Χρόνης Μίσσιος: «Παρέες, ρε, μπορείς να κάνεις παρέες; Φιλία. Έρωτα! Αγαπηθείτε, σκεφτείτε, αναπτύξτε την κριτική σας σκέψη»

Date:

Χρόνης Μίσσιος: «Παρέες, ρε, μπορείς να κάνεις παρέες; Φιλία. Έρωτα! Αγαπηθείτε, σκεφτείτε, αναπτύξτε την κριτική σας σκέψη»

Το νόημα της ελευθερίας







Πιστεύω πως το πρόβλημα της ελευθερίας του ανθρώπου ξεκινάει από το σώμα του. Άμα δεν έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις το σώμα σου όπως σου γουστάρει, τότε μπορεί να αρνείσαι ένα ανελεύθερο σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να αναπαραγάγεις ένα νέο σύστημα καταπίεσης.

Και η ευτυχία του ανθρώπου δε μπορεί να νοηθεί διαφορετικά, παρά μονάχα μες από την ελευθερία του σώματός του, μες από την ελευθερία της συμπεριφοράς του.

Νομίζω πως το πιο κρίσιμο πρόβλημα, για την εποχή μας τουλάχιστον, σχετικά με την ευτυχία του ανθρώπου είναι το πρόβλημα της ελευθερίας του, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, χωρίς εξαρτήσεις, όρους ή περιορισμούς. Η απελευθέρωσή του από κάθε μορφή εξουσίας, ιεραρχίας και αυθεντίας.

Οι άνθρωποι δε θα δουλεύουν από ανάγκη για να ζήσουν, αλλά από την ανάγκη της χαράς, της δημιουργίας. Ο καθένας στο παιχνίδι του, στο άθλημά του.







Το νόημα του συστήματος

Είναι πάρα πολύ εύκολο να φτιάξεις μια ιδεολογία ή μια θεωρία για την κοινωνία και να καλέσεις τους ανθρώπους να την εφαρμόσουν. Είναι όμως τρομερά δύσκολο, ως ανυπέρβλητο, να ξεπεράσεις το εμπόδιο του εαυτού σου και της κουλτούρας που σου πότισαν από τα γεννοφάσκια σου και τα δεσμά που έχει δέσει γύρω σου το σύστημα.

Δεν υπάρχει παιδεία, σήμερα. Μη γελιόμαστε. Υπάρχει εκπαίδευση. Άλλο πράγμα η παιδεία κι άλλο πράγμα η εκπαίδευση. Σήμερα, λοιπόν, τα παιδιά εκπαιδεύονται. Γιατί; Για να βρούνε τη μηχανή του κέρδους! Να εξασφαλίσουν κάποια θέση σε κάποιο επάγγελμα.

Τη μηχανή του κέρδους! Αυτό είναι το πρόβλημα. Όσο στην κοινωνία μας η κυρίαρχη αξία του συστήματος είναι το κέρδος, από κει και πέρα μην ψάχνεις να βρεις… αυτό διαποτίζει όλες τις ανθρώπινες σχέσεις και διαποτίζει όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες όπως είναι η παιδεία και όλα τα πράγματα.

Τώρα, αν σκεφτεί κάποιος, πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος και μάλιστα ιδιοφυής, ένα εξαιρετικό μυαλό, που μετέχει της παιδείας του εικοστού πρώτου αιώνα, αφού αποφοιτήσει να πάει σε μια πολυεθνική και να κάνει έρευνα για μικροβιολογικούς, χημικούς ή άλλους πολέμους; Αυτό είναι ακατανόητο!

Χρειάζεται κανένα άλλο επιχείρημα για να αποδείξει ότι αυτό που συντελείται σήμερα, στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν έχει καμία σχέση με την παιδεία; Διότι αν αυτός ο ιδιοφυής άνθρωπος είχε αποκτήσει πραγματικά κάποια παιδεία, δεν θα πήγαινε να διαθέσει τις γνώσεις του για να κάνει έρευνες για χημικούς πολέμους ή για το πώς η εξουσία θα υποδουλώσει π.χ. στην Αφρική για μια ακόμη φορά αυτούς τους λαούς, μέσα από τους οποίους πέρασε η πρωταρχική συσσώρευση του κεφαλαίου και τους κατάπνιξε!

Η “κωλοεφεύρεση που τη λένε ρολόι”

Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται, άπαξ, που λένε, σα μια μοναδική ευκαιρία. Τουλάχιστον μ’ αυτή την αυτόνομη μορφή της δεν πρόκειται να ξανα-υπάρξουμε ποτέ. Και μείς τι την κάνουμε ρε, αντί να τη ζήσουμε; Τι την κάνουμε; Τη σέρνουμε από δω κι από κει δολοφονώντας την.

Οργανωμένη κοινωνία, οργανωμένες ανθρώπινες σχέσεις. Μα αφού είναι οργανωμένες, πώς είναι σχέσεις; Σχέση σημαίνει συνάντηση, σημαίνει έκπληξη, σημαίνει γέννα συναισθήματος, πώς να οργανώσεις τα συναισθήματα.

Έτσι, μ’ αυτή την κωλοεφεύρεση που τη λένε ρολόι, σπρώχνουμε τις ώρες και τις μέρες σα να μας είναι βάρος, και μας είναι βάρος, γιατί δε ζούμε, κατάλαβες; Όλο κοιτάμε το ρολόι, να φύγει κι αυτή η ώρα, να φύγει κι αυτή η μέρα, να έρθει το αύριο, και πάλι φτου κι απ’ την αρχή.

Χωρίσαμε τη μέρα σε πτώματα στιγμών, σε σκοτωμένες ώρες που θα τις θάβουμε μέσα μας, μέσα στις σπηλιές του είναι μας, στις σπηλιές όπου γεννιέται η ελευθερία της επιθυμίας, και τις μπαζώνουμε με όλων των ειδών τα σκατά και τα σκουπίδια που μας πασάρουν σαν “αξίες”, σαν “ηθική”, σαν “πολιτισμό”.

Κάναμε το σώμα μας ένα απέραντο νεκροταφείο δολοφονημένων επιθυμιών και προσδοκιών, αφήνουμε τα πιο σημαντικά, τα πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως να παίξουμε και να χαρούμε μεταξύ μας, να παίξουμε και να χαρούμε με τα παιδιά και τα ζώα, με τα λουλούδια και τα δέντρα, να κάνουμε έρωτα, να απολαύσουμε τη φύση, τις ομορφιές του ανθρώπινου χεριού και του πνεύματος, να κατεβούμε τρυφερά μέσα μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τον διπλανό μας.

Όλα, όλα τα αφήνουμε για το αύριο που δε θα ‘ρθει ποτέ… Αφού ανατέλλει, δύει ο ήλιος και δεν πάμε πουθενά αλλού, παρά μόνο στο θάνατο, και εμείς οι μαλάκες, αντί να κλαίμε το δειλινό που χάθηκε άλλη μια μέρα απ’ τη ζωή μας, χαιρόμαστε.

Η κορυφαία πολιτική μάχη

Όταν συνειδητοποίησα ότι δε μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μη με αλλάξει αυτό.

Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα.

Η ζωή είναι ένα δώρο που μας δίνεται μία φορά. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξημερώνει λένε “άντε να τελειώσει κι αυτή η κωλομέρα”. Και δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν άλλο ένα βήμα προς το θάνατο.

“Τολμάτε ρε!”

Τολμάτε ρε, τολμάτε! Γράψτε αυτό που θέλετε, αυτό που σκέφτεστε. Απορρίψτε τις σκοπιμότητες.

Εγώ έγραφα, κι έγραφα με την ψυχή, κι όταν με είπαν συγγραφέα πρώτη φορά τα ‘χασα! Μα, σοβαρά μιλάτε ρε παιδιά, συγγραφέας; Δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση απλά στις παρέες, στον κήπο, τους έλεγα ιστορίες και μου έλεγαν, ρε Χρόνη γιατί δεν τα -ς αυτά τα πράγματα; Κι έτσι βγήκε.

Γιατί τα βιώματα ήταν ουσιαστικά. Κατάλαβες; Ζούσαμε. Είχε συνέχεια η ζωή μας, δεν ήταν αυτή η γκρίζα καθημερινότητα, αλλά ήταν μεγάλο κατόρθωμα να παραμείνεις άνθρωπος.

Ήταν πολύ σημαντικό να μπορείς να κοιτάξεις τη μάπα σου το πρωί στον καθρέφτη και να πεις, “είμαστε εντάξει ρε μάγκα, πάμε”.

Ο μόνος δρόμος

Εκείνο που μπορώ να υποστηρίξω το υποστηρίζω: ότι ο μόνος δρόμος, ο οποίος δεν μας οδηγεί σε κανένα λάκκο, σε καμιά λακκούβα, σε κανένα κακό συναπάντημα, είναι ο δρόμος της αγάπης, είναι ο δρόμος της τρυφερότητας, είναι ο δρόμος της κατανόησης, είναι ο δρόμος της υπεράσπισης της διαφορετικότητας του άλλου! Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Αν τον ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο δεν κινδυνεύουμε. Ούτε εμείς ούτε οι συνάνθρωποί μας.

Να ‘σαι άνθρωπος δημιουργικός και ευαίσθητος. Και να αγαπάς. Να αγαπάς! Να μπορείς να μετατρέπεις κάθε μέρα την αγάπη σε αγαπημένο. Η φρέζα μου που είναι εκεί φυτεμένη την αγαπάω, την βλέπω κάθε πρωί, καταλαβαίνεις; Ή έναν συγκεκριμένο άνθρωπο…  Όλα τα άλλα… Παρέες, ρε, μπορείς να κάνεις παρέες; Φιλία. Έρωτα! Κάντε έρωτα, αγαπηθείτε κάντε τις παρέες σας, σκεφτείτε, αναπτύξτε την κριτική σας σκέψη.

*Το κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα συνέντευξης που έδωσε ο Χρόνης Μίσσιος στην Κρυσταλία Πατούλη. Μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σε δύο μέρη στο Tvxs.

Η Κρυσταλία Πατούλη είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Δημοσιογράφος.







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σωκράτης Αλαφούζος: Νέο τρυφερό βίντεο με την κόρη του Μαρίλια– Η συγκινητική επιστροφή στο κολέγιο!

Ο Σωκράτης Αλαφούζος μοιράστηκε ένα γλυκό στιγμιότυπο με την κόρη του, Μαρίλια!

Δούκισσα Νομικού: To νέο τρυφερό καρέ και οι ευχές στον γιο της, Σάββα για την γιορτή του

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σημερινή μέρα για τη Δούκισσα Νομικού και την οικογένειά της καθώς ο γιος τους, Σάββας έχει την ονομαστική του γιορτή.

N. Μουτσινάς σε Σκορδά: «Σιγά βρε Φαίη και εμείς έχουμε παρακολουθήσει τσό….α σε κουζίνα»

Μια απρόσμενη τηλεφωνική κλήση έλαβε ο Νίκος Μουτσινάς την Πέμπτη βράδυ, ενώ βρισκόταν στον αέρα της εκπομπής του στον Alpha. Ο λόγος για την αγαπημένη του φίλη, Φαίη Σκορδά, η οποία ήθελε να στείλει το δικό της «buongiorno» από το σπίτι της. Η κίνηση της παρουσιάστριας της πρωινής ζώνης του Μεγάλου Καναλιού ήταν μια αντίδραση

Βαλέρια Κουρούπη: «Ξυπνάς ένα πρωί και κάτι έχει αλλάξει…»

Στην εκπομπή Καλύτερα Αργά βρέθηκε καλεσμένη η Βαλέρια Κουρούπη. Η ηθοποιός μίλησε ανάμεσα σε άλλα και για το τι απολαμβάνει στη ζωή της.

Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο πρίγκιπας της ελληνικής ροκ που νικήθηκε από τους δαίμονές του

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο θρυλικός «πρίγκιπας» της ελληνικής ροκ σκηνής, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου 1990. Ένας καλλιτέχνης που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική και συνεχίζει να εμπνέει γενιές με το έργο του. Ωστόσο, πίσω από τη λάμψη και το ταλέντο, κρυβόταν μια σκοτεινή πλευρά που τελικά τον κατέβαλε.

Άμπερ Χερντ: Θα γίνει μητέρα για δεύτερη φορά

Η ηθοποιός απέκτησε το  πρώτο της παιδί τον Απρίλιο του 2021 μέσω παρένθετης μητέρας

Μαλού Κυριακοπούλου – Πήρε το πτυχίο της και έστειλε το δικό της μήνυμα: «Ποτέ δεν είναι αργά»

Ξεχωριστή ήταν η σημερινή ημέρα για τη Μαλού Κυριακοπούλου καθώς όπως έκανε γνωστό η ίδια μέσα από το Instagram, πήρε το πτυχίο της στο μεταπτυχιακό.

Νότης Σφακιανάκης: «Δεν θα ξανατραγουδήσει – Υπήρχαν λόγοι που έγινε αυτό που έγινε»

Συνέντευξη στην εκπομπή Super Κατερίνα παραχώρησε ο Γιώργος Μουκίδης και μίλησε για όλους και για όλα. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στον Νότη Σφακιανάκη, στην απουσία του αλλά και στην τελευταία συνομιλία που είχαν. Ο συνθέτης μίλησε ακόμη για την παρουσία του Κωνσταντίνου Αργυρού στο Ηρώδειο. «Όλοι κάνουμε λάθη. Κι αυτός έχει δικαίωμα να κάνει λάθος.

Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Είναι αστείο να είσαι σταρ στην Ελλάδα

Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Είναι αστείο να είσαι σταρ στην Ελλάδα Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Είναι αστείο να είσαι σταρ στην Ελλάδα Κάποτε ένιωσα ότι φλερτάρω λίγο με το καλάμι, αλλά δεν το καβάλησα, ανέφερε μεταξύ άλλων Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης έδωσε συνέντευξη και ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για το αν ένιωσε ποτέ σταρ. Ο ηθοποιός μιλώντας στο περιοδικό «Λοιπόν» εξέφρασε

Θεοδώρα Τζήμου: «Τηλεοπτικά δεν κάνω κάτι φέτος, προς το παρόν έρχονται όμως προτάσεις»

Η Θεοδώρα Τζήμου εμφανίστηκε στο «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, όπου συζήτησε με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, με αφορμή τη νέα της θεατρική δουλειά. Η ηθοποιός αναφέρθηκε στη στάση της απέναντι στις επαγγελματικές συνεργασίες και εξήγησε γιατί φέτος αποφάσισε να μη συμμετάσχει σε τηλεοπτική σειρά. Η ηθοποιός είπε χαρακτηριστικά πως «κάθε φορά μπαίνω