Ματίνα Παγώνη: «Δέχθηκα πρόταση με 14.000 ευρώ το μήνα από Σαουδική Αραβία»

Date:





«Μου είχαν προτείνει να εργαστώ στη Σαουδική Αραβία πριν δύο χρόνια. Η πρόταση ήρθε μαζί με ένα διετές συμβόλαιο. Ο μισθός μου θα ανερχόταν στις 14.000 ευρώ το μήνα, ενώ μου πρότειναν να καλύψουν και τη διαμονή μου»

Χαώδεις είναι οι διαφορές στις συνθήκες εργασίας αλλά και στις χρηματικές αποδοχές των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στη Σαουδική Αραβία, σε σχέση με αυτών της χώρας μας. Το ρεπορτάζ του GRTimes για τη ζωή μίας Ελληνίδας νοσηλεύτριας, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, επιβεβαιώνει η Ματίνα Παγώνη, η οποία παραδέχεται στο GRTimes ότι είχε δεχτεί πρόταση με 14.000 ευρώ το μήνα! «Δικαιότατα φεύγουν οι υγειονομικοί μας», τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ασύγκριτες είναι οι συνθήκες εργασίας γιατρών και νοσηλευτών του εξωτερικού, σε σχέση με εκείνων της χώρα μας. Τα όσα ανέφερε στο GRTimes Ελληνίδα νοσηλεύτρια που εργάζεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, για πολυτελή διαμονή και υψηλές αποδοχές, επιβεβαιώνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Μου είχαν προτείνει να εργαστώ στη Σαουδική Αραβία πριν δύο χρόνια. Η πρόταση ήρθε μαζί με ένα διετές συμβόλαιο. Ο μισθός μου θα ανερχόταν στις 14.000 ευρώ το μήνα, ενώ μου πρότειναν να καλύψουν και τη διαμονή μου. Επέλεξα να μην πάω, καθώς οι συνθήκες στη χώρα δεν είναι υποφερτές. Δε θα μπορούσα να ζω δύο χρόνια στους 45 βαθμούς Κελσίου, υπακούοντας σε τόσο αυστηρούς κανόνες, μακριά απ’ την οικογένειά μου. Τι να κάνεις τα χρήματα εάν δε μπορείς να βγεις έξω και να απολαύσεις τη ζωή;», τονίζει στο GRTimes.

Η ίδια ωστόσο παραδέχεται ότι η Ελλάδα πρέπει να δίνει ανταγωνιστικά κίνητρα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές της, ώστε να μην εγκαταλείπουν τη χώρα.

«Είναι ανεπίτρεπτο να αφήνουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας να φεύγουν. Είναι φοβερά μυαλά. Πρέπει να εξασφαλίσουμε για εκείνους κίνητρα. Ας πούμε, θα μπορούσαμε να τους απασχολούμε για μία διετία ή πενταετία σε νησιά, με καλύτερους μισθούς, ακόμη και σπίτι και διατροφή και στη συνέχεια να τους μεταθέτουμε με τις βέλτιστες συνθήκες στα κέντρα των πόλεων. Έτσι, τα νησιά θα ήταν εφοδιασμένα με επαρκή αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, κι εκείνοι θα είχαν ένα λόγο για να μείνουν», προτείνει.













Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Στην Ελλάδα οι νοσηλευτές παίρνουν 700 ευρώ και στη Σουηδία 2.500

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επιχειρεί να κάνει μία σύγκριση των συνθηκών εργασίας και των απολαβών της χώρας μας σε σχέση με του εξωτερικού, μιλώντας στο GRTimes. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μισθός του μέσου νοσηλευτή στη χώρα μας ανέρχεται στα 700 ευρώ για 8 ώρες εργασίας, ενώ του μέσου γιατρού στα 1.200 ευρώ, ο οποίος μαζί με τις εφημερίες ανεβαίνει στα 1.700 ευρώ το μήνα. Ακόμη, όπως εξηγεί, ένας νοσηλευτής και ένας γιατρός στην Ελλάδα, έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, αλλά και την ανασφάλεια, καθώς οι περισσότεροι στις μέρες μας είναι συμβασιούχοι με πεντάμηνες ή εξάμηνες συμβάσεις, γνωρίζοντας ότι με τη λήξη της σύμβασης ενδέχεται να μείνουν άνεργοι.

«Στη Σουηδία, ένας νοσηλευτής παίρνει 2.500 ευρώ για 7 ώρες εργασίας, ενώ το ενοίκιό του ανέρχεται στα 800 ευρώ και συμπεριλαμβάνει όλα τα έξοδα. Εδώ κυριαρχεί η ανασφάλεια. Έχουμε να κάνουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τουλάχιστον πέντε χρόνια. Έχουμε 40 χιλιάδες οργανικές θέσεις κενές και δύο νοσηλευτές περιθάλπουν 40 ασθενείς. Στο εξωτερικό, έχουν δέκα νοσηλευτές για 40 ασθενείς. Συνειδητοποιούμε ότι οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες. Επίσης, οι συνάδελφοί μας στο εξωτερικό παίρνουν επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών. Η χώρα μας είναι η μόνη που δεν το παρέχει. Δικαιότατα φεύγουν λοιπόν», συμπεραίνει ο κ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος, καταλήγει λέγοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά να διορθωθούν οι παθογένειες. Κρίνει απαραίτητη την πρόσληψη προσωπικού ώστε να ελαφρυνθεί το εξαντλημένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ιδίως σε καιρό πανδημίας, ενώ επισημαίνει την ανάγκη ανεύρεσης ανταγωνιστικών κινήτρων για την αποφυγή του brain drain.

-: GrTimes/Νεκταρία Ψαράκη, Μαρία Σαμολαδά







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ένα smartwatch μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε αλλά και να συνεχίσετε να γυμνάζεστε [μελέτη]

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συσκευές wearables, όπως ένα «έξυπνο ρολόι» (smartwatch) μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Το πιο δύσκολο κομμάτι κάθε προγράμματος άσκησης είναι η τήρησή του. Περίπου οι μισοί από όσους ξεκινούν ένα πρόγραμμα άσκησης το σταματούν εντός έξι μηνών. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση φορετών συσκευών

Νατάσα Θεοδωρίδου για την εμφάνιση α λα Βουγιουκλάκη: Δεν αντέχω. Πάμε να τα πούμε άλλη μία φορά…

Για τις ανάγκες του νέου της βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Ήταν Να Βρεθούμε», η Νατάσα Θεοδωρίδου μεταμορφώθηκε σε… Αλίκη Βουγιουκλάκη και μίλησε στο Πρωινό για τον λόγο που επέλεξε να «ντυθεί» Αλίκη Βουγιουκλάκη για το νέο της videoclip. Η σκηνή είναι εμπνευσμένη από την ταινία «Το πιο λαμπρό αστέρι» και εκτός από το τρίκυκλο που

Ανθή Βούλγαρη: Πότε και πού θα βαφτίσει τον γιο της;

H Ανθή Βούλγαρη επέστρεψε τέσσερις μήνες μετά την άδεια τοκετού στα επαγγελματικά της καθήκοντα, στην εκπομπή, Κοινωνία Ώρα Mega και αποκάλυψε πότε θα...

Αιματολογική εξέταση του Johns Hopkins ανιχνεύει DNA όγκων τρία χρόνια νωρίτερα

Ερευνητές του Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι θραύσματα του DNA του όγκου μπορούν να εμφανιστούν στην κυκλοφορία του αίματος έως και τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, προσφέροντας ένα δυνητικά επαναστατικό περιθώριο για έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Το γενετικό υλικό που αποβάλλεται από έναν όγκο μπορεί να ανιχνευθεί στην κυκλοφορία του αίματος τρία χρόνια

Ντορέττα Παπαδημητρίου – Γιώργος Γεροντιδάκης: Δεν κρύβουν πια τον έρωτά τους – Τα δημόσια φιλιά σε αγώνα

Ο έρωτας δεν κρύβεται! Η Ντορέττα Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Γεροντιδάκης, αν και προσπαθούν να διαφυλάξουν την ιδιωτικότητά τους, δεν κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητοι στις εξέδρες ποδοσφαιρικού αγώνα! Το ζευγάρι βρέθηκε για να παρακολουθήσει την ομάδα των ηθοποιών, στην οποία αγωνίζεται ο Γεροντιδάκης, και οι τρυφερές τους στιγμές καταγράφηκαν από τις κάμερες της εκπομπής «Πρωινό

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Προσπαθώ να μην ευνουχίσω τον γιο μου»

Μία σπάνια συνέντευξη έδωσε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον 12χρονο γιο του, Αναστάση. Ο γνωστός παρουσιαστής του ΑΝΤ1 μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Το πρωινό» και οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν το πρωί της Δευτέρας (16.06.2025). Μάλιστα, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου τόνισε ότι εκείνος και η πρώην σύζυγός του

Γιώργος Παράσχος για τον καρκίνο: «Υπήρξαν σημάδια που τα απέδιδα στην κούραση – Αν είχα μπροστά μου τον Χριστό…»

Ο Γιώργος Παράσχος, καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα «Το Πρωινό» μίλησε ανοιχτά για τη μάχη του με την ασθένεια που αντιμετωπίζει εδώ και περίπου έναν χρόνο. Μοιράστηκε την εμπειρία του από τις θεραπείες, την αρχική άρνηση και τον φόβο για τη ζωή του, αλλά και την τεράστια δύναμη που αντλεί από την οικογένειά του.

Δωρεάν σπιρομέτρηση σε καπνιστές για έγκαιρη διάγνωση ΧΑΠ

Με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), τα Δημοτικά Ιατρεία του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με εθελοντή πνευμονολόγο, πρόκειται να πραγματοποιήσουν δωρεάν σπιρομέτρηση σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές ή άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, άνω των

Η Κέιτλιν Τζένερ εγκαταλείπει το Ισραήλ εν μέσω πυραυλικών επιθέσεων και αναχώρησε οδικώς για την Ιορδανία

Η Κέιτλιν Τζένερ -ο πατριός της Κιμ Καρντάσιαν που πλέον έχει αλλάξει φύλο- εγκατέλειψε το Ισραήλ αφού παρέμεινε εγκλωβισμένη στο Τελ Αβίβ για αρκετές ημέρες, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με το Ιράν. Η 75χρονη τηλεπερσόνα Κέιτλεν Τζένερ βρισκόταν στo Τελ Αβίβ για να παρουσιάσει το Gay Pride, που τελικά ακυρώθηκε μετά την αεροπορική επιδρομή

Μάριος Θεμιστοκλέους: Οι πρώτες 280 αιτήσεις για διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον έγιναν μέχρι χθες το βράδυ

Στο πλαίσιο της ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΣΥ και της μετατροπής του σε ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας, τέθηκε από σήμερα σε λειτουργία η υπηρεσία δωρεάν κατ’ οίκον αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τον ΕΟΠΥΥ. «Οι πρώτες 280 αιτήσεις για διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον έγιναν μέχρι χθες το βράδυ», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον

Καρκίνος των ωοθηκών: Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση σε προχωρημένο στάδιο

Η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών συχνά καθυστερεί, λόγω της απουσίας συμπτωμάτων στα πρώιμα στάδια, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή του. Eρευνητές διαπίστωσαν πως ο συνδυασμός δύο συγκεκριμένων θεραπειών σε γυναίκες με προσωρημένο στάδιο καρκίνου των  ωοθηκών, μπορεί να παρατείνει την επιβίωσή τους, χωρίς εξέλιξη της νόσου. Τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ κλινικής μελέτης