Οικογένεια στη Θεσσαλονίκη έχει 11 παιδιά και χρειάζεται 6 λίτρα γάλα και 5 ψωμιά καθημερινά

Date:

Ο Ζαχαρίας Βέλτσιος και σύζυγός του Δήμητρα ζουν με τα 11 παιδιά τους στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και σε λίγο καιρό ετοιμάζονται να υποδεχθούν και το 12ο παιδί τους. Πώς είναι ωστόσο η ζωή σε ένα σπίτι με 13 άτομα;

Ο 42χρονος πατέρας είναι συνοδός απορριμματοφόρου σε γειτονικό δήμο, «σκουπιδιάρης» όπως λέει ο ίδιος, και για να μη λείψει τίποτα από την οικογένειά του, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του: από ηλεκτρολογικά μερεμέτια και μετακομίσεις μέχρι συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.







«Οι ανάγκες είναι πολλές αλλά δεν μας πτοούν. Όλα παλεύονται αν υπάρχει υγεία, αν είσαι καλά με τον άνθρωπό σου και δεν έχεις γκρίνια. Κάνω τα πάντα για να εξοικονομήσω κάποια χρήματα και χαιρόμαστε την πολυμελή οικογένειά μας», αναφέρει ο Ζαχαρίας με την αφοπλιστική αισιοδοξία που τον διακρίνει: «Δόξα το Θεό. Δεν έχουμε στερηθεί κάτι, ούτε το φαγητό ούτε τη θέρμανση. Μπορεί να ζεσταινόμαστε με ξύλα αλλά το σπίτι είναι ζεστό. Πιστεύω πως ζούμε σαν βασιλιάδες! Έχουμε τα πάντα. Βέβαια δεν μπορούμε, για παράδειγμα να πάμε όλοι μαζί διακοπές, αλλά δεν μας λείπουν», σημειώνει.

Όσο για την μητέρα της οικογένειας, παρότι η ανατροφή και η φροντίδα των παιδιών είναι καθημερινός άθλος, η ίδια σημειώνει ότι «δεν αισθάνομαι ότι κάνω κάτι πολύ δύσκολο», καθώς όπως τονίζει, όλοι βοηθούν ανάλογα με την ηλικία και τις δυνατότητές τους.

Η 17χρονη Ευθυμία και η 15χρονη Άννα –άριστες μαθήτριες και οι δύο- να αναλαμβάνουν μέρος των καθημερινών υποχρεώσεων που αφορούν τον Βασίλη που πηγαίνει στην Γ’ Γυμνασίου, τον Γιώργο της Α’ Γυμνασίου, τον Χριστόφορο (ΣΤ’ Δημοτικού), τον Ιάκωβο (Δ’ Δημοτικού), τον Στέφανο (Γ’ Δημοτικού), τη Σοφία (Α’ Δημοτικού), τα δίδυμα Νίκο και Νέστορα που φέτος πηγαίνουν στο νηπιαγεωγείο και τον μόλις δύο ετών Μανώλη.







«Όλη η κοινωνία μας αγκάλιασε»

Ο Ζαχαρίας και η Δήμητρα μένουν στο Ωραιόκαστρο από το 2009 και είναι εντυπωσιασμένοι από την αγκαλιά που άνοιξε για τους ίδιους και την οικογένειά τους η κοινωνία της περιοχής.

Τότε είχαν έξι παιδιά και δεν έβρισκαν διαμέρισμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, αλλά και στα χρήματα που μπορούσαν να διαθέσουν μέσω του δανείου που δικαιούνταν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Και στο Ωραιόκαστρο βρήκαν αυτό που ήθελαν.

«Όλη η κοινωνία μας αγκάλιασε. Οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου είναι πολύ καλοί. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που κάνουν πραγματικό έργο χωρίς να ζητήσεις βοήθεια», δηλώνουν ο Ζαχαρίας και η Δήμητρα που είναι 22 χρόνια μαζί και πιστεύουν πως «αν έχεις πίστη, ο Θεός είναι δίπλα σου. Και δεν σε βοηθάει με το να σου στείλει ένα σακί αλεύρι, αλλά στέλνοντας στο δρόμο σου καλούς ανθρώπους».

«Η αγάπη του κόσμου είναι άλλο πράγμα. Δεν συναντήσαμε κακό άνθρωπο. Όπου και να πάμε οι πόρτες είναι ανοιχτές. Η Παναγία είναι η δύναμή μας και η προστάτιδά μας», επισημαίνει ο Ζαχαρίας.

«Ακόμη και το αυτοκίνητο μάς το έκαναν δωρεά δυο άγνωστοι, όταν μέναμε στη Νεάπολη», λέει ο Ζαχαρίας και περι- τον τρόπο: «Έδωσαν σε έναν ιερέα, στον Εύοσμο, έναν φάκελο με 11.000 ευρώ και ζήτησαν να μου τον παραδώσει για να αγοράσουμε αυτοκίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες μας, γιατί είχαμε ένα παλιό που μας ταλαιπωρούσε. Και δεν μάθαμε ποτέ ποιοι ήταν».

