Γιατί η παχυσαρκία είναι πιο επικίνδυνη για τους άνδρες

Date:

Η παχυσαρκία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για την δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2, ορισμένοι τύποι καρκίνου, υπνική άπνοια και προβλήματα στις αρθρώσεις.

Οι δομικοί λίθοι των αιμοφόρων αγγείων, γνωστά ως περικύτταρα (pericytes), συνδέθηκαν με φλεγμονές και ασθένειες σε αρσενικά ποντίκια.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του York ρίχνει νέο φως στις βιολογικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ποντικών, όσον αφορά ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η έρευνα αποκαλύπτει “εντυπωσιακές” ανισότητες στα κύτταρα που κατασκευάζουν αιμοφόρα αγγεία στον λιπώδη ιστό των αρσενικών σε σύγκριση με τα θηλυκά ποντίκια.

Πιο ευάλωτοι οι άντρες σε ασθένειες λόγω παχυσαρκίας

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Tara Haas της Σχολής Κινησιολογίας και Επιστήμης Υγείας της Σχολής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του York, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε σύγκριση με τις γυναίκες.

“Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί μοντέλα τρωκτικών για να μελετηθεί η παχυσαρκία και ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν. Αλλά συνήθως πάντα μελετούσαν τα αρσενικά τρωκτικά επειδή τα θηλυκά είναι ανθεκτικά στην ανάπτυξη των ίδιων ειδών ασθενειών”, λέει η Haas, που ηγήθηκε της νέας μελέτης. “Μας ενδιέφερε πραγματικά να εξερευνήσουμε αυτή τη διαφορά γιατί, για εμάς, αφορά κάτι πραγματικά συναρπαστικό που συμβαίνει στις γυναίκες και τις προστατεύει.

Η Haas και η ομάδα της παρατήρησαν σε μια προηγούμενη μελέτη ότι όταν τα ποντίκια γίνονται παχύσαρκα, τα θηλυκά αναπτύσσουν πολλά νέα αιμοφόρα αγγεία για να τροφοδοτήσουν τον αναπτυσσόμενο λιπώδη ιστό με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ενώ στα αρσενικά αναπτύσσονται πολύ λιγότερο.

Σε αυτήν την τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο iScience, οι ερευνητές εστίασαν στις διαφορές στα ενδοθηλιακά κύτταρα που αποτελούν τα δομικά στοιχεία αυτών των αιμοφόρων αγγείων στον λιπώδη ιστό.

Βίντεο με την καθηγήτρια Tara Haas και μια εκ των συνεργατών της να εξηγούν την μελέτη τους:

Ανακάλυψαν ότι οι διεργασίες που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό νέων αιμοφόρων αγγείων ήταν υψηλές στα θηλυκά ποντίκια, ενώ τα αρσενικά είχαν υψηλό επίπεδο διεργασιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Ήταν πολύ εντυπωσιακός ο βαθμός των διαδικασιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή που επικρατούσαν στα αρσενικά. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα ενδοθηλιακά κύτταρα έχουν αυτό το είδος φλεγμονώδους απόκρισης, είναι πολύ δυσλειτουργικά και δεν ανταποκρίνονται σωστά στα ερεθίσματα”, είπε η Haas.

Η Pislaru, η οποία εργάζεται στο εργαστήριο της Haas και είναι η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, συμμετείχε σε αυτήν ως μέρος της διατριβής της:

“Είναι συναρπαστικό να παρατηρείς τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν τα γυναικεία ενδοθηλιακά κύτταρα ακόμη και όταν έχουν στρεσαριστεί από μια μακροχρόνια πλούσια σε λιπαρά διατροφή. Τα ευρήματα της μελέτης μας μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα το γιατί η παχυσαρκία εκδηλώνεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες”.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη συμπεριφορά των ενδοθηλιακών κυττάρων όταν τα αφαιρούσαν από το σώμα και τα μελετούσαν σε εργαστηριακές συνθήκες.

