Ποια συμπτώματα της εμμένουσας COVID (Long COVID) μπορεί να διαρκέσουν για έναν χρόνο, ποια υποχωρούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Τι αποκαλύπτει νέα, μεγάλη μελέτη από το Ισραήλ.
Η πλειονότητα των επίμονων συμπτωμάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός υποχωρούν μέσα σε έναν χρόνο στους ασθενείς, που αρχικά είχαν ήπια COVID-19, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ.
Οι επιστήμονες εξέτασαν την πορεία της υγείας χιλιάδων εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ασθενών με ήπια COVID, εξετάζοντας ποια και πόσα συμπτώματα της εμμένουσας COVID (Long COVID) εκδήλωσαν. Τα συμπτώματα αυτά συνεχίζονται ή εκδηλώνονται τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την αρχική COVID.
Όπως διαπίστωσαν, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο κορωνοϊός δεν προκαλούσε συμπτώματα πέραν του 1 έτους. Υπήρχαν, βέβαια, και οι εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ. Όπως γράφουν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 299.885 εθελοντές, οι οποίοι νόσησαν από κορωνοϊό αλλά δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Οι εκβάσεις τους συγκρίθηκαν με εκείνες 299.870 υγιών εθελοντών. Άλλοι από τους συμμετέχοντες ήταν εμβολιασμένοι κατά της COVID και άλλοι όχι. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός ήταν τα 25 έτη. Το 50,6% ήταν γυναίκες.
Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά εμφανίζονταν εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη 65 συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμένουσα COVID. Αναλόγως με την περίοδο εμφάνισής τους ταξινομήθηκαν σε δύο κατηγορίες:
- Στα πρώιμης εμφάνισης συμπτώματα (αναφέρθηκαν ή συνεχίζονταν 1 έως 6 μήνες μετά την αρχική COVID)
- Στα όψιμης εμφάνισης συμπτώματα (αναφέρθηκαν ή συνεχίζονταν 7 έως 12 μήνες αργότερα)
Οι συμμετέχοντες είχαν νοσήσει από COVID έως και τον Οκτώβριο του 2021. Επομένως, τους είχε μολύνει ο κορωνοϊός Άλφα (ο αρχικός) και οι παραλλαγές Βήτα ή Δέλτα που αργότερα δημιούργησε.
Τα ευρήματα
Ορισμένα συμπτώματα εμφανίζονταν με αυξημένη συχνότητα τόσο κατά την πρώιμη, όσο και κατά την όψιμη περίοδο μετά την αρχική λοίμωξη. Τα συμπτώματα αυτά ήταν:
- Το θόλωμα του μυαλού
- Η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης
- Οι αναπνευστικές δυσκολίες
- Η ζάλη και η αδυναμία
- Τα «φτερουγίσματα» της καρδιάς
- Ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο
Ορισμένα άλλα συμπτώματα ήταν σημαντικά αυξημένα μόνο κατά την πρώιμη περίοδο. Αυτά ήταν:
- Ο πόνος στο στήθος
- Ο βήχας
- Η τριχόπτωση
- Οι πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις
- Οι αναπνευστικές διαταραχές
Το πιο συχνό επίμονο σύμπτωμα απ’ όλα ήταν η δυσκολία στην αναπνοή. Στους ασθενείς που ήταν εμβολιασμένοι, ο κορωνοϊός προκαλούσε λιγότερο συχνά αναπνευστικά εμμένοντα συμπτώματα. Ωστόσο οι πιθανότητες να εκδηλώσουν εμμένουσα COVID ήταν παρόμοιες, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης.
Ποια επιμένουν στον χρόνο
Λόγω του μεγέθους της μελέτης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξετάσουν και τη διακύμανση στη συχνότητα των εμμενόντων συμπτωμάτων. Όπως διαπίστωσαν, η μείωση/απώλεια της όσφρησης τυπικά βελτιωνόταν στους 9 μήνες. Αντιθέτως, οι μειώσεις στην ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής και στη μνήμη ήταν πιο επίμονες.
Τα καλά νέα, όμως, είναι πως έως το τέλος του πρώτου χρόνου, ο κορωνοϊός είχε πάψει να προκαλεί συμπτώματα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. «Δεν υποστηρίζουμε ότι μετά τις 360 ημέρες δεν υπάρχουν ασθενείς με δύσπνοια, αδυναμία ή νοητική διαταραχή», δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Barak Mizrahi, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο KI στο Kfar Malal.
Ωστόσο, «ο κίνδυνος αυτός φθίνει με την πάροδο του χρόνου και λίγα είναι τα συμπτώματα μετά την αρχική ήπια COVID που επιμένουν τόσο καιρό», πρόσθεσε.
Φωτογραφία: iStock
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]