Πώς η κακή υγεία του εντέρου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους

Date:

Η αύξηση των καρκίνων από νεαρή ηλικία εκτείνεται πέρα από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους παγκοσμίως.

Αν και έχουν γίνει βήματα για την μείωση των συνολικών ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού και των σχετικών με αυτούς θανάτων, η αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρά άτομα είναι ανησυχητική.

Αυτή η αύξηση μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην αυξημένη ευαισθητοποίηση και τις ενισχυμένες προσπάθειες προσυμπτωματικού ελέγχου, οι οποίες μεγεθύνονται από ευρέως αναφερόμενες περιπτώσεις θανάτων από νεαρή ηλικία από καρκίνο παχέος εντέτου. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι ο θάνατος του ηθοποιού Chadwick Boseman στα 43 του, που σόκαρε τον κόσμο.

Οι νεαροί ενήλικες είναι όλο και πιο ευαίσθητοι στο αδενοκαρκίνωμα του παχέος εντέρου με πρώιμη έναρξη.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι έως το 2030, 1 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 1 στις 4 περιπτώσεις καρκίνου του ορθού θα εμφανιστεί σε άτομα κάτω των πενήντα ετών.

Μια εύλογη οδός που επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι το μικροβίωμα του εντέρου: οι αποικίες βακτηρίων στα έντερα.

Παράγοντες όπως η διατροφή, τα φάρμακα και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία των ωφέλιμων και επιβλαβών μικροοργανισμών στο έντερο. Αυτή η σύνδεση μεταξύ των αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου και της ανάπτυξης καρκίνου είναι ακόμη εκκολαπτόμενη και απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες αυξάνεται.

Επί του παρόντος, περίπου το 12% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου εμπίπτουν στην κατηγορία της πρώιμης έναρξης. Συγκεκριμένα, άτομα ηλικίας 20 έως 39 ετών παρουσίασαν σημαντική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε προχωρημένο στάδιο μεταξύ 2000 και 2016, όπως τονίστηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Η αύξηση των καρκίνων από νεαρή ηλικία εκτείνεται πέρα από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού, με τους πρώιμους καρκίνους του γαστρεντερικού να παρουσιάζουν την ταχύτερη αύξηση. Οι λόγοι πίσω από αυτή την τάση είναι πολύπλευροι, με τον ρόλο του μικροβιώματος να αποτελεί μόνο μία υπόθεση.

Το έντερό σας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, γνωστούς συλλογικά ως μικροβίωμα. Αυτοί κατοικούν σε μεγάλο βαθμό στα έντερα σας και επηρεάζουν την πέψη και πιθανώς άλλες σωματικές διεργασίες. Η πρώιμη έκθεση, η διατροφή και το περιβάλλον διαμορφώνουν το μικροβίωμα σας. Διαταραχές ή ανισορροπίες στην ποικιλομορφία του μικροβιώματος (δυσβίωση) ή στα επίπεδα συγκεκριμένων μικροβίων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πεπτική λειτουργία και τη συνολική υγεία.

Αν και η επίδραση του μικροβιώματος στην ανάπτυξη του καρκίνου παραμένει ένα εξελισσόμενο πεδίο, οι ειδικοί στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana Farber ηγούνται μιας ουσιαστικής μελέτης που διερευνά τον ρόλο του μικροβιώματος στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία.

Η αναδυόμενη έρευνα έχει εμβαθύνει στον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ισορροπία μεταξύ «καλών» και «επιβλαβών» βακτηρίων στο έντερο επηρεάζει τη φλεγμονή.

Η χρόνια φλεγμονή αυξάνει την πιθανότητα μετάλλαξης των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά.

Μελέτες έχουν εντοπίσει βακτηριακά στελέχη που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αν και η σχέση μεταξύ δυσβίωσης, φλεγμονής και κινδύνου καρκίνου απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η σύνθεση του μικροβιώματος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανταπόκριση του οργανισμού στις θεραπείες για τον καρκίνο.