“Ακόμη και όταν τα βγάζουμε από το σώμα, όπου δεν έχουν τις κυκλοφορούσες ορμόνες του φύλου ή άλλου είδους παράγοντες, τα αρσενικά και τα θηλυκά ενδοθηλιακά κύτταρα εξακολουθούν να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά μεταξύ τους”, εξηγεί ο Haas.

Τα θηλυκά ενδοθηλιακά κύτταρα αναδιπλασιάστηκαν γρηγορότερα, ενώ τα ανδρικά ενδοθηλιακά κύτταρα παρουσίασαν μεγαλύτερη ευαισθησία σε ένα φλεγμονώδες ερέθισμα. Συγκρίνοντας με προηγούμενα δημοσιευμένα σύνολα δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα από ηλικιωμένους αρσενικούς ποντικούς εμφάνιζαν επίσης ένα πιο φλεγμονώδες προφίλ σε σύγκριση με τα θηλυκά κύτταρα.

“Αυτό δεν είναι απλώς ένα θέμα που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ ευρύτερο θέμα που περιλαμβάνει επίσης την υγιή γήρανση. Ένα από τα ευρήματά μας είναι ότι θα υπάρξουν καταστάσεις όπου η θεραπεία που είναι ιδανική για τους άνδρες δεν θα είναι ιδανική για τις γυναίκες και το αντίστροφο, είπε η Haas.

Αν και άνθρωποι και ποντίκια έχουν διαφορετικά γονίδια, η Haas πιστεύει ότι τα γενικά ευρήματα πιθανότατα θα ισχύουν και ενδιαφέρεται να μελετήσει τα ίδια κύτταρα σε ανθρώπους σε μελλοντική έρευνα.

-: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκρίθηκε φάρμακο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας στην εφηβεία

Ένα πρωτεϊνικό πρωινό προλαμβάνει την υπερφαγία και την παχυσαρκία

Πώς το περιβάλλον επηρεάζει την παχυσαρκία: Τι είναι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες

Oι άγνωστοι κίνδυνοι από το μεταβολικό σύνδρομο. Ποιοι κινδυνεύουν να το εκδηλώσουν

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ένα smartwatch μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε αλλά και να συνεχίσετε να γυμνάζεστε [μελέτη]

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συσκευές wearables, όπως ένα «έξυπνο ρολόι» (smartwatch) μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Το πιο δύσκολο κομμάτι κάθε προγράμματος άσκησης είναι η τήρησή του. Περίπου οι μισοί από όσους ξεκινούν ένα πρόγραμμα άσκησης το σταματούν εντός έξι μηνών. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση φορετών συσκευών

Νατάσα Θεοδωρίδου για την εμφάνιση α λα Βουγιουκλάκη: Δεν αντέχω. Πάμε να τα πούμε άλλη μία φορά…

Για τις ανάγκες του νέου της βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Ήταν Να Βρεθούμε», η Νατάσα Θεοδωρίδου μεταμορφώθηκε σε… Αλίκη Βουγιουκλάκη και μίλησε στο Πρωινό για τον λόγο που επέλεξε να «ντυθεί» Αλίκη Βουγιουκλάκη για το νέο της videoclip. Η σκηνή είναι εμπνευσμένη από την ταινία «Το πιο λαμπρό αστέρι» και εκτός από το τρίκυκλο που

Ανθή Βούλγαρη: Πότε και πού θα βαφτίσει τον γιο της;

H Ανθή Βούλγαρη επέστρεψε τέσσερις μήνες μετά την άδεια τοκετού στα επαγγελματικά της καθήκοντα, στην εκπομπή, Κοινωνία Ώρα Mega και αποκάλυψε πότε θα...

Αιματολογική εξέταση του Johns Hopkins ανιχνεύει DNA όγκων τρία χρόνια νωρίτερα

Ερευνητές του Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι θραύσματα του DNA του όγκου μπορούν να εμφανιστούν στην κυκλοφορία του αίματος έως και τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, προσφέροντας ένα δυνητικά επαναστατικό περιθώριο για έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Το γενετικό υλικό που αποβάλλεται από έναν όγκο μπορεί να ανιχνευθεί στην κυκλοφορία του αίματος τρία χρόνια

Ντορέττα Παπαδημητρίου – Γιώργος Γεροντιδάκης: Δεν κρύβουν πια τον έρωτά τους – Τα δημόσια φιλιά σε αγώνα

Ο έρωτας δεν κρύβεται! Η Ντορέττα Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Γεροντιδάκης, αν και προσπαθούν να διαφυλάξουν την ιδιωτικότητά τους, δεν κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητοι στις εξέδρες ποδοσφαιρικού αγώνα! Το ζευγάρι βρέθηκε για να παρακολουθήσει την ομάδα των ηθοποιών, στην οποία αγωνίζεται ο Γεροντιδάκης, και οι τρυφερές τους στιγμές καταγράφηκαν από τις κάμερες της εκπομπής «Πρωινό

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Προσπαθώ να μην ευνουχίσω τον γιο μου»

Μία σπάνια συνέντευξη έδωσε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον 12χρονο γιο του, Αναστάση. Ο γνωστός παρουσιαστής του ΑΝΤ1 μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Το πρωινό» και οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν το πρωί της Δευτέρας (16.06.2025). Μάλιστα, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου τόνισε ότι εκείνος και η πρώην σύζυγός του

Γιώργος Παράσχος για τον καρκίνο: «Υπήρξαν σημάδια που τα απέδιδα στην κούραση – Αν είχα μπροστά μου τον Χριστό…»

Ο Γιώργος Παράσχος, καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα «Το Πρωινό» μίλησε ανοιχτά για τη μάχη του με την ασθένεια που αντιμετωπίζει εδώ και περίπου έναν χρόνο. Μοιράστηκε την εμπειρία του από τις θεραπείες, την αρχική άρνηση και τον φόβο για τη ζωή του, αλλά και την τεράστια δύναμη που αντλεί από την οικογένειά του.

Δωρεάν σπιρομέτρηση σε καπνιστές για έγκαιρη διάγνωση ΧΑΠ

Με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), τα Δημοτικά Ιατρεία του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με εθελοντή πνευμονολόγο, πρόκειται να πραγματοποιήσουν δωρεάν σπιρομέτρηση σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές ή άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, άνω των

Η Κέιτλιν Τζένερ εγκαταλείπει το Ισραήλ εν μέσω πυραυλικών επιθέσεων και αναχώρησε οδικώς για την Ιορδανία

Η Κέιτλιν Τζένερ -ο πατριός της Κιμ Καρντάσιαν που πλέον έχει αλλάξει φύλο- εγκατέλειψε το Ισραήλ αφού παρέμεινε εγκλωβισμένη στο Τελ Αβίβ για αρκετές ημέρες, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με το Ιράν. Η 75χρονη τηλεπερσόνα Κέιτλεν Τζένερ βρισκόταν στo Τελ Αβίβ για να παρουσιάσει το Gay Pride, που τελικά ακυρώθηκε μετά την αεροπορική επιδρομή

Μάριος Θεμιστοκλέους: Οι πρώτες 280 αιτήσεις για διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον έγιναν μέχρι χθες το βράδυ

Στο πλαίσιο της ψηφιακής αναβάθμισης του ΕΣΥ και της μετατροπής του σε ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας, τέθηκε από σήμερα σε λειτουργία η υπηρεσία δωρεάν κατ’ οίκον αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τον ΕΟΠΥΥ. «Οι πρώτες 280 αιτήσεις για διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον έγιναν μέχρι χθες το βράδυ», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον

Καρκίνος των ωοθηκών: Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση σε προχωρημένο στάδιο

Η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών συχνά καθυστερεί, λόγω της απουσίας συμπτωμάτων στα πρώιμα στάδια, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή του. Eρευνητές διαπίστωσαν πως ο συνδυασμός δύο συγκεκριμένων θεραπειών σε γυναίκες με προσωρημένο στάδιο καρκίνου των  ωοθηκών, μπορεί να παρατείνει την επιβίωσή τους, χωρίς εξέλιξη της νόσου. Τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ κλινικής μελέτης