Δεν τα γέννησα, δεν ήταν δικά μου παιδιά. Αλλά για 5 χρόνια ήμουν η μαμά τους…

Date:

Δεν τα γέννησα, δεν ήταν δικά μου παιδιά. Αλλά για 5 χρόνια ήμουν η μαμά τους…

Το μπρελόκ, που μου έφερε δώρο, «χτυπάει» στα κλειδιά, ενώ περπατάω, αλλά για μένα είναι ο πιο όμορφος ήχος του κόσμου. Λευκές και πολύχρωμες χάντρες περασμένες σε ελαστικό σχοινάκι, έγραφαν «Χρόνια πολλά, μαμά». Το θυμάμαι σαν και τώρα…Το πρώτο μου δώρο στη Γιορτή της Μητέρας. Θυμάμαι την 7χρονη δημιουργό του, που μου το παρουσίασε με τόση υπερηφάνεια κρατώντας το στα μικρά της χεράκια.







Ήρθα στη ζωή των κοριτσιών, όταν ήταν 3, 5 και 9 χρονών. Ο πατέρας τους, ήδη δύο φορές χωρισμένος, με έβγαλε εντελώς και απότομα από τη ρουτίνα και την καθημερινότητά μου παίρνοντάς με μακριά από το μέρος που είχα μεγαλώσει και ζούσα, για να ξεκινήσω μια νέα ζωή μαζί του και με τα κορίτσια του. Μου φαινόταν βουνό τότε. Ένιωθα τελείως αποκομμένη και αγχωμένη. Από την άλλη είχα και την περιέργεια να γνωρίσω από κοντά αυτή τη νέα κατάσταση. Μεγαλωμένη ως μοναχοπαίδι και μόνη εδώ και πολύ καιρό, ήταν τουλάχιστον μετάβαση αυτό, που μου συνέβαινε.

Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο, όλα μπήκαν σε τάξη. Ήμουν τώρα η «άλλη τους μαμά». Χωρίς να το καταλάβω, το μυαλό μου γύρναγε συνεχώς στο πώς θα κάνω καλύτερη τη ζωή τους. Τους έφτιαχνα γλυκάκια, ωραία φαγητά, τα πήγαινα, όπου ήθελαν, τα περίμενα στην πόρτα μέχρι να γυρίσουν από το σχολείο και γενικά φρόντιζα το σπίτι μας να «μυρίζει» αγάπη. Τα διάβαζα κάθε μέρα για το σχολείο, τους φρόντιζα τις πληγές, όταν έπεφταν και χτυπούσαν και τους έφτιαχνα τα μαλλιά και το μακιγιάζ, όταν είχαν κάποια σχολική παράσταση. Τα ρωτούσα καθημερινά, τί φαγητό ήθελαν να τους φτιάξω για την άλλη μέρα ή έκανα τον καραγκιόζη μόνο, για να τα βλέπω να γελάνε. Δεν ήθελα τίποτε άλλο. Μόνο το γέλιο τους.

Μεγαλώνοντας κάναμε όλες τις κοριτσίστικες συζητήσεις μαζί: τί είναι η περίοδος, πώς γίνονται τα μωρά, από πού έρχονται και άλλα πολλά. Απαντούσα σε όλες τους τις ερωτήσεις. Ανυπομονούσα να με πάρουν αγκαλιά γυρνώντας από το σχολείο. Ήξερα τα πάντα για εκείνα, ποιο φαγητό τους αρέσει, ποια ρούχα προτιμούν, ποια παπούτσια, ποια χρώματα. Ετοίμαζα τα πάρτι τους, τους έστρωνα τα κρεβάτια, τα έπαιρνα από το σχολείο, όταν δεν αισθάνονταν καλά και τα έβαζα στο κρεβάτι τους κάθε βράδυ για ύπνο, φιλώντας τα και καληνυχτίζοντάς τα.

Κάναμε μαζί και οι πέντε μας εκδρομές. Τι ωραίες αναμνήσεις! Πόσο ωραία περνούσαμε! Θυμάμαι τα λόγια τους: «Αν ήσουν μαμά μας, θα ήσουν η καλύτερη απ’ όλες. Θα σε αγαπάμε πάντα και για πάντα». Τα ενθάρρυνα να είναι ευγενικά, προσεκτικά και ανεξάρτητα και τους έδειχνα την αγάπη μου σε κάθε ευκαιρία.

Δεν τα γέννησα. Δεν ήταν κανονικά παιδιά μου, αίμα μου. Δεν ήμουν καν νόμιμη κηδεμόνας τους ή συγγενής τους. Αλλά για πεντέμισι χρόνια, ήμουν μαμά για εκείνα. Και βαθιά μέσα στην καρδιά μου, ήξερα, ότι πάντα θα έβαζα τις ανάγκες, την ασφάλεια και την ευτυχία τους πάνω απ’ τη δική μου.

Την πρώτη φορά, που έμαθα, ότι ο πατέρας τους με απάτησε, ο κόσμος μου κατέρρευσε. Δεν μπορούσα να σκεφτώ καν, ότι ίσως χρειααζόταν να αφήσω την οικογένεια και το σπίτι, που αγαπούσα τόσο και δούλεψα τόσο σκληρά, για να κρατήσω όρθιο. Ορκίστηκε, ότι ήταν ένα τεράστιο λάθος και ότι ήθελε να μείνω. Έτσι κι έκανα. Όχι τόσο για εκείνον, όσο για τα παιδιά.







Το επόμενο διάστημα το προσπαθήσαμε πολύ και όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά. Μέχρι, που κατάλαβα, ότι έκανα λάθος. Μια άλλη γυναίκα μπήκε στη ζωή του και αυτή τη φορά ήξερα, ότι δεν μπορούσα να μείνω άλλο στο πλευρό του. Δεν είχα άλλη επιλογή παρά να αφήσω πίσω τη ζωή, το σπίτι και την οικογένεια, που νόμιζα ότι ήταν για πάντα δικά μου.

Μια από τις χειρότερες νύχτες της ζωής μου ήταν όταν έπρεπε να τα βάλω για ύπνο και να τα αγκαλιάσω για τελευταία φορά. Ευχόμουν ο χρόνος να σταματούσε εκεί, να μη χρειαζόταν να φύγω. Ήξερα, ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν, τί συνέβαινε, ούτε ήξεραν τον πραγματικό λόγο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα δάκρυα στα μάτια τους και την αγωνία τους, αλλά και την απογοήτευσή μου, που δεν κατάφερα να τα κρατήσω κοντά μου. Αλλά, δεν ήταν δικά μου, ούτε μπορούσα να κάνω κάτι.

Μήνες αργότερα, βρίσκομαι αρκετά μακριά προσπαθώντας να ξεκινήσω και πάλι τη ζωή μου. Υποσχέθηκα στα κορίτσια, ότι πάντα θα είμαι κοντά τους για ό, τι χρειαστούν και μπορούσαν, όποτε ήθελαν να με πάρουν τηλέφωνο. Αλλά οι κλήσεις τους με τον καιρό γίνονται όλο και πιο αραιές. Ήξερα, ότι μπορεί να συμβεί και ίσως είναι καλύτερο να με ξεχάσουν με το πέρασμα του χρόνου.

Εγώ, όμως, δεν πρόκειται να ξεχάσω. Ποτέ. Πώς γίνεται να ξεπεράσεις την απώλεια των παιδιών σου; Θα αισθάνομαι πάντα έναν κόμπο στο λαιμό, όταν βλέπω άλλα παιδιά να παίζουν ή να πηγαίνουν σχολείο. Πώς ξεχνιούνται τα συναισθήματα και οι συνήθειες ενός γονέα; Δεν υπάρχει διακόπτης. Δεν είναι κάτι, που απλά σταματά και φεύγει. Ένα μέρος μου, που ήταν τόσο περήφανο και ευγνώμων, απλά δεν υπάρχει πια. Και όμως, το αισθάνομαι ακόμα.

Πιάνω τον εαυτό μου να κοιτάζει παιχνίδια, βιβλία ή ρούχα και μπαίνω στη λογική να μπω στο μαγαζί να τα αγοράσω για τα παιδιά. Κλαίω, όταν σκέφτομαι: «Σε λίγο σχολάνε, να μαγειρέψω» ή «Τί ώρα έχουν αγγλικά σήμερα να προλάβω να τα πάω, πριν φτιάξω κέικ». Φτιάχνω στο μυαλό μου ιστοριούλες, για να τους τις διηγηθώ, πριν πέσουν για ύπνο, αλλά μετά θυμάμαι…Θυμάμαι, ότι λείπουν.

Για εκείνον δεν με νοιάζει καθόλου. Μία, που έφυγα, μία, που τον έβγαλα για πάντα απ’ το μυαλό μου. Με ρωτάνε νέοι φίλοι, αν έχω παιδιά. Δεν ξέρω, τί να τους πω. Απλά κουνάω το κεφάλι. Αλλά η καρδιά μου ξέρει. Ξέρει, πώς είναι να έχεις παιδιά. Ξέρει, πόσο τρομερό είναι και πόση χαρά πήρε από αυτό το δώρο. Ξέρει, τί σημαίνει να είσαι γονέας, να αγαπάς και να θαυμάζεις αυτές τις αθώες, μικρές ψυχές.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήμουν μαμά…

Έφη

- : -







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ραγίζει καρδιές το αντίο της Λένας Παπαληγούρα: «Τώρα είναι κι οι δυο μαζί, κάπου στο σύμπαν»

Λένα Παπαληγούρα - Βαθιά συγκίνηση προκάλεσε στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Κοσμά Φουντούκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ώρες

Η Τούνη στο πάρτι της απόλυτης χλιδής στο Λας Βέγκας – Η Λιμουζίνα, οι σαμπάνιες & το strip show!

Η Ιωάννα Τούνη συνεχίζει να μοιράζεται με τους followers της στιγμές από το ταξίδι της στο Λας Βέγκας, όπου βρέθηκε για να γιορτάσει το bachelorette party της κ

Ιωάννα Τούνη: Το νέο φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι της στο Λας Βέγκας και η επίσκεψη σε κλαμπ με στρίπερ

Νυφούλα ετοιμάζεται να ντυθεί η Στέλλα Πάσσαρη και έτσι ταξίδεψε μαζί με την κολλητή της, Ιωάννα Τούνη και τις φίλες τους στο Λας Βέγκας για το bachelorette party. Μπορεί εδώ και μία ημέρα η παρέα να έχει επιστρέψει, ωστόσο η γνωστή influencer μοιράζεται με… δόσεις στιγμιότυπα από το ταξίδι τους. Το βράδυ της Κυριακής (19.10.2025)

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: «Αν μου έδιναν εκπομπή στην ΕΡΤ και έκανα 2% τηλεθέαση, θα είχα παραιτηθεί από μόνος μου»

O Ποσειδώνας Γιαννόπουλος παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής “Χαμογέλα και πάλι” και τη δημοσιογράφο Ρέα Ιωάννου, το πρωινό της Κυριακής, στο MEGA. Μέσα σε όλα, μάλιστα, ο έμπειρος ραδιοφωνικός παραγωγός κλήθηκε να σχολιάσει τόσο όσους μίλησαν για την πρόσφατη αποχώρηση του από το Πρωινό του ΑΝΤ1 όσο και στα πολυσυζητημένα πια νούμερα τηλεθέασης της

Τάσος Ιορδανίδης: «Διαπίστωσα ότι με διατροφή και άθληση καταπολέμησα σε μεγάλο βαθμό την ψωρίαση»

Για το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει αλλά και για τη σχέση του με τη σύζυγό του, Θάλεια Ματίκα, μίλησε πρόσφατα ο Τάσος Ιορδανίδης. Ο πρώην πρωταγωνιστής της «Γης της ελιάς» και παρουσιαστής της εκπομπής «Καλημέρα είπαμε;» έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη. Μάλιστα, ο Τάσος Ιορδανίδης αναφέρθηκε και στην

Ραμόνα Βλαντή: «Όσο σχετική είμαι εγώ με την μουσική τόσο είναι η Έλενα Χριστοπούλου με την μόδα»

Η Ραμόνα Βλαντή παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής “Πρωινό Σαββατοκύριακο” και τον δημοσιογράφο Αρτ Αντιμιάν, το πρωινό της Κυριακής, στην ΑΝΤ1. Ανάμεσα σε άλλα, μάλιστα, το γνωστό μοντέλο μίλησε αφενός για τις κριτικές επιτροπές των ριάλιτι μόδας και αφετέρου για τις ενδυματολογικές επιλογές της Έλενας Παπαρίζου και της Καίτης Γαρμπή. Ειδικότερα, η Ραμόνα Βλαντή σημείωσε χαρακτηριστικά

ChatGPT και wearables στην αυτοφροντίδα μας: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει συνείδηση, ούτε ευθύνη»

Ο σύγχρονος άνθρωπος ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό του στο smartwatch, αναζητά πληροφορίες στο ChatGPT και προσπαθεί να ερμηνεύσει τα δεδομένα για την υγεία του. Οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται μια εποχή αυτοφροντίδας, όπου ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί την υγεία του και να παίρνει αποφάσεις. Όμως, όπως συμβαίνει συχνά με τις υποσχέσεις της τεχνολογίας, η πραγματικότητα

Νέα δοκιμαστική θεραπεία μείωσε κατά 38% τον κίνδυνο επιδείνωσης επιθετικού καρκίνου του μαστού

Ελπίδα για εκατοντάδες γυναίκες που έχουν έναν από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του μαστού, φέρνει νέα κλινική μελέτη, η οποία έδειξε ότι πειραματική θεραπεία μείωσε κατά 38% τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου. Η μελέτη αφορούσε ασθενείς με προχωρημένο τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού (TNBC), έναν ιδιαίτερα δύσκολο τύπο στην αντιμετώπιση, με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 5 βασικά βήματα πριν τη θεραπεία, που εξασφαλίζουν επιτυχία

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλέον αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με τις νέες χειρουργικές μεθόδους, αρκεί να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες. Μετράμε περισσότερα από 200 χρόνια μετά την 1η επέμβαση παχέος εντέρου το 1823 στη Lyon της Γαλλίας και τώρα οι ασθενείς μπορούν πλέον να νιώθουν ότι υπάρχει και ελπίδα και λύση στο πρόβλημα τους. Οι κακοήθειες

Formula 1: Το 19ο Grand Prix του Όστιν απευθείας στον ΑΝΤ1

Το 19ο Grand Prix του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, έρχεται στην πίστα «Circuit of the Americas» στο Όστιν των ΗΠΑ, και θα μεταδοθεί την Κυριακή, 19

Σίσσυ Χρηστίδου – Το σχόλιο για την προσωπική ζωή της Φαίης Σκορδά και ο αινιγματικός διάλογος στον αέρα: «Να παίρνουν σειρά κι άλλες»

Τα παραλειπόμενα από τη συνέντευξη που παραχώρησε η Μάρω Κοντού στη Φαίη Σκορδά σχολίασαν το πρωί της Κυριακής (19/10) η Σίσσυ Χρηστίδου και οι συνεργάτες

Δήμος Βερύκιος: «Πουλάω» γιατί είμαι αληθινός – Η κόντρα μου με τη Μεσσαροπούλου ήταν αληθινή, μου χάλαγε τον ειρμό της σκέψης μου

Ο Δήμος Βερύκιος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» του Mega, όπου μίλησε για τις τηλεοπτικές κόντρες στο «Happy Day», τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και το ενδεχόμενο να παρουσιάσει δική του εκπομπή. Ο δημοσιογράφος μίλησε για την παρουσία του στην τηλεόραση και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις: «Πουλάω γιατί είμαι αληθινός, είμαι της αμερικάνικης σχολής, αν