Διαβήτης τύπου 1: Ο παράγοντας που προβλέπει τη νόσο από τη βρεφική ηλικία

Date:

ΠΑΙΔΙ

Ακόμα και από την ηλικία των 12 μηνών υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί αν κάποιος στο μέλλον θα εκδηλώσει διαβήτη τύπου 1 σύμφωνα με νέα μελέτη – Διαβάστε για τον νέο προγνωστικό δείκτη που εντόπισαν οι επιστήμονες μελετώντας βρέφη

ΜΑΙΡΗ ΜΠΙΜΠΗ

Το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς να προβλέψουν αν ένα παιδί μεγαλώνοντας θα εκδηλώσει διαβήτη τύπου 1, και μάλιστα δεκαετίες πριν την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων της νόσου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Diabetologia.

Ο διαβήτης τύπου 1 συχνά κάνει την εμφάνισή του σε παιδιά και εφήβους ως αυτοάνοση πάθηση, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα σταδιακά καταστρέφει τα νησίδια του παγκρέατος (τα β-κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη).

Ενώ τα αυτοαντισώματα (βιολογικοί δείκτες αυτοανοσίας) είναι παραδοσιακοί προγνωστικοί δείκτες για τον διαβήτη τύπου 1, σπάνια ανιχνεύονται πριν από την ηλικία των 6 μηνών και η μέγιστη συχνότητα εντοπισμού τους είναι μεταξύ 9 και 36 μηνών. Οι μικροβιακοί βιοδείκτες του εντέρου ήδη από τους 12 μήνες θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες πρόβλεψης και προληπτικές στρατηγικές πολύ πριν από την ύπαρξη των αυτοαντισωμάτων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βρεφικό γαστρεντερικό σύστημα που στην πορεία εκδηλώνουν διαβήτη τύπου 1 είναι διαφέρει σημαντικά από αυτό των υγιών βρεφών και ότι αρκετοί μικροβιακοί βιοδείκτες που σχετίζονται με μελλοντική νόσηση μπορεί να υπάρχουν ήδη από την ηλικία του πρώτου έτους ζωής του ατόμου», λέει η συν-επικεφαλής της μελέτης Δρ. Malin Belteky από το Νοσοκομείο Παίδων της Πριγκίπισσα Βικτώρια στη Σουηδία.

Και προσθέτει: «Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα βρέφη που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 πριν ή κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου της νόσου και θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία να ενισχυθεί το υγιές μικροβίωμα του εντέρου για να αποτρέψει την εκδήλωση της νόσου».

Ο διαβήτης τύπου 1 σχετίζεται μόνο με γενετικές προδιαθέσεις, αλλά επίσης με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η γαστρεντερική υγεία και σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. Τα μικρόβια του εντέρου είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό, το σωματικό βάρος, την εκδήλωση ασθενειών και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα που διερεύνησαν περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου συνέκριναν υγιή παιδιά με εκείνα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 1 και εντόπιζαν μειωμένη αφθονία μικροβίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας – βακτήρια και άλλα μικρόβια στο το πεπτικό σύστημα που βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής – σε παιδιά με πρώιμη έναρξη ανάπτυξης αυτοαντισωμάτων. Αλλά αυτές οι μελέτες είναι περιορισμένες στην ικανότητά τους να αξιολογούν άλλους παράγοντες που μπορούν να προστατεύσουν ή να προκαλέσουν μια αυτοάνοση απόκριση στο γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη 

Οι Σουηδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από παιδιά που συμμετείχαν στην συνεχιζόμενη πληθυσμιακή μελέτη ‘All Babies In Southeast Sweden’ (ABIS), για να αναλύσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου που ελήφθη από τα δείγματα κοπράνων βρεφών ηλικίας περίπου 1 έτους.

Συνολικά, 16 βρέφη που στη συνέχεια εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 1 σε μέση ηλικία 13 ετών (το μικρότερο σε ηλικία 1,4 έτους και το μεγαλύτερο σε ηλικία 21,4 ετών) και 32 βρέφη που παρέμειναν υγιή έως την ηλικία των 20 ετών, συγκρίθηκαν βάσει γεωγραφικής περιοχής, αδερφών κατά τη γέννηση, τον τύπο κατοικίας, τη διάρκεια του θηλασμού και τον μήνα συλλογής κοπράνων.

Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τη στιγμή της γέννησης και όταν το βρέφος έφτασε στο 12 μήνα και συμπλήρωσαν επίσης ημερολόγιο κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού με πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη, τη διατροφή και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.

Τα δεδομένα στη συνέχεια αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί ποιες οικογένειες και είδη μικροβίων εντοπίζονταν στο γαστρεντερικό σύστημα του βρέφους και πώς η αφθονία αυτών των μικροβίων διέφερε μεταξύ των δειγμάτων.

Από τις αναλύσεις οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το βασικό μικροβίωμα των υγιών βρεφών έναντι εκείνων με μελλοντική διάγνωση διαβήτη τύπου 1 ήταν σημαντικά διαφορετικό σε ηλικία ενός έτους και ότι συγκεκριμένα βακτήρια συνέβαλαν σε αυτές τις διαφορές σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, τα βρέφη που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 είχαν υψηλότερους αριθμούς Firmicutes (Enterococcus, Gemella και Hungatella) και υψηλότερα επίπεδα Bacteroides (Bacteroides και Porphyromonas), που προάγουν τη φλεγμονή και είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση. Και είχαν επίσης πολύ λιγότερα είδη βακτηρίων που προάγουν την υγεία σε σύγκριση με τα υγιή βρέφη της ομάδας ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των Firmicutes όπως τα Anaerostipes, Flavonifractor, Ruminococcaceae UBA1819 και Eubacterium, που βοηθούν στη διατήρηση της μεταβολικής και ανοσοποιητικής υγείας. Αυτά τα είδη παράγουν ένα σημαντικό λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας, το βουτυρικό οξύ, που βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής και τροφοδοτεί τα κύτταρα που αποικίζουν τα τοιχώματα του εντέρου, διατηρώντας το παχύ έντερο (κόλον) υγιές.

Συνολικά, τα είδη που προάγουν τη φλεγμονή, όπως τα Alistipes (πιο άφθονα σε υγιή βρέφη), και Fusicatenibacter και Ruminococcus ήταν οι ισχυρότεροι παράγοντες για τη διαφοροποίηση τόσο των βρεφών ελέγχου όσο και εκείνων με μελλοντικό διαβήτη τύπου 1.

«Αν και η μέση ηλικία κατά την οποία διαγνώστηκε ο διαβήτης στη μελέτη μας ήταν περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη συλλογή των δειγμάτων, εντοπίσαμε διακριτές μικροβιακές ‘υπογραφές’ σε ηλικία 1 έτους και σημειώσαμε μια μείωση στα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό οξύ, όπως παρατηρήθηκε και σε προηγούμενες μελέτες», λέει η συν-επικεφαλής συγγραφέας Patricia L. Milletich από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Eric Triplett από το ίδιο αμερικανικό πανεπιστήμιο «οι αυτοάνοσες διεργασίες συνήθως ξεκινούν πολύ πριν εμφανιστούν κλινικά σημάδια της ασθένειας, υπογραμμίζοντας πώς οι διαφορές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου του βρέφους θα μπορούσαν να ρίξουν σημαντικό φως στο σύμπλεγμα αλληλεπίδραση μεταξύ του αναπτυσσόμενου ανοσοποιητικού συστήματος, περιβαλλοντικών παραγόντων στην παιδική ηλικία και αυτοανοσίας. Θα απαιτηθούν μελέτες με πολύ μεγαλύτερα δείγματα ατόμων για να καθοριστεί ποιοι είναι οι ισχυρότεροι βιοδείκτες και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να προβλέψουν τη νόσο».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Pizza pronto (χωρίς μαγιά)

Χρόνος: ½ ώραΒαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (1 μεγάλη πίτσα) 1 ½ φλ. αλεύρι πίτσας + λίγο επιπλέον1 κύπελλο 200 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό1 κουταλιά ελαιόλαδο για άλειμμα5-6 κουταλιές έτοιμη σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια (από βαζάκι)1 κουταλάκι ψιλοκομμένος βασιλικός1 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα2 ντομάτες ρόμα (φοινικωτές) σε λεπτές ροδέλες ή 10-12 οβάλ μικρά ντοματίνια, κομμένα στα δυοαλάτι

Σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και ντρέσινγκ με ταχίνι

Υλικά 200 γρ. ψημένο κοτόπουλο, σε μπουκιές 1 κουταλάκι πέστο βασιλικού 250 γρ. casarecce 1 κόκκινο κρεμμύδι 55 γρ. φυλλαράκια ρόκκας 300 γρ. ντοματίνια μοιρασμένα 1 αγγουράκι, σε φέτες ¼ φλιτζ. φυλλαράκια δυόσμο 1 ψητή πίτα* Για το ντρέσινγκ: 40 γρ. ελαιόλαδο 20 γρ. ταχίνι 60 γρ. γιαούρτι πρόβειο 8-10 γρ. φυλλαράκια μαϊντανό 1 κουταλάκι

Άγριο ξέσπασμα από την Τούνη: «Σιχάματα! Αρκετά ανέχτηκα τόσα χρόνια με ψέματα και συκοφαντίες»

Η Ιωάννα Τούνη, σήμερα, Τετάρτη 19/3, ξέσπασε κατά των δημοσιογράφων, μέσα από ένα βίντεο που ανέβασε στο Tik Tok. Μετά τα δημοσιεύματα ότι έχει νέα σχέση μετά τον χωρισμό από τον Δημήτρη Αλεξάνδρου, η influencer δεν κρατήθηκε και «άνοιξε πυρ». Στη λεζάντα του βίντεο έγραψε: «Αρκετά ανέχτηκα τόσα χρόνια με ΨΕΜΑΤΑ & συκοφαντίες επειδή απλά

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών επέβαλε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε βάρος του γνωστού δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου για οφειλές σε πρώην εργαζομένους του.

Το ξέσπασμα της Τούνη: Αρκετά ανέχτηκα τόσα χρόνια ψέματα και συκοφαντίες επειδή απλά πουλάει το όνομα μου

Η Ιωάννα Τούνη ξέσπασε μέσω TikTok, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες που τη θέλουν σε σχέση με τον ευρωβουλευτή Νίκο Παππά. H influencer κατηγόρησε τηλεοπτικές εκπομπές και ειδησεογραφικά sites για clickbait και παραπλανητικά ρεπορτάζ, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπει τη διασπορά ψευδών πληροφοριών για την προσωπική της ζωή. Επεσήμανε πως ήταν πάντα αφοσιωμένη στις σχέσεις της και

Γιώτα Φέστα: «Χώρισα και έμεινα έγκυος από έναν άλλον άνθρωπο με τον οποίο μετά έκανα δυο παιδιά»

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρξα, ως νέα, πολύ επαναστατική προσωπικότητα», είπε η Γιώτα Φέστα. Για την προσωπική της ζωή, την εγκυμοσύνη και το διαζύγιο από τον πρώην σύζυγο της, μίλησε η Γιώτα Φέστα στην κάμερα του Happy Day, το πρωινό της Τετάρτης (19.03.2025) με αφορμή τη συμμετοχή στη σειρά «Τιμωρός». «Νομίζω ότι ο συντηρητισμός του

Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης δίνει ένα δίκιο σε όσα είπε η Μαρία Σολωμού για τους 50άρηδες

Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης μίλησε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» και κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Μαρίας Σολωμού για τους άνδρες που είναι 50 ετών. Σημειώνεται ότι η Μαρία Σολωμού συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν υπάρχει άντρας 50 – 55 επιτυχημένος, με την οικογένεια του, που να μην έχει πλάι μια πιτσιρίκα να την πάει στα μπουζούκια. Δεν νομίζω

Χριστίνα Μηλιού: «Έχασα τον πατέρα μου σε ηλικία 14 χρόνων, μου ήταν πολύ δύσκολο»

«Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε μαγαζί που ο μπαμπάς μου ήταν μαέστρος και που εγώ σαν παιδάκι κοιμόμουν εκεί και με έπαιρνε στις πρόβες», εξομολογήθηκε η Χριστίνα Μήλιου. Για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να διαχειριστεί τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα, στην τρυφερή ηλικία των 14 χρόνων, μίλησε η Χριστίνα Μηλιού στις

NASA: Τι παθαίνουν οι αστροναύτες όταν μένουν πολύ καιρό στο διάστημα

Ο ρόλος της κοσμικής ακτινοβολίας και της έλλειψης βαρύτητας. Πόσο καιρό χρειάζονται για να αναρρώσουν. Στην Γη επέστρεψαν απόψε τη νύχτα οι αστροναύτες Μπουτς Γουΐλμορ και Σάνι Γουΐλιαμς, μετά από μία διαστημική οδύσσεια που διήρκησε 9,5 μήνες. Τι επιπτώσεις μπορεί, όμως, να είχε στην υγεία τους η παραμονή τους για τόσο καιρό μακριά από τον

Οι 7 χειρότερες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος αποτελεί το κέντρο ελέγχου του σώματος, ρυθμίζοντας ζωτικές λειτουργίες όπως η καρδιακή δραστηριότητα, η αναπνοή και η γνωστική επεξεργασία. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του, ενώ ορισμένες τροφές μπορεί να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι η άνοια

Ενδιαφεροντα ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΚΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Οι αντιδράσεις της Καρυστιανού και του Πλακιά στο αίτημα Τριαντόπουλου για απευθείας παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο: «Φτάνει πια ο εμπαιγμός» Δείτε τι έγραψαν στο Χ Τζωρτζίνα Φράγκου 19.03.2025 | 11:11 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Αρνητική ήταν η αντίδραση της Μαρίας Καρυστιανού και του Νίκου Πλακιά στο αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο, χωρίς

«Τέτοιες μέρες του ’85 σε κράτησα στην αγκαλιά μου, τώρα είσαι στην αγκαλιά της Παναγίας» – Ραγίζει καρδιές η μητέρα του αδικοχαμένου Βασίλ

Ενδιαφεροντα ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ «Τέτοιες μέρες του ’85 σε κράτησα στην αγκαλιά μου, τώρα είσαι στην αγκαλιά της Παναγίας» – Ραγίζει καρδιές η μητέρα του αδικοχαμένου Βασίλη Καλογήρου Οι κοινές τους φωτογραφίες που ανήρτησε στο Facebook Τζωρτζίνα Φράγκου 19.03.2025 | 10:11 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Σε μια συγκινητική δημοσίευση με αφορμή τα γενέθλια που θα γιόρταζε ο