Αν και ορισμένες πτυχές παραμένουν σταθερές, η βακτηριακή ισορροπία του εντέρου αλλάζει συνεχώς λόγω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να αλλάξει αυτήν την ισορροπία, επηρεάζοντας τόσο τα ωφέλιμα όσο και τα επιβλαβή βακτήρια.

Η προσήλωση σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά μπορεί να προωθήσει ένα ευνοϊκό μικροβίωμα και ενδεχομένως να βελτιώσει την ανταπόκριση στις θεραπείες.

Οι διατροφικές συνήθειες και οι συνήθειες του τρόπου ζωής που συνιστώνται για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως το μη κάπνισμα, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, η μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος, η τακτική σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, πιθανότατα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Η αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένη έρευνα με σκοπό την αποκάλυψη του περίπλοκου ρόλου του μικροβιώματος στην ανάπτυξη του καρκίνου και την λήψη αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας.

-: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι συνιστούν οι γιατροί να κάνετε αν είστε στα 40 ή στα 50 σας

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι 7 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πριν τα 50

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν ειδικά οι νέοι

-

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αρτηριακή πίεση: Πόση άσκηση χρειάζεται την εβδομάδα για να την κρατήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα

Έρευνες δείχνουν ότι αν θέλετε να προστατευθείτε από την υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να διατηρείτε τα επίπεδα άσκησής σας υψηλά. Η υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας σε

Η Μαντώ Γαστεράτου βάπτισε τον γιο της – Οι πρώτες εικόνες από την τελετή

Μια ιδιαίτερη και οικογενειακή στιγμή έζησαν χθες το απόγευμα (21/6) η Μαντώ Γαστεράτου και ο σύζυγός της, Νίκος Ισηγόνης, καθώς βάπτισαν τον μόλις επτά μηνών γιο τους σε μια τελετή με λίγους καλεσμένους, κυρίως στενούς φίλους και συγγενείς.  Ο νεοφώτιστος πήρε το όνομα Χρήστος, ενώ νονός του έγινε ο καλός τους φίλος, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός

Σαν σήμερα πριν 60 χρόνια γεννήθηκε η Ναταλία Γερμανού – Το κορίτσι με τα πολλά ταλέντα!

Η Ναταλία Γερμανού είναι γεννημένη στην Αθήνα, στις 22 Ιουνίου 1965 και έχει σήμερα τα γενέθλιά της. Είναι Ελληνίδα παρουσιάστρια, δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός, συγγραφέας και στιχουργός. Ένα πολυτάλαντο πλάσμα που γίνεται σήμερα 60 ετών! Έχει καταγωγή από τη Λέσβο και είναι κόρη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού και της Εριέττας Μαυρουδή. Σχεδόν δύο χρόνια

Συναγερμός από μαζικά κρούσματα αλλαντίασης από ενέσεις τύπου Botox στη Βρετανία

Αξιωματούχοι υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο ερευνούν αναφορές για δεκάδες ανθρώπους που αντιμετώπισαν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση μετά από Botox, καθώς και ισχυρισμούς για παράνομη πώληση προϊόντων που μοιάζουν με Botox. Δεκάδες άτομα έχουν αναφέρει συμπτώματα αλλαντίασης, μετά από καλλυντικές επεμβάσεις, στη Βρετανία, με την τοπική υπηρεσία του βρετανικού ΕΣΥ στην κομητεία Durham να

5 συνδυασμοί συμπτωμάτων που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Όλοι το έχουμε κάνει: πληκτρολογούμε τα συμπτώματά μας σε κάποια ιατρική ιστοσελίδα ή ακόμα και απλώς στο Google και μπροστά μας ανοίγονται μια σειρά αποτελεσμάτων, από ένα απλό κρύωμα μέχρι κάτι πιο σοβάρο, ακόμα και καρκίνος. Κλείνουμε αμέσως τη σελίδα, αγνοούμε τις πληροφορίες και… όλα είναι καλά. Κάποιες φορές, πράγματι, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

