Κορωνοϊός: Το αντιϊικό Paxlovid μπορεί να αλληλεπιδρά με τα φάρμακα για την καρδιά

Date:

Το πρόβλημα έγκειται σε μία από τις δύο δραστικές ουσίες του Paxlovid, το ritonavir. Αυτό αλληλεπιδρά με δύο στα τρία φάρμακα που διατίθενται στην φαρμακευτική αγορά, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό τους.

Το αντιιικό χάπι της Pfizer έχει αλλάξει τα δεδομένα της πανδημίας, καθώς προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Δυστυχώς, όμως, ενέχει κίνδυνο αλληλεπίδρασης με τα φάρμακα που χορηγούνται για την καρδιά, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC), οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το χάπι Paxlovid μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα τα οποία:

  • Μειώνουν τη χοληστερόλη
  • Προλαμβάνουν τις θρομβώσεις
  • Καταπολεμούν τις καρδιακές αρρυθμίες

Μερικοί καρδιοπαθείς πρέπει είτε να αποφύγουν το Paxlovid, είτε να μειώσουν τα φάρμακα για την καρδιά τους όσο καιρό υποβάλλονται στην αντιϊική θεραπεία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Πρέπει, όμως, οπωσδήποτε να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους γι’ αυτό.

Η όλη κατάσταση αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Αφ’ ενός, το αντιϊικό φάρμακο μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19 στους υψηλού κινδύνου ασθενείς, λένε. Αφ’ ετέρου πολλοί από αυτούς είναι καρδιοπαθείς και χρειάζονται τα φάρμακα για την καρδιά τους.

«Οι γιατροί δεν πρέπει να νομίζουν ότι τους αποτρέπουμε από τη συνταγογράφηση του αντιϊικού φαρμάκου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Sarju Ganatra, διευθυντής του Προγράμματος Καρδιο-Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Lahey της Μασαχουσέτης. «Το φάρμακο αυτό μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τους καρδιοπαθείς που αρρωσταίνει ο κορωνοϊός. Γιατροί και ασθενείς, όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης».

Η αιτία

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στο άρθρο τους, το πρόβλημα έγκειται σε μία από τις δύο δραστικές ουσίες του Paxlovid. Το φάρμακο είναι συνδυασμός της νιρματρελβίρης (nirmatrelvir) και της ριτοναβίρης (ritonavir). Η κύρια αιτία ανησυχίας είναι το ritonavir.

Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την καταπολέμηση της HIV/AIDS λοίμωξης, διότι διεγείρει τη δράση των αντιϊικών φαρμάκων. Δυστυχώς όμως ενισχύει τις επιδράσεις και πολλών άλλων φαρμάκων. Στην πραγματικότητα, επηρεάζει τα δύο στα τρία απ’ όσα κυκλοφορούν, διότι επιβραδύνει τον μεταβολισμό και την αποβολή τους από τον οργανισμό.

«Το ritonavir αλληλεπιδρά με πάρα πολλά φάρμακα. Γι’ αυτό τον λόγο το νέο άρθρο είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε ο φαρμακολόγος Dr. Robert Page, μέλος του Συμβουλίου Κλινικής Καρδιολογίας στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Οι πιθανές επιπτώσεις

Έτσι λοιπόν, το ritonavir μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση στον οργανισμό των στατινών. Οι στατίνες χορηγούνται στους ασθενείς με πρόβλημα στην καρδιά για μείωση της χοληστερόλης. Η συσσώρευσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική δυσλειτουργία και μυϊκή εκφύλιση, λέει ο Dr. Page.

Το αντιϊικό μπορεί να αλληλεπιδράσει και με ορισμένα αντιαρρυθμικά φάρμακα, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακής αρρυθμίας.

Μία άλλη ανησυχία είναι ότι μπορεί να επηρεάσει τα αντιαιμοπεταλιακά/αντιθρομβωτικά φάρμακα, εξήγησε ο φαρμακοποιός Dr. Craig Beavers, επικεφαλής του Συμβουλίου Καρδιαγγειακής Φροντίδας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

«Η διέγερση από το ritonavir μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας με το αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο ticagrelor και με το αντιθρομβωτικό βαρφαρίνη», εξήγησε. «Αντιθέτως, μαζί με το αντιαιμοπεταλιακό κλοπιδογρέλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης λόγω της αλληλεπίδρασής τους».

Οι γιατροί ακόμα προσπαθούν να βρουν τρόπους να διαχειριστούν αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Έως τότε, «αν ένας ασθενής που παίρνει αντιθρομβωτικά φάρμακα, είτε  πρέπει να αποφύγει το αντιϊικό για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, είτε να το λάβει υπό στενή ιατρική παρακολούθηση», τόνισε ο Dr. Beavers.

Ο ρόλος της διάρκειας

Οι γιατροί δεν είναι ακόμα σίγουροι σε το πόσο καιρό μετά την έναρξη της αντιϊικής θεραπείας μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση με τα φάρμακα για την καρδιά. Και αυτό διότι η κύρια πηγή πληροφόρησής τους για τις αλληλεπιδράσεις του ritonavir είναι η χρήση του στην HIV/AIDS λοίμωξη.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, η λήψη του φαρμάκου είναι μακροχρόνια, ενώ για προστασία από την σοβαρή COVID λαμβάνεται επί 5 ημέρες. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Δεν έχουμε ακόμα επαρκή δεδομένα», τόνισε ο Dr. Beavers.

Και πρόσθεσε πως στην παρούσα φάση, πρέπει να λαμβάνεται εξατομικευμένα η απόφαση για το αν θα ληφθεί το αντιϊικό για τον κορωνοϊό ή θα μειωθούν τα φάρμακα για την καρδιά.

«Ο γιατρός είναι εκείνος που θα το κρίνει. Σε μερικούς καρδιοπαθείς είναι ασφαλές να μειωθούν τα  φάρμακα για την καρδιά και σε άλλους όχι», τόνισε ο Dr. Matthey Tomey, διευθυντής της Καρδιολογικής Εντατικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Mount Sinai Morningside στη Νέα Υόρκη. «Το βέβαιο είναι πως πριν πάρει αντιϊικό φάρμακο για τον κορωνοϊό ένας καρδιοπαθής, πρέπει να συμβουλευθεί τον καρδιολόγο του».

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Στράτος Τζώρτζογλου: Οι προτάσεις από Αλίκη και Καρέζη: «Αρνήθηκα γιατί…»

Για τις προτάσεις συνεργασίας που είχε δεχτεί τόσο από την Αλίκη Βουγιουκλάκη όσο και από τη Τζένη Καρέζη αλλά τις αρνήθηκε μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Στράτος Τζώρτζογλου. Σου λείπει η εποχή που ήσουν κάθε εβδομάδα πρώτο θέμα στα εξώφυλλα των περιοδικών, απασχολώντας με την προσωπική σου ζωή; Φυσικά και προτιμώ την εποχή που

Κι όμως ο Κώστας Μπίγαλης έχει δύο εγγόνια! «Ο μεγάλος είναι επιστήμονας»

Ο Κώστας Μπίγαλης μπορεί να είναι πολλά χρόνια στον χώρο και να έχει χαράξει τη δική του πορεία όμως λίγοι γνώριζαν ότι είναι και παππούς.

H τελευταία επιθυμία της Σάνεν Ντόχερτι για την κηδεία της: Θέλω να είναι μια γιορτή αγάπης

H  Σάνεν Ντόχερτι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στους οικείους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές της. Η διάσημη πρωταγωνίστρια του Μπέβερλι Χιλς, έδινε μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία 9 χρόνια και το Σάββατο 13 Ιουλίου, έχασε τη μάχη, περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους φίλους της, καθώς και από τον αγαπημένο

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Κάνει διακοπές στην Αστυπάλαια – Τα τελευταία χρόνια έχω βρει τον τόπο μου, λέει

Κάθε φορά που πατάω το πόδι μου στο νησί, πετάω, πρόσθεσε η ερμηνεύτρια

Μην αρχίζεις τη μουρμούρα: Έπεσε η αυλαία μετά από 11 χρόνια με τον πιο σουρεάλ τρόπο

Κυριακή, 14.7.2024, 22:15 Zappit@ZAPPIT_ Έτσι ολοκληρώθηκε, πανηγυρικά, το "Μην αρχίζεις τη μουρμούρα" όταν και βρέθηκαν μαζί όλοι οι συντελεστές! Για τελευταία φορά, με νέο επεισόδιο, ήρθε το σίριαλ «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα από το πρόγραμμα του Alpha το βράδυ της Κυριακής. Ύστερα από 11 συνεχή χρόνια, όπως είχε γίνει ήδη

Ο Ανδρέας Γεωργίου “ρίχνει” το διαδίκτυο για την… καψούρα του, Σιμώνη Χριστοδούλου

Πιο ερωτευμένοι από ποτέ ποζάρουν στο ηλιοβασίλεμα ο Ανδρέας Γεωργίου και η εκλεκτή της καρδιάς του, Σιμώνη Χριστοδούλου.

Αλέξης Παππάς: “Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν”

Αλέξης Παππάς: «Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν» Κυριακή, 14.7.2024, 23:07 Zappit@ZAPPIT_ "Το Survivor του 2021 ίσως ήταν μια λακκούβα στην οποία έπεσα μέσα επικοινωνιακά" παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Παππάς. Ο Αλέξης Παππάς έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη αυτή την εβδομάδα. Μέσα σε όλα, μάλιστα, ο

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: “Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα”

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: «Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα» Κυριακή, 14.7.2024, 22:40 Zappit@ZAPPIT_ "Του έχω φτιάξει με το μυαλό μου ένα υπέροχο σπίτι σε μια χώρα τόσο μακρινή" εξομολογείται η Μαρία Εκμεκτσίογλου. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε η Μαρία Εκμεκτσίογλου στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα

Τα ξεχωριστά γενέθλια του Νιφλή μετά την υιοθεσία του μικρού Δημήτρη: «Φέρνουν το τρίτο παιδί μας!»

Ο Μάνος Νιφλής θα θυμάται για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα τα φετινά, 48α γενέθλιά του καθώς είναι τα πρώτα που γιορτάζει με τον γιο που υιοθέτησε μαζί με τη σύζυγό του Ελισάβετ Μουτάφη.  «Αυτά τα γενέθλια είναι διαφορετικά. Φέρνουν ένα νέο χρόνο και το τρίτο παιδί μας!» παραδέχτηκε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ανάρτηση

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη πήγε θέατρο & ο Σεφερλής συγκινήθηκε: «Προκάλεσε δάκρυα σε ηθοποιούς & χορευτές»

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη χθες έκανε βραδινή έξοδο για να απολαύσει την παράσταση του Μάρκου Σεφερλή στο Δελφινάριο.  Και μόνο η παρουσία της στο θέατρο, ήταν αρκετή για να συγκινήσει τους συντελεστές της παράστασης, με τον Μάρκο Σεφερλή να κάνει ανάρτηση για να την ευχαριστήσει και να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπό της. Ακούραστη η

Ζωζώ Σαπουντζάκη για Μάρκο Σεφερλή: Ό,τι καλύτερο έχουμε

Ζωζώ Σαπουντζάκη για Μάρκο Σεφερλή: Ό,τι καλύτερο έχουμε Ζωζώ Σαπουντζάκη για Μάρκο Σεφερλή: Ό,τι καλύτερο έχουμε Η ηθοποιός παρακολούθησε την παράστασή του στο Δελφινάριο - Δείτε το insta story της Η Ζωζώ Σαπουντζάκη βρέθηκε στο Δελφινάριο για να παρακολουθήσει την παράσταση του Μάρκου Σεφερλή. Η διάσημη ηθοποιός φωτογραφήθηκε μάλιστα, μαζί του μετά το τέλος της

Έλενα Κρίστενσεν για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του πατέρα της: Ήσουν ο καλύτερος, μας λείπεις

Έλενα Κρίστενσεν για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του πατέρα της: Ήσουν ο καλύτερος, μας λείπεις Έλενα Κρίστενσεν για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του πατέρα της: Ήσουν ο καλύτερος, μας λείπεις Το μοντέλο έκανε μια σειρά από αναρτήσεις στο Instagram για τον πατέρα της  Η Έλενα Κρίστενσεν έκανε μια ανάρτηση για τον ένα χρόνο