Ο Έλληνας ταβερνιάρης που κατάφερε να φτιάξει το ποτό που κατέκτησε όλο τον κόσμο

Date:

Ο Έλληνας ταβερνιάρης που κατάφερε να φτιάξει το ποτό που κατέκτησε όλο τον κόσμο

Ελληνικό ποτό: Πρόκειται για δημιουργία του Σπύρου Μεταξά. Μια δημιουργία που κέρδισε την παγκόσμια αγορά, ξεκινώντας από τον Πειραιά. Το 1988, ο Σπύρος Μεταξάς έφτιαξε ένα πολύ ζωηρό και απαλό ποτό. Το όνομα που έδωσε σε αυτό, δεν ήταν άλλο από το «METAXA.







Με δυο λόγια η ιστορική Ποτοποιία-Κονιακοποιΐα Μεταξά ιδρύθηκε πριν από 130 χρόνια, ήτοι το 1888 στον Πειραιά από το Σπύρο Μεταξά, έμπορο και ιδιοκτήτη ταβέρνας και το… νέκταρ της έφτασε σε όλο τον κόσμο.

Είναι το πρώτο διεθνές ελληνικό ποτό, γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι», καθώς από το 1900 είχαν αρχίσει οι εξαγωγές στην Αμερική. Το Μεταξά σήμερα εξάγεται σε πάνω από 60 χώρες, ενώ κανένα άλλο ποτό δεν έχει την ίδια διαδικασία παραγωγής, ενώ αποστάγματα άνω των 30 ετών χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία παραγωγής διαφορετικών ειδών.







Ελληνικό ποτό – Η ιστορία του: Σαλαμινομάχος

Το έμβλημα της εταιρείας, ο Σαλαμινομάχος, φέρεται να εικονιζόταν σε νόμισμα που βρέθηκε στη θεμελίωση του εργοστασίου, στην οδό Αριστείδου 7. Ο θρύλος λέει, πως κατά τις εργασίες κατασκευής της μονάδας βρέθηκε στα θεμέλια ένα νόμισμα που απεικόνιζε τον Σαλαμινομάχο. Ο Σπύρος Μεταξάς θεώρησε το γεγονός οιωνό και αποφάσισε να δώσει στην ποτοποιία του και το ξεχωριστό του αλκοολούχο ποτό αυτό το έμβλημα.

Έτσι η εταιρεία ξεκίνησε το 1888, με αρχικό κεφάλαιο 100.000 δραχμών, για να γίνει μία από τις πλέον ισχυρές ελληνικές βιομηχανίες και ένα εξίσου ισχυρό brand name.

Ελληνικό ποτό – Η ιστορία του: «METAXA» σε κάθε σπίτι της Ελλάδας

Οι πρώτες εξαγωγές σε Οθωμανική αυτοκρατορία και Αίγυπτο ξεκινούν ήδη από το 1892 ενώ είναι η ίδια χρονιά που εμφανίζεται και η πρώτη διαφημιστική καταχώρηση του εργοστασίου των αδελφών Μεταξά στην εφημερίδα Σφαίρα του Πειραιά.

Ελληνικό ποτό – Η ιστορία του: Αναλλοίωτο περιεχόμενο

Το 1895 κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση της Βρέμης και είναι γνωστό στις διεθνείς αγορές ως «Κονιάκ Αγνόν εκ Σταφυλής Παλαιόν». Πέραν του κονιάκ, η εταιρεία τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της παρήγε αψέντι, μαστιχάτο, σαρτρέζ, βενεδικτίνη, κερασσό, κακάο και Βερμούτ τύπου Τορίνου.

Η ζήτηση για το Ελληνικό ποτό ήταν πολύ ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εισήχθη για πρώτη φορά το 1900 και το Μεταξά έγινε έκτοτε γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι».

Ελληνικό ποτό – Η ιστορία του: Το μυστικό

Οι ξακουστοί αμπελώνες της Σάμου είναι αυτοί που χαρίζουν το γλυκό Μοσχάτο και δίνουν μια απαλή νότα στο METAXA. Είναι στην ουσία το μυστικό της συνταγής. Οι Γάλλοι ποτοποιοί χρησιμοποιούσαν τη ζάχαρη, όμως ο Σπύρος Μεταξάς μαζί με το απόσταγμα οίνου έβαλε στο βαρέλι του και το φημισμένο γλυκό Μοσχάτο Σάμου. Εκεί έκανε τη διαφορά.

Οι αμπελώνες καλλιεργούνται σε μικρές εκτάσεις γης, που συχνά είναι στο μέγεθος ενός κήπου και προστατεύονται από τις παραδοσιακές πεζούλες, πέτρινους τοίχους που συγκρατούν και αποστραγγίζουν το πολύτιμο χώμα. Τα πολύτιμα σταφύλια του ποικιλίας, που οι ντόπιοι περιποιούνται και φροντίζουν με αγάπη, τρυγούνται παραδοσιακά, αποκλειστικά με το χέρι.

Ελληνικό ποτό – Η ιστορία του: Οι ιστορίες

Ο θάνατος του Σπύρου Μεταξά το 1909, ήρθε σε μια στιγμή που η εταιρία έχει μπει πλέον σε τροχιά απογείωσης. Η εταιρία συνεχίζει την ανοδική της πορεία χάρη στη σύζυγό του Δέσποινα και στους τρεις γιους του.

Οι δε ιστορίες που συνοδεύουν το Μεταξά, δεν έχουν τέλος. Ο Φιντέλ Κάστρο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Mεταξά την περίοδο που μετακινήθηκε στην Κούβα με σκοπό να ξεκινήσει την επανάσταση. Στο πλοίο που τον μετέφερε γνωρίστηκε με τον Έλληνα καπετάνιο, ο οποίος του πρόσφερε ένα μπουκάλι. Από εκείνη τη στιγμή έγινε φανατικός οπαδός του.

Ανάμεσα στους φανατικούς του Μεταξά ήταν και ο Έλληνας Κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης.

Ελληνικό ποτό – Η ιστορία του: Η πώληση της εταιρείας

Τα εγγόνια του Σπύρου Μεταξά, Ηλίας και Σπύρος ο νεότερος, ανέλαβαν την ώθηση του προϊόντος. Στόχος ήταν η ανάπτυξη και την εδραίωσή του στην δεκαετία του ’60.

Το 1968 χτίζεται το σημερινό εργοστάσιο στην Κηφισιά. Αποκτά πλέον εξέχουσα θέση στη Γερμανία. Είναι το νούμερο ένα εισαγόμενο προϊόν της χώρας. Επιπλέον, αποτελεί ένα από τα τρία δημοφιλέστερα εισαγόμενα προϊόντα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η οικογένεια Μεταξά, δεν ξέχασε ποτέ τον αγαπημένο της Πειραιά. Έτσι, μετά από δωρεά του Άγγελου Μεταξά το 1963, κατασκευάζεται στην πόλη το αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά.

Τα χρόνια περνούν και το σλόγκαν «Μεταξύ μας…Metaxa», αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία.

Το 1989 με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας η οικογένεια Μεταξά αποχώρησε. Πούλησε τον οίκο Μεταξά σε έναν όμιλο αγγλικών τότε συμφερόντων, την ΙDV. Από το 2000 ανήκει στον οικογενειακό όμιλο της Remy Cointreau.

Ελληνικό ποτό – Η ιστορία του: Metaxa Master

Πάντα υπάρχει ένας άνθρωπος που ονομάζεται Metaxa Master. Είναι αυτός που προστατεύει ευλαβικά τα μυστικά και σήμερα το ποτό γεννιέται κάτω από το άγρυπνο μάτι του Κωνσταντίνου Ράπτη, του Metaxa Master. Αυτός είναι που εγγυάται ότι κάθε σταγόνα προσφέρει την απαλότητα και τον χαρακτήρα που έχουν κάνει διάσημο το ποτό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Διαλεγμένα από τον Metaxa Master. Τα αποστάγματα επιλέγονται για τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα τους και την ικανότητά τους για παλαίωση. Η ζωή τους ξεκινά σε μικρά δρύινα βαρέλια. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, αναμειγνύονται με Μοσχάτα κρασιά. Γινόταν κάτω από την επίβλεψη του Metaxa Master, ο οποίος μετά τοποθετεί τα χαρμάνια σε μεγαλύτερα δρύινα βαρέλια για να γίνει το πάντρεμα.







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καρδιά: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία στην κολπική μαρμαρυγή

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει ριζικά την προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ), ενός από τα πιο συχνά προβλήματα της καρδιάς, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ερευνητές από το Queen Mary University του Λονδίνου πλησιάζουν την καρδιά με έναν νέο καινοτόμο τρόπο. Ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο προσομοιώνει τα ιατρικά

Ποια παιδικά παιχνίδια είναι γεμάτα μικρόβια – Πώς θα τα αποφύγετε με 4 απλά βήματα

ΠΑΙΔΙ Πρόσφατη μελέτη μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε διπλά, πριν αφήσετε το παιδί σας να αγκαλιάσει το αγαπημένο του λούτρινο Είτε πρόκειται για ένα κλασικό αρκουδάκι είτε για ένα πιο μοντέρνο ή ασυνήθιστο λούτρινο ζωάκι, τα συγκεκριμένα παιχνίδια εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένες συντροφιές για παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση εγείρει σοβαρές

Υπέρταση: Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ωφελεί σημαντικά τον εγκέφαλο

Τι δείχνει «μελέτη-ορόσημο» που διεξήχθη σε πάσχοντες από αρρύθμιστη υπέρταση. Από ποια νόσο τον προστατεύει. Οι πάσχοντες από υπέρταση που λαμβάνουν μέτρα για να επαναφέρουν στα φυσιολογικά όρια την αρτηριακή πίεσή τους, μπορεί να ωφελούν σημαντικά τις νοητικές λειτουργίες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε,  η εντατική ρύθμιση της πίεσης μειώνει σημαντικά τον

Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί τι να προσέξουμε στο χρώμα και στο σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν δεν έχουν αναμμένο ένα φως τη νύχτα. Αν όμως δεν προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί άθελά σας να ταράζετε τον ύπνο σας, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Πόνος στη μέση: Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τι να κάνουμε στη δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια για να προστατεύσουμε τη μέση μας. Ο πόνος στη μέση είναι συχνός, απρόβλεπτος και κατά κανόνα αιφνίδιος. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε. Η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε FITNESS Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε τι θυσία θα χρειαστεί για να «κάψετε» τις θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και οπλιστείτε με δύναμη. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε... πενταψήφιο αριθμό βημάτων! Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει

Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή

Αμνιακή εμβολή: Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

Η Hailey Okula, η 30χρονη νοσηλεύτρια και influencer στο TikTok με πάνω από 450.000 ακόλουθους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο μιας τραγικής ιστορίας. Η Hailey και ο σύζυγός της Matthew είχαν μοιραστεί  δημόσια τον δύσκολο δρόμο της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κοινότητά τους, παρακολουθούσε με αγωνία και ελπίδα, την πορεία τους

Άνδρες και ΣΜΝ: Ποια είναι συνηθέστερα και πώς να τα αναγνωρίσεις

Ο ύπουλος χάρτης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άνδρες και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής – κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής. Μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο φύλα, ωστόσο θα εστίασουμε στους άνδρες,όπου η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να διαφέρουν

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή