Τι έδειξε μελέτη σε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες από την Ιαπωνία. Πως φάνηκε να σχετίζεται η ερωτική επιθυμία με τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου και καρδιοπάθειας.
Η ερωτική επιθυμία είναι απαραίτητη για μια υγιή ερωτική ζωή, η οποία θεωρείται ένδειξη ευεξίας και καλής ποιότητας ζωής. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η απώλεια της επιθυμίας μπορεί να είναι δείκτης εύθραυστης υγείας, και μάλιστα από νωρίς στη ζωή.
Η μελέτη διεξήχθη σε χιλιάδες εθελοντές από την Ιαπωνία, ηλικίας 40 ετών και άνω. Το συμπέρασμά της ήταν πως όσοι είχαν επίμονη απώλεια της ερωτικής επιθυμίας τους, διέτρεχαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι η χαμηλή ερωτική επιθυμία δεν είναι εγγενής κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Πιθανώς αποτελεί ένδειξη κακών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ ή υπερφαγία, λένε. Όλες αυτές οι συνήθειες όμως ανοίγουν τον δρόμο στην ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One. Όπως γράφουν οι ερευνητές, μολονότι η σεξουαλική δραστηριότητα και ικανοποίηση θεωρούνται σημαντικές για καλή υγεία μέχρι την τρίτη ηλικία, δεν έχει εξεταστεί σε κλινικές μελέτες η δυνητική συσχέτιση της ερωτικής επιθυμίας με την μακροζωία.
Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν με τη μελέτη τους, η οποία είναι η πρώτη που εξέτασε σε πληθυσμιακό επίπεδο πως συσχετίζεται η ερωτική επιθυμία με τη θνησιμότητα:
- Από κάθε αιτία
- Από καρδιαγγειακά νοσήματα
- Από καρκίνο
Η νέα μελέτη
Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 20.969 εθελοντές, ηλικίας 40 ετών και άνω. Οι 8.558 από αυτούς ήσαν άνδρες και οι 12.411 γυναίκες. Όλοι τους εντάχθηκαν στη μελέτη όταν πήγαν στους γιατρούς για προγραμματισμένο τσεκάπ. Στο πλαίσιό του, συμπλήρωσαν και ειδικά ερωτηματολόγια για την ερωτική επιθυμία τους.
Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, οι γυναίκες που είχαν απώλεια της ερωτικής επιθυμίας ήταν σχεδόν διπλάσιες από τους άνδρες. Ειδικότερα, μειωμένη λίμπιντο ανέφερε:
- Το 8,3% των ανδρών
- Το 16,1% των γυναικών
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για 7 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα έχασαν τη ζωή τους 503 από τους εθελοντές. Οι 67 πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια και οι 162 από καρκίνο.
Τα ευρήματα
Οι επιστήμονες εξέτασαν αν οι θάνατοι ήταν περισσότεροι στους άνδρες και τις γυναίκες χωρίς ερωτική επιθυμία. Όπως διαπίστωσαν υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μόνο μεταξύ των ανδρών.
Στην πραγματικότητα, οι άνδρες που είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ είχαν κατά 69% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, έναντι όσων είχαν υγιή ερωτική επιθυμία. Είχαν επίσης 72% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο.
Τα ευρήματα αυτά δεν άλλαξαν όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συσχέτισή τους, όπως:
- Η ηλικία
- Το ιστορικό υπέρτασης, διαβήτη ή δυσλιπιδαιμίας (π.χ. υψηλή χοληστερόλη ή/και τριγλυκερίδια)
- Το ιστορικό καπνίσματος
- Η κατανάλωση αλκοόλ
- Το σωματικό βάρος
- Το μορφωτικό επίπεδο
- Η οικογενειακή κατάσταση
- Η ψυχική κατάσταση
- Το στρες και το γέλιο
Αντιθέτως, η έλλειψη της ερωτικής επιθυμίας δεν φάνηκε να σχετίζεται με την υγεία των γυναικών. Ούτε φάνηκε να σχετίζεται με την καρδιαγγειακή υγεία των δύο φύλων.
Τα βασικά χαρακτηριστικά
Οι ερευνητές εξέτασαν τα βασικά χαρακτηριστικά των ανδρών που είχαν χάσει την ερωτική επιθυμία τους. Όπως διαπίστωσαν, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που την είχαν διατηρήσει έτειναν να είναι συχνότερα καπνιστές, να πίνουν αλκοόλ και να πάσχουν από διαβήτη. Είχαν επίσης περισσότερο ψυχολογικό στρες και ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα ύποπτα για κατάθλιψη.
«Βάσει των ευρημάτων μας, εικάζουμε ότι η ερωτική επιθυμία από μόνη της συμβάλλει στη θνησιμότητα από κάθε αιτία στους άνδρες», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Μένει να εξακριβώσουν πως θα μπορούσε να ερμηνευθεί η συσχέτιση, πέραν των διαφορών στις συνήθειες (π.χ. κάπνισμα) ή στην δυσμενή ψυχική κατάσταση που κατέγραψε η μελέτη τους.
Φωτογραφία: iStock
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]