9 Νοεμβρίου 1995: Η συγκινητική ιστορία του μικρού Ανδρέα πίσω από τη «γέννηση» του «Χαμόγελου του Παιδιού»
Πέρασαν 27 χρόνια από την ημέρα που ένα 10χρονο αγόρι, ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, έγραφε στην τελευταία σελίδα στο ημερολόγιό του την ευχή του να δημιουργηθεί ένας σύλλογος που θα χαρίζει χαμόγελο σε όλα τα παιδιά του κόσμου.
–
Ήταν η αρχή της δημιουργίας του Συλλόγου «το Χαμόγελο του Παιδιού», του οργανισμού που έκτοτε ασχολείται με συνεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση συγκεκριμένων φαινομένων που απειλούν τα παιδιά.
Ο μικρός Ανδρέας είχε διαγνωσθεί με μία σοβαρή ασθένεια, την οποία όμως αντιμετώπισε με θάρρος και αξιοπρέπεια, χαρίζοντας δύναμη και χαμόγελο στους γύρω του.
Στις 9 Νοεμβρίου του 1995, έγραψε την επιθυμία του σε μία σελίδα στο μικρό του ημερολόγιο, λέγοντας ότι «όλα τα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε. Να ενωθούμε όλοι».
Η ευχή του Ανδρέα
–
«Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για αυτά τα παιδιά στο δρόμο που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ, και μερικά δεν έχουν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν να αφήσετε τα λόγια, ας ενωθούμε κι ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά: αλβανάκια, άσπρα, μαύρα, όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο σύλλογος θα λέγεται “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε.
Ανδρέας Γιαννόπουλος 9 Νοεμβρίου 1995» έγραφε στο ημερολόγιό του.
Το πιο γλυκό χαμόγελο
Πριν 27 χρονια ο 10χρονος Ανδρέας στην εκπομπή «Κόκκινη Κάρτα» του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 μοιράστηκε δημόσια την επιθυμία του να χαρίσει ένα χαμόγελο σε όλα τα παιδιά που «τους λείπει», κάνοντας μάλιστα και την χαρακτηριστική κίνηση, διαγράφοντας στο πρόσωπό του, το πιο όμορφο και γλυκό χαμόγελο.
Η απήχηση της εμφάνισής του στην εκπομπή ήταν τέτοια, που οδήγησε στη δημιουργία του «Χαμόγελου του Παιδιού», που ιδρύθηκε το 1995.
Μέχρι σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει στηρίξει περισσότερα από 1.200.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας, θύματα εξαφάνισης, με προβλήματα υγείας, που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, έχουν βρει λύση.
- : -
–