Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή της και πόσο επικίνδυνη είναι. Τι αναφέρουν οι ερευνητές.
Περισσότερες από μία στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζουν επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία μετά την εμμηνόπαυση, η οποία συχνά έχει ψυχοκοινωνικά αίτια, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Η αρρυθμία αυτή είναι η κολπική μαρμαρυγή. Προκαλεί ταχυπαλμία που εκδηλώνεται με «φτερουγίσματα» της καρδιάς (αίσθημα παλμών), ζάλη και αδυναμία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσπνοια.
Παρότι από μόνη της δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων. Για τον λόγο αυτό απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση, λένε οι ειδικοί.
Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν ποιοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, γιατί δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα γι’ αυτούς. Στους παράγοντες που εξέτασαν συμπεριλαμβάνονταν οι εξής:
- Τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής
- Τα συμπτώματα κατάθλιψης
- Η αϋπνία
- Η αισιοδοξία
- Η κοινωνική υποστήριξη
- Οι κοινωνικές πιέσεις
- Η κυνική εχθρότητα
- Η έκφραση των συναισθημάτων
Στη μελέτη εντάχθηκαν 83.736 γυναίκες, ηλικίας άνω των 50 ετών (η μέση ηλικία τους ήταν τα 64 χρόνια). Μεταξύ 1994 και 1998 οι γυναίκες αυτές είχαν δηλώσει συμμετοχή σε μεγάλη αμερικανική προοπτική μελέτη, που ακόμα συνεχίζεται.
Στο πλαίσιό της συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια που αφορούν την υγεία τους, τις συνθήκες της ζωής τους, τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους. Στα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής που αναφέρουν συμπεριλαμβάνονται η κακοποίηση, η απώλεια αγαπημένων ανθρώπων, η απόλυση κ.λπ.
Τα ευρήματα
Στη διάρκεια 10,5 ετών παρακολούθησης, το 28,6% των γυναικών (οι 23.954) εκδήλωσαν σοβαρή καρδιακή αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή).
Με κάθε πρόσθετο βαθμό που λάμβαναν οι γυναίκες σε μία ειδική κλίμακα που μετρά την αϋπνία, ο κίνδυνος να εκδηλώσουν καρδιακή αρρυθμία αυξανόταν κατά 4%. Και με κάθε πρόσθετο βαθμό σε ανάλογη κλίμακα για τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 2%.
«Είναι καλά τεκμηριωμένο πως η καρδιά συνδέεται με τον εγκέφαλο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Susan Zhao, διευθύντρια στην Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου του Ιατρικού Κέντρου Santa Clara Valley, στην Καλιφόρνια. «Η κολπική μαρμαρυγή είναι νόσος του συστήματος ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδιάς, το οποίο είναι ευάλωτο στις ορμονικές διακυμάνσεις. Το στρες και η αϋπνία μπορεί να επηρεάσουν το ορμονικό σύστημα, πλήττοντας έτσι την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς».
Η κολπική μαρμαρυγή έχει πολλές σωματικές αιτίες. Οι πιο συνηθισμένες είναι η αρρύθμιστη υπέρταση, ο υπερθυρεοειδισμός, οι πνευμονοπάθειες και νοσήματα της καρδιάς (π.χ. στεφανιαία νόσος).
Η προχωρημένη ηλικία επίσης είναι παράγοντας κινδύνου γι’ αυτή τη σοβαρή καρδιακή αρρυθμία. Ωστόσο μόνοι τους αυτοί οι παράγοντες δεν εξηγούν όλα τα περιστατικά, επισημαίνουν οι ερευνητές. Πολλά παρατηρούνται σε γυναίκες οι οποίες δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν οργανικά προβλήματα. Γι’ αυτό και έχει σημασία να βρεθούν και να αντιμετωπιστούν οι υπαίτιοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.
Φωτογραφία: iStock