Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία – Τι παθαίνει η καρδιά

Date:

Στο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White (WPW), μια επιπλέον οδός σηματοδότησης μεταξύ της άνω και κάτω κοιλότητας της καρδιάς προκαλεί γρήγορο καρδιακό παλμό (ταχυκαρδία).

Το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White είναι μια σπάνια εκ γενετής καρδιακή πάθηση (συγγενές καρδιακό ελάττωμα).

Τα επεισόδια γρήγορου καρδιακού παλμού που παρατηρούνται στο σύνδρομο WPW συνήθως δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Συμπτώματα

  • Το πιο κοινό σημάδι του συνδρόμου WPW είναι ένας καρδιακός ρυθμός μεγαλύτερος από 100 παλμούς ανά λεπτό.
  • Τα επεισόδια γρήγορου καρδιακού ρυθμού (ταχυκαρδία) μπορεί να ξεκινήσουν ξαφνικά και να διαρκέσουν μερικά δευτερόλεπτα ή και αρκετές ώρες.
  • Τα επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν τόσο κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης όσο και κατά την ανάπαυση.

Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου WPW σχετίζονται με την ταχυκαρδία και το υποκείμενο πρόβλημα του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία). Η πιο συχνή αρρυθμία που παρατηρείται με το σύνδρομο WPW είναι η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (supraventricular tachycardia). Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία προκαλεί επεισόδια ταχυκαρδίας, που ξεκινούν και τελειώνουν απότομα. Μερικοί ασθενείς με σύνδρομο Wolff-Parkinson-White εκδηλώνουν επίσης κολπική μαρμαρυγή.

Γενικά, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με σύνδρομο Wolff-Parkinson-White είναι:

Αίσθημα παλμών (γρήγορος, σαν “φτερούγισμα” καρδιακός χτύπος)

  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία αναπνοής
  • Ζάλη
  • Λιποθυμία
  • Κούραση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Γενικευμένη ανησυχία

Συμπτώματα σε βρέφη:

  • Χλωμή όψη δέρματος
  • Μπλε ή γκρι χρωματισμός στο δέρμα, τα χείλη και τα νύχια (κυάνωση)
  • Ανησυχία ή ευερεθιστότητα
  • Ταχεία αναπνοή
  • Κακή όρεξη

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Πότε να δείτε γιατρό

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό παλμό. Είναι σημαντικό να λάβετε έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα. Μερικές φορές ο γρήγορος καρδιακός παλμός δεν είναι ανησυχητικός. Για παράδειγμα, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί με την άσκηση.

Εάν αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε έναν γιατρό.

Καλέστε το 166 εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερα από λίγα λεπτά:

  • Αίσθηση γρήγορου ή δυνατού καρδιακού παλμού
  • Δυσκολία αναπνοής
  • Πόνος στο στήθος

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Αιτίες

Είναι ένα συγγενές καρδιακό ελάττωμα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί μαζί με άλλους τύπους συγγενών καρδιοπαθειών, όπως η ανωμαλία Ebstein.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White είναι κληρονομικό. Ο κληρονομικός τύπος σχετίζεται με έναν παχύ καρδιακό μυ. Αυτή είναι μια μορφή υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας.

Πώς χτυπάει η καρδιά στο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

Η καρδιά αποτελείται από τέσσερις θαλάμους: δύο άνω θαλάμους (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες).

Ο καρδιακός ρυθμός ελέγχεται από έναν φυσικό “βηματοδότη” (φλεβοκόμβος) στον δεξιό άνω θάλαμο (κόλπο). Ο φλεβοκόμβος στέλνει ηλεκτρικά σήματα που συνήθως εκκινούν τον κάθε καρδιακό παλμό. Αυτά τα ηλεκτρικά σήματα κινούνται στους κόλπους, αναγκάζοντας τους καρδιακούς μυς να συμπιέζονται (συστέλλονται) και να αντλούν αίμα στις κοιλίες.

Στη συνέχεια, τα σήματα της καρδιάς φτάνουν σε ένα σύμπλεγμα κυττάρων που ονομάζεται (κολποκοιλιακός κόμβος), όπου κι επιβραδύνονται ελαφρώς. Αυτή η μικρή καθυστέρηση επιτρέπει στις κοιλίες να γεμίσουν με αίμα. Όταν τα ηλεκτρικά σήματα φτάσουν στις κοιλίες, οι θάλαμοι συστέλλονται και αντλούν αίμα στους πνεύμονες ή στο υπόλοιπο σώμα.

Σε μια κανονική, υγιή καρδιά, αυτή η διαδικασία σηματοδότησης συνήθως πηγαίνει ομαλά, με αποτέλεσμα έναν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας από 60 έως 100 παλμούς το λεπτό.

Στο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White, μια επιπλέον ηλεκτρική οδός συνδέει τους άνω και κάτω θαλάμους της καρδιάς, επιτρέποντας στα καρδιακά σήματα να παρακάμψουν τον κολποκοιλιακό κόμβο. Ως αποτέλεσμα, τα σήματα της καρδιάς δεν επιβραδύνονται. Έτσι, ο καρδιακός ρυθμός γίνεται πιο γρήγορος. Η επιπλέον οδός μπορεί επίσης να κάνει τα καρδιακά σήματα να ταξιδεύουν προς τα πίσω, προκαλώντας έναν ασυντόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία για το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων και τον τύπο της αρρυθμίας, που προκαλεί τον γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

Οι στόχοι της θεραπείας είναι η επιβράδυνση ενός γρήγορου καρδιακού ρυθμού, όταν εμφανίζεται, και η πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ελιγμοί Vagal: Απλές αλλά συγκεκριμένες ενέργειες, όπως ο βήχας, το σκύψιμο σαν να πηγαίνετε στην τουαλέτα ή το να βάλετε μια παγοκύστη στο πρόσωπο, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του καρδιακού παλμού. Ο γιατρός μπορεί να σας περιγράψει πώς να εκτελείτε αυτές τις ενέργειες κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου γρήγορου καρδιακού παλμού. Αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού παλμού.
  • Φάρμακα: Εάν οι ελιγμοί Vegal δεν σταματούν έναν γρήγορο καρδιακό παλμό, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα για τον έλεγχο και την αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού. Τα φάρμακα μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν ενδοφλεβίως.
  • Καρδιοανάταξη: Μέθοδος για ελεγχόμενο ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά με σκοπό την επαναφορά του καρδιακού ρυθμού. Η καρδιοανάταξη χρησιμοποιείται συνήθως όταν οι ελιγμοί Vegal και τα φάρμακα δεν φέρνουν αποτέλεσμα.
  • Επέμβαση με καθετήρα: Σε αυτήν τη διαδικασία, ένας χειρουργός εισάγει έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως στη βουβωνική χώρα) και τον οδηγεί στην καρδιά. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται περισσότεροι από ένας καθετήρες. Οι αισθητήρες στο άκρο του καθετήρα χρησιμοποιούν θερμότητα για να δημιουργήσουν μικροσκοπικές ουλές στην καρδιά. Ο ουλώδης ιστός μπλοκάρει μόνιμα τα ελαττωματικά ηλεκτρικά σήματα, αποκαθιστώντας τον κανονικό καρδιακό παλμό.

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White: Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες

Εάν έχετε σύνδρομο Wolff-Parkinson-White, ή επεισόδια ταχυκαρδίας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά. Κάντε αυτά τα βήματα:

  • Αποφύγετε την καφεΐνη ή άλλα διεγερτικά
  • Μην καπνίζετε
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή
  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
  • Διαχειριστείτε το συναισθηματικό στρες

-: https://www.mayoclinic.org

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο MDP: Πολύ σπάνια πάθηση που εμποδίζει το σώμα να αποθηκεύει λίπος

Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo: Τι συμπτώματα έχει το “σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς”

Σύνδρομο Άσπεργκερ: Συμπτώματα, διάγνωση και σε τι διαφέρει από τον αυτισμό

Τι συμβαίνει συχνά στο σαγόνι όσων έχουν πρώιμα συμπτώματα Πάρκινσον: Τι είναι το σύνδρομο Meige

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιατί οι ανοιξιάτικες αλλεργίες αναμένεται να είναι εντονότερες και να κρατήσουν περισσότερο φέτος

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσής σας στη γύρη και σε άλλα αλλεργιογόνα Μπορεί να αποχαιρετάμε σιγά-σιγά την περίοδο έξαρσης των κρυολογημάτων και της γρίπης, αλλά τη σκυτάλη παίρνει ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί επίσης μπούκωμα και φτέρνισμα: οι ανοιξιάτικες αλλεργίες. Οι εποχιακές αλλεργίες φαίνεται, μάλιστα, να γίνονται εντονότερες και να επιμένουν

H τακτική άσκηση βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη [μελέτη]

Η άσκηση, κυρίως η αερόβια, μπορεί να βελτιλωσει τη ροή του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η τακτική αερόβια άσκηση και οι προπονήσεις με αντιστάσεις μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. «Η μελέτη

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η σημασία της έγκαιρης αντίδρασης και o κανόνας «ΧΟΠΑ»

Ο Χ.Ο.Π.Α. (Χέρι, Ομιλία, Πρόσωπο, Ασθενοφόρο) σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο βοηθάει στην γρήγορη αναγνώριση των συμπτωμάτων. Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μια από τις σοβαρότερες ιατρικές καταστάσεις, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ πλήρους

Κι όμως ο γάμος παχαίνει: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τη σχέση του γάμου με την παχυσαρκία

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας στη Βαρσοβία, οι παντρεμένοι άνδρες έχουν τριπλάσιο κίνδυνο παχυσαρκίας, σε σύγκριση με τους ανύπαντρους. Έρευνες έχουν συνδέσει εδώ και καιρό τον γάμο με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τους άνδρες, αλλά μια νέα έρευνα από την Πολωνία αμφισβητεί αυτή την υπόθεση. Η μελέτη, η οποία

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Το 1/3 των ενηλίκων έχουν κάποια διαταραχή – Που μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη

«Αναπνέω σωστά, Κοιμάμαι καλά, Ζω καλύτερα», είναι φέτος το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, η οποία είναι σήμερα Παρασκευή 14 Μαρτίου. Η Ομάδα Εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τη «Μελέτη διαταραχών αναπνοής στον ύπνο » σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις

Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για την γυναικεία καρδιά – Οι ασθενείς με το μεγαλύτερο όφελος

Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για την γυναικεία καρδιά – Οι ασθενείς με το μεγαλύτερο όφελος ΕΥΕΞΙΑ Τον μαγικό αριθμό ημερήσιων βημάτων που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο θνησιμότητας σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, νέα μελέτη Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο “Epidemiology and Prevention –

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Προσοχή στις «θαυματουργές» θεραπείες για τον καρκίνο και άλλες νόσους

Προειδοποίηση από τον ΕΜΑ για μη εγκεκριμένα προϊόντα, όπως η θεραπεία με δενδριτικά κύτταρα. Προειδοποίηση προς το κοινό για τους κινδύνους που κρύβουν οι μη εγκεκριμένες, προηγμένες θεραπείες για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες, απευθύνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και οι επικεφαλής των Εθνικών Οργανισμών Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν

Πάρκινσον – Αλτσχάιμερ: Το κοινό σύμπτωμα που εκδηλώνουν οι ασθενείς πολλά χρόνια πριν τη διάγνωση

Τι αναφέρει καθηγητής Νευρολογίας από τον Καναδά. Πώς εκδηλώνεται σε κάθε ασθένεια. Οι ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ, μπορεί να εκδηλώνουν πολλά χρόνια (αν όχι δεκαετίες) πριν τη διάγνωση ένα κοινό σύμπτωμα, αναφέρει ένας ειδικός από τον Καναδά. Το σύμπτωμα αυτό είναι η διαταραχή της όσφρησης, η οποία

Είναι 92, αλλά αισθάνεται 50! Το μυστικό μιας super ager για μια ζωή γεμάτη ενέργεια

Φανταστείτε να είστε 92 ετών και να πηγαίνετε 4 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο, να κάνετε βαθιά καθίσματα με ευκολία και να ανεβαίνετε τις σκάλες με μερικές δρασκελιές. Κάπως έτσι είναι η ζωή για την Edna Giordano, μητέρα 5 παιδιών, γιαγιά 21 και προγιαγιά 4 παιδιών. Για την Giordano, η κίνηση είναι ζωή. «Δεν σκέφτομαι

SOS για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις ιώσεις – Αυξάνονται τα κρούσματα

Μέχρι τις αρχές Απριλίου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού σύμφωνα με όσα τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Παράλληλα σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 03-09/03, επτά ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό, ενώ καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι. Όσον αφορά τη γρίπη, καταγράφηκαν επτά

Πώς να προστατευθείτε από την αφρικανική σκόνη: Τι συνιστούν οι πνευμονολόγοι

Τι αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ ή άσθμα. Αυξημένη αναμένεται να είναι σήμερα η αφρικανική σκόνη, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη μεταφορά της από την έρημο Σαχάρα. Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στη χώρα μας, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Παρατηρείται επτά έως 20

Ο αδέκαστος Chaser μίλησε για τη σύζυγό του – «Πλέον στο σπίτι ίσως δεν λέμε και τίποτα»

Στη σχέση του με τη σύζυγό του αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο αδέκαστος Chaser Ηλίας Αλεξίου. Ο αδέκαστος Chaser μίλησε για τη σύζυγό του – «Πλέον στο σπίτι ίσως δεν λέμε και τίποτα» τόνισε. Μιλώντας στην εκπομπή του Action24 «Καλύτερα Αργά» τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (13/3) επεσήμανε: «Δυστυχώς, είμαι “αδέκαστος” και με