Βρήκαν τι συμβαίνει στην καρδιά όταν της επιτίθεται ο κορωνοϊός. Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακάλυψαν πως επηρεάζει ο κορωνοϊός την καρδιά, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών και σοβαρών προβλημάτων.
Όπως διαπίστωσαν, η COVID-19 προκαλεί αλλοιώσεις που επιμένουν ακόμα και όταν ο ιός έχει φύγει προ πολλού από το σώμα. Οι αλλοιώσεις αυτές πιστεύουν ότι βρίσκονται πίσω από τα απειλητικά για τη ζωή καρδιολογικά προβλήματα, που έχουν παρατηρηθεί ακόμα και σε ανθρώπους που ήταν υγιείς πριν τους μολύνει ο κορωνοϊός.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο 67ο Ετήσιο Συνέδριο της Βιοφυσικής Εταιρείας (BPS2023) των ΗΠΑ. Το συνέδριο ολοκληρώνει αύριο τις εργασίες του στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός κατ’ επανάληψιν έχει σχετισθεί με σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με όσους δεν νοσούν από κορωνοϊό, οι αναρρώσαντες έχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και μυοκαρδίτιδας.
Ευρήματα σε ανθρώπους…
Ομάδα επιστημόνων υπό τον Dr. Andrew Marks, καθηγητή Φυσιολογίας & Κυτταρικής Βιοφυσικής στο Κολούμπια, μελέτησαν την καρδιά ασθενών οι οποίοι είχαν ιστορικό COVID-19. Όπως είπαν στο συνέδριο εντόπισαν πολλές αλλοιώσεις, που μπορούν να εξηγούν τα προαναφερθέντα προβλήματα.
Ειδικότερα, η καρδιά των σθενών είχε αυξημένες ενδείξεις οξειδωτικού στρες, δηλαδή αυξημένης παραγωγής ασταθών μορίων. Είχε επίσης αυξημένες ενδείξεις φλεγμονής και, κυρίως, αλλοιώσεις σε μία πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των ιόντων ασβεστίου στην καρδιά. Η πρωτεΐνη αυτή λέγεται RyR2.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, όλοι οι μύες (του καρδιακού μυός, συμπεριλαμβανομένου) χρειάζονται τα ιόντα ασβεστίου για να συστέλλονται.
Ειδικά στην καρδιά, το σύστημα ρύθμισης των ιόντων αυτών έχει ζωτική σημασία. Και αυτό διότι είναι υπεύθυνο για την συντονισμένη σύσπαση των θαλάμων της καρδιάς (των κόλπων και των κοιλιών). Με την σύσπαση αυτή τροφοδοτείται με αίμα όλο το σώμα.
Όταν απορρυθμίζεται το σύστημα των ιόντων ασβεστίου της καρδιάς, η συνέπεια μπορεί να είναι καρδιακή αρρυθμία ή καρδιακή ανεπάρκεια.
…και στο εργαστήριο
Για να μελετήσουν περαιτέρω τις αλλοιώσεις στην καρδιά, οι ερευνητές εξέτασαν και ποντίκια μολυσμένα με τον κορωνοϊό. Και στις δικές τους καρδιές παρατήρησαν αλλοιώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν:
- Θρόμβοι αίματος
- Διήθηση των ανοσοκυττάρων
- Εναπόθεση κολλαγόνου (είναι ενδεικτική τραυματισμού του καρδιακού μυός)
- Θάνατος καρδιακών κυττάρων (όπως συμβαίνει σε περίπτωση εμφράγματος του μυοκαρδίου)
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το πρωτέωμα (ή πρωτεΐνωμα) της καρδιάς. Με τον όρο αυτό περιγράφεται το σύνολο των πρωτεϊνών που εκφράζονται σε ένα κύτταρο, ιστό ή οργανισμό. Εν προκειμένω, εξέτασαν όλες τις πρωτεΐνες της καρδιάς, εντοπίζοντας διαταραχές παρόμοιες με αυτές που έχουν παρατηρηθεί στις ανθρώπινες όταν μολύνονται από τον κορωνοϊό.
Εντόπισαν επίσης δείκτες καρδιομυοπάθειας, η οποία δυσχεραίνει το έργο της καρδιάς και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
«Δραματικές αλλοιώσεις»
«Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε δείχνουν ότι (μετά την COVID-19) υπάρχουν δραματικές αλλοιώσεις στην καρδιά», δήλωσε ο Dr. Marks στο αμερικανικό περιοδικό Time. «Η ακριβής αιτία και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των αλλοιώσεων πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω».
Ο καθηγητής πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμα γνωστό με ποιον ακριβώς τρόπο σχετίζεται η λοίμωξη από τον κορωνοϊό με την καρδιά. Εκτίμησε, όμως, ότι πιθανότατα το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί έναν συμβάλλοντα παράγοντα.
«Είναι καλά τεκμηριωμένο πως όταν ο κορωνοϊός εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα, ο οργανισμός εξαπολύει μία υπερβολικά έντονη ανοσοποιητική αντίδραση εναντίον του», είπε. «Η αντίδραση αυτή προκαλεί έντονη φλεγμονή η οποία ως φαίνεται ενεργοποιεί στην καρδιά ορισμένους μοριακούς μηχανισμούς, που είναι καταστροφικοί για την λειτουργία της».
Ό,τι κι αν συμβαίνει, η εξεύρεση του τι ακριβώς συμβαίνει είναι σημαντική. «Όσο περισσότερη γνώση αποκτούμε γύρω από τη νόσο, τόσο πιθανότερο είναι να βελτιώσουμε τη φροντίδα των ασθενών μας», τόνισε.
Φωτογραφία: iStock
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]