Αχ ρε μπαμπά… Σε ήθελα κοντά μου λίγο ακόμα

Date:

Αχ ρε μπαμπά… Σε ήθελα κοντά μου λίγο ακόμα

«Δεν πονάει τούτη μέρα λίγο πιο πολύ, γιατί δεν μπορεί να πονέσει πιο πολύ..

Οι μνήμες είναι που σκαλίζουν την πληγή…»







Η μέρα που χάνεις τον γονιό σου, και ειδικά εάν είναι ο αγαπημένος σου πατέρας που ήταν πάντα δίπλα σου, σε φρόντιζε, σε πρόσεχε, σου γνώρισε τον κόσμο αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό, όσα χρόνια κι αν περάσουν πονάει πάντα το ίδιο!

Κι αυτόν ακριβώς τον πόνο περι- το παρακάτω κείμενο:

«Δεν πάει πολύς καιρός από ένα Σάββατο πρωί, που κάποιος μου είπε, “πολύ γλυκός ο πατέρας σου, προσέχει ακόμα τις παρέες σου”.

Δεν θυμάμαι τι ακριβώς του απάντησα, νομίζω κάποιο εξυπνακίστικο τσιτάτο, αλλά έκτοτε, ήταν σαν να άνοιξε μια χαραμάδα στο παρελθόν και έχουν βγει στην επιφάνεια στιγμές και εικόνες καταχωρημένες μεν, σχετικά ξεχασμένες δε.







Κάπου εκεί, στα 7-8, σε μια παρέλαση, εγώ φοράω ένα κίτρινο μπουφάν κι εκείνος κρατάει το χέρι μου σφιχτά μέσα στον κόσμο. Ασφάλεια. Μαγική έννοια για όλους, για μια γυναίκα ακόμα περισσότερο.

Λίγο πριν, λίγο μετά, το πρώτο μου ταξίδι που θυμάμαι με αεροπλάνο. Γυρνούσαμε από Κέρκυρα και “ένιωθα καρφίτσες στ’αυτιά μου” κλαίγοντας στην αγκαλιά του. Βάλσαμο εκείνη η αγκαλιά.

Έκτοτε ταξιδέψαμε πολύ μαζί. Γυρίσαμε όλη την Ευρώπη εις διπλούν και εξαντλήσαμε το μεγαλύτερο κομμάτι της Αμερικής. Έμαθα τις συνήθειές του που σαν παιδί με εκνεύριζαν και τώρα στα 36 μου τις έκανα κτήμα μου. Πάντα στο αεροδρόμιο 2-3 ώρες νωρίτερα, πάντα παράθυρο και άλλα τέτοια. Κι έχω ακόμα στ’ αυτιά μου μια φράση του, Πρωτοχρονιά του 1993 στην Ελβετία “δες τα τώρα, μαζί μου, μην παντρευτείς κάποιον που δεν θα μπορεί και τον πρίξεις τον άνθρωπο”.

Ναι, για εκείνον, δεν είχε σημασία ποτέ τι θα είχε, πόσα θα είχε, σημασία είχε “να μπορείς να γελάς”.

Είχα την ευλογία να κάνω πολλά πράγματα με τον πατέρα μου. Δουλέψαμε μαζί, μεγαλώσαμε μαζί, ζήσαμε μαζί. Μάθαμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να διαβάζουμε τις ίδιες σιωπές. Ήξερε ότι “πήγαινε με βόλτα γύρω γύρω”, κοινώς Πειραϊκή – Ζέα – Πασαλιμάνι για να καταλήξουμε στο Saint Paul σήμαινε ότι πρέπει να χάσω την πρώτη ώρα. Και το έκανε. Χωρίς να ρωτάει. Γινόταν partner in crime.

Όπως κι εγώ δεν ζήτησα ποτέ επεξηγήσεις όταν μου έλεγε για κάποιον “δεν λέει και πολλά ε;”. Ήξερα. Χωρίς πολλά λόγια.

Κι αυτό μπορεί να μοιάζει ρόδινο κι ανέμελο μέσα από τα κοινότυπα τσιτάτα της “κόρης για το μπαμπάς της” όμως η αλήθεια είναι πως αυτή η σχέση έχει και σελίδες που πονάνε. Είναι εκείνος ο πιο σκληρός κριτής. Είναι εκείνος που τελευταίος θα καταλάβει, αν το καταλάβει ποτέ, πως μεγάλωσες. Είναι εκείνος που αρνείται να σταματήσει να είναι ο κυμματοθραύστης σου κι όταν δεν μπορεί πια, τότε θυμώνει. Κι εσύ δεν καταλαβαίνεις τι έχεις κάνει λάθος. Γιατί σου την λέει για όλα.

Γιατί τίποτα δεν είναι αρκετό. Γιατί;

Οι διαμάχες μεταξύ πατέρας και κόρης μπορούν να είναι τόσο σκληρές που θα νομίζεις πως αυτοί οι δυο άνθρωποι μισιούνται. Κι όμως, πράξη αγάπης είναι ακόμα κι αυτό το ξέσκισμα ψυχής.

Μην ανησυχείς, δεν έπαψες να είσαι το κοριτσάκι του. Την αδυναμία του κρύβει. Ακόμα σε προσέχει, σε φροντίζει, σε νοιάζεται αλλά το καμουφλάρει. Του φοράει λέξεις πολλές φορές υπερβολικές. Φοβάται. Και δεν θα στο πει ποτέ.

Φοβάται και δεν πρέπει να του δείξεις πως το ξέρεις.

Δεν ξέρω τι είναι για τους άντρες ο πατέρας τους. Μπορώ να σου πω τι είναι για μια γυναίκα, ένας καλός πατέρας.

Είναι η ισορροπία της. Είναι ο άντρας που θα προσπαθήσει να βρει και να μοιραστεί την ζωή της. Κι όταν δεν μπορέσει να το βρει, θα βάλει τον γιο της να περπατήσει πάνω σε αυτά τα βήματα.

Για μια γυναίκα, ο καλός πατέρας, είναι η ασφάλεια και η δύναμή της.

Είναι η αγκαλιά που θα αναζητάει για να μπει μέσα. Ξέρει πως το «σ’αγαπώ» θα το ακούσει σπάνια, ίσως και ποτέ. Θα το νιώθει όμως κάθε μέρα. Θα το νιώθει κάθε στιγμή. Είναι η ανάγκη της να έχει την ψευδαίσθηση της απόλυτης ελευθερίας ενώ εκείνος της έχει δώσει τόσες γερές ρίζες που όσο κι αν περιπλανηθεί, θα ξέρει πάντα τον δρόμο να γυρνάει πίσω.

Είναι ο από μηχανής θεός της που δεν χρειάζεται να επικαλεστεί. Δεν χρειάζεται να ζητήσει την παρουσία του. Είναι εκεί κι έχει δώσει την λύση.

Είναι εκείνος που ένα μεσημέρι του Ιούλη, θα της πουν ότι φεύγει και το μόνο που θα μπορέσεις να πεις είναι “όχι ακόμα”. Ποτέ δεν θα είναι έτοιμη να τον αποχωριστεί. Θα ζητάει πάντα ακόμα λίγο. Κι αν είναι αρκετά τυχερή, αν η μοίρα την έχει ευλογήσει, κάποιος θα ακούσει την παράκλησή και θα δώσει λίγο ακόμα χρόνο για να προλάβει να γεμίσει με μνήμες.

Λίγο ακόμα χρόνο με αυτόν που στην ζωή θα είναι αναντικατάστατος μέχρι να προλάβει να βρει “εκείνον” που θα πλησιάσει να την κάνει να νιώσει έτσι.

Γιατί νομίζετε άλλωστε πως κάθε γυναίκα, όποιας ηλικίας, όσο δυναμική κι ανεξάρτητη κι αν είναι θα χαμογελάει πάντα όταν την λένε “κοριτσάκι μου”.»

Σοφία Παπαηλιάδου

-: loveletters.gr







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόνος στα γόνατα: Ποια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για τον χρόνιο πόνο στα γόνατα. Ο συχνός πόνος στα γόνατα επηρεάζει περίπου 1 στους 4 ενήλικες. Κι ενώ πριν από μια γενιά οι ειδικοί συνιστούσαν συχνά ξεκούραση και πάγο για την ανακούφιση του πόνου, τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης

Απαραίτητη η συστηματική άσκηση μετά τον τοκετό – Τι είδους σωματική δραστηριότητα συστήνουν οι ειδικοί

Η γέννα ενός παιδιού είναι ένα συγκλονιστικό επίτευγμα, αλλά οι νέες μητέρες καλό θα ήταν να μην επαναπαύονται στις δάφνες τους μετά τον τοκετό, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. Οι νέες μητέρες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα, συνιστούν

Αιμοδοσία: Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα και ποιοι όχι – Τι πρέπει να ξέρουμε

Ποια είναι τα κριτήρια για να γίνει κάποιος αιμοδότης και ποιες καθημερινές καταστάσεις μπορεί να τον εμποδίσουν. Η αιμοδοσία είναι έμπρακτη απόδειξη αλτρουϊσμού και αγάπης για τον συνάνθρωπο, αλλά πρέπει να γίνεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις για να επιτελεί τον σωτήριο ρόλο της. Γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορούν όλοι ή/και πάντοτε να δίνουν αίμα, όσο

Πτώσεις: Αυτή η απλή συνήθεια σώζει τους ηλικιωμένους από κατάγματα

Πτώσεις: Αυτή η απλή συνήθεια σώζει τους ηλικιωμένους από κατάγματα ΕΥΕΞΙΑ Αυτή η απλή μέθοδος προφυλάσσει τα ηλικιωμένα άτομα από τις πτώσεις - Δείτε ποια είναι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου  Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Kuopio, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, ανέδειξε τη θετική επίδραση της

24 μεταδοτικά παθογόνα απειλούν την παγκόσμια υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η λίστα με τα πιο επικίνδυνα μεμονωμένα παθογόνα ή οικογένειες παθογόνων, σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 24 μεταδοτικά παθογόνα μπορεί να απειλήσουν την παγκόσμια υγεία στο εγγύς μέλλον, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ιοί με δυνατότητα να προκαλέσουν πανδημία και μικρόβια που προκαλούν ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει

Πολλαπλούν μυέλωμα: 25 κλινικές μελέτες διεξάγονται στο Κέντρο Αναφοράς στην Αθήνα

Το πολλαπλούν μυέλωμα προκαλεί το 10% των αιματολογικών κακοηθειών. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται. Μήνας ευαισθητοποίησης για το πολλαπλούν μυέλωμα ο Μάρτιος και στο προσκήνιο έρχεται μία ασθένεια που το 2020 διαγνώστηκε σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται περίπου 600 ασθενείς που μαθαίνουν ετησίως ότι πάσχουν από αυτό. Το πολλαπλούν

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς βλάπτει σοβαρά την υγεία

Διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας με ορισμένα νοσήματα, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Ποια είναι αυτά. Ο αβάσταχτος ψυχικός πόνος που προκαλεί η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου και άλλα σοβαρά στρεσογόνα γεγονότα της ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε μία καρδιολογική διαταραχή που επιστημονικά αποκαλείται μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, αλλά στο ευρύ κοινό είναι γνωστή ως σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Η

Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει;

Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει; ΕΥΕΞΙΑ Πόσο παράδοξο ακούγεται να μαραζώνεις στα 20 σου από δυστυχία και ο παππούς ή μαμά σου να έχουν «αναθερμάνει» τη σχέση τους με το χρόνο; Κι όμως είναι αληθές όπως παρατηρεί έρευνα σε όλες τις αγγλόφωνες χώρες, δίνοντας αυτές τις εξηγήσεις  Μια

Λαέρτης Μαλκότσης: “Πέρασα πρόσθιο έμφραγμα, καθάρισα με μία αγγειοπλαστική”

Λαέρτης Μαλκότσης: «Πέρασα πρόσθιο έμφραγμα, καθάρισα με μία αγγειοπλαστική» Τετάρτη, 26.3.2025, 00:44 Zappit@ZAPPIT_ "Γονάτισα στον δρόμο. Πήγα να ψωνίσω από ένα mini market και με βρήκε ένας ταξιτζής." δήλωσε ο Λαέρτης Μαλκότσης. Σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, ο Λαέρτης Μαλκότσης μίλησε στο The 2night Show για την περιπέτεια υγείας που πέρασε το

“Πάγωσαν” στο MasterChef με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο: “Συγγνώμη μαμά, μας γάμ…”

Η εβδομάδα ξεκίνησε στην κουζίνα του MasterChef 2025 γεμάτη από εκπλήξεις και υπέροχες δοκιμασίες, αφιερωμένη

Γιώργος Νταλάρας: «Έχω μία αγάπη στο ρίσκο – Πιστεύω ότι θα πεθάνω είτε στη σκηνή είτε στο στούντιο είτε πάνω σε κάποια μηχανή»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας στο ένθετο «Κ» και στον Βλάση Κωστούρο. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης μίλησε μεταξύ άλλων για τα ρίσκα που του αρέσει να παίρνει στη ζωή και τις περιπέτειες που έχει περάσει Έχετε αφήσει πίσω κάποια όνειρα ή τα έχετε εκπληρώσει όλα;  Θα σας πω κάτι αστείο. Ήθελα να γίνω