Τι κι αν έχω καρκίνο; Εγώ πάντα θα χαμογελάω

Date:







H ζωή είναι ωραία» ακόμα κι όταν παλεύεις με τον καρκίνο.

Η βιοψία δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η Πέτρα Καλαμπόκα στα 29 της είχε οστεοσάρκωμα, κακοήθη όγκο, που οδήγησε στον ακρωτηριασμό του δεξιού κάτω άκρου της.

Έναν χρόνο μετά, είναι σίγουρη για ένα πράγμα: ότι είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος. Αυτή είναι η συγκλονιστική ιστορία της.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό στη Βόρεια Εύβοια, την Καστανιώτισσα, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τελέθριο. Είναι ένα πολύ όμορφο και ήσυχο χωριό και έχω υπέροχες παιδικές αναμνήσεις. Ένα μόνιμο αίσθημα ελευθερίας.

Στην εφηβεία άλλαξαν κάπως τα πράγματα. Ζούσα σε μια κοινωνία αρκετά κλειστή, με πολλούς περιορισμούς. Ζορίστηκα. Ήμουν, όμως, ένα ήρεμο παιδί, χωρίς ξεσπάσματα, που διάβαζε πολύ. Η Αθήνα και οι σπουδές εκεί έγιναν η προοπτική μου.

Σπούδασα στο Καποδιστριακό, Φιλολογία, στο τμήμα Γλωσσολογίας. Είχε ενδιαφέρον η κατεύθυνση. Ειδικά η κοινωνιογλωσσολογία που εξερευνά πώς μια κοινότητα μπορεί να επηρεάζει τον λεκτικό μας πλούτο. Όταν τελείωσα, αναρωτήθηκα αν αυτό ήταν που ήθελα να ακολουθήσω στη ζωή μου. Μεγάλη κουβέντα αυτό, το «σε όλη μου τη ζωή». Στην Αθήνα γνώρισα και πάλι την ελευθερία. Πέρασα πολύ όμορφα. Βγήκα, γνώρισα, συνάντησα πολλούς ανθρώπους.







Στα 18 και στα 20 και στα 22, όμως, είσαι πολύ νέος για να αποφασίσεις. Πρέπει πρώτα να ψηθείς εργασιακά. Έτσι, πειραματίστηκα με διάφορες δουλειές. Ήταν κάτι που μου είχε μάθει η μητέρα μου το να είμαι αυτόνομη. Διαπίστωσα πως πιο πολύ απ’ όλα μου άρεσε το ψηφιακό μάρκετινγκ, το οποίο ξεκίνησα να παρακολουθώ σε ένα μεταπτυχιακό της ΑΣΟΕΕ. Ήθελα πολύ να το ολοκληρώσω, όμως, πέρσι, περίπου τέτοια εποχή, τον Μάιο, ξεκίνησε η περιπέτεια της υγείας μου.

«Τη στιγμή που το μαθαίνεις, νιώθεις πως καταρρέει ο κόσμος, σπάνε όλα μέσα σου. Με έπιασαν, φυσικά, τα κλάματα»

Είχα έναν όγκο στον μηρό που με πονούσε. Πήγα σε έναν ορθοπεδικό –πολύ γνωστό, στο Κολωνάκι- που μου πρότεινε να κάνω μια μαγνητική. Ωστόσο, με καθησύχασε πως, μάλλον, πρόκειται για κάποιο αιμάτωμα και πως χρειαζόμουν φυσικοθεραπείες. Δεν έκανα τη μαγνητική. Φοβήθηκα. Ήταν κλειστοφοβικά και έφυγα. Προτίμησα να κάνω τις φυσικοθεραπείες. Φυσικά και έχω ευθύνη που δεν έκανα τη μαγνητική αμέσως -δεν το συζητώ-, αλλά έχει και εκείνος πολύ μεγάλη ευθύνη, επειδή η προτροπή του ήταν παραπλανητική. Τους δύο μήνες που έκανα φυσικοθεραπείες, αυτό το πράγμα γινόταν χειρότερο. Μεγάλωσε, πρήστηκε. Εγώ πονούσα και κούτσαινα. Ένιωθα το πόδι μου άρρωστο. Κατάλαβα πως κάτι δεν πάει καλά. Τότε έκανα τη μαγνητική. Ο γιατρός φοβήθηκε πως μπορεί να προβώ σε μηνύσεις ή σε αναρτήσεις στα social media και με έστειλε με τη μαγνητική στον κ. Θεόδωρο Κορμά, χειρουργό ορθοπεδικό στον Άγιο Σάββα.