Όμως και ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν να αποκτήσουν το σπίτι στο Ωραιόκαστρο είναι για το νεαρό ζευγάρι ένα μικρό θαύμα. «Πριν τη λήψη του δανείου η μεσίτρια ζητούσε προκαταβολή 4.000 ευρώ, ποσό που δεν είχαμε. Βλέποντας αυτή την αδυναμία μας αλλά και την επιμονή μας για το σπίτι μας είπε: Τι περιμένετε, να σας πέσει το μάνα εξ ουρανού;», θυμούνται σήμερα ο Ζαχαρίας και η Δήμητρα οι οποίοι κατάφεραν, στην εκπνοή της προθεσμίας, να βρουν τα χρήματα. Και η λύση που δόθηκε ήταν γι’ αυτούς «μάνα εξ ουρανού».

Ήταν τότε δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης και –όπως τους ενημέρωσε μια φίλη- ο δήμος χορηγούσε εκείνη την περίοδο το ποσό των 3.000 ευρώ σε δωροεπιταγές σε πολύτεκνες οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά. Αλλά εκείνη τη χρονιά το βοήθημα αποφασίστηκε να καταβληθεί σε μετρητά. «Ήταν Δευτέρα όταν πήραμε τα 3.000 ευρώ. Πληρώθηκε ο Ζαχαρίας τον μισθό του κι έτσι προσθέσαμε άλλα 1.000 ευρώ και την Πέμπτη –τελευταία μέρα της προθεσμίας που είχαμε- δώσαμε την προκαταβολή για να ξεκινήσει η διαδικασία και να πάρουμε το σπίτι», λέει η νεαρή μητέρα.

Πέντε ψωμιά και 6 λίτρα γάλα κάθε μέρα

«Έχω συγκλονιστεί από την αγάπη και τη συμπεριφορά του κόσμου. Οι άνθρωποι βοηθάνε από μόνοι τους και ο καθένας με τον τρόπο του. Το κάνουν μέσα από την καρδιά τους και πολλές φορές νιώθω και άσχημα», αναφέρει η Δήμητρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για το μεσημεριανό φαγητό η Δήμητρα θα πρέπει να ετοιμάζει δυο ταψιά, με τουλάχιστον –για παράδειγμα- τρία κιλά πατάτες και 12-13 μπούτια, ενώ η οικογένεια χρειάζεται κάθε μέρα 5 ψωμιά και 6 λίτρα γάλα που «δεν φτάνουν αν συνδυαστούν με κορν φλέικς». Αλλά κι ένα μεγάλο ψωμί του τοστ με 20 φέτες κασέρι και 20 φέτες γαλοπούλα ίσως να μη φτάσουν το πρωί για το σχολείο, ενώ άλλες τόσες ποσότητες χρειάζονται για το απογευματινό ή το βραδινό κολατσιό των παιδιών. Τουλάχιστον πέντε κιλά πατάτες πρέπει να καθαριστούν αν τα παιδιά τις θέλουν στο τηγάνι, ενώ στο βραδινό μενού μπαίνουν και τα φρούτα.

Μια σημαντική επιβάρυνση για την πολύτεκνη οικογένεια είναι η αγορά γραφικής ύλης για το σχολείο, καθώς στην αρχή της χρονιάς χρειάζονται τουλάχιστον 50 ευρώ για κάθε παιδί, δηλαδή τουλάχιστον 500 ευρώ για τα 10 παιδιά που πηγαίνουν σε διάφορες σχολικές βαθμίδες.

«Ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν φτάνει αλλά θα το διαχειριστούμε. Πρώτα θα αγοράσουμε τη γραφική ύλη για τα πιο μεγάλα παιδιά και στη συνέχεια για τα μικρότερα», ανέφερε ο Ζαχαρίας. Ωστόσο τη σημαντική δωρεά σχολικών τσαντών που έκανε προς την οικογένεια μια τοπική εταιρία με παρέμβαση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Πέτρου Αταμιάν.

Στη Νομική «στοχεύει» η 17χρονη Ευθυμία

Άριστη μαθήτρια είναι η πρωτότοκη Ευθυμία η οποία φοιτά στην Γ’ Λυκείου και το όνειρό της είναι η Νομική και δεύτερος στόχος η Φιλολογία. Η 17χρονη δεν πήγε ποτέ φροντιστήριο, αλλά φέτος οι γονείς της αποφάσισαν να τη στείλουν για να μπορέσει να πετύχει το στόχο της παρότι το κόστος ήταν υψηλό- από 2.700 έως 3.300 ευρώ. Όμως, ένας φροντιστής τους έδωσε την επιλογή της υποτροφίας, η Ευθυμία έδωσε τις απαραίτητες εξετάσεις και τελικά την κέρδισε, αποκτώντας έκπτωση 100% στο κόστος των διδάκτρων.

πηγή







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αμνιακή εμβολή: Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

Η Hailey Okula, η 30χρονη νοσηλεύτρια και influencer στο TikTok με πάνω από 450.000 ακόλουθους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο μιας τραγικής ιστορίας. Η Hailey και ο σύζυγός της Matthew είχαν μοιραστεί  δημόσια τον δύσκολο δρόμο της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κοινότητά τους, παρακολουθούσε με αγωνία και ελπίδα, την πορεία τους

Άνδρες και ΣΜΝ: Ποια είναι συνηθέστερα και πώς να τα αναγνωρίσεις

Ο ύπουλος χάρτης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άνδρες και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής – κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής. Μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο φύλα, ωστόσο θα εστίασουμε στους άνδρες,όπου η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να διαφέρουν

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να