Beauty

9 Σημάδια ότι είσαι πολύ πιο έξυπνη από όσο νομίζεις

Αν έχεις σε κάποιο βαθμό αυτά τα εννιά χαρακτηριστικά, τότε η επιστήμη λέει επίσημα ότι είσαι ιδιαίτερα έξυπνη.

Πόσο έξυπνη νομίζεις ότι είσαι; Ή καλύτερα, πόσο ευφυής; Το ρωτάμε γιατί μπορεί να είσαι παραπάνω από όσο νομίζεις.

Με την εκπαίδευση σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου να έχει πολύ συγκεκριμένα θεμέλια και αυστηρά συστήματα, η ευφυΐα έχει συνδεθεί με το να λύνεις γρήγορα εξισώσεις, να είσαι καλή μαθήτρια, να κερδίζεις στο Trivial Pursuit ή να μαθαίνεις γρήγορα κάτι απ’ έξω.

Γιατί νιώθεις τόσο πολύ κουρασμένη το απόγευμα;

Στην πραγματικότητα όμως, όλα αυτά δεν έχουν τόση σημασία για έναν ευφυή άνθρωπο. Δεν χρειάζεται να είσαι καθηγήτρια, επιστήμονας ή γιατρός για να είσαι έξυπνη. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, η δουλειά σου δεν έχει καμία σχέση με την ευφυΐα σου.

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα η δρ. Catherine Jackson, εγκεκριμένη κλινική ψυχολόγος και πιστοποιημένη νευροθεραπεύτρια, “ένα ιδιαίτερα ευφυές άτομο είναι αυτό που είναι ευέλικτο στη σκέψη του και μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές, σκέφτεται πριν μιλήσει ή δράσει και είναι σε θέση να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα συναισθήματά του.”

e3pynh-gynaika-03.jpg

Pexels

Αντιπερισπασμοί στη social media εποχή: Τρόποι για να τους προλάβεις, αλλά και να τους αγνοήσεις

9 σημάδια που μας λένε ότι είσαι πιο έξυπνη (ή καλύτερα, ευφυής) από όσο νομίζεις

Αν και η ευφυΐα έχει πολλές μορφές, συχνά τα άτομα με υψηλή νόηση συχνά παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Έτσι, αν είσαι περίεργη για το πόσο έξυπνη είσαι, ας δούμε μερικά από αυτά.

Έχεις ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση και η γνήσια συμπόνοια, που είναι μέρος της συναισθηματικής νοημοσύνης και η κατανόηση, που είναι μέρος της γνωστικής νοημοσύνης, συνδέονται άμεσα. Αυτό ουσιαστικά μας λέει, πως αν προχωράς μ την καρδιά σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προχωράς και με τη λογική σου. Υπάρχει έντονη συσχέτιση της συναισθηματικής νοημοσύνης με την γνωστική. Γι’ αυτό, τα άτομα που έχουν υψηλό σκορ σε τεστ ενσυναίσθησης, είναι πολύ πιθανό να έχει και ένα υψηλό σκορ στη λεκτική κατανόηση.

Θέλεις να μάθεις για τον κόσμο

Το να είσαι έξυπνη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σου αρέσει να διαβάζεις 20 βιβλία την εβδομάδα. Η ευφυΐα έχει να κάνει με το πόσο περίεργη είσαι με τον κόσμο γύρω σου. Κάνεις ερωτήσεις για το ποιος, τι, πού, πότε, γιατί, και αν;, και θες να μαθαίνεις για τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί να θες να μαθαίνεις από το διάβασμα για άλλους πολιτισμούς, για την ιστορία, για οτιδήποτε, αλλά πιο πολύ έχει να κάνει με τη δίψα σου να μάθεις και όχι με τον τρόπο που εν τέλει θα μάθεις κάτι.

Είσαι παρατηρητική

Ο περισσότερος κόσμος έχει την τάση να θέλει να ακούγεται πολύ και αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία. Οι υψηλά ευφυείς άνθρωποι είναι περισσότερο ήσυχοι και παρατηρητικοί. Θέλουν να πάρουν τον χρόνο τους για να παρατηρήσουν μια κατάσταση, ανθρώπους, τη στάση σώματος, τη φωνή, τις λέξεις, τα διακριτικά μοτίβα, πράγματα δηλαδή που η πλειοψηφία δεν παρατηρεί.

Έχεις αυτοσυγκράτηση

Το να έχεις αυτοέλεγχο σημαίνει ότι είσαι ώριμη. Σημαίνει επίσης ότι είσαι και έξυπνη. Ξέρεις ή μαθαίνεις πώς να ελέγχεις τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις σου και είναι πιο πιθανό να σκέφτεσαι πριν μιλήσεις ή δράσεις. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ευφυών ανθρώπων.