Είπα, «θα το παλέψω, θα το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις». Όμως, ακολούθησαν στιγμές που έλεγα «δεν έχω, τελικά, άλλες δυνάμεις»

Έφτασα στο γραφείο του με τη μαγνητική ανά χείρας. Εκείνος, αμέσως, μου τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης και επέμενε πως έπρεπε άμεσα να νοσηλευτώ. Εγώ του απαντούσα πως αυτήν την περίοδο έτρεχα ένα πολύ δυνατό project στη δουλειά και δεν μπορούσα να απουσιάζω. Ενώ εγώ τάιζα τη φιλοδοξία μου, εκείνος έπρεπε να με πείσει να ασχοληθώ με την υγεία μου. Με έβαλε σε ένα γραφείο με άλλους πέντε γιατρούς που μου εξήγησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ακόμη δεν καταλάβαινα.

Η ζωή στον Άγιο Σάββα

Μόνο όταν άκουσα τη λέξη «βιοψία», συνειδητοποίησα πως δεν βρισκόμουν σε ένα απλό νοσοκομείο, αλλά σε ένα ογκολογικό και πως τα πράγματα ήταν σοβαρά. Παρέμεινα στο νοσοκομείο και κάναμε τη βιοψία που βγήκε πολύ γρήγορα. Πλέον, μιλούσαμε -χωρίς αμφιβολία- για οστεοσάρκωμα. Όγκο, δηλαδή, κακοήθη. Έπρεπε να ξεκινήσουν αμέσως οι χημειοθεραπείες.

Η στιγμή των αποτελεσμάτων, μου είναι βαθιά καρφωμένη στην ψυχή, στην καρδιά και στο μυαλό. Είναι η ζωή πριν από την ανακοίνωση και η ζωή μετά από την ανακοίνωση. Εκείνη τη στιγμή νιώθεις πως καταρρέει ο κόσμος, σπάνε όλα μέσα σου. Με έπιασαν, φυσικά, τα κλάματα. Νομίζω ότι εκείνη την ημέρα στέρεψαν οι δακρυϊκοί μου αδένες. Αλλά από εκείνη τη στιγμή, αφού καταλάγιασε το συναίσθημα και ήρθε η λογική να πάρει τον χώρο που της αναλογούσε, είπα «θα το παλέψω, θα το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις». Όμως, ακολούθησαν στιγμές που έλεγα «δεν έχω, τελικά, άλλες δυνάμεις».

Φυσικά, ξεκίνησα τις ερωτήσεις. «Θα πονέσεις, θα ταλαιπωρηθείς πολύ, αλλά θα γίνεις εντελώς καλά», απάντησε αποφασιστικά ο κ. Κορμάς. Δεν φανταζόμουν, όμως, το μέγεθος αυτού του «πολύ». Δεν ήταν απλά πολύ – ήταν πάρα πολύ.

Θυμάμαι το σοκ όταν μπήκα σε θάλαμο. Εκεί βρίσκονταν τρεις ακόμη ασθενείς. Ντρεπόμουν να τις κοιτάξω. Σκεφτόμουν, «θα γίνω και εγώ έτσι;». Όλοι αυτοί με βοήθησαν αμέσως. Η διπλανή μου, η Στέλλα, την οποία αγάπησα και έχει πλέον «φύγει». Ήταν γύρω στα 45 και το πάλευε δέκα χρόνια. Απέναντί μου η Ελένη, που πλέον είναι πολύ αγαπημένο μου άτομο. Πιο δίπλα, μια άλλη κυρία, που έχει και αυτή «φύγει» και είχε μια πολύ ωραία παρέα από τα παιδιά της.

Στην πορεία γνωρίζεις πολλούς ανθρώπους που «φεύγουν». Είναι πολύ βάρβαρο πράγμα αυτό – να χάνεις άτομα που ξεκινάς μαζί τους. Είναι άδικο να «φεύγει» κάποιος, ενώ παλεύει με δύναμη, ενώ κάνει όνειρα. Όλοι -ακόμη και όσοι έχουν «φύγει»- στο μυαλό μου έχουν μείνει σαν μαχητές.

Ταυτόχρονα, αυτήν την απώλεια πρέπει να τη βάλεις κάτω από το χαλάκι και να εστιάσεις στον δικό σου αγώνα – και αυτό είναι πολύ σκληρό. Ναι, να προσέξω τον εαυτό μου, αλλά με αυτό που συμβαίνει ακριβώς δίπλα μου τι να κάνω; Να το αγνοήσω; Πώς να το αγνοήσω; Πρέπει, όμως, να το κάνεις για να δώσεις αφοσιωμένα τη δική σου μάχη και να αποκτήσεις αισιοδοξία και δύναμη, να πιστέψεις πως, «ναι, εγώ θα νικήσω».

«Εμένα ο ακρωτηριασμός, είναι ο αγώνας μου. Και ξέρεις κάτι; Τυχερή αισθάνομαι. Είμαι εδώ και σου μιλάω, συνεχίζω τη ζωή μου, σε λίγο θα γυρίσω στη δουλειά μου. Είμαι ζωντανή»

Και λες, «με τι πράγματα ανησυχούμε οι άνθρωποι, σε τι δίνουμε σημασίας;». Τι είναι τα μαλλιά; Βγαίνουν ξανά τα μαλλιά. Τι είναι μια τομή; Είναι ο αγώνας σου, η τομή.

Εμένα ο ακρωτηριασμός, είναι ο αγώνας μου. Και ξέρεις κάτι; Τυχερή αισθάνομαι. Είμαι εδώ και σου μιλάω, συνεχίζω τη ζωή μου, σε λίγο θα γυρίσω στη δουλειά μου. Είμαι ζωντανή.

Ευχαριστω την αγαπημένη μου Βουλα που ξεκλεψε πέντε λεπτά απο τα καθήκοντα της ,ωστε να με διευκολύνει – ακόμη και αυτο το κανει με χαμόγελο , υπομονή και αγαπη .

Όσον αφορά το κόψιμο των μαλλιών σας , κοριτσια μου , μην φοβάστε !ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΟΥΝ κ καλυτερα απο πριν

prototupo.gr







loading…

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χρόνια κόπωση: Τα «ύπουλα» σημάδια που δείχνουν ότι ίσως πάσχετε από το σύνδρομο

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι γνωστό ότι προκαλεί εξάντληση και αδιάκοπη κόπωση, αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Πέρα από την κόπωση που μπορεί να νιώθετε, ο μυϊκός πόνος, τα πεπτικά προβλήματα και τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη είναι μερικά από τα λιγότερο εμφανή σημάδια ότι πάσχετε από το σύνδρομο. Το σύνδρομο χρόνιας

Το γρήγορο αλλά όχι και τόσο εύκολο τεστ που μπορεί να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Ένα απλό, αν και όχι απαραίτητα εύκολο, τεστ μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των ετών που απομένουν στη ζωή ενός ανθρώπου, σύμφωνα με ερευνητές που ασχολούνται με την άσκηση και παρακολουθούν χιλιάδες μεσήλικες και ηλικιωμένους για περισσότερο από μια δεκαετία. Η δοκιμασία «κάθομαι-σηκώνομαι» απαιτεί αρκετή ισορροπία, μυϊκή δύναμη και ευλυγισία ώστε να είναι κανείς σε

Σνίτσελ κοτόπουλο Cordon Βleu

Προσθήκη στα αγαπημένα Αλλιώτικα… γεμιστά φιλέτα κοτόπουλο με ζαμπόν και τυρί που πανάρονται σε φρυγανιά και ψήνονται στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Αν προσέχετε τη διατροφή σας μπορείτε να ψήσετε τα σνίτσελ κοτόπουλου Γκόρντον Μπλε στον φούρνο. Υλικά 4 φιλέτα κοτόπουλου 4 φέτες τυρί (γκούντα, ένταμ) 4 φέτες ζαμπόν (χαμ) 2 αβγά 1 κουταλιά γάλα

Μπιφτέκια με σολομό

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 300 γρ. γλυκοπατάτα 500 γρ. σολομό χωρίς κόκαλα και δέρμα, Blue Island 2 κρεμμυδάκια, φρέσκα 1/3 φλ. μαϊντανό 2 κ. σ. άνηθο 2 κ. σ. κουτρούβι 1 λεμόνι, το ξύσμα 1 κ. σ. μουστάρδα Ντιζόν 2 κ. σ. μαγιονέζα 1 αυγό 1 φλ. αλεσμένο ψωμί ¼ κ. γ. μαύρο πιπέρι ½

Οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 20%

Νέα ανάλυση σχεδόν 700.000 περιπτώσεων καρκίνου του μαστού αποκαλύπτει ότι οι στατίνες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature’s British Journal of Cancer διερεύνησε τον ρόλο που μπορεί να παίζουν οι στατίνες στη θνησιμότητα και την υποτροπή του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός

Πώς να καθαρίσετε τα μούρα χωρίς να γίνουν… νιανιά

Τα βατόμουρα είναι από τα πιο απολαυστικά καλοκαιρινά φρούτα: πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με τέλεια ισορροπία γλυκού και ξινού, είναι ιδανικά για σαλάτες, γλυκά, αλλά και για να τα τσιμπολογήσετε σκέτα. Όμως, όπως και οι φράουλες και τα σμέουρα, χρειάζονται ευγενική μεταχείριση — ειδικά όταν τα πλένετε. Πώς λοιπόν τα καθαρίζετε σωστά χωρίς να γίνουν… νιανιά;

Το Altrazeal® αλλάζει τα δεδομένα στην επούλωση τραυμάτων

Η σύγχρονη ιατρική αναζητά συνεχώς καινοτόμες λύσεις που όχι μόνο επιταχύνουν την αποκατάσταση της υγείας, αλλά και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στον τομέα της επούλωσης τραυμάτων, ένα νέο προϊόν, το Altrazeal®, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Με τεχνολογία αιχμής και αποδεδειγμένα κλινικά οφέλη, προσφέρει μια αποτελεσματική, ανώδυνη και πρακτική προσέγγιση στη διαχείριση ακόμα

H Ηλιάδη για την εμφάνιση της Φουρέιρα με τη Ρία Ελληνίδου στα MAD VMA: «Δεν μου άρεσε, καλό είναι σε τέτοια κομμάτια να φερόμαστε...

Η Αγγελική Ηλιάδη ήταν καλεσμένη του Γιώργου Λιάγκα, όπου κλήθηκε να σχολιάσει την εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα και της Ρίας Ελληνίδου στα φετινά MAD VMA με το τραγούδι της γιαγιάς της, Κάιτης Γκρέυ «Άναψε το τσιγάρο». «Τώρα τι θες να σου πω; Ότι μου άρεσε; Δεν μου άρεσε, όχι! Αυτό το τραγούδι είναι ιστορικό. Είναι

«Κάποιος λιποθύμησε» – Η στιγμή που η Νατάσα Θεοδωρίδου σταματάει να τραγουδάει στη συναυλία της

Η Νατάσα Θεοδωρίδου ανέβηκε στη σκηνή του Βεάκειου θεάτρου το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιουνίου, χαρίζοντας μια απολαυστική συναυλία σε περίπου 8.000 θεατές. Το κοινό διασκέδασε με τις επιτυχίες της αγαπημένης τραγουδίστριας, ωστόσο δεν έλειψε ένα απρόοπτο περιστατικό. Όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Το Πρωινό», η συναυλία χρειάστηκε να διακοπεί προσωρινά όταν ένας άνδρας, περίπου 40

Εξομολόγηση Κατερίνας Καινούργιου: «Υπήρξα βαθιά κομπλεξικn με την εικόνα μου»

Ενδιαφεροντα ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΟΜΠΛΕΞ Εξομολόγηση Κατερίνας Καινούργιου: «Υπήρξα βαθιά κομπλεξικn με την εικόνα μου» Γυρνάω σπίτι και νιώθω πολύ ανασφαλής, πρόσθεσε η παρουσιάστρια Τζωρτζίνα Φράγκου 19.06.2025 | 13:45 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Αναφορικά με τις ανασφάλειες που είχε σχετικά με την εικόνα της έκανε λόγο η Κατερίνα Καινούργιου, παραδεχόμενη πως υπήρξε «βαθιά κομπλεξική» σε ό,τι αφορά την

Κερατόκωνος: Η οφθαλμοπάθεια των νέων – Βέλγος επέλεξε την Ελλάδα για επέμβαση στα μάτια του

Ο κερατόκωνος είναι μία εκφυλιστική πάθηση των ματιών, που προκαλεί παθολογική λέπτυνση των ινών κολλαγόνου στον επιφανειακό χιτώνα του ματιού. Ο κερατόκωνος είναι όταν η λέπτυνση στον κερατοειδή του ματιού οδηγεί σε αστάθεια και αλλαγή του σχήματός του (από σφαιρικό γίνεται κωνικό). Η συνέπεια είναι σοβαρού βαθμού μυωπία και αστιγματισμός που αυξάνονται διαρκώς. Εάν η

Μύθοι & Αλήθειες για τη μόνιμη αποκατάσταση της αιμορροϊδοπάθειας

Για την πλέον συχνή πάθηση της αιμορροϊδπάθειας, τους μύθους γύρω από αυτήν, κυρίως όμως, τις αλήθειες που αφορούν στη μόνιμη αποκατάσταση της βλάβης, μας μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, στο Ιατρικό Περιστερίου, μέλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Τι είναι η Αιμορροϊδοπάθεια; Μύθος: Οι αιμορροΐδες είναι μία πάθηση η οποία εμφανίζεται