμου επιβίωσης και της γήρανσης του πληθυσμού, αναμένεται να αυξηθεί ο επιπολασμός της ασθένειας τα προσεχή έτη. Αυτό οφείλεται επίσης στην αυξημένη εμφάνιση παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση, που συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης.

Πέραν των φυσικών συνεπειών, η οικονομική επίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής είναι αξιοσημείωτη. Η αυξημένη απαίτηση υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν την ασθένεια έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα και η επιστημονική κοινότητα επενδύουν στην εξεύρεση προηγμένων θεραπειών και στρατηγικών πρόληψης. Η εξέλιξη των θεραπευτικών προσεγγίσεων αλλά και η ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμη προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος υγείας.

Η σύνδεση της κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ) με σοβαρές επιπλοκές, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, αναδεικνύει την επιβαλλόμενη ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό, η ιατρική διαχείριση, ο έλεγχος του ρυθμού και η αντιπηκτική αγωγή αποτελούν τους αρχικούς πυλώνες της θεραπείας.

Εκτός των παραπάνω, η κατάλυση (ablation) κολπικής μαρμαρυγής αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πτυχή της διαχείρισης της αρρυθμίας, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η δυναμική της επιστήμης στην Καρδιολογία παραμένει ζωτική, με τις εξελίξεις στον τομέα να αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής. Η κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής αποκτά νέα διάσταση, εναρμονίζοντας τη θεραπεία με τις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.

Κατάλυση-Ηλεκτρική απομόνωση πνευμονικών φλεβών

Η επέμβαση της κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένων καθετήρων. Αυτοί εισάγονται διαμέσου περιφερικών φλεβών και φθάνουν ανώδυνα στην καρδιά, στον δεξιό κόλπο.

Μέσω μεσοκολπικής διαφραγματοστομίας αποκτάται πρόσβαση στον αριστερό κόλπο, όπου εντοπίζονται οι πνευμονικές φλέβες και οι εστίες που προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή.

Μέσω ειδικών καθετήρων, δημιουργούνται ελεγχόμενες βλάβες προκειμένου να απομονωθούν ηλεκτρικά οι πνευμονικές φλέβες από τον αριστερό κόλπο. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 1-2 ώρες.

Η κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις για κάθε ασθενή. Εάν παρατηρηθεί εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να απαιτηθεί μια δεύτερη επέμβαση με σκοπό να προκληθούν επιπρόσθετες βλάβες στον αριστερό κόλπο.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, εκτός από τις επεμβατικές θεραπείες, η αντιπηκτική αγωγή διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή.

Στη διασταύρωση της επιστήμης και της πράξης

Οι τεχνικές και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής διαρκώς βελτιώνονται, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην Αρρυθμιολογία. Η συνεχής εξέλιξη των τεχνολογιών και η εισαγωγή νέων καθετήρων και συστημάτων ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της επέμβασης.

Οι ασθενείς έχουν στη διάθεσή τους τρεις διαφορετικές τεχνολογίες κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής:

  • Κατάλυση με ραδιοσυχνότητες (radiofrequency ablation – RF ablation)
  • Κρυοπηξία (Cryoballoon ablation)
  • Κατάλυση παλμικού πεδίου (Pulsed Field Ablation – PFA)

Καθεμία από αυτές τις τεχνολογίες προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για προσαρμοσμένες λύσεις. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλες αυτές οι τεχνικές πραγματοποιούνται με την επίβλεψη της Ζ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, υπό την διεύθυνση του κ. Μιχάλη Κουτούζη, που διακρίνεται για την τεράστια εμπειρία του στην Επεμβατική Καρδιολογία.

Η κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής ανοίγει νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της αρρυθμίας και δίνει νέα ελπίδα σε ασθενείς που πάλευαν με τις επιπτώσεις της. Καθώς η επιστήμη συναντά την πράξη, η θεραπευτική προοπτική γίνεται πραγματικότητα και διαμορφώνει ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Με τον ενισχυμένο ρόλο της κατάλυσης στην διαχείριση της αρρυθμίας και τον ολιστικό προσανατολισμό στην περίθαλψη των ασθενών, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση που μπορεί να αναμορφώσει το μέλλον της αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Βλάχος είναι καρδιολόγος-αρρυθμιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Ζ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ. Με εξειδίκευση στην Ηλεκτροφυσιολογία (Hôpital Cardiologique du Haut Lévêque – CHU de Bordeaux, IHU Liryc) πρωτοπορεί στον τομέα της Αρρυθμιολογίας, δημιουργώντας νέες ελπίδες για τους ασθενείς και προωθώντας την εξέλιξη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Ο Δρ. Μιχαήλ Κουτούζης είναι καρδιολόγος, διευθυντής της Ζ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, ειδικός στην Επεμβατική Καρδιολογία

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το λίπος στο συκώτι συνδέεται με πολλά διαφορετικά νοσήματα, προειδοποιούν οι ειδικοί

Από ποιες παθήσεις κινδυνεύουν οι ασθενείς. Τι δείχνει μεγάλη μελέτη στη Σουηδία. Τι λένε οι ερευνητές. Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ δεν είναι μία αθώα κατάσταση, αλλά σχετίζεται με πολλά σοβαρά νοσήματα, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία. Στην πραγματικότητα, η λιπώδης νόσος του ήπατος συνοδεύεται από διπλάσια θνησιμότητα ακόμα και από παθήσεις που δεν εντοπίζονται

Κολονοσκόπηση: Πώς μπορεί το AI να συμβάλλει σε πιο ακριβή αποτελέσματα

Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και των σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών που συμβάλλουν στη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο. Στον αγώνα για την έγκαιρη ανεύρεση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έχει επιστρατευτεί επί σειρά ετών ένας

Καρκίνος του προστάτη: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες που δεν κάνουν PSA

Ένας στους έξι άνδρες δεν πάει για προληπτικές εξετάσεις, ακόμα κι αν προσκληθεί από τους γιατρούς. Οι άνδρες που δεν κάνουν τακτικά προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Φυματίωση: Συναγερμός στην Ευρώπη – Αύξηση 10% στα παιδιά

ΥΓΕΙΑ Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούσαν το 4,3% των νέων και επανεμφανιζόμενων περιστατικών φυματίωσης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2023 Ανησυχία για την αύξηση των περιστατικών φυματίωσης στον παιδιατρικό πληθυσμό της Ευρώπης εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην τελευταία έκθεση που δημοσιεύει. Σύμφωνα με τα

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά ΠΑΙΔΙ Δείτε ποια παιδιά φέρουν αυξημένο κίνδυνο έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας σύμφωνα με έρευνα Πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Dermatology και αφορά παιδιά με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), ανέδειξε ότι τα αγχογόνα γεγονότα που βιώνουν κατά τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής τους συνδέονται

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο FITNESS Ο πιο απλός τρόπος να προστατεύσουμε το μυαλό μας όσο γερνάμε είναι να βάλουμε τα παπούτσια μας και να βγούμε για περπάτημα ή τρέξιμο, προτείνει νεότερη μελέτη  Μια ακόμα μελέτη προσθέτει σημαντικές πληροφορίες σε αυτό που ήδη έχει αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως:

School time: Πόσα εκατομμύρια ευρώ δίνει η Google για τη διαδικτυακή ασφάλεια των εφήβων

* Γράφει η Mindy Brooks, Διευθύντρια, Επικεφαλής του τμήματος Google Kids & Families και Android Consumer Experience, Google Η έρευνα της Google δείχνει ότι η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι οικογένειες για να τα διατηρήσουν ασφαλή. Η παροχή ελέγχων

Η «τοξική αρρενωπότητα» έχει επιπτώσεις στην ανδρική υγεία, υποστηρίζουν οι ουρολόγοι

Ένας κακώς νοούμενος "ανδρισμός" εμποδίζει τους άνδρες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά ουρολογικά προβλήματα. Ο Ουρολόγος Νάσος Ιωαννίδης, καταθέτει την κλινική εμπειρία του σε άρθρο του στο iatropedia.gr.  Η έννοια της «τοξικής αρρενωπότητας» αναφέρεται σε κοινωνικά επιβαλλόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν τους άνδρες να παρουσιάζονται ως σκληροί, αυτάρκεις και συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι. Παρόλο που

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και εξάρσεις: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς

Οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, ακόμα και όταν ο ασθενής ακολουθεί προσεκτικά το θεραπευτικό του πλάνο. Με κατάλληλη υποστήριξη κι ένα καλό σχέδιο, οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορούν να γίνουν πιο διαχειρίσιμες. Αυτό υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, συμπληρώνοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή

Βουητό στο αυτί: Πώς αντιμετωπίζεται όταν είναι επίμονο – Οι τρόποι μείωσης και πρόληψης

Οι εμβοές είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό ως επίμονο κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ετησίως εμβοές (βουητό) στο αυτί, ενώ πολλοί υποφέρουν για μήνες και χρόνια και άλλοι βιώνουν εξαιτίας του μείωση της ακοής ή/και της ποιότητας ζωής τους. Πρόσφατη συνδυασμένη ανάλυση έδειξε ότι κατά

Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από την βρεφική ηλικία μας: Τι δείχνει νέα μελέτη

Συναρπαστικά ευρήματα από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Τι είναι η στατιστική και τι η επεισοδιακή μνήμη. Τα βρέφη και τα νήπια θεωρούνται «σφουγγάρια», αφού ο εγκέφαλός τους απορροφά ενστικτωδώς όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τον κόσμο γύρω του. Γιατί τότε δεν έχουμε αναμνήσεις από τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής μας; Μία νέα