Έχεις καλή εργαζόμενη μνήμη

Η εργαζόμενη μνήμη είναι κάτι σαν την βραχυπρόθεσμη μνήμη, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι η μικρή ποσότητα πληροφοριών που μπορεί να συγκρατηθεί στο μυαλό μας και να χρησιμοποιηθεί κατά την εκτέλεση γνωστικών καθηκόντων. Ουσιαστικά, είναι η ιδιότητα που μας επιτρέπει να κρατήσουμε μια πληροφορία ενώ κάνουμε κάτι άλλο. Αν έχεις καλή εργαζόμενη μνήμη, αυτό σημαίνει ότι έχεις εκτελεστικές ικανότητες, καλή βραχυπρόθεσμη μνήμη, ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής. Σημαίνει επίσης ότι έχεις γνωστική ευελιξία και ότι μπορείς εύκολα να μεταβείς από το ένα πράγμα στο άλλο.

Μπορείς να δεις τα όριά σου

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν έχουν τόσο την ανάγκη να αποδείξουν ότι είναι έξυπνοι και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να λένε ότι ξέρουν τα πάντα. Ένα σημαντικό κομμάτι ευφυΐας μάλιστα λέει ακριβώς το αντίθετο. Ότι όσο πιο έξυπνη είσαι, τόσο πιο πολύ γνωρίζεις ότι όντως δεν ξέρεις τα πάντα. Αν δεν ξέρεις πώς να κάνεις κάτι, δεν συμπεριφέρεσαι σαν όντως να ξέρεις. Αντίθετα, γνωρίζεις τα όριά σου και τα παραδέχεσαι. Αυτό σε κάνει να είσαι πιο ανοιχτή στο να μάθεις καινούργια πράγματα.

e3pynh-gynaika-01.jpg

Pexels

Παθιάζεσαι με ό,τι σου αρέσει

Η περιέργεια, το πάθος και η επιθυμία για μάθηση είναι βασικά χαρακτηριστικά των ιδιαίτερα ευφυών ατόμων. Αυτή η περιέργεια σε οδηγεί συχνά στο να θες να αυτοεκπαιδευτείς και να μάθεις οτιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με κάτι που σου αρέσει πολύ. Όταν κάτι σε ενδιαφέρει πραγματικά, θα επενδύσει χρόνο και ενέργεια για να μάθουν ό,τι μπορείς.

Κάνεις πολλές ερωτήσεις

Κάθε ευφυής άνθρωπος ό,τι κάνει, το κάνει για κάποιον λόγο. Αν είσαι έξυπνη, τότε ρωτάς πολλά, όχι απλά για να ρωτήσεις. Το κάνεις για να αποκτήσεις γνώσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα αυτό που κάνεις, αυτό που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι, και για να ξέρεις τι να περιμένεις.

Οι άνθρωποι γύρω σου τείνουν να σε εμπιστεύονται

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ακολουθούν ευφυείς ανθρώπους γιατί κατανοούν (συνειδητά ή υποσυνείδητα) ότι έχουν αναπτύξει δεξιότητες ώστε να “κόβουν” τις δουλειές που πρέπει να βγάλουν εις πέρας σε μικρότερα, κατανοητά κομμάτια, να παρακινούν τους υπόλοιπους να δουλέψουν για έναν κοινό στόχο και να γιορτάζουν την προσπάθεια για να κρατάνε υψηλό το ηθικό της ομάδας.

Related posts

Πέδιλα, τα must have γυναικεία καλοκαιρινά υποδήματα

admin

Μόδα με έμπνευση από τη φύση

admin

Το μαύρο μπικίνι της Χριστίνας Μπόμπα έχει μια glam λεπτομέρεια που το κάνει μοναδικό

admin

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου έχει τρεις τρόπους να φορέσεις το πιο επίκαιρο top της σεζόν

admin

Η Καλομοίρα επέστρεψε σαν coach στο J2US και ένα ήταν το σύνθημα που ένωσε κριτές και κοινό

admin

Αυτή είναι η Camille Étienne, η υποτιθέμενη ερωμένη του συζύγου της Natalie Portman

admin

Pre- Summer Diet: Με το πλάνο διατροφής θα χάσεις ως 5 κιλά ως τις καλοκαιρινές δακοπές

admin

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου ποζάρει με το μελλοντικό GNTM…την ανιψιά της

admin

16 χρόνια μετά το «Ευτυχισμένοι Μαζί» η Ιωάννα Πηλιχού κάνει στροφή στην καριέρα της

admin

Οδηγός αγοράς: Τα stylish χρυσά πέδιλα που θα δώσουν luxury χαρακτήρα στο καλοκαίρι μας

admin

Ο Ίαν Στρατής «τρολλάρει» την Μαίρη Συνατσάκη με την πιο απρόσμενη #throwback φωτογραφία τους

admin

Το βιαστικό μοντάζ στην πιο γλυκιά σκηνή του Σασμού αλλά και η τιμωρία του Μαθιού έφερε αντιδράσεις

admin