Κατερίνα Λιόλιου: Η εμφάνιση με τον σύντροφό της στη Μύκονο

Κατερίνα Λιόλιου: Η εμφάνιση με τον σύντροφό της στη Μύκονο Κατερίνα Λιόλιου: Η εμφάνιση με τον σύντροφό της στη Μύκονο Η τραγουδίστρια και ο Χάρης Παπατζανής απαθανατίστηκαν σε σοκάκι του νησιού Στη Μύκονο, σε μια βόλτα με τον σύντροφό της, Χάρη Παπατζανή απαθανατίστηκε η Κατερίνα Λιόλιου, με την τραγουδίστρια να αντιλαμβάνεται την ύπαρξη φωτογράφου και να χαμογελάει στον φακό.Το ζευγάρι

Ο Τρύφωνας Σαμαράς κάνει θεαματική είσοδο στο «Big Brother»

Ο διάσημος κομμωτής θα κάνει ένα ολοκληρωτικό make over στα αγόρια

Φαίη Σκορδά: “Η αυτοαναφορικότητα εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα με τον άνθρωπο”

Φαίη Σκορδά: «Η αυτοαναφορικότητα εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα με τον άνθρωπο» Σάββατο, 21.6.2025, 23:45 Zappit@ZAPPIT_ "Οι περισσότερες εκπομπές είναι προσωποκεντρικές. Πάντα ήταν, με άλλο τρόπο ίσως" παρατηρεί, μεταξύ άλλων, η Φαίη Σκορδά. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η φετινή τηλεοπτική σεζόν, η Φαίη Σκορδά έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Grace και τη δημοσιογράφο Μικαέλα

Τάσος Παλαντζίδης: “Χρειάστηκε να κάνω τυμπανοπλαστική από το χαστούκι συναδέλφου”

"Σήμερα εγώ της μιλάω αλλά εκείνη... ποτέ δεν με ρώτησε για το τι έπαθα τότε" εξομολογήθηκε ο Τάσος Παλαντζίδης.

O Δημήτρης Πανόπουλος δεν πίστευε στα αυτιά του με τα «γαλλικά» του Σταύρου Μπαλάσκα που ακούστηκαν στον αέρα

Καλεσμένος στο πλατό των Weekenders ήταν το πρωί του Σαββάτου (21/6) ο Σταύρος Μπαλάσκας. Ο γνωστός αστυνομικός αναλυτής κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση με τους δύο συναδέλφους του στην Κύπρο που πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω σε σεξουαλικές περιπτύξεις σε κοινή θέα και ο Δημήτρης Πανόπουλος δεν πίστευε στα αυτιά του με τις λέξεις που χρησιμοποίησε στον αέρα ο

Τάσος Παλαντζίδης: «Χρειάστηκε να κάνω τυμπανοπλαστική από το χαστούκι γυναίκας συναδέλφου»

Στο νέο επεισόδιο για τα «Τετράγωνα των αστέρων» με παρουσιάστρια τη Σμαράγδα Καρύδη βρέθηκε ο Τάσος Παλαντζίδης όπως είδαμε το βράδυ του Σαββάτου στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ως είθισται, μάλιστα, ο έμπειρος ηθοποιός κλήθηκε να μοιραστεί με τους διαγωνιζόμενους και με το τηλεοπτικό κοινό μια προσωπική του ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, ο Τάσος Παλαντζίδης περιέγραψε αρχικά πως «θα σας

Κώστας Βουτσάς: Ξέσπασε η Σάντρα Βουτσά για «όσους λένε ότι αφήσαμε τον τάφο στην τύχη του»

Την ανάγκη να τοποθετηθεί δημόσια μέσω Instagram ένιωσε η Σάντρα Βουτσά με αφορμή ένα βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο TikTok από το μνήμα του αξέχαστου πρωταγωνιστή Κώστα Βουτσά. Στο επίμαχο βίντεο, ένας θαυμαστής του αείμνηστου Κώστα Βουτσά εμφανίζεται να έχει προσθέσει μόνος του μία κορνίζα με φωτογραφία στο σημείο, κάτι που προκάλεσε το