ΠΑΙΔΙ
Μη μπείτε ποτέ ανάμεσα σε ένα ιγκουάνα και το κέικ του! Διαβάστε την απίστευτη ιστορία ενός τρίχρονου που δέχθηκε δάγκωμα από ιγκουάνα ενώ έτρωγε το κέικ του στην παραλία και την μόλυνση που έπαθε
ΝΙΚΗ ΨΑΛΤΗ
Διαβάστε την απρόσμενη ιστορία ενός μικρού παιδιού που μολύνθηκε με παθογόνα μη φυματιώδη μυκοβακτηρίδια αμφιβιών, μετά από δάγκωμα ιγκουάνα!
Την περίπτωση ενός κοριτσιού τριών ετών που μολύνθηκε από μια σπάνια λοίμωξη με Mycobacterium marinum που αναπτύχθηκε μετά από δάγκωμα ιγκουάνα ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Κόστα Ρίκα θα αναφέρουν οι γιατροί που την φρόντισαν, στο φετινό Ευρωπαικό συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μεταδοτικών Νόσων (Κοπεγχάγη, 15-18 Απριλίου).
Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση λοίμωξης με Mycobacterium marinum μετά από δάγκωμα ιγκουάνα. Το συγκεκριμένο βακτήριο. Το M. marinum είναι ένα μη φυματιώδες μυκοβακτηρίδιο που προκαλεί μια ασθένεια που μοιάζει με φυματίωση στα ψάρια και είναι γνωστό ότι μολύνει τον άνθρωπο όταν μια δερματική πληγή εκτίθεται σε μολυσμένο γλυκό ή αλμυρό νερό.
Το κοριτσάκι καθόταν στην παραλία τρώγοντας κέικ όταν το ιγκουάνα ξαφνικά της άρπαξε το κέικ φιλοδωρόντας την με ένα δάγκωμα στη ράχη του αριστερού της χεριού.
Μεταφέρθηκε αμέσως σε τοπική κλινική και διαπιστώθηκε ότι είχε ένα επιφανειακό τραύμα στο μετακάρπιο οστό του μεσαίου δακτύλου. Μετά την απολύμανση της πληγής, της χορηγήθηκε αντιβίωση (αμοξικιλλίνη) επί πέντε ημέρες για πιθανή έκθεση σε σαλμονέλα (συνήθης μετά από δαγκώματα ερπετών) και η πληγή επουλώθηκε γρήγορα χωρίς προβλήματα.
Πέντε μήνες αργότερα, ωστόσο, οι γονείς παρατήρησαν ένα μικρό εξόγκωμα στο πίσω μέρος του αριστερού της χεριού. Το εξόγκωμα σταδιακά έγινε μεγαλύτερο συνοδευόμενο από φλεγμονή του δέρματος τους επόμενους 3 μήνες.
Το νήπιο παρακολουθήθηκε στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Stanford στην Καλιφόρνια όπου ένα υπερηχογράφημα αποκάλυψε ένα γάγγλιο στο σημείο (ογκίδιο γεμάτο υγρό), χωρίς ωστόσο η θέση και τα συμπτώματα να συνάδουν με αυτό.
Ο ορθοπεδικός που αφαίρεσε τη μάζα πάχους 2 εκ παρατήρησε εκροή πύου από την πληγή, ενδεικτική μόλυνσης.
Η ιστολογική εξέταση αποκάλυψε εκτεταμένη βλάβη ιστού και νεκρωτική κοκκιωματώδη φλεγμονή και οι καλλιέργειες έδειξαν ξεκάθαρη λοίμωξη με M. marinum. Καθώς το M. marinum είναι ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της αμοξικιλλίνης, στο κορίτσι χορηγήθηκε ριφαμπιίνη και κλαριθρομυκίνη και ανταποκρίθηκε καλά στη θεραπεία.
Αν και οι οργανισμοί που προκαλούν μόλυνση μετά από δαγκώματα σκύλου ή γάτας είναι ευρέως γνωστοί, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα δαγκώματα ιγκουάνα για τα οποία συνήθως ενοχοποιούνται οι Serratia marcescens και Staphylococcus aureus. Η Salmonella enterica είναι επίσης πιθανή ύποπτος, δεδομένου ότι το 75-90% των ερπετών (συμπεριλαμβανομένων των φιδιών, των χελωνών και των ιγκουάνα) αποικίζονται με αυτά τα βακτήρια.
Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα οικόσιτα ερπετά «φιλοξενούν» μη φυματιώδη μυκοβακτηρίδια (NTM) δεδομένης της αφθονίας τους σε γλυκό και αλμυρό νερό.
« Το Μ. marinum προτιμά χαμηλότερες θερμοκρασίες (30◦C) και είναι πολύ πιθανό ότι το ψυχρόαιμο ιγκουάνα, με θερμοκρασία σώματος 22-37◦C, να επιτρέπει τη διαβίωση αυτών των μικροβίων», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Jordan Mah από. Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford.
Τι συνέβη λοιπόν στο κοριτσάκι; «Το δάγκωμα οδήγησε σε αποικισμό από ένα βακτήριο που σπάνια συναντάται στους ανθρώπους και αποδεικνύει ότι τα ιγκουάνα μπορεί να είναι φορείς επιβλαβών βακτηρίων ικανών να παράγουν σοβαρές λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για λιγότερο γνωστές βακτηριακές λοιμώξεις μετά από έκθεση σε ζωονοσογόνους παράγοντες» εξηγεί ο δρ Mah.
Διαβάστε επίσης
Φυματίωση: 1,6 εκατ. θάνατοι το 2021 – Έκκληση για δράση από τον ΠΟΥ
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]