Το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον μπορεί να προκληθούν από ιογενείς λοιμώξεις!

Date:

Νέα έρευνα αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την παράπλευρη προστατευτική δράση των εμβολίων COVID-19 και όχι μόνο.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μικροβιακές ή ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλιστική νόσο. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση των υποτιθέμενων συσχετισμών μεταξύ της έκθεσης σε ιούς και της εμφάνισης νευροεκφυλιστικής νόσου (NDD), χρησιμοποιώντας δεδομένα ευρείας κλίμακας από τον πραγματικό κόσμο.

Γιατί έγινε η νέα έρευνα

Παλιότερες μελέτες έδειξαν ότι μια προηγούμενη μόλυνση με τον ιό Epstein-Barr (EBV) ενίσχυσε τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης. Επιπλέον, τα στοιχεία που σχετίζονται με τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη γνωστική επίδραση του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου του νέου κορονοϊού (SARS-CoV-2), ο οποίος είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, επανέφερε το ερώτημα σχετικά με τη σχέση μεταξύ τμιας ιογενούς λοίμωξης και της συχνότητας εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει πιθανή συσχέτιση μεταξύ της μικροβιακής έκθεσης και του αυξημένου κινδύνου νευροεκφυλισμού.

Σχετικά με τη νέα έρευνα

Η τρέχουσα μελέτη έλαβε δεδομένα από τις βάσεις δεομένων FinnGen και UK Biobank (UKB) για τη διερεύνηση της πιθανής σχέσης μεταξύ της έκθεσης σε ιούς και της συχνότητας εμφάνισης διαφόρων NDDs, όπως:

  • η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS)
  • η νόσος Alzheimer (AD)
  • η αγγειακή άνοια ( VAS)
  • η πολλαπλή σκλήρυνση (MS)
  • η νόσος Parkinson (PD) και
  • η γενικευμένη άνοια (DEM)

Οι δύο τράπεζες δεδομένων, δηλαδή η FinnGen και η UKB, αντιπροσώπευαν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Η FinnGen (η Φινλανδική βιοτράπεζα σε εθνικό επίπεδο) περιέχει δεδομένα γονότυπου για περισσότερα από 300.000 άτομα, ενώ η UKB περιέχει δεδομένα γονότυπου από περίπου 500.000 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Συμπεριλήφθηκε, επίσης, ένα υποσύνολο 96.390 ατόμων όμοιας ηλικίας (άνω των 60 ετών), που είχαν κοινή ευρωπαϊκή καταγωγή και δεν είχαν κανενός είδους NDD.

Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ: Τι έδειξε η νέα έρευνα για την συσχέτιση με ιογενείς λοιμώξεις

Με βάση τα διαχρονικά δεδομένα από το FinnGen, βρέθηκαν 45 σημαντικές συσχετίσεις NDD/ιού και 22 από αυτές τις συσχετίσεις αναπαράχθηκαν σε συγχρονικά δεδομένα από την UKB.

Συγκεκριμένα, η γρίπη, με ή χωρίς την ανάπτυξη πνευμονίας, προσδιορίστηκε ως η πιο κοινή ιογενής λοίμωξη, η οποία οδήγησε σε πέντε από τις έξι NDD που αναφέρθηκαν παραπάνω: AD, ALS, DEM, PD και VAS.

Η ιογενής εγκεφαλίτιδα που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα συσχετίστηκε επίσης με την εκδήλωση περισσότερων από μία NDD. Σε αυτήν τη μελέτη βρέθηκε επίσης συσχέτιση μεταξύ της εγκεφαλίτιδας από τον ιό του απλού έρπητα (HSV) και της συχνότητας εμφάνισης Αλτσχάιμερ, κονδυλωμάτων, άνοιας, ηπατίτιδας, Αλτσχάιμερ, EBV και MS.

Μια πρόσφατη μελέτη στη Δανία αποκάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της γρίπης και του Πάρκινσον, όπου η αναλογία πιθανοτήτων υπολογίστηκε σε 1,73 για έως και 10 χρόνια ιογενούς μόλυνσης. Μάλιστα μια παρόμοια παρατήρηση έγινε με βάση την κοόρτη FinnGen, όπου η αναλογία για τον ίδιο κίνδυνο από γρίπη και πνευμονία υπολογίστηκε σε 1,72.

Στη νέα μελέτη, κανένας από τους ιούς δεν βρέθηκε να σχετίζεται με προστατευτική δράση, καθώς όλοι συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης NDD. Περίπου το 81% των ιών βρέθηκε να είναι νευροτροφικοί, γεγονός που δείχνει ότι μπορούν να επιτεθούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) μέσω των περιφερικών νεύρων ή διασχίζοντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Αυτοί οι ιοί ενισχύουν τον κίνδυνο NDD μειώνοντας το γνωστικό απόθεμα μέσω της φλεγμονής στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια για διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, η ανεμεβλογιά-ζωστήρας (έρπητας ζωστήρας) και η πνευμονία.

Παρόλο που πολλά από τα εμβόλια, όπως το εμβόλιο COVID-19, δεν αποτρέπουν την εμφάνιση της νόσου, μειώνουν τη σοβαρότητά της. Είναι σημαντικό ότι αρκετές μελέτες έχουν παράσχει στοιχεία ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης NDD.

Ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει την μεταδοτικότητα του ιού, να μειώσει το ιικό φορτίο και να αποτρέψει την ανώμαλη ανοσοαντιδραστικότητα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την παθογένεση κάποιας NDD. Η αυξημένη χρήση ευρέως διαθέσιμων εμβολίων θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση του συνολικού κινδύνου εμφάνισης NDD στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής. Ωστόσο, για την εφαρμογή του, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφορετικών τύπων εμβολιασμών.

Εκτός από τον εμβολιασμό, η αντιική θεραπεία για τον HSV και τον ιό της ανεμεβλογιάς-ζωστήρα αποκάλυψε επίσης μείωση του κινδύνου άνοιας.

Παρόλο που τα αντιιικά φάρμακα εμπόδισαν επίσης την εξέλιξη κάποιας NDD, πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού και της επίδρασής της.

-: https://www.news-medical.net

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.