Ιώσεις: Πώς να νιώσετε καλύτερα σε 24 ώρες. Τι συνιστούν δύο βρετανοί ειδικοί

Date:

Τέσσερις συμβουλές από δύο βρετανούς καθηγητές για να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα του αναπνευστικού και τους πόνους στο σώμα που σας εξαντλούν.

Κατακόρυφη αύξηση των ιώσεων του αναπνευστικού παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, με μικρούς και μεγάλους να περνούν δύσκολες ώρες παλεύοντας με το συνάχι, τον βήχα και τον πονόλαιμο. Όποιος αρρωσταίνει, όμως, θέλει να γίνει γρήγορα καλά, ειδικά τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Η άφθονη ανάπαυση και η καλή ενυδάτωση είναι δύο από τους καλύτερους τρόπους για να αναρρώσετε, λένε οι ειδικοί. Δεν είναι όμως οι μόνοι. Υπάρχουν μερικοί ακόμα, αν και λιγότερο συνηθισμένοι, που μπορεί να ανακουφίσουν σημαντικά τα συμπτώματά σας. Να ποιοι είναι:

Κάνετε ένα ζεστό ντους

Ένα ζεστό ντους μπορεί να καταπραΰνει τους πόνους στο σώμα σας. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τα αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλούν οι ιώσεις της εποχής, αναφέρει ο Dr Simon Clarke, αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ.

Όπως εξηγεί, το ζεστό νερό θα ζεστάνει το σώμα σας και θα σας βοηθήσει να πάψετε να κρυώνετε. Επιπλέον, θα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, χαλαρώνοντας τους μυς και μειώνοντας τους πόνους σας. Τέλος, θα αραιώσει τη βλέννα που συσσωρεύεται στη μύτη και στα ιγμόρειά σας, προκαλώντας σας ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Με αυτό τον τρόπο θα σας βοηθήσει να την αποβάλλετε πιο εύκολα.

Φτιάξτε ένα ζεστό

Ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ είχε δείξει ότι ένα ζεστό ρόφημα παρέχει άμεση ανακούφιση από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλούν οι ιώσεις, όπως:

  • Το συνάχι
  • Τον βήχα
  • Το φτάρνισμα
  • Τον πονόλαιμο
  • Τα ρίγη
  • Την κόπωση

Ένα ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου, όμως, καταπραΰνει μόνο το συνάχι, τον βήχα και το φτάρνισμα.

«Οποιοδήποτε ζεστό, νόστιμο ρόφημα θα καταπραΰνει τα περισσότερα συμπτώματα του κρυολογήματος, ιδίως τον πονόλαιμο και τον βήχα», τονίζει ο επικεφαλής εκείνης της μελέτης Dr. Ron Eccles, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και παγκοσμίου φήμης ειδικός στο κοινό κρυολόγημα.

Φάτε κάτι πικάντικο

Η κοτόσουπα θεωρείται ένα κλασικό «φάρμακο» για τις ιώσεις, καθώς μειώνει τη ρινική συμφόρηση, ενυδατώνει καλά τον οργανισμό, καταπραΰνει τη ρινική συμφόρηση και τροφοδοτεί τον οργανισμό με συστατικά που έχει ανάγκη (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες κ.λπ).

Διαβάστε ακόμα Να γιατί η κοτόσουπα βοηθάει στο κρυολόγημα

Όταν την ετοιμάζετε, μην παραλείψετε να βάλετε μέσα λίγο πιπέρι ή ακόμα και σκόρδο. «Δεν γνωρίζω κάποια επιστημονική μελέτη που να το επιβεβαιώνει, αλλά από προσωπική εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι η τακτική αυτή αποδίδει», λέει ο Dr Clarke.

Όπως εξηγεί, τρώγοντας κάτι λίγο καυτερό, μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτό ίσως  οφείλεται στο ότι τα καυτερά συστατικά ερεθίζουν και ανοίγουν τους αεραγωγούς. Ή μπορεί να καταπολεμούν το «μπούκωμα», με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την αναπνοή.

Λίγο κοτόπουλο με λίγο καυτερή σάλτσα κάρυ επίσης μπορεί να σας βοηθήσει, σύμφωνα με άλλη μελέτη του Dr. Eccles.

Κάνετε έναν σύντομο περίπατο

Το τελευταίο που περνάει από το μυαλό σας όταν οι ιώσεις εξαντλούν κάθε ικμάδα και ενέργεια από τον οργανισμό σας, είναι να πάτε για βόλτα.  Ωστόσο λίγο περπάτημα πραγματικά μπορεί να σας βοηθήσει, τονίζει ο Dr. Clarke. Φροντίστε μόνο να ντυθείτε ζεστά και να μείνετε μακριά από άλλα άτομα, συνιστά.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πώς εξηγούμε στα μικρά παιδιά το Πάσχα

Πάσχα: άλλη μία αγαπημένη παιδική γιορτή, εφόσον συνδυάζεται με δώρα και λαμπάδες, με το νονό και τη νονά, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το ψήσιμο του αρνιού, με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που προσφέρουν εξαίσιο θέαμα, αν και τα περισσότερα μικρά παιδιά φοβούνται τους κρότους. Το Πάσχα όμως δεν είναι μόνο γιορτή. Έχει και