Τι έδειξε νέα έρευνα σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού πριν από τα 45 τους χρόνια. Πόσο τις απασχολεί η γονιμότητα και η σεξουαλικότητά τους μετά τη θεραπεία.
Σοβαρά προβλήματα στην ερωτική ζωή των γυναικών δημιουργεί ο καρκίνος του μαστού, αλλά στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων το σεξ δεν είναι ένα θέμα που συζητούν με τους γιατρούς τους. Ακόμα όμως κι όταν το συζητούν, οι γιατροί συχνά δεν ξέρουν πώς να τις βοηθήσουν.
Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης, στην οποία ρωτήθηκαν σχετικώς 717 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο. Οι ασθενείς είχαν ηλικία 45 ετών και κάτω όταν έμαθαν πως νοσούν.
Το 61% των ασθενών είχαν διαγνωστεί εντός της τελευταίας πενταετίας πριν δηλώσουν συμμετοχή στην έρευνα. Το 25% έπασχαν από μεταστατικό (σταδίου IV) καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού συνήθως προσβάλλει μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες. Ωστόσο σε σχεδόν μία στις δέκα περιπτώσεις (στο 9% του συνόλου) εκδηλώνεται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών. Στις νεότερες ηλικίες οι ασθενείς συχνά προβληματίζονται και για τις δυνητικές επιπτώσεις των θεραπειών στη γονιμότητά τους.
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο (SABCS 2022), στο Τέξας. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση έπειτα από ενδελεχή επιστημονική αξιολόγηση.
Τα ευρήματα
Τη νέα έρευνα πραγματοποίησε ο κοινωφελής οργανισμός της Πενσυλβάνια Living Beyond Breast Cancer (LBBC). Όπως έδειξε, μόνο το 49% των νεαρών ασθενών είχαν συζητήσει τα θέματα γονιμότητας με τον θεράποντα ιατρό τους.
Επιπλέον, μόνο το 2% είχαν προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ωαρίων πριν αρχίσουν την αντικαρκινική θεραπεία, για να διατηρήσουν την γονιμότητά τους.
Τα δύο τρίτα των νεαρών γυναικών (το 64%) είπαν επίσης ότι ο καρκίνος του μαστού είχε πλήξει σημαντικά την ερωτική ζωή τους. Ωστόσο το 86% πρόσθεσαν πως ο γιατρός τους δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Μάλιστα σε περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων τη σχετική συζήτηση με τον γιατρό τους άνοιξαν οι ίδιες και όχι εκείνος.
Όπως είπε μία εκ των ασθενών, οι παρενέργειες του καρκίνου και των θεραπειών στη σεξουαλική ζωή είναι αναμενόμενες. Ωστόσο μόνο όταν αρχίσουν οι θεραπείες συνειδητοποιούν οι ασθενείς την έκτασή τους.
Μολονότι, εξ άλλου, η προτεραιότητά τους είναι να θεραπευθεί ο καρκίνος του μαστού για να σωθεί η ζωή τους, τα σεξουαλικά προβλήματα τις δυσκολεύουν πολύ. Μεταξύ άλλων αναφέρουν απώλεια της ερωτικής επιθυμίας, επώδυνη κολπική ξηρότητα, ακόμα και προβλήματα με τον/την σύντροφό τους.
Ολιστική φροντίδα
Ωστόσο η διαφύλαξη της γονιμότητας και η αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων των ασθενών πρέπει να αποτελεί τμήμα της ολιστικής φροντίδας τους, είπε στο συνέδριο η επικεφαλής ερευνήτρια Arin Ahlum Hanson.
«Μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της ζωής, πολλοί γιατροί ίσως δεν θεωρούν σοβαρό πρόβλημα την απώλεια της ερωτικής επιθυμίας ή της γονιμότητας», είπε. «Είναι όμως. Η σεξουαλική υγεία αποτελεί σημαντική συνιστώσα της καλής ποιότητας ζωής για όλους τους ενήλικες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Και η γονιμότητα είναι εξίσου σημαντική για πολλές γυναίκες. Επομένως πρέπει να ενημερώνονται και να αναζητούνται οι καλύτερες δυνατές λύσεις».
«Με εξέπληξε λίγο το γεγονός ότι δεν παρέχεται σε τόσο πολλές νεαρές με καρκίνο του μαστού η δυνατότητα να συζητήσουν για την σεξουαλικότητα και τη γονιμότητά τους. Στα καλά οργανωμένα κέντρα είναι μία πολύ σημαντική συζήτηση που γίνεται αμέσως μετά τη διάγνωση», σχολίασε ο Dr. Harold Burnstein, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.
«Εκτός των άλλων, υπάρχουν νεότερες θεραπείες οι οποίες μπορεί να διαφυλάξουν την ωοθηκική λειτουργία των ασθενών», πρόσθεσε. «Ανεξαρτήτως ηλικίας, εξ άλλου, γνωρίζουμε καλά πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική υγεία για τις ασθενείς μας. Πολλές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εικόνα σώματός τους. Άλλες έχουν παρενέργειες στα φάρμακα. Κάποιες παρουσιάζουν ατροφία των γεννητικών οργάνων. Όλ’ αυτά μπορεί να δυσχεράνουν σημαντικά την ερωτική τους ζωή, ακόμα κι αν η θεραπεία για τον καρκίνο καθαυτό ήταν απολύτως αποτελεσματική».
Φωτογραφία: iStock
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]