Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην πρώτη του παγκόσμια έκθεση για τη νόσο.
Δυόμιση εκατομμύρια Έλληνες, ηλικίας 30 έως 79 ετών, πάσχουν από μία νόσο που ευθύνεται για σχεδόν τους μισούς θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια ετησίως στην χώρα μας. Η ασθένεια αυτή είναι η υπέρταση, η οποία μπορεί να θεραπευθεί αλλά για έναν περίεργο λόγο την θεωρούμε παντελώς αθώα.
Το επακόλουθο είναι το 36% των ασθενών στη χώρα μας να μην γνωρίζουν καν ότι πάσχουν. Αλλά κι απ’ όσους το ξέρουν, λίγοι τη ρυθμίζουν σωστά: μόλις το 33% του συνόλου. Όλοι οι άλλοι είναι αρρύθμιστοι και κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό, βλάβη στους νεφρούς και άλλα δεινά.
Τα στοιχεία αυτά παραθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην πρώτη του παγκόσμια έκθεση για την υπέρταση που μόλις έδωσε στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρει, το 2019 από υπέρταση έπασχε το 31% των Ελλήνων ηλικίας 30-79 ετών. Ανά φύλο οι πάσχοντες ήταν:
- 37% στους άνδρες
- 26% στις γυναίκες
Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 2,5 εκατομμύρια ενήλικες. Από τους ασθενείς αυτούς, διαγνωσμένοι ήταν μόνο το 64%. Την μεγαλύτερη άγνοια για την πάθησή τους έχουν οι άνδρες: είχε διαγνωστεί το 59%, έναντι 70% στις γυναίκες.
Από τους ασθενείς που γνώριζαν ότι νοσούν, μόνο το 60% έκανε θεραπεία. Στους άνδρες και πάλι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα, καθώς μόνο το 55% όσων ξέρουν ότι έχουν υπέρταση, κάνουν κάτι γι’ αυτήν. Από τις γυναίκες, το 67% έκαναν θεραπεία.
Ωστόσο μόλις το 33% των πασχόντων έχουν την πίεσή τους υπό έλεγχο. Στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 28% και στις γυναίκες 40%.
Την ίδια χρονιά, πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια στην Ελλάδα 42.300 άνθρωποι. Το 47% αυτών των θανάτων οφειλόταν στην υπέρταση. Ανά φύλο οι θάνατοι εξαιτίας της ήταν:
- Στους άνδρες 20.400 (το 46% οφειλόταν στην αυξημένη αρτηριακή πίεση)
- Στις γυναίκες 21.900 (το 47% οφειλόταν στην υπέρταση)
Και στον πλανήτη
Η αλήθεια είναι πως η χώρα μας δεν διεκδικεί… βραβείο πρωτοτυπίας στο συγκεκριμένο θέμα. Στην έκθεσή του ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι σε παγκόσμια κλίμακα αρρύθμιστοι είναι σχεδόν οι τέσσερις στους πέντε υπερτασικούς (το σχεδόν 80%).
Αν όμως οι κυβερνήσεις λάβουν μέτρα ώστε να κάνει περισσότερος κόσμος θεραπεία, μέχρι το 2050 μπορούν να έχουν σωθεί 76 εκατομμύρια ζωές! Με άλλα λόγια, κάθε χρόνο μπορούν να πεθαίνουν 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι λιγότεροι!
Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει στην έκθεσή του ότι ο αριθμός των υπερτασικών ασθενών διπλασιάσθηκε μεταξύ 1990 και 2019. Έπασχαν 650 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά πλέον έχουν φθάσει στο 1,3 δισεκατομμύρια!
Συνολικώς, ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως πάσχει από υπέρταση. Αυτή η «συχνή, θανατηφόρος νόσος» οδηγεί σε πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας όπως:
- Εγκεφαλικά επεισόδια
- Εμφράγματα του μυοκαρδίου
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Νεφρική βλάβη
Είναι επίσης ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο στον κόσμο. Κάθε χρόνο προκαλεί 10,8 εκατομμύρια θανάτους – περισσότερους απ’ όσους το τσιγάρο ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Από τους θανάτους αυτούς, το 38% (ή 4 εκατομμύρια) είναι πρόωροι, καθώς παρατηρούνται σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών.
Στην πραγματικότητα, η υπέρταση ευθύνεται για το:
- 53% των παγκόσμιων θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια
- 53% των θανάτων από εγκεφαλικό
- 62% των θανάτων από χρόνια νεφρική νόσο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, σχεδόν οι μισοί ασθενείς δεν γνωρίζουν καν ότι νοσούν, προσθέτει ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του.
Πόσο αλάτι να τρώμε
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση έχει άμεση συνάρτηση με το αλάτι που τρώμε στο φαγητό που μαγειρεύουμε και από τα τρόφιμα του εμπορίου. Και επίσης, κάθε μείωσή της κατά 10 mmHg συνοδεύεται από μείωση κατά περίπου 20% του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η μέγιστη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα άλατος για τους υγιείς ανθρώπους είναι 6 γραμμάρια (ή 2.400 mg νάτριο) από όλες τις πηγές. Στην χώρα μας τρώμε κατά μέσον όρο 8 γραμμάρια ημερησίως. Οι άνδρες τρώνε 9 γρ. και οι γυναίκες 7 γρ., σύμφωνα με την έκθεση. Όσοι έχουν υπέρταση πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα από 4 γρ. (ή 1.500 mg νάτριο).
Φωτογραφία: